مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه
یخدان عباس آباد حاجی یکی از دیدنی های شهر رفسنجان است که بی شک یکی از آثار تاریخی و دیدنی این شهر به حساب می آید. بطور کلی یخدان ها به عنوان قضایی برای نگه داری یخ از شروع فصل زمستان برای فصول گرم مانند فصل تابستان در زمان قدیم به وجود کمی آمدند که همین موضوع نشان دهنده هوش و ذکاوت و همچنین خلاقیت بی نظیر معماران ایرانی را به نمایش می کشد. یخدان ها بیشتر در مناطقی که از زمستان های سرد و تابستان های گرم برخوردار بودند مانند همین یخدان عباس آباد حاجی شهر رفسنجان بنا میشدند تا برای رفاه حال اهالی از آن ها استفاده شود. بی شک یخدان هایی که از دوران قدیم برای ما به یادگار مانده با توجه به اعجاب آور بودن کارایی خود از معماری و بنایی چشم نواز و جالب برخوردار بوده و هستند که یخدان ذکر شده نیز از این قائده مستثنا نیست. در مورد یخدان عباس آباد حاجی دانستنی ها و گفتنی های بسیاری وجود دارد که از همین رو ما قصد داریم در ادامه مطلب این یخدان قدیمی و تاریخی را به علاوه آدرس دسترسی به شما عزیزان معرفی کرده و بطور کلی این دیدنی شهر رفسنجان را زیر ذره بین لوکس ویلا ببریم. با ما همراه باشید.
یخدان عباس آباد حاجی همانطور که پیش تر ذکر کردیم یکی از دیدنی های بسیار تاریخی و قدمت دار شهر رفسنجان و بطور مشخص در بخشی به همین نام از قسمت شمال شرقی شهر رفسنجان قرار دارد که یکی از دیدنی های تاریخی و همچنین بسیار زیبای این شهر به حساب می آید. شهر رفسنجان بطور کلی در اطراف خود بخش ها و قسمت های شهر نشین و حتی برخی روستا نشین را دارا بوده که جزء توابع این شهر بزرگ به حساب می آیند که عباس آباد حاجی یکی از آنهاست و میزبان یخدان عباس آباد حاجی از زمان قدیم تا به امروز بوده است. این موضوع به صورتی بوده که علاوه بر اهالی و ساکنین این منطقه، بسیاری از ساکنین شهر رفسنجان در زمان کارایی و کارآمد بودن این اثر تاریخی از آن بهره میبردند. برای رسیدن و دسترسی به یخدان عباس آباد حاجی اولین گام رسانیدن خود به شهر رفسنجان است که امری بدیهی به شمار میرود.
اما برای دسترسی به بخش عباس آباد حاجی شهر رفسنجان از قلب این شهر با توجه به گستردگی مسیر ها و راه های موجود در آن، راه های متنوعی پیش روی شماست که حتی امکان دارد شما را گمراه کند که از همین رو تیم ما قصد دارد تا بهترین و سریع ترین مسیر از قلب شهر رفسنجان تا رسیدن به یخدان عباس آباد حاجی و بطور کلی این منطقه را برای شما عزیزان بازگو کرده و برای شما مسیر یابی کند تا در سریع ترین زمان ممکن و به راحتی بتوانید از این جاذبه دیدنی و تاریخی شهر رفسنجان دیدن کرده آن را مشاهده کنید.
مسیر شهر رفسنجان تا رسیدن به یخدان عباس آباد حاجی: برای اینکه شما از قلب شهر رفسنجان، چه به عنوان گردشگر و چه به عنوان اهالی این شهر بخواهید به یخدان عباس آباد حاجی برسید باید ابتدا خود را به مرکز این شهر و یا به عبارتی دیگر میدان بسیج شهر رفسنجان برسانید. این میدان یکی از میادین اصلی و مهم شهر به حساب می آید که در جوار خود بنا ها و جاهای دیدنی همانند موزه ریاست جمهوری و حتی بادگیر معین را دارا می باشد.
