مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه
با ر سیدن فصل تابستان و گرمای تهران، بسیاری از افراد تصمیم به سفر و گردشگری می گیرند، در چنین فصل هایی معمولا به دنبال مناطقی از ایران می گردیم که آب و هوایی معتدل تر از شهر تهران داشته باشند. چه خوب است با مناطقی نظیر قله سرکچال شمشک که در همین نزدیکی های تهران قرار دارند و حتی در گرمای طاقت فرسای تابستان، دارای آب و هوایی خنک و زمستانی می باشد آشنا شویم. شمشک یکی از مناطق خوش آب و هوای شمال شرق شهر تهران است که همواره مقصد سفرهای گردشگری کوتاه مدت اهالی پایتخت بوده است.
این دهکده زیبا، بخشی از منطقه رو دبار قصران شمیرانات به شمار می آید و در سال 1391 از بهم پیوستن چند منطقه و روستا تشکیل شده است. در سفر به این منطقه علاوه بر قله سرکچال می توان از دیدنی های دیگری همچون آبشار دربند سر شمشک، راپ سوئینگ شمشک، قلعه کیقباد، هفت چشمه و پیست اسکی نیز دیدن کنید.
رستوران های شمشک هم تنوع بالایی داشته و می توانند هر سلیقه ای را راضی کنند. ممکن است شما هم جز افرادی باشید که به کوهنوردی بسیار علاقمندید و این تفریح برای شما اهمیت بسیاری دارد. اغلب برای دوست داران کوهنوردی بسیار مهم است که به کدام قله برای صعود می روند. ما دراین مقاله قصد داریم که به معرفی قله زیبا سرکچال بپردازیم. پس اگر علاقمند هستید که اطلاعات بیشتری در این خصوص کسب کنید در ادامه با ما همراه باشید.
قله سرکچال را باید از محبوب ترین قلل البرز مرکزی دانست که دلیل آن دسترسی خوب و امکان صعود آن به صورت یک روزه از تهران و نیز چشم اندازی عالی به سراسر البرز می باشد. این کوه از سمت شمال به دره دریوک و خط الراس هرزه کوه ها، از سمت جنوب به منطقه فشم، قله سرلجنی و قله آبک، از سمت غرب از طریق یک خط الراس به قله کلون بسته و از سمت شرق از طریق شانه شرقی به منطقه لالون ختم می شود.
قله سرکچال یک به همراه دو قله چهار هزار متری غربی آن که به آنها سرکچال دو یا سیاه غار و سرکچال سه گفته می شود، بر روی یک خط الرأس شرقی، غربی قرار دارد که در منتهی الیه شرقی آن از طریق گردنه مرتفع 4020 متری ورزا به قله برج متصل می شود و از سایر جهات به دره های شمالی آن یعنی دریوک و از جنوب به دره شمشک و لالون و فقط از طریق قله 3400 متری میان لالون به قله روته و از طریق گردنه جنوبی لجنی نیز به قله 3350 متری پی ناسوم و آبک متصل می گردد.
شانه شرقی قله به ارتفاع تقریبی 4050 متر پس از تشکیل 2 قله مرتفع دیگر از طریق یالی گرده مانند و پرشیب به دره لالون محدود می شود.
در واقع سرکچال دارای سه قله سرکچال یک به ارتفاع ۴۲۱۰ متر ، سرکچال دو ۴۱۵۲ متر و سرکچال سه ۴۱۲۴ متر می باشد. این قلل از طریق دو زین اسبی نسبتا کوتاه به یکدیگر وصل می شوند. در زمان صعود از مسیر معمول کوه ابتدا در قله سرکچال سه قرار می گیرید و سپس با تراورس به سمت راست به سمت قله دوم و سپس قله اصلی می روید.
ارتفاع پای کار قله سرکچال از رایج ترین مسیر صعود یعنی سپید ستان در شمشک ۲۶۰۰ متر می باشد. این به معنای آن است که برای صعود به قله باید ۱۶۰۰ متر ارتفاع بگیرید. مسافت پیمایش از شامل صعود و فرود نیز حدود ۱۴ کیلومتر است. این مسیر دارای درگیری فنی خاصی نیست. از نظر سختی قله سرکچال را میتوان به صورت حدودی با قله توچال یا آزاد کوه مقایسه نمود.
