بادگیر معین

مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه

بادگیر معین یکی از بنا های دیدنی و تاریخی شهر رفسنجان است که بی شک علاوه بر کاربرد بسیار بالا در زمان خود، یکی از جاذبه های گردشگری بسیار زیبای شهر رفسنجان به حساب می آید. بطور کلی بادگیر ها برای تهویه هوا به کشیدن هوای خوش به داخل خانه ها و مکان های مختلف از دوران قدیم در کشور ما رواج داشته و به نوعی نماد معماری ایرانی به حساب می آید که بادگیر معین نیز از این قاعده مستثنا نیست.

اما این بادگیر علاوه بر کارایی که در زمان خود داشت به دلیل زیبایی و چشم نواز بودن بنای خود به یکی از جذاب ترین بادگیر های مناطق مرکزی و جنوبی کشور که عمدتا آب و هوایی گرم و کویری را به همراه دارند تبدیل شده است. راجع به بادگیر معین گفتنی ها و دانستنی های بسیاری وجود دارد که بی شک داشتن این اطلاعات شما را با هوش و خلاقیت معماران قدیم ایران زمین بیشتر آشنا میکند و در رابطه با این بنای دیدنی و تاریخی برای شما تأثیرات مثبتی را به همراه دارد که از همین رو ما قصد داریم در ادامه مقاله به تمام این نکات و گفتنی های مفید پرداخته و شما را با این جاذبه بی نظیر شهر رفسنجان و استان کرمان آشنا کنیم پس با ما همراه باشید.

بادگیر معین

بادگیر معین کجاست؟

بادگیر معین همانطور که خدمت شما عرض شد یکی از دیدنی های بسیار جذاب و چشم نواز شهر رفسنجان و استان کرمان است که در قلب شهر رفسنجان و بطور مشخص در مرکز این شهر واقع شده است که در زمان قدیم به دلیل کارایی که از این بادگیر انتظار میرفت مکانی مناسب و درستی است. این بادگیر همچنین در محوطه ای بوستان مانند تحت عنوان بوستان پردیس معین قرار گرفته که بر خلاف تصور بیشتر افراد پوشش گیاهی آنچنانی را دارا نبوده و تنها محوطه ای برای جدا سازی فضای این بادگیر از خیابان است که تحت عنوان بوستان شناخته میشود.

بادگیر معین بی شک جزء دیدنی های بسیار دوست داشتنی و بی نظیر شهر رفسنجان است و از موقعیت مکانی مناسبی برخوردار بوده بطوری که اگر در مرکز این شهر حرکت کنید و دور بزنید بدون شک این بنا توجه شما را به خود جلب میکند. اگر بطور کلی بخواهیم مکان قرار گیری این بادگیر را خدمت شما عرض کنیم باید بگوییم که بادگیر معین در خیابان بنفشه که یک سر آن به خیابان شریعتی غربی و سوی دیگر آن به بلوار تابش منتهی میشود قرار دارد که دقیقا در روبروی مجموعه موزه ریاست جمهوری قرار گرفته است.

برای دسترسی به بادگیر معین از قسمت های مختلف شهر رفسنجان مسیر ها و راه های متفاوتی وجود دارد که همین موضوع سبب شده تا بیشتر افراد دچار سردرگمی شوند. از همین رو ما قصد داریم بهترین مسیر از دو سمت اصلی شهر رفسنجان یعنی بخش شمالی و جنوبی این شهر را برای شما عزیزان بازگو کرده و باهم بررسی کنیم تا بتوانید به راحتی هر چه بیشتر به این جاذبه دیدنی دست پیدا کرده و از آن بازدید کنید.

مسیر شمال شهر رفسنجان برای دسترسی به بادگیر معین: اگر که شما در بخش شمالی شهر رفسنجان ساکن هستید و یا حتی به عنوان گردشگر در این بخش از شهرستان رفسنجان اقامت دارید و میخواهید خود را به بادگیر معین رسانده و از آن بازدید کنید بی شک همانطور که ذکر شد راه های متنوعی پیش روی شماست که امکان دارد راه شما را حتی طولانی تر کرده و یا دچار ترافیک شهر رفسنجان شوید که همین موضوع حتی باعث میشود تا برخی از این فکر صرف نظر کنند. اما ما اینجا هستیم تا بهترین مسیر را برای شما عزیزان بازگو کرده تا به سریعترین زمان ممکن به این جاذبه توریستی و گردشگری دسترسی پیدا کنید و از دیدن آن لذت ببرید.

