خانه کلبادی

مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه

شهر ساری شهری با پیشینه چند هزار ساله می باشد که علاوه بر این ها این شهر زیبای شمالی ایران، همچون دیگر شهر های این ناحیه، به دلیل نزدیکی به دریا و جنگل همیشه از توریستی ترین شهر های ایران به شمار می آید. در این شهر دیدنی های زیادی همچون دریاچه چورت، تالاب حمید آباد، برج رسکت، باداب سورت، آبشار ابن و پناهگاه حیات وحش میان کاله وجود دارد.

بسیاری نیز در سفر به ساری در کنار بازدید از این همه جاذبه طبیعی و تاریخی، به دنبال بهترین رستوران های ساری هستند. یکی از جاذبه های دیدنی و تاریخی استان مازندران، مجموعه ای تاریخی و دیدنی به نام خانه کلبادی ها می باشد. دیدنی های شهر هایی شمالی کشور بی شمار هستند.

خانه کلبادی شهر ساری، از یادگارهای دوران قاجار در ساری محسوب می ‌شود. سبک معماری این خانه الهام گرفته شده از تکایای دوره قاجاریه است. خانه کلبادی شامل دو بخش بیرونی و اندرونی می ‌شود و در ساخت آن به ‌طور عمده از آجر، چوب و سفال استفاده شده است و یکی از تاریخی ترین وپر طرفدارترین بنا های دیدنی در شمال ایران می باشد که هر ساله مورد بازدید انبوهی از مسافران و توریست ها قرار گرفته و با توجه به قدمت طولانی از معماری جذاب و منحصر به فردی برخوردار است.

بام خانه را نیز به ‌طور کامل سفال پوش کرده‌‌‌اند. در ادامه این مقاله با این خانه دیرینه و تاریخی بیشتر آشنا خواهیم شد، همراه لوکس ویلا باشید پس اگر علاقمند به مطالعه داستان طولانی و پرماجرای این خانه و تمامی ویژگی های جالب آن می باشید، خواندن ادامه این مطلب را از دست ندهید و با ما همراه باشید تا نکات جالبی را درباره خانه تاریخی کلبادی ساری برایتان بازگو کنیم.

خانه کلبادی

معرفی خانه تاریخی کلبادی

خانه تاریخی کلبادی از یک بنای اصلی به شکل دو طبقه ای با پنل مستطیلی طراحی و ساخته شده است هم چنین در زیر زمین آن سردابه وجود داشته به به منظور یخچال مورد بهره برداری واقع می شود. خانه تاریخی کلبادی از بخش های مختلفی از جمله آشپز خانه، محل اسکان خدمت کاران، اصطبل و حمام تشکیل شده است که در طی سال ها به دلیل تخریب در بخش های مختلف به بازسازی نیاز داشته است که در حال حاضر یکی از مستحکم ترین بنا های تاریخی به شمار می رود.

با توجه به شرایط اقلیمی حاکم در این منطقه می توان گفت بهترین زمان سفر به خانه تاریخی کلبادی ساری فصل بهار و تابستان می باشد در این ایام از سال شرایط جوی بسیار مناسب و معتدلی در سطح شهر حاکم بوده و گردشگران می توانند بدون نگرانی از تغییرات آب و هوایی با حضور در تور های مسافرتی به همراه دوستان و نزدیکان خود از این سفر تفریحی و توریستی نهایت رضایت را داشته باشند.

حضور در این خانه تاریخی سبب سفر در طول تاریخ شده و لحظات بسیار جذابی را برای گردشگران تداعی خواهد کرد و یکی از جذاب ترین و پر خاطره انگیز ترین سفر های تاریخی را سپری خواهند کرد. منوچهرخان کلبادی که بعدها از ملاکین منطقه و زمانی نیز نماینده مردم ساری در مجلس شورای ملی بود در سال ۱۳۶۲ هجری شمسی دار فانی را وداع گفت و این بنا در سال ۱۳۷۰هجری شمسی در اختیار سازمان میراث فرهنگی قرار گرفت.