مسیرهای صعود به قله سرکچال که دارای پناهگاه می باشند در این بخش آورده شده که به 4 مسیر جنوبی، غربی، شمالی و شمال شرقی تقسیم می شوند. در ادامه این بخش با این چهار مسیر صعود آشنا می شویم.
این مسیر به قله سرکچال از روستای شمشک میدان سپید ستان در ارتفاع ۲۷۰۰ متری آغاز می شود. در اینجا حرکت به سمت کوچه باغ های کوه روبه قله سرکچال ادامه می یابد. مسیر دارای یک پا کوب مشخص می باشد که در واقع روی دامنه های جنوبی این کوه و از زیر دیواره سرکچال با شیبی متوس حرکت کرده و چند دره را می برد. دقت داشته باشید که این مسیر در اکثیر اوقات زمستان در معرض خطر جدی بهمن قرار دارد.
سپس در ادامه مسیر پناهگاه لجنی در ارتفاع ۳۵۴۰ متری قرار گرفته است. این پناهگاه روی یک قسمت سنگی واقع شده و تقریبا گنجایش ۱۵ تا ۲۰ کوهنورد را دارد. از اینجا مسیر به سمت شمال تغییر جهت داده و روی یال به سمت قله سرکچال یک حرکت می کند. پس از صعود سرکچال سه هم به چرخیدن به سمت راست قلل دو و نهایتا بلندترین قله این مجموعه صعود می شوند.
یکی از خط الراس های دلچسب به خصوص در زمستان مسیر خط الراس کلون بسته می باشد. این مسیر از گردنه دیزین آغاز می شود و به سمت قله کلون بسته یا کلون بستک به ارتفاع ۴۱۵۰ متری امتداد می یابد. لازم به ذکر است که ارتفاع گردنه دیزین هم ۳۳۰۰ متر می باشد. پس از صعود قله کلون بسته یک خط الراس در سمت راست در واقع تنها اتصال مرتفع این کوه به کوه های دیگر البرز مرکزی است.
پس از حدود ۲۰۰ متر فرود از قله کلون بسته روی این خط الراس قسمت های سنگی آغاز می شوند. این قسمت ها در سمت شمال پر شیب بوده و در سمت جنوب قابل گذر هستند. در زمستان بایست ازلبه آنها گذر کرد که نیاز به کرامپون و کلنگ می باشد. پس از عبور از قسمت های سنگی در پایین ترین نقطه خط الراس یک کومه سنگی قرار دارد. از نرسیده به این کومه سنگی می توان به سمت جاده شمشک روی یک یال قرار گرفت و به پایین رفت. در ادامه مسیر پس از طی چند تپه ماهور به قلل سرکچال خواهید رسید.
این مسیر از روستای لالون در رود بار قصران آغاز می شود. چند صد متر بالای روستا در سمت چپ یک خط الراس قرار دارد که ابتدای آن نسبتا پر شیب است. پس از صعود این قسمت پرشیب روی یک یال قرار می گیرید و به سمت غرب حرکت می کنید. در ادامه باید از یک قسمت پر شیب به سمت بالا حرکت کنید. سپس در امتداد یال قله هستید.
در اینجا یال حالت تیغه ای پیدا کرده و کمی باریک می شود. البته تیغه های دشواری پیشروی شما نیستند. با گذار از این قسمت باریک تیغه ها شروع شده که معمولا از سمت چپشان در فصل گرم و از روی بدنه تیغه ها در زمستان امکان عبور هست. با پایان تیغه ها با طی یک شیب متوسط روی قله سرکچال سه قرار خواهید گرفت.