اولین گام در مسیر رسیدن به بادگیر معین قرار گرفتن در بلوار شهید عابدینی است. البته بلواری در هم جواری بلوار عابدینی به نام بلوار ۱۵ خرداد وجود دارد که برای افرادی که در بخش شمال شرقی رفسنجان ساکن هستند مسیر مناسبی است اما در بیشتر اوقات روز دچار ترافیک است و از همین رو بلوار عابدینی گزینه مناسب تری برای ادامه مسیر شماست. با حرکت در این بلوار به سمت مرکز شهر رفسنجان به میدان شهدای امینی میرسید که باید آن را رد کرده و به مسیر خود در ادامه بلوار بپردازید. با گذر از میدان شهیدان امینی وارد بوار مصطفی خمینی میشوید که این بلوار یکی از بلوار های اصلی شهر رفسنجان است.

با ادامه مسیر خود در بلوار ذکر شده و پیمودن مسیری حدودا ۱ کیلومتری به تقاطع این بلوار با بلوار حسینی برسید. در این نقطه از مسیر که حدود نیمی از راه شما طی شده باید وارد بلوار حسینی شده و این بلوار را نیز تا انتها طی کنید و در پایان این مسیر باید با تغییر مسیر به سمت میدان ولیعصر حرکت کنید. با گذر از این میدان و دور زدن آن باید خود را به بلوار مدرس شمالی برسانید که و این بلوار را نیز تا انتها طی کرده تا به میدان ۹ دی برسید. با تغییر مسیر و رد کردن این میدان نیز به بلوار میرزایی وارد شوید و تا میدان شهید امراللهی به راه خود در این بلوار ادامه دهید. با رسیدن به این میدان باید طبق تابلو های راهنما وارد خیابان بنفشه شده و آن را بپیمایید تا به کوچه بنفشه ششم برسید.

با وارد شدن و ادامه مسیر در خیابان بنفشه قبل از رسیدن به کوچه بنفشه ششم بادگیری بسیار زیبا توجه شما را بی شک به خود جلب میکند که آن بادگیر معین است. با رسیدن به کوچه بنفشه ششم شما به مقصد خود یعنی بوستان پردیس معین رسیده اید که میتوانید به راحتی و از نزدیک به بازدید از بادگیر مورد نظر خود بپردازید و از آن لذت ببرید.

مسیر جنوبی شهر رفسنجان برای دسترسی به بادگیر معین: اگه که نیز شما قصد دارید از سمت جنوبی شهر رفسنجان به بادگیر معین دسترسی داشته و از آن دیدن کنید همانطور که پیش تر ذکر شد راه ها و مسیر های بسیاری در دسترس شماست اما بهترین مسیر که حدودا طی کردن آن 10 دقیقه زمان میبرد، راهی است که در ادامه آن را برای شما بازگو میکنیم تا با خیالی آسوده و بدون سردرگم شدن به مقصد نهایی خود برسید. اولین قدم در این مسیر قرار گیری شما در بلوار امام علی شهر رفسنجان است. شما باید در بلوار امام علی به مسیر خود به سمت مرکز شهر رفسنجان ادامه داده تا به میدان محمد رسول الله این شهر برسید.

با گذر از این میدان و ادامه مسیر خود در بلوار امام علی این شهر پیش رفته و به سمت مرکز شهر حرکت میکنید. در امتداد مسیر به میدان علی ابن ابی طالب که یکی از میادین مهم و اصلی شهر رفسنجان محسوب میشود میرسید. در این نقطه از مسیر باید با رد کردن میدان ذکر شده و با توجه به تابلو های راهنما به بلوار طالقانی خود را برسانید و در این بلوار به ادامه مسیر خود بپردازید.

این بلوار را تا انتها طی کرده تا بصورت خودکار مسیرتان به بلوار مدرس منتهی شود که در نهایت این بلوار نیز به میدان بسیج میرسد. در میدان بسیج با دور زدن در این میدان به ادامه راه خود در بلوار مدرس میپردازید تا به کوچه بنفشه ششم برسید. در این برهه از مسیر باید وارد کوچه بنفشه ششم شده و تا انتهای آن را طی کنید و در هنگام رسیدن به پایان کوچه قامت بادگیر معین بی شک توجه شما را به خود جلب میکند که این نشانه به این معناست که شما به مقصد نهایی خود رسیده و میتوانید به راحتی از این جاذبه دیدنی شهر رفسنجان دیدن کنید.