خانه کلبادی بدون شک یکی از زیبا ترین ساکنان محله آب ‌انبار نو ساری است. این خانه زیبا در تاریخ ۹ آبان سال ۱۳۷۷ هجری شمسی با شماره ثبت ۲۱۴۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

تاریخچه خانه کلبادی ساری

همان طور که پیش تر اشاره کوچکی کردیم، ساخت عمارت کلبادی به دوران قاجار برمی‌ گردد. یکی از امرای ارتش وقت به نام «سردار جلیل» دستور ساخت این بنا را صادر کرد. وی فرزندی به نام «امیر نصرت شکوه نظام» داشت و به همین دلیل تصمیم گرفت نام خانه را «امیریه» بگذارد. پس از اینکه پسرش با وجود جوانی و سن کم درگذشت، خانه را به فرزند وی یعنی «منوچهر خان» بخشید.

منوچهر خان کلبادی مدتی نماینده مردم ساری در مجلس شورای ملی بود و شخص تاثیرگذاری در ساری محسوب می‌ شد. وی سال ‌ها این خانه زیبا را تحت مالکیت خود داشت . سال ۱۳۶۲هجری شمسی، منوچهر خان کلبادی دار فانی را وداع گفت. هشت سال پس از درگذشت او، در سال ۱۳۷۰هجری شمسی، خانه تاریخی کلبادی در اختیار سازمان میراث فرهنگی و گردشگری قرار گرفت و از آن تاریخ تا کنون، بنا در اختیار این سازمان قرار دارد. در سال ۱۳۸۸ هجری شمسی خانه کلبادی تبدیل به موزه مردم ‌شناسی و باستان ‌شناسی شد و از آن برای بازدید عموم استفاده می شد.

خانه کلبادی ساری

معماری خانه کلبادی

هنگامی که می‌ خواهیم وارد خانه شویم. در همان ابتدا درب ورودی خانه جلب توجه می ‌کند، دری زیبا از جنس چوب و دارای تزیینات چوبی شکیل شده، این در که ارتفاع زیادی دارد، دارای یک سردر از جنس آجر است. از در که وارد می ‌شویم، به ‌محض ورود، با راه رویی باریک رو به رو می‌ شویم. این راهرو ما را به ورودی حیاط مشایعت می ‌کند.

دو ردیف پله در دو سمت آنجا به چشم می ‌خورد که برای دسترسی به حیاط ساخته شده ‌اند. چرا که حیاط در سطح پایین ‌تری قرار دارد. حوض آب زیبایی رو به ‌روی بنا زیبا به چشم می خورد. خانه یک بنای اصلی دارد که در دو طبقه و با نقشه مستطیل شکلی احداث شده است. همچنین این مجموعه سردابه ‌ای در زیر زمین دارد که در قدیم از آن به‌ عنوان یخچال از آن استفاده می‌ شد.

در هر دو طبقه این خانه که قدم بگذارید، در هر کدام یک شاه‌ نشین را خواهید یافت. بدون شک شاه‌ نشین ‌ها از زیبا ترین قسمت‌ های این خانه هستند که توجه شما را بسیار جلب می ‌کنند. در دو سمت شاه ‌نشین، دو رشته پلکان به چشم می ‌خورد و همچنین اتاق‌ هایی به ‌صورت قرینه در دو طرف ساخته شده‌اند. استفاده از شیشه ‌ها در چندین رنگ متفاوت و همچنین ارسی ‌کاری‌ هایی که در بنا دیده می‌ شود، مهم‌ ترین تزیینات انجام گرفته در این بنا هستند.

نکته ‌‌ای که توجه شما را ممکن است جلب کند، آن است که در و پنجره طبقه اول بنا با طبقه دوم تفاوت دارند و این بدان دلیل است که آن‌ ها در دهه ‌های اخیر و در جریان بازسازی ‌ها تعویض شده‌اند. همچنین دو رشته پلکان داخلی مسدود شده ‌اند و به ‌جای آن‌ها در سمت شمالی بنا، یک رشته پلکان برای ایجاد دسترسی به طبقه دوم خانه ساخته شده است.

بخش بیرونی خانه کلبادی که قدمتی دیرینه دارد، در سمت چپ ورودی اصلی آن قرار دارد. این بخش از حیاطی کوچک و اتاقی برای انجام امور متفرقه تشکیل شده است. همچنین مسیری به ‌سمت حیاط بزرگ اندرونی در این بخش دیده می ‌شود.

خانه تاریخی کلبادی دارای قسمت ‌های دیگری همچون حمام، آشپزخانه، اصطبل و محل اسکان خدمت گزاران می باشد،  ولی آشپز خانه و محل اسکان خدمت گزاران در طول سال‌ ها از بین رفته ‌اند و هم‌ اکنون بنا های نوسازی را می ‌توانید به‌ جای آن ‌ها ببینید. در مورد حمام خانه نیز باید اشاره کنیم که دارای دو بخش گرمخانه و سربینه است و در گرمخانه، خزینه‌ های آب سرد و گرم به چشم می ‌خورند.