با توجه به بهمنی بودن مسیر تابستانی ، مسیر زمستان سرکچال متفاوت می باشد. از جاده شمشک دیزین خارج شده و وارد جاده روستا می شوید. سپس در سمت راست بایست از یک پل از روی رود خانه عبور کنید و پس از دور زدن یک یال در میان ویلا ها روی یال قرار بگیرید. این یال در واقع بین پیست شمشک و منطقه سرکچال قرار گرفته است. مسیر از روی یال به سمت قله سرلجنی امتداد می یابد. گاها پس از بارش های سنگین حجم برف روی یال هم بسیار سنگین می شود.
پس از رسیدن به قله سرلجنی به ارتفاع ۳۵۰۰ متری باید به سمت شمال و روبه قله سرکچال فرود بروید تا به یک گردنه برسید. در اینجا حدود ۱۰۰ متر ارتفاع کم خواهید کرد. سپس در سمت شمالتان از بین چند تخت سنگ و یک شیب نسبتا تند باید صعود کنید تا به پناهگاه لجنی برسید. بقیه مسیر با مسیر تابستان یکی می باشد.
مسیر استاندارد یا معمول از طریق روستای شمشک
مسیر زمستانی از یال مشرف به پیست شمشک
مسیر خط الراسی از مسیر قله کلون بسته
مسیر شانه شرقی از طریق لالون
مسیر غربی: گردنه دیزین، قله کلون بستک، خطالرأس سرکچال، قلل سرکچال 3 و 2 و در آخر قله سرکچال 1
مسیر شرقی: روستای لالون، قله شانه شرقی، قله سرکچال1
مسیر جنوب غربی یا مسیر لجنی: روستای سپید ستون، پناهگاه لجنی، قلل سرکچال 3، 2 و 1
پناهگاه لجنی در مسیر شمشک به قله سرکچال بنا شده است. این پناهگاه در °۵۱ و ´۱۷ طول شرقی، و °۳۶ و ´۱۷ عرض شمالی و در ارتفاع حدود ۲۰۰‘ ۳متری از سطح دریا واقع است. کوه نوردانی که قصد صعود به قله های سرکچال و برج خلنو را دارند، معمولاً از دو راه به این قله ها دسترسی می یابند: راه نخست از روستای سپید ستون واقع در شمال شمشک، و راه دوم از روستای روته واقع در شمال شرقی فشم آغاز می شود.
از روستای سپید ستون مسیر پاکوب مشخصی وجود دارد که بر سر راه قلۀ سرکچال پس از حدود دو ساعت کوه پیمایی به پناهگاه لجنی میرسد، اما برای رسیدن به این پناهگاه از راه روته، باید راه مالرو روته به لجنی را که حدود ۲ کیلومتر درازا دارد، پیش گرفته و بر سر راه قلۀ سرکچال به پناهگاه لجنی رسید. از این پناهگاه تا قلۀ سرکچال حدود دو ساعت کوه پیمایی فاصله است.
کوهنوردان از این پناهگاه افزون بر صعود به قله های سرکچال و برج خلنو به ارتفاعات کوتاه تر همچون آبک (اوک)، پی نُسوم، لجنی، ککُم چال و چکوت نیز صعود می کنند. ساختمان پناهگاه لجنی در ۱۳۶۴ ش با مصالح سنگ، سیمان و ورقۀ آهن ساخته شده، و دارای ابعاد کوچکی است و بیشتر حالت جان پناه دارد. از سازندگان و کسانی که در ساخت آن تأثیر گذار بودهاند، اطلاع چندانی در دست نیست و ظاهراً از زمان ساخت تاکنون که سال 1391 هجری شمسی بوده مرمت و باز سازی نشده است.
این پناهگاه ظرفیت خواب ۱۵ نفر را دارد، اما هیچ امکانات خاصی ندارد. حدود نیم ساعت پس از روستای سپیدستون در مسیر پناهگاه لجنی ــ پایین دیوارۀ سنگی شمشک ــ چشمۀ آب کوچکی وجود دارد. همچنین در ادامۀ مسیر در منطقه ای که گوسفند سرای محلی در آن واقع است، چشمۀ دیگری قرار دارد که آخرین چشمۀ موجود در منطقه است و از این محل تا قلۀ دیگر آبی وجود ندارد.