بادگیر معین کجاست؟

معرفی بادگیر معین

بادگیر معین همانطور که گفته شد یکی از دیدنی های بسیار زیبا و چشم نواز شهر رفسنجان به حساب می آید که بی شک طرفداران و گردشگران بسیاری را به خود جلب میکند. این بادگیر به دلیل دارا بودن نمایی زیبا و دلنشین همواره یکی از دیدنی های شهر رفسنجان و حتی استان کرمان به حساب می آید که از دیر باز تا به امروز برای ما به یادگار گذاشته شده است.

بادگیر معین همانطور که ذکر شد مانند تمامی بادگیر هایی که در بخش های مرکزی و حتی جنوبی کشور قرار گرفته به منظور تهویه و همچنین ایجاد هوای خنک ساخته شده که در زمان قدیم بر روی عمارتی به نام عمارت معین قرار داشت. البته لازم به ذکر است که از عمارت ذکر شده تنها امروزه فضای زیر بادگیر یا همان فضای داخلی بادگیر در دسترس است که بطور کلی برای بازدید عموم در دسترس نیست. قدمت ساخت این بادگیر به زمان حکومت قاجار برمیگردد که همین موضوع سبب شده تا توجه ویژه ای به این بنای تاریخی و قدیمی شهر رفسنجان شود. بادگیر های مختلفی از زمان قدیم با شکل و شمایلات متنوع به دست ساخت میرسید که تمام آنها کارایی یکسان داشتند که بادگیر معین یکی از زیبا ترین و خاص ترین آن ها به حساب می آید.

این بادگیر با شکل و شمایلی مستطیل شکل که هر دو طرف آن باز است یکی از شاهکار های معماری ایرانی محسوب میشود که از زیبایی بی نظیری برخوردار بوده و در ادامه در بخشی جداگانه به این معماری چشم نواز میپردازیم. لازم به ذکر است اهمیت و کارآمد بودن بادگیر ها در بخش های مرکزی و جنوبی کشور که آب و هوایی اغلبا گرم و خشک را به همراه دارد به قدری زیاد بود که تا به امروز هیچ فناوری و امکاناتی به این شکل بدون هیچ مصرف انرژی نتوانسته مانند بادگیر های ایرانی عمل کند بطوری که به صورت رایگان فضای داخلی خانه ها یا بنا ها را خنک کرده و هوای گرم یا آلوده را با مکشی که دارد به بیرون هدایت کند. این موضوع بی شک نشان دهنده هوش و استعداد بی نظیر ایرانیان باستان بوده که تا به حال فناوری روی دست این نوع بنا نزده است.

بادگیر معین با ارتفاعی قریب به ۱۶ متر یکی از بلند ترین و در عین حال کارآمد ترین بادگیر های شهر رفسنجان و حتی استان کرمان به حساب می آید که در زمان خود بی نظیر ترین عملکرد را با توجه به مکان قرار گیری و ارتفاع خود برای عمارت معین ایفا میکرد. این بادگیر چشم نواز مانند تمام بادگیر های ساخته شده یکی از نماد های اصلی معماری ایرانی و اصیل است که از گذشته تا به امروز سر پا مانده تا نمایی از معماری و ساخت و ساز های مردمان گذشته ما را به نمایش بگذارد.

البته لازم به ذکر است که برای تصاحب و حتی از بین بردن این بادگیر و عمارت معین در برحه ای از تاریخ و پس از بلا استفاده ماندن آن اقداماتی توسط افراد سودجو شکل گرفت که حتی تا حدی موفقیت آمیز بود ولی با همت شهرداری رفسنجان و همچنین سازمان میراث فرهنگی، این اثر تاریخی شهر رفسنجان در سال ۱۳۸۴ به ثبت آثار ملی رسید که هم از تخریب و از بین رفتن آن جلوگیری شده و هم توسط سازمان میراث فرهنگی مرمت و بازسازی شود تا این گنجینه دیدنی شهر رفسنجان نه تنها برای ما بلکه برای آیندگان نیز حفظ شود.

بوستان پردیس معین، بادگیر معین

معماری و چشم انداز بادگیر معین

بی شک یکی از جلوه های بی نظیر بادگیر معین معماری و سبک ساخت آن است که با مرمت های صورت گرفته بر روی آن از همیشه دیدنی تر نیز شده است. این بادگیر به دلیل چشم انداز و جلوه های بی نظیری که به دیدگان شما هدیه میدهد بی شک برای هر بازدید کننده ای جذاب است. گچ کاری ها و همچنین طرح ها و نقش و نگار هایی که بر روی این بادگیر قرار گرفته در کنار ستون های زیبا که در انتهای خود سقفی حلالی شکل را بر تنه ی این بادگیر نقش بسته اند بی شک به دیدنی های این جاذبه گردشگری شهر رفسنجان افزوده اند.

سبک معماری ایرانی و اصیل این بادگیر نشان از خلاقیت و هوش سرشار معماران گذشته ایران زمین را به نمایش میگذارد که بی شک دیدن کردن از این حجم زیبایی و اقتدار در کنار ارتفاع ۱۶ متری ساختمان بادگیر، جلوه ای تمام عیار و دلنشین را برای شما ایجاد کرده و حسی متفاوت را در هنگام بازدید از خود برای شما به وجود می آورد تا بطور کامل با خلاقیت و سبک و معماری گذشته ایران شما را آشنا کرده و جسی غرور آمیز را در دل شما به وجود می آورد.

معماری بادگیر معین رفسنجان

جاهای دیدنی اطراف بادگیر معین رفسنجان

شهر رفسنجان بطور کلی یکی از شهر های دیدنی و پر جاذبه استان کرمان است که همین موضوع سبب شده تا جاذبه های دیدنی و همچنین تاریخی بسیاری در این شهر قرار گیرد و همچنین هرساله گردشگران بسیاری برای گشت و گذار و تفریح این شهر را به عنوان مقصد خود انتخاب کنند. بادگیر معین یکی از زیبایی ها و دیدنی های جذاب شهر رفسنجان است.

اما اگر شما قصد دارید تا با برخی دیگر از این دیدنی ها و جاذبه های دوست داشتنی شهر رفسنجان آشنا شده و از آن ها بازدید کنید با ما همراه باشید تا برخی از این جاهای دیدنی رفسنجان مانند موزه ریاست جمهوری، آب انبار مرادی و عمارت باقری رفسنجان که اتفاقا در نزدیکی بادگیر معین هستند را برای شما عزیزان معرفی کرده و شما را با آنان آشنا کنیم تا بتوانید در برنامه تفریحی خود در این شهر قرار دهید.

موزه ریاست جمهوری: یکی از دیدنی های شهر سنندج که زمان زیادی از احداث آن نمیگذرد موزه ریاست جمهوری این شهر است. موزه ریاست جمهوری برای جمع آوری هدیه ها و همچنین وسایلی است که مردم و دولت های مختلف در زمان ریاست جمهوری اکبر هاشمی رفسنجانی به ایشان هدیه داده بودند تعبیه گردید که علاوه بر دوره ایشان برای هدیه هایی که در دوره ریاست افراد دیگر نیز بخش های جداگانه ای در این موزه قرار گرفته.

البته لازم به ذکر است که تمام این هدیه ها و تمام وسایل موجود در موزه جزء آثار ملی بوده و زیر نظر کتابخانه ملی کشور قرار دارند. فضای این مجموعه بطور مستطیل شکلی است که گویی دایره مانند با و بتنی با قطر ۳۰ متر در میان آن قرار دارد. این مجموعه با وجود بخش ها و قسمت های مختلف و متنوع مانند تالار شیشه ای، بخش VIP، کافی شاپ، رستوران و موزه های مختلف همواره آماده بازدید گردشگران و بازدید کنندگان مختلف بوده است. این مجموعه بی نظیر و بزرگ درست در مقابل بادگیر معین قرار دارد که شما با طی کردن چند قدم میتوانید از آن بازدید کرده و از زیبایی ها و جلوه های مختلف دیدنی این مجموعه بهره مند شوید.

موزه ریاست جمهوری رفسنجان

آب انبار مرادی: یکی دیگر از دیدنی های شهر رفسنجان که قدمتی طولانی و مربوط به دوره قاجار را دارا بوده آب انبار مرادی شهر است. این آب انبار در زمان خود یکی از مهم ترین بناهای موجود در شهر رفسنجان به حساب می آمد بطوری که در برحه ای از زمان آب مصرفی تمام اهالی شهر رفسنجان در این آب انبار ذخیره میشد.

این بنا با همت بی بی خاتون مرادی در نهایت به دست ساخت رسید و به افتخار همت و رشادت این بانوی ایرانی نام این مکان به آب انبار مرادی نام گذاری شد و از قدیم تا به امروز این بنا را با همین نام میشناسند. علاوه بر اهمیت بالا این ساختمان از معماری و زیبایی اصیل و چشم نواز ایرانی برخوردار بوده که به خودی خود تبدیل به یکی از دیدنی های بی نظیر شهر رفسنجان گردیده است. فاصله ی این بنای تاریخی تا بادگیر معین نزدیک به ۷ دقیقه است که میتوانید با سهولت کامل از این جاذبه دیدنی شهر رفسنجان دیدن کرده و از آن لذت ببرید.

آب انبار مرادی

عمارت باقری رفسنجان: از جمله دیدنی های تاریخی و بی شک مورد توجه شهر رفسنجان، عمارت باقری این شهر است. این عمارت با توجه به معماری و قدمتی مربوط به اواخر دوره قاجار به یکی از دیدنی های چشم نواز شهر رفسنجان بدل شده است. این عمارت به دستور مرحوم باقری که یکی از بزرگان شهر رفسنجان بود در مساحتی نزدیک به ۱۰۰۰ متر بنا شد که بخش های مختلفی مانند شاه نشین، حوضخانه، حیاط بسیار زیبا و همچنین فضای داخلی دلباز و دیدنی را شامل میشد تا مرحوم باقری به همراه خانواده خویش در این مکان مستقر شده و به زندگی بپردازند.

از جمله نکات مورد توجه در باب این عمارت تزئینات و همچنین نقش و نگار هایی از طبیعت، گیاهان و حیوانات است که به دست شاگردان کمال الملک بر روی دیوار های راهرو و همچنین نزدیک به سقف آن کشیده شده و جلوه ای بی نظیر را به دیدگان هر بیننده ای هدیه میدهد. این بنا با فاصله ای قریب به ۱۰ دقیقه از بادگیر معین قرار گرفته که شما میتوانید بعد از دیدن کردن از این بادیگر به عمارت باقری نیز سری زده و از آن دیدن کنید که بی شک خالی از لطف نیست.

عمارت باقری رفسنجان

بهترین زمان بازدید از بادگیر معین

اگر که شما نیز مانند بسیاری از گردشگرانی که به شهر رفسنجان سفر میکنند این ایده را در سر دارید که به بادگیر معین سر زده و از آن بازدید کنید باید خدمت شما عارض شویم که این بنای تاریخی بصورت ۲۴ ساعته و در تمام ایام سال حتی روز های تعطیل میزبان شما گردشگران عزیز بوده و میتوانید از آن بازدید کنید. نکته قابل توجه در باب این مکان دیدنی شهر رفسنجان رایگان بودن بازدید از آن است که شما میتوانید بدون پرداخت هیچگونه هزینه ای از این جاذبه گردشگری و دیدنی شهر رفسنجان دیدن کنید.

اما در مورد زمان بازدید از این بنای تاریخی باید خدمت شما عارض شویم که برای بازدید از بادگیر معین زمان پیشنهادی ما بعد از ظهر تا شب و یا همان هنگام تاریکی هواست چرا که با توجه به مرمت های صورت گرفته و تزئیناتی که بر روی این بنا نصب شده، در هنگام تاریکی هوا چراغ هایی با رنگ های جذاب و دیدنی که در بدنه بادگیر قرار دارند روشن شده و جلوه ای بی نظیر و چشم نواز را به نمایش میگذارد که میتواند برای هر بیننده ای جذاب و دلنشین باشد. اما صبح و در هنگام تابش آفتاب نیز این بادگیر زیبا آماده بازدید است و نمای خاص خود را حفظ میکند ولی در هنگام تاریکی هوا جلوه ای متفاوت را برای شما و همراهان عزیزتان به تصویر میکشد که بی شک دیدنی است.

نمای بادگیر معین در هنگام تاریکی هوا