بعد از رسیدن به میدان بسیج شما باید در اولین گام از مسیر خود وارد بلوار شریعتی شده و به سمت میدان شهید میر افضلی حرکت کنید. در هنگام رسیدن به میدان ذکر شده با دور زدن و کنار گذاشتن آن از این میدان عبور کنید و مسیر خود را در بلوار شریعتی غربی به سمت بخش شرقی این بلوار ادامه دهید. با ادامه مسیر خود به مسافتی تقریبا ۵۰۰ متر شما به میدان بعدی در مسیر خود که تحت عنوان میدان انقلاب شناخته میشود میرسید. باید این میدان را نیز رد کرده و وارد قسمت شرقی بلوار شریعتی که در امتداد مسیر شما قرار دارد شوید. پس از ادامه مسیر به مقدار ۳۰۰ متر در این بلوار شما به تقاطع خیابان ۱۶ آذر شهر رفسنجان میرسید که باید در این نقطه از مسیر وارد خیابان ذکر شده شوید و ادامه مسیر خود را در این خیابان بپیمایید و آن را تا انتها طی کنید تا به میدان آذر برسید.
در میدان آذر نیز باید با دور زدن در این میدان و تغییر مسیر خود وارد خیابان شهید انصاری شوید که این خیابان با طولی تقریبا ۶۵۰ متری شما را به میدان شهید حسین ذکریا هدایت میکند. این میدان که اتوبان اقتصاد را نیز به خود منتهی میبیند یکی از مهمترین بخش های مسیر شماست که باید با رد کردن آن و دور زدن میدان آن را پشت سر گذاشته و مسیر خود را به سمت جاده کوهبنان – رفسنجان تغییر دهید. شما با وارد شدن به این جاده به آرامی شروع به خارج شدن از بخش اصلی شهر رفسنجان کرده و به سمت بخش عباس آباد حاجی راهی میشوید.
با طی کردن ۲ کیلومتر از مسیر خود در جاده ذکر شده شما به میدان امام رضا شهر میرسید که این میدان میدان نیز یکی از میادین مهم و نام آشنای شهر رفسنجان محسوب میشود و بخش های متفاوت و جاده های متنوعی را به یکدیگر ارتباط میدهد. شما با رسید به میدانی که از آن نام بردیم باید با استفاده از تابلو های راهنما وارد کنار گذر این میدان شده و به سمت بخش عباس اباد حاجی و یا حتی نام دیگر این منطقه که به احتمال زیاد بر روی تابلو های راهنمای طول مسیر با آن مواجه میشوید یعنی شهرک اما علی تغییر مسیر دهید.
بعد از گذر از میدان امام رضا و وارد شدن به کنار گذر و همچنین تغییر مسیر شما، تنها ۲ کیلومتر دیگر از مسیر ۱۵ دقیقه ای شما باقی مانده که مسیری سر راست و مستقیم تا رسیدن یخدان عباس آباد حاجی را شامل میشود و شما به راحتی با طی کردن این ۲ کیلومتر باقی مانده از مسیر به بخش عباس آباد حاجی شهر رفسنجان میرسید. با رسیدن به بخش مورد نظر که ذکر کردیم شما با کمی پرس جو در قلب این شهرک میتوانید به یخدان مورد نظر خود دسترسی داشته و به راحتی از آن بازدید کنید که این موضوع به معنی پایان مسیر شماست.
همانطور که پیش تر ذکر شد یخدان عباس آباد حاجی یکی از جاهای دیدنی شهر رفسنجان بوده که بطور مشخص در بخش یا همان روستای عباس آباد حاجی که جزء توابع شهر رفسنجان محسوب می شود واقع شده است. این بخش که جزء دهستان قاسم آباد به شمار میرود جمعیتی بالغ بر ۲۰۰۰ نفر را در خود جای داده که علاوه بر اماکن دیدنی، با توجه به مکان قرار گیری خود تبدیل به یکی از خوش آب و هوا ترین و زیبا ترین روستا های توابع شهر رفسنجان شده است. این روستا با توجه به قدمت طولانی و تاریخی که داشته همواره میزبان طرفداران و علاقه مندان به تاریخ ایران زمین و همچنین گردشگران مختلف بوده است.