قلۀ مرتفع سرکچال بر روی خط الرأس شرقی ـ غربی در شمال منطقۀ عمومی جاجرود و شمال آبادی های شمشک و لالان مشهور ترین قله ای است که در طی سال های متمادی کوهنوردان از یال جنوبی آن از طریق مسیر آبادی های اطراف شمشک به گردنه و پناهگاه لجنی صعود می کنند، از همین رو، این پناهگاه در همۀ فصول برای کوهنوردان مهم است. این پناهگاه حدود ۲۰ نفر ظرفیت دارد و در سال ۶۴ توسط عده ای کوهنوردان بنا شده. فاصله پناهگاه از روستا حدود ۲ ساعت و تا قله سرکچال هم حدود ۲ ساعت است.
در اطراف قله سرکچال از طرف ها و جهت های مختلف روستا های بسیار زیبا و سرسبزی وجود دارد. از سمت غرب روستا شمشک و روستا سپیدستون، از سمت شرق روستا لالون وروستا زایگان و از سمت جنوب روستا روته و روستا فشم که ما در ادامه توضیحی مختصر راجب این روستا ها در اختیار شما قرار می دهیم.
روستا شمشک: از روستا های سابق دهستان رودبار قصران بخش رود بار قصران شهرستان شمیران استان تهران ایران بود که در آبان ماه سال ۱۳۹۱ با تأسیس شهر شمشک دربند سر به همراه چند روستای دیگر در آن ادغام شد و اکنون محله این شهر محسوب می شود. جمعیت این روستا بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ حدود ۶۷۲ نفر در ۱۹۲ خانوار بوده است.
منطقه قصران باستانی شامل مناطق لاوشان، فشم، دربندسر، گاجره و روستا های کوهپایه ای توچلال تا مناطق غربی رودخانه جاجرود. زبان عمومی مردم قصران لهجه ای از زبان باستانی پهلوی است که زبان طبری یا مازندرانی، که از ریشه ی زبانهای دیرین ایرانی است، و عربی و اندکی ترکی، بدان در آمیخته و از زبان دری نیز در قرون اسلامی تاثیر یافته است، و هر چه از ری به مازندران نزدیک تر شوند بر میزان لهجه ی مازندرانی به همان نسبت افزوده می شود.
روستا سپیدستون: سفیدستان یا سپیدستون، روستایی از توابع رودبار قصران، واقع در شمال شرقی شمشک. این روستا در ارتفاع ۶۸۳‘۲متری از سطح دریا بر روی یـال کـوهی جای دارد که در جهت شمال شرقی ـ جنوب غربی کشیده شده است. در شرق روستای سفیدستان دره یا تنگۀ ریگجو و در غرب آن تنگۀ شوش که آبریز هر دو آنها از شمال شرقی به جنوب غربی است و آب جاری فصلی آن ها سر چشمۀ اولیۀ رودخانۀ شمشک را تشکیل می دهد، قرار دارد.
نام خانوادگی بیشتر اهالی این روستا کیا شمشکی است. جمعیت ثابت این روستا حدود ۲۵ خانوار، و جمعیت غیرثابت آن در روزهای تعطیل و تابستان به حدود ۶۰ خانوار می رسد. شغل اهالی این روستا در گذشته دامداری، و در دورۀ پهلوی که معادن زغال سنگ شمشک فعالیت داشت، کار در معدن بود و امروزه بیشتر دارای مشاغل خدماتی و دولتی هستند.
روستا لالون: لالان یا لالون از جا های دیدنی لواسان و از روستا های بخش رود بار قصران در شهرستان شمیران استان تهران است که به جهت وجود گل های لاله، به لاله گون مشهور بوده و به مرور زمان به لالان تبدیل شده است. این روستای چشم نواز، در فاصلهی ۴۵ کیلومتری شمال تهران و ۱۱ کیلومتری شمال فشم قرار دارد و از همین رو برای سفر یک روزه و طبیعت گردی مناسب است.