بخش های مختلف خانه کلبادی

خانه کلبادی از دو بخش داخلی و خارجی تشکیل شده است که ورودی و سردر این دو بخش مشترک و یکسان است اما به صورت کاملا جدا از یکدیگر و کاملا مستقل از هم ساخته شده اند و دارای سه ورودی هستند که یکی از آنها به عنوان در اصلی و یک در برای مراسمات مذهبی و درب دیگر برای خروج مهمانان به کار می رفته است.

سایر بخش های این عمارت به حیاط رو باز و سرپوشیده، هستی، سرداب و زیر زمین اشاره کرد.

عمارت کلبادی

دیدنی های خانه کلبادی

موزه تاریخ ساری در سه عمارت تاریخی واقع شده است که خانه کلبادی، ساختمان اصلی آن محسوب می ‌شود. بخش‌ های متنوعی در موزه موجود هستند، از جمله گالری صنایع چوبی، گالری صنایع نساجی، گالری سفال گری و بخش باستان ‌شناسی می باشد. از وقتی کاربری این خانه به موزه تغییر یافته، اشیا و آثار مربوط به دوران قاجار مثل ظروف مسی، انواع چپق، ظروف برنجی و لباس های قاجاری در طبقه اول آن به نمایش گذاشته شده است.

البته بیش تر بازدید کنندگان به خاطر تزیینات زیبای شاه نشین های خانه کلبادی به این جا می آیند. این بخش از خانه با منبت کاری ها و گچ کاری های ماهرانه خود شما را با هنر معماری دوران قاجار آشنا می کند. پنجره های ارسی و شیشه های رنگی طبقه دوم نیز زیبایی این خانه را دو چندان کرده اند.

در این طبقه اشیا و آثار مربوط به دوران نوسنگی تا دوره اسلامی نگهداری می شود، اشیایی مثل مجسمه سفالی الهه مادر، کاسه سفالی، فانوس یا اشیا مفرغی مثل بز کوهی مفرغی، آویز گردن، گیلگمیش، النگو و عودسوز در آنجا هستند که البته بازدید کنندگان اجازه عکاسی از این آثار تاریخی را ندارند. در ادامه به صورت دقیق برای شما آورده ایم که شما در هر قسمت و در هر اتاق این خانه چه چیزی را مشاهده می کنید.

طبقه اول خانه کلبادی

اتاق اول: آثار چوبی نظیر در و پنجره‌ های ارسی، تابلو های مشبک و معرق و نمونه‌ هایی از هنر بومی و سنتی لاک ‌تراشی استان مازندران

اتاق دوم: ظروف شیشه ‌ای و ظروف مسی، جاجیم و گلیم و…

اتاق سوم: لباس ‌های محلی، زیورآلات و…

طبقه دوم خانه کلبادی ساری

اتاق اول: آثار دوران پیش از تاریخ مانند سفال‌ های گوهر تپه، تپه حصار دامغان، تپه اسماعیل آباد تهران و…

اتاق دوم: نمونه ‌هایی از جمجمه انسانی از دوران پیش از تاریخ که از تپه دیباج دامغان در اینجا قرار داده شدند.

اتاق سوم: سفال‌ های دوران تاریخی و اسلامی منطقه ساری و به شهر و پلاک مفرغی با شمایلی از شتر دو کوهان که به هزاره اول قبل از میلاد، از منطقه لفور بر می گردد.

اتاق چهارم: ظروف شیشه ‌ای و کاسه‌ های مسی از دوره سلجوقیان

اتاق پنجم: نمونه‌ هایی از کتیبه، کاشی، سفال و تنبوشه سفالی از قرون هشتم و نهم از فرح آباد ساری و…

اتاق ششم: آثار مربوط به دوران قاجاریه و پهلوی نظیر رادیو و تلفن، کوبه در، غازان، ساعت، کشکول و…

خانه تاریخی کلبادی

مکان های دیدنی اطراف خانه کلبادی

استان مازندران و ساری شهری است که خانه ها و بناهای تاریخی اش دل هر بیننده ای را می برد و چشم هر گردشگری را به خود خیره می سازد. از آن جایی که این شهر، قدمتی دیرینه دارد  و ردپای حضور ایرانیان را در هر سده، در خود ثبت کرده است. گر چه متاسفانه به خاطر رسیدگی نکردن و بی توجهی، بخشی از زیبایی های این شهر فوق العاده از بین رفته، اما آن چه که باقی مانده، دنیایی است که دیدنش برای هر انسانی، خالی از لطف نیست و می تواند هر گردشگر علاقمند به تاریخی را شگفت زده کند.