همانطور که پیش تر اشاره کردیم یخدان ها برای مصارف مختلفی ساخته میشدند که مهمترین آن ها ذخیره یخی که در فصول سرد به دست می آمد برای استفاده در فصول گرم مانند تابستان است که یخدان عباس آباد حاجی نیز چنین کارایی را با خود به همراه داشت. این یخدان نسبتا بزرگ که در دوره قاجار به دست ساخت رسید در زمان خود یکی از بنا های مهم و کارآمد به حساب می آمد که همین موضوع سبب شده بود تا اهالی این منطقه توجه بسیاری به این مکان دیدنی داشته باشند. نکته قابل توجه درباره یخدان عباس آباد حاجی و همچنین یخدان هایی که در زمان های قدیم در ایران و بخصوص بخش مرکزی ساخته شده اند، مدت زمان و نحوه نگهداری یخ است.
بی شک نگه داری چیزی مانند یخ به دلیل آب شدن و تحلیل رفتن آن در بخش هایی مانند منطقه مرکزی کشورمان که خورشید، گرمایی بی رحمانه ساتع کرده، بدون امکانات و شرایط امروزی غیر ممکن به نظر میرسد اما معماران گذشته جواب این مشکل را با خلاقیت خود به بهترین شکل ممکن به نمایش گذاشتند. بطور کلی یخدان ها از معماری و همچنین بخش های مختلفی تشکیل شده اند که به صورت زیرکانه کار میکردند و یخدان عباس آباد حاجی نیز یکی از این ها بود. بطور کلی یخدان عباس آباد حاجی و تمام بنا های این چنینی کشور جدا از سبک معماری خود از سه بخش اصلی یعنی دیوار طویل ساه انداز، مخزن یخ و همچنین استخر تولید یخ تشکیل شده بودند.
نحوه کار این بنا های حیرت آور و همچنین دیدنی نیز بر پایه این سه بخش بود. استخر تولید یخ که در فصول گرم مانند تابستان مملو از آب بود در فصول سرد مثل زمستان شروع به سرد شدن و تغییر شکل میداد و مشخصا تبدیل به یخ میشد. برخی اهالی که به آنان در گذشته یخ بان گفته میشد مسئول میشدند تا یخ های به وجود آمده را بشکنند و در انبار ذخیره یخ بریزند. این بنا که دور تا دور آن دیواری طویل به عنوان دیوار سایه افکن پوشانیده بود محل اصلی نگهداری یخ های به وجود آمده بود. دیوار طویلی که وظیفه سایه افکنی را بر عهده داشت از چند لایه تشکیل شده بود که اولین لایه آن در بخش خارجی یخدان قرار داشت و همینطور و به مرور این لایه ها تا رسیدن به بخش داخلی بیشتر و بیشتر میشد.
انبار ذخیره یخ نیز با توجه معماری و سبک ساخت منحصر به فرد خود باعث میشد تا یخ ها به حالت اصلی خود باقی بمانند. یکی دیگر از دلایل و همچنین موضوعاتی که به باقی ماندن یخ ها تا فصول گرم سال کمک میکرد نگه داشتن یخ ها در کنار یکدیگر بود که با این کار سرمای آن ها بیش از پیش حفظ شده و باعث میشد تا یخ ها در فصل گرمی مانند تابستان به کار اهالی و مردم بیاید. این بنا با هوش و ذکاوت بی نظیر معماران ایرانی ساخته و همچنین ابداع شد تا راه مناسبی برای ذخیره یخ به شمار رود. یخدان عباس آباد حاجی نیز به این صورت بود که بی شک از جمله دیدنی های بسیار مهم و همچنین خارق العاده که از دوران قاجار برای شهر رفسنجان به جای مانده تبدیل شده است. البته لازم به ذکر است که وجود یخدان ها به دوران صفوی برگشته که نشان دهنده هوش معماران ایرانی از قدیم الایام را دارد اما یخدان عباس آباد حاجی شهر رفسنجان در دوران قاجار به دست ساخت رسید.