بهخصوص که می توان برای ساعاتی از شلوغی و ترافیک و آلودگی هوای کلان شهر تهران به دامن طبیعت پناه برد و هنگام پیاده روی در روستا از چشم انداز کوه ها و قله ها، صدای گوش نواز پرندگان و جویبار ها نهایت لذت را برد. لالون، محل تلاقی طبیعت گردان، گردشگران و کوه نوردانی است که هر یک با نیتی به این منطقه آمدهاند و از آنجا که جاذبه های متعددی در لالان وجود دارد.
از رود ها و تنگه های زیبا گرفته تا گل ها و گلپر های فراوان در ابتدای مسیر، چشمه تلخاب و آبشار لالون، قله های خلنو و… هرکس با هر سلیقه و توانایی بدنی و فنی، راضی به خانه برمی گردد. در واقع، از روستای لالون، مسیر های کوه نوردی زیادی جهت صعود به قله های معروف منطقه وجود دارد. نظیر قله خلنو که سومین قله مرتفع البرز مرکزی است.
روستا زایگان: بخش شمالی استان تهران با نام شمیرانات شناخته شده است که شمیرانات از دو ناحیه لواسانات و رودبارقصران تشکیل می شود. سه شهر فشم، اوشان یا میگون ، شمشک و تجریش در بخش رود بار قصران قرار گرفته اند. از روستا های رودبار قصران می توان به زایگان، روته، گرمابدر، لالان، آبنیک، آهار، ایگل و امامه اشاره کرد. روستای زایگان با نام های زاگون، زاگن، و زاگان نیز به کار می رود که در میان چهار روستای گرمابدر، آبنیک، لالان و روته قرار گرفته است.
این روستای زیبا به نگین رود بار قصران مشهور است. روستای زایگان به علت داشتن شرایط جوی مناسب و هم چنین رودخانه های پرآب جاجرود، دارای پوشش گیاهی متنوع و سرسبزی می باشد که بسیاری از این پوشش های گیاهی برای مصارف درمانی و دارویی به کار می روند. آب و هوای مناسب و هم چنین رود خانه پر آب جاجرود زمینه فعالیت کشاورزی را مهیا کرده است از این رو عمده مردم این منطقه دارای باغستان های میوه هستند و در فصل تابستان به برداشت میوه های تابستانی اعم از سیب، گیلاس و…می پردازند.
روستا روته: روته از روستا های دهستان رود بار قصران بخش رود بار قصران شهرستان شمیران استان تهران ایران است. جمعیت این روستا بر اساس سر شماری سال ۱۳۸۵ حدود ۵۰۸ نفر در ۱۵۳ خانوار بوده است. که قطعاً تا کنون تغییر یافته است. اهالی روته به گویش قصرانی زبان مازندرانی صحبت می کنند. گیتی دیهیم در کتاب بررسی خرده گویش های منطقهٔ قصران به انضمام واژه نامهٔ قصرانی ، زبان آبادی زایگان را تاتی و مخلوطی از طالقانی و مازندرانی قید است.
حسین کریمان در جلد دوم کتاب قصران کوهسران آورده است : منطقه قصران باستانی شامل مناطق لاوشان، فشم، شمشک، گاجره و روستاهای کوهپایه ای توچلال تا مناطق غربی رود خانه جاجرود. زبان عمومی مردم قصران لهجه ای از زبان باستانی پهلوی است که زبان طبری یا مازندرانی، که از ریشه ی زبان های دیرین ایرانی است،
و عربی و اندکی ترکی، بدان درآمیخته و از زبان دری نیز در قرون اسلامی تاثیر یافته است، و هر چه از ری به مازندران نزدیک تر شوند بر میزان لهجه ی مازندرانی به همان نسبت افزوده می شود، چنانکه در لهجه ی میگون و شهرستانک و لالان و زایگان و روته و گرمابدر و شمشک و دربند سر لهجه ی مازندرانی غلبه دارد.
روستا فشم: فشم یکی از شهر های زیبا و خوش آب و هوای شهرستان شمیرانات است که در شمال شرقی تهران قرار دارد. فشم را می توان یکی از مناطق ییلاقی بکر و سرسبز تهران به حساب آورد که زیبایی منحصر به فردی دارد. از آنجا که فشم فاصله کمی با پایتخت دارد، بسیاری از تهرانی ها در روزهای تعطیل راهی این منطقه جذاب می شوند. فشم علاوه بر جاذبه های طبیعی، از امکانات تفریحی و رفاهی متنوعی هم برخوردار است، به همین دلیل محبوبیت بسیاری بین مسافران و گردشگران دارد. فشم یکی از مناطق ییلاقی نام آشنا و شناخته شده در شهرستان شمیرانات، واقع در استان تهران است.
شمیرانات از دو بخش معروف به نام های لواسانات و رود بار قصران تشکیل شده که هر کدام در نوع خود دارای جاذبه های طبیعی بسیار زیبایی هستند. فشم همچنین با نام منطقه «اوشان، فشم، میگون» نیز مشهور است که بیشتر با نام «اوشون، فشم» شناخته می شود. این منطقه ییلاقی که تنها در حدود ۲۵ کیلومتر از شمال شرق تهران فاصله دارد، در چند سال اخیر توانسته به یکی از بهترین تفرجگاه های اطراف پایتخت تبدیل شود.
از سمت شمال: قلل برج، قله خلنو، دال کولی و خطالرأس هرزه کوه
از سمت شمال شرقی: قلل جانستون، خرسنگ و خاتون بارگاه
از سمت جنوب شرقی: قلل کاسونک، شیورکش، پیرزنکلوم، مهرچال و دماوند
از سمت جنوب: قله روته
از سمت جنوب غربی: قلل آبک، سیچال، توچال و خطالرأس توچال
از سمت غرب: قله کلون بستک
از سمت شمال غربی: منطقه علم کو
با هماهنگی سر پرست محترم و اطلاع رسانی برنامه، حضور 12 نفر از اعضای باشگاه در برنامه قطعی شد. هماهنگی لازم با یک دستگاه مینی بوس جهت حرکت در ساعت 4 بامداد روز جمعه 29 دی ماه، روبروی بیمارستان بو علی انجام شد. ساعت 4:10 دقیقه به مقصد جاده لشکرک، جاده فشم و روستای شمشک بالا آغاز شد. ساعت 5:50 دقیقه به ابتدای یال صعود در روستای شمشک بالا رسیده و گروه آماده صعود شد.
پس از اجرای حرکات نرمشی، گروه صعودش رو در ارتفاع 2600 متر با شیبی سنگین شروع کرد تا به پا کوب اصلی یال فرعی منتهی به یال پناهگاه برسد. در جهت غرب به شرق و در سپیده دم با شیبی ملایم به حرکت ادامه داده و پس از یک ساعت جهت کم کردن البسه توقف کوتاهی داشتیم. پس از 2 ساعت حرکت در ارتفاع 3200 متر به انتهای یال فرعی رسیدیم و با تغییر جهت به سمت شمال کمی ارتفاع کم کرده تا سوار بر یال اصلی منتهی به خطالرأس شویم.
حدود ساعت 9 صبح گروه به بند زیر پناهگاه لنجی رسید که با کمی دست به سنگ شدن از سمت چپ بند به پناهگاه رسیدیم. بعد از صرف صبحانه اعضای گروه با تعویض لباس و پوشیدن گرتکس و دستکش سنگین آماده حرکت شد. با هماهنگی سر پرست تعدادی از دوستان از ادامه صعود انصراف دادن تا کمی در پناهگاه بمانند. باد سرد و خشکی در حال وزیدن بود و با ارتفاع گرفتن شدت باد بیشتر می شد. مسیر رو در جهت شمال ادامه دادیم تا به خطالرأس اصلی رسیدیم و کمی به سمت غرب حرکت کردیم تا رأس ساعت 12 ظهر قله سرکچال سه را صعود کنیم.
بعد از کمی توقف و نوشیدن مایعات گرم به سمت قله شماره 2 حرکت را ادامه دادیم و با گذشتن از سرکچال 2 بلا فاصله به سمت قله اصلی یعنی سرکچال یک حرکت کردیم. گروه در ساعت 13:05 دقیقه موفق به صعود قله سرکچال یک شد و برای خوردن تنقلات و گرفتن عکس 30 دقیقه توقف کرد. سپس از همان مسیر صعود راه برگشت را پیش گرفتیم تا ساعت 15 به پناهگاه رسیدیم.
بعد از صرف ناهار از پناهگاه به سمت روستا حرکت کردیم. به دلیل نبود برف مسیر برگشت از مسیر تابستانه که پا کوبی خوب در جهت غرب پناهگاه قرار دارد انجام گرفت. گروه در ساعت 17 به پایان مسیر و به روستای سپید ستون رسید و بلا فاصله به سمت تهران حرکت کرد. در مسیر بازگشت طبق روال معمول به ترافیک جاده فشم رسیدیم و در ساعت 20:30 در مقصد پیاده شدیم.
قله سرکچال با توجه به این که در استان مازندران قرار دارد، اما به عنوان یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری شمشک شمرده می شود و از پوشش گیاهی غنی بهره می برد. در میان پوشش گیاهی غنی این قله، گیاهان دارویی متنوعی نیز وجود دارند و آن ها را در کتب معتبر گیاه شناسی آورده اند.
اگر بخواهیم گونه های گیاهی دماوند را نام ببریم می توانیم از یاسمن صخرهای، پیر بهار دنایی، کاج آلپ، ازمکی کوه سری، شبدر شاه بلوطی، اسپرس کوهی نیمه کروی، ترشک کوه سری، پلاخور بوته ای، نسترن وحشی، گالش انگور، دغدغک البرزی، بادر نجبویه دنایی، جو چمنزار، علف بره، قفقازی، شبه یولاف شکننده، چون جاشیر، علف صورتی، خشخاش طناز، رز گرد آلود، رز گرد آلود، چمن آراراتی و… نام برد. برخی از گیاهانی که در نقاط مخصوصی از این کوه وجود دارند به گونه ای هستند که تنها در نقطه ای خاص می رویند و جای دیگیر از آن ها وجود ندارند.
برخی از گیاهان خاصی که تنها در ارتفاعات سرکچال می رویند. منطقه سرکچال دارای چرا گاه ها و مراتع بسیار غنی می باشد که در مقابل به دلیل چرای دام ها، جاده کشی و معدن کاوی این طبیعت مورد آسیب های فراوانی قرار گرفته است.
از جمله حیوانات وحشی که می توان در این منطقه مشاهده کرد، خرس ها هستند که در مناطق شمالی و غربی زندگی می کنند و به سمت ارتفاعات نمی روند. از دیگر حیوانات شکارچی که بخواهیم نام ببریم می توانیم به سگ، گرگ، روباه و شغال اشاره کرد که در حوالی سرکچال دیده می شوند. علاوه بر جانوران وحشی و شکارچی حیوانات گیاه خوار دیگری در دماوند زندگی می کنند که شامل آهو، خرگوش، کل، گراز، میش و… می شوند.
در این میان تمام جانوران گیاهخوار به جز خرگوش و گراز دشت های کوهپایه ای این منطقه را برای زیستگاه خود انتخاب نموده اند و دیگر حیوانات در فصل های گرم سال به سراغ ارتفاعات و در فصل های سرد سال به سراغ کوهپایه و ارتفاعات کم می روند. . در ادامه می توان از جانوران دیگر مانند انواع مار و عقرب، موش ها، بزمجه، گورکن و… نام برد.
اما جالب است بدانید سمی که از این جانوران به انسان منتقل می شود مهلک نبوده و قابل درمان می باشد. این جانوران گزنده تا ارتفاعات حدود 4 هزار متری بالا می روند. علاوه بر تمام جانوران، پرندگانی در این منطقه زندگی می کنند که برخی از آن ها پرندگان شکارچی هستند و می توان به جغد، عقاب طلایی و خفاش اشاره نمود و برخی دیگر که پرندگان غیر شکارچی هستند شامل کبک، بلدرچین، تیهو، سینه سیاه، دارکوب و طوطی می باشند.