در اطراف خانه کلبادی، بنا های دارای قدمتی وجود دارد که فرصت بازدید از آن ها را نباید از دست داد. در ادامه این یادداشت به معرفی چند مکان دیدنی ساری می پردازیم.

عمارت فاضلی ها: بازدید از عمارت فاضلی ساری به شما پیشنهاد می شود، خانه فاضلی ها از حیث تاریخی، هنری و فرهنگی ارزش زیادی دارد، ویژگی های معماری این بنا به خصوص شیوه تزیینات آجری آن منحصر به فرد هستند، هر دو سبک معماری پهلوی و قاجار را می توان در این بنا نظاره گر بود، عمارت فاضلی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. این بنا متشکل از ۲ عمارت زیباست که یکی از آن ها در دوره قاجار ساخته شده و دیگری در دوره پهلوی اول به این عمارت افزوده شده است.

آب انبار نو: آب ‌انبار نو که به زبان محلی به آن نو ‌انبار گفته می‌ شود، در خیابان قارن، در محله ‌‌ای به همین نام واقع شده است و یکی از جاذبه‌ های تاریخی و مکان های دیدنی ساری به ‌شمار می ‌رود. این آب‌ انبار را خورشید خانم در زمان قاجاریه ساخته است. ‌تمام اجزای آن، ازجمله مدخل، پلکان، پاشیر و قسمت انبار آب که با پوشش گنبدی ‌ساخته شده است، پا برجا می باشد، ولی مدخل آن با آجر و سیمان مسدود شده است.

مدخل ‌آن در کوچه قرار دارد که بالای سردرب آن، نشانه ‌هایی از تزئینات کاشی ‌کاری مشاهده می‌ شود و سایر قسمت ‌های آب ‌انبار در خانه شخصی واقع شده است. آب ‌انبار نو از بزرگ‌ ترین آب ‌انبارهای شهر و دارای سقف گنبدی و هشت پنجره نورگیر برای تهویه است. ارتفاع آب ‌انبار تا بالای نورگیر ۲۱ متر و ارتفاع مخزن آب حدود ۱۳ متر و اندود داخل مخزن از جنس ساروج است. در طرفین سردر آب ‌انبار نیز دو اطاق‌ نما با تزئینات کاشی معرق به چشم می ‌خورد.

خانه سردار جلیل: خانه سردار جلیل مربوط به دوره قاجار و متعلق به لطفعلی خان سردار جلیل از امرای با نفوذ ارتش وقت بوده است و اکنون از مکان های دیدنی ساری به شمار می‌ رود. خانه سردار جلیل تنها بنای خشتی سه طبقه در دوران خود محسوب می ‌شد. این عمارت دارای یک حیاط بزرگ با مساحت ۲۵۰۰ متر مربع می‌ باشد.

این خانه را بیش از ۱۱۵ سال پیش استادان اصفهانی که گروهی از معماران و نجاران بودند ساختند. تمام بنا با خشت خام چیده شده و نمای آن‌ را با آجر، آهک و ساروج تزئین کرده‌اند و قطر دیوار ها بین ۶۰ تا ۹۰ سانتی‌ متر است. بنا بدون استفاده از آهن برپا شده و بالای درب ‌ها و پنجره‌ ها را طاق‌ نمای قوسی کار کرده‌اند، با چوب‌ های آزاد و کاج در و پنجره و ستون‌ های ایوان طبقه سوم و زیر سقف را ساخته ‌اند و با قراردادن یک سفالین عظیم، روی آن را پوشانده‌اند. سردار جلیل که از فرماندهان و فرمانداران محلی بوده، بخش بزرگی از منطقه ساری تا هزار جریب و دودانگه را اداره می ‌کرده است.

میدان ساعت ساری: میدان ساعت ساری در مرکز شهر ساری در استان مازندران واقع شده است. در زبان محلی به میدان ساعت، پاساعت گفته می شود. قدمت این بنای تاریخی به دوران پهلوی می رسد. امروزه این میدان را به نام میدان هفت تیر نیز می شناسند. این میدان در سال 1309 خورشیدی ساخته شده است. برج ساعت نماد شهر ساری می باشد.