در آخر باید ذکر کنیم که یخ های باقی مانده که در طول فصل گرم توسط اهالی استفاده نمیشد با توجه به نحوه ساخت بخش های مختلف یخدان عباس آباد حاجی به استخر تولید یخ فرستاده میشد که هم برای مصرف اهالی مورد استفاده بود و هم در صورت ماندگاری با آبی که در طول سال در آن جذب میشد دوباره تبدیل به یخ شده و تمام مراحل ذکر شده را طی میکرد. این گونه بود تا سرمایه ای ارزشمند و بی شک کارآمد به عنوان یخ در فصول گرم به کمک اهالی مناطق مرکزی کشور و حتی شهر رفسنجان می آمد تا برای لحظاتی هم که شده از گرمای جگر سوز این مناطق، مردمان و اهالی مختلف را دور کند.
بی شک برای ساخت یخدان ها و همچنین یخدان عباس آباد حاجی با توجه به کارایی و استفاده ای که از آن ها میشد هر مصالحی قابل استفاده نبود اما در زمان قدیم نیز مصالح آنچنانی در دست معماران یافت نمیشد تا بخواهند بنایی با این خلاقیت و همچنین کارایی را به دست ساخت برسانند. اما از آنجا که معماران ایرانی با هوش و ذکاوت خود توانسته اند این چنین بنا ها را ساخته و طوری آن ها را فراهم کنند که تا به امروز نیز سر پا بمانند واقعا چیز عجیبی است. بطور کلی در ساخت یخدان ها و بخصوص یخدان عباس آباد حاجی شهر رفسنجان از خشت و گل استفاده شده که به نوعی تنها مصالح موجود در بخش مرکزی ایران به حساب می آید.
البته این را نیز باید خدمت شما عرض کنیم که خشت و گل اگر به درستی مهیا شده و درست شوند عایقی بی نظیر برای تلف نشدن انرژی و بطور مشخص بیرون نرفتن سرما و عدم ورود گرما به داخل یخدان است اما باز باید به دقت و درستی ترکیب شده و مهیا شوند تا این قابلیت را به خود بگیرند. در کنار این ها کاهگل نیز در ساخت این یخدان به کار رفته که عایقی محکم برای جلوگیری از نفوذ رطوبت آب و یخ به بیرون یخدان و حتی خرابی آن به شمار میرود که در کنار این موضوع رنگ خاکی کاه گل و خشت و گل نیز میتواند از تندی و تیزی آفتاب کاسته و جذب گرمای آن را به حداقل برساند.
در کنار تمام این مصالح برای استحکام هر چه بیشتر بنا از سنگ و آجر نیز در ساخت این یخدان استفاده شده که به دلیل در دسترس بودن و ارزان بودن انتخابی مناسب برای ساخت یخدان مهم عباس آباد حاجی به شمار میرفت. تمام این مصالح که در عین سادگی و با کمترین تزئینات در کنار یکدیگر قرار گرفتند، در عین حال که از نظر زیبایی با کاشی کاری های چشم نواز تزئین نشده اما باز هم بنایی دلنشین، اعجاب آور، کارآمد و همچنین بی نظیر را پدید آوردند که تا به امروز برای معماران و همچنین علاقه مندان به بنا های تاریخی یکی از اعجاز آور ترین و عجیب ترین بنا های ساخته شده به حساب می آید و بی شک دیدن کردن از آن برای هیچ فردی خالی از لطف نیست.
بطور کلی شهر رفسنجان یکی از دیدنی های بسیار زیبا و همچنین شهر های مملو از جاذبه های گردشگری و توریستی است که به همین دلیل همواره طرفداران و گردشگران بسیاری به این شهر رجوع کرده و از دیدنی ها و جاذبه های مختلف آن بهره مند میشوند. یخدان عباس آباد حاجی یکی از این دیدنی های بی نظیر و بسیار زیبای شهر رفسنجان است اما در کنار این جاذبه دیدنی مکان های تاریخی و گردشگری بسیاری نیز در دل شهر رفسنجان واقع شده که به برخی از آنها مانند آب انبار مرادی و همچنین بادگیر معین که پیش تر از آن اسم برده ایم شما را آشنا کنیم تا به راحتی بتوانید به این جاذبه های دیدنی شهر رفسنجان نیز دسترسی داشته باشید و از بازدید از آنان بهره ببرید. همراه ما باشید.