پیش از صعود به این قله سرکچال شمشک لازم است بدانید که صعود به این قله نیازمند در نظر داشتن برخی نکات است، زیرا که این قله با تمامی زیبایی هایی که دارد، دارای تیغه و صخره های پرتگاهی متعددی است.
از جمله نکات قابل اهمیتی که باید به آن بسیار توجه داشته باشید می توان به موراد زیر اشاره نمود:
این قله در فصل بهار و در اوایل تابستان سرسبزی و طراوت بسیاری داشته و رود خانه های اطراف آن نیز پر آب است. در شهریور ماه تقریبا آب رود خانه اطراف ان خشک می شود و سرسبزی قله کم می شود. اگر برای صعود به قله سرکچال به دنبال بهترین زمان صعود هستید، خوب است بدانید که بهترین زمان برای انجام این کار، اواسط خرداد تا اوایل شهریور می باشد.
به دلیل آن که در این بازه زمانی شرایط آب و هوایی این قله به گونه ای است که دمای آن بالا رفته و شرایط به گونه ای است که می توانید به راحتی و در بهترین حالت ممکن به قله سرکچال صعود نمایید. به اواخر تیر ماه که می رسد، برف ها ذوب شده و یخچال ها نیز به محدوده ثابتی می رسند. در فصل های نیمه دوم سال برودت هوا شدت یافته و از دمای هوا به شدت کاهش میابد و بارش برف بسیار زیاد می شود. اوایل بهار نیز همواره شرایط برای کوهنوردی خطرناک می باشد.
شما برای رسیدن به قله سرکچال اگر مبدا خود را شهر تهران قرار دهید تا قله سرکچال 1 ساعت و 24 دقیقه با خودروی شخصی خود و در شرایط بدون ترافیک فاصله دارید.
ابتدا وارد بزرگراه امام علی می شوید و سپس وارد تونل توحید و مسیر خود را تا پایان تونل ادامه می دهید، بعد از آن در بزرگراه چمران به سمت بزرگراه شهید همت رفته و مسیر خود را در بزرگراه شهید زین الدین ادانه می دهید تا به جاده لشکرک بسوی جاده ۴۲۵ در لواسان برسید بعد از آن وارد شمشک شده و به سمت قله سرکچال حرکت می کنید.
شمشک یکی از مناطق خوش آب و هوا و پرطرفدار ییلاقی شمال شرق تهران است. از این رو اقامتگاه های این منطقه همیشه خواهان بسیار داشته اند و همین موضوع باعث رشد و توسعه گردشگری و امکانات اقامتگاهی در این منطقه شده، اگر شما بخواهید برای گذراندن تعطیلات آخر هفته خود در روستای خوش آب و هوای شمشک اقامت داشته باشید و مدتی را در دل زیبایی های این منطقه بگذرانید می توانید به دنبال اجاره کلبه در شمشک باشید و برخی دیگر اجاره آپارتمان مبله در شمشک را ترجیح می دهند.
هر کدام از این موارد که مطلوب شما باشد، می توانید بهترین گزینه ها را در وبسایت ما بیابید. شما با انتخاب اقامتگاه مودر نظرتان از سایت لوکس ویلا می توانید اقامتی خوش در شمشک و خاطرات هیجان انگیزی را در این سفر دلچسب برای خود و خانواده و یا دوستانتان ثبت نمایید و لذت ببرید. شرایط اجاره و رزرو ویلا در لوکس ویلا بسیار امن و معتبر است و انجام فرآیند های مورد نیاز به صورت آن لاین و با سرعت بالا اتفاق می افتد. برای راهنمایی و اطمینان خاطر بیشتر نیز با می توانید با مراجعه به کت شمشک با مشاوران تلفنی ما در تماس باشید.
تهران، شمشک، قله سرکچال
رایگان
ساعات بازدید از این جاذبه
شنبه
24 ساعتهیکشنبه
24 ساعتهدوشنبه
24 ساعتهسهشنبه
24 ساعتهچهارشنبه
24 ساعتهپنجشنبه
24 ساعتهجمعه
24 ساعته