این میدان زیبا دارای برجی با ساعت عقربه ای بزرگ و دارای صدای زنگ ناقوس می باشد. در هنگام تغییر ساعات به تعاد رقم ساعت آن لحظه به صدا در می آید. ویژگی های معماری ایرانی و اروپایی در آن به کار رفته است. در سال 1344 هجری شمسی برج آسیب های زیادی دیده بود و شهرداری وقت تصمیم به تخریب آن نمود و به جای آن حوض و فواره ساخته شد. اما در سال 1355 خورشیدی به پیشنهاد سازمان فرهنگ و هنر استان مازندران و شهرداری ساری، ساخت میدان ساعت ساری  از روی نقشه های قدیمی دوباره آغاز شد و در نهایت در سال 1357 پایان یافت.

ساعت 12 شب در سکوت شبهای شهر ساری به دلیل تعداد بالای دفعات آن و نیز سکوت شب تا دورترین خیابان های ساری شنیده می شود. در سال 1380 خورشیدی ساعت زنگ دار این برج را به علت اعتراضات مردم ساری قطع کردند. ارتفاع برج میدان ساعت به 25 متر می رسد. قسمت فوقانی برج محلی برای اذان و جار زدن تعبیه شده است. ساعت این میدان از کشور روسیه توسط یکی از اجداد خاندان نعیمی های ساری به ایران آورده شده است.

هتل های اطراف خانه کلبادی

برای تجربه اقامتی راحت در ساری شما چند راه دارید،

برای اقامت در شهر ساری می توانید در اقامتگاه هایی مانند هتل آپارتمان ها، خانه های روستایی، کلبه های چوبی، اقامتگاه بومگردی، ویلا های  اجاره ای و کمپینگ هایی که در مکان های مجاز ساخته شده اند اقامت کنید. جهت رفاه حال شما مسافران، لیستی از چند هتل و اقامتگاه نزدیک به شهر ساری استان مازندران را در ادامه برایتان آورده ایم.

  • هتل سارویه که در ۱ کیلومتری خانه کلبادی قرار دارد.
  • هتل ناجا ۲ کیلومتر با این خانه قدیمی فاصله دارد.
  • هتل اسرم ۲.۳ کیلومتر از خانه کلبادی دور است.
  • مهمانسرای تجن که مکانی بسیار تمیز می باشد در ۲.۵ کیلومتر این بنای تاریخی می باشد.
  • مهمان پذیرعباسی که با خانه کلبادی 3 کیلومتر یا همان 10 دقیقه با خودرو شخصی فاصله دارد.

رستوران های اطراف خانه کلبادی

در سفر به شهر ساری به ‌هیچ‌ عنوان نباید از خوردن غذا های محلی این منطقه بکرغافل شد. غذا هایی که طعم آن‌ ها برای همیشه زیر زبان شما می ‌ماند و تجربه سفر به این بهشت مه ‌آلود بر فراز ابر ها را تکمیل می ‌کنند.

سبزی پلو با گردو، دیس کباب که از بره کامل شکم ذ‌پر با آلو و مغز گردو درست شده، ورساق، کنس نون، کئی پلا با کدو حلوایی ریز سرخ  شده با شکر به ‌همراه برنج، نیمرو و ماست پخته می شود و شیش انداز که غذایی شبیه به فسنجان و متشکل از رب ازگیل، دانه انار و تخم ‌مرغ است، کئی پلا که کدو حلوایی ریز سرخ کرده که به همراه شکر و با برنج طبخ می ‌شود و در کنار آن نیمرو و ماست سرو می‌ کنند، از جمله غذا های محلی و لذیذ شهر ساری هستند.

چند رستوران مانند فست فود برنجی که فاصله آن ۲۵۰ متر، کبابی میثم که فاصله آن ۴۰۰ متر، دهکده غذای متقی که فاصله آن ۴۵۰ متر، رستوران فرد که فاصله آن ۵۵۰ کیلومتر با خانه کلبادی می باشد.

بهترین زمان بازدید از خانه کلبادی ها

ساری از شهر های استان مازندران در شمال کشور است و آب و هوایی مرطوب دارد که باعث شده در تمام طول سال درجه متعادل باشد. اگر چه بیشتر افراد تابستان را برای سفر به مرکز مازندران انتخاب می کنند اما جاهای دیدنی ساری در پاییز و بهار نیز بسیار تماشایی هستند.