آب انبار مرادی: یکی از بنا های دیدنی و همچنین تاریخی شهر رفسنجان که قدمتی مربوط به دوران قاجار را با خود به همراه داشته و همچنین جزء مهمترین بنا های تاریخی این شهر در زمان خود به حساب می آمد آب انبار مرادی است. این آب انبار به همت و تلاش بی بی خاتون مرادی در شهر رفسنجان ساخته شد. ساخت این بنا آنقدر مهم و حائز اهمیت بود که پس از ساخت آن به یاد بی بی خاتون مرادی این بنا را آب انبار مرادی نامیدند. این آب انبار در شهر رفسنجان در مقعی از زمان آب شرب مصرفی اهالی رفسنجان را تأمین میکرد و از همین رو سبب شد تا به یکی از اصلی ترین مکان های شهر رفسنجان بدل شود و با اینکه به مرور زمان کارایی خود را از دست داد اما تا به امروز سر پا نگه داشته شده تا به نمایش بازدید کنندگان و افراد مختلف در بیاید که تا از زیبایی و همچنین معماری خاص این آب انبار بهره مند شده و از آن دیدن کنند.
این آب انبار فاصله ای تقریبا ۱۵ دقیقه ای با یخدان عباس آباد حاجی را داشته و در قلب شهر رفسنجان واقع شده است که به راحتی میتوانید از آن بازدید کنید.
بادگیر معین: بطور کلی بادگیر ها یکی از نماد های مهم معماری مناطق مرکزی کشور ما به حساب می آیند که نشانگر هوش و ذکاوت و همچنین خلاقیت معماران گذشته ماست که شهر رفسنجان نیز از حضور این نماد معماری اصیل ایرانی بی بهره نمانده که مهمترین این بادگیر ها، بادگیر معین شهر است. این بادگیر با قدمتی مربوط به اواسط دوره قاجار یکی از دیدنی های بسیار زیبا و همچنین بی نظیر شهر رفسنجان به حساب می آید که بطور کلی مانند بادگیر هایی که تا به امروز دیده اید نیست.
بادگیر معین با معماری و سبک ساخت و ساز متفاوت و زیبایی که به همراه دارد علاوه بر کارایی خود که البته امروز دیگر از دست داده جزء یکی از دیدنی های بی نظیر شهر رفسنجان است که البته در گذشته وظیفه خنک کردن عمارت معین را بر عهده داشت که امروزه از این عمارت چیزی باقی نمانده است اما بادگیر معین زیبایی و همچنین شکوه خود را حفظ کرده که با توجه به مرمت های صورت گرفته بر آن، زیبایی دوچندانی را به دیدگان هر بیننده ای هدیه میدهد. این بادگیر در میدان بسیج شهر رفسنجان و در بوستان پردیس معین واقع شده که یکی از دیدنی های بسیار زیبای شهر رفسنجان است و بازدید از آن بی شک برای هیچ یک از گردشگرانی که به شهر رفسنجان سفر میکنند خالی از لطف نیست.
اگر که شما نیز این قصد را دارید تا از یخدان عباس آباد حاجی بازدید کرده و از این جاذبه گردشگری و همچنین تاریخی شهر رفسنجان دیدن کنید باید این نکته را خدمت شما عرض کنم که برای بازدید از این بنای تاریخی میتوانید در تمامی روز های سال و همچنین تمام ساعات شبانه روز به سمت این جاذبه گردشگری عزیمت داشته و از آن دیدن کنید که نکته ی بسیار مهم و و قابل توجهی به شمار میرود. در کنار این موضوع نکته دیگری شامل حال این مکان دیدنی شهر رفسنجان شده که آن هم رایگان بودن بازدید از آن است بطوری که شما برای بازدید و دیدن کردن از یخدان عباس آباد حاجی هیچ هزینه ای را ملزوم به پرداخت نیستید و بطور کامل رایگان میتوانید از زیبایی های این مکان گردشگری بهره مند شوید.
استان کرمان، شهر رفسنجان، محله امام علی، خیابان اما علی
رایگان
ساعات بازدید از این جاذبه
شنبه
9 الی 23یکشنبه
9 الی 23دوشنبه
9 الی 23سهشنبه
9 الی 23چهارشنبه
9 الی 23پنجشنبه
9 الی23جمعه
9 الی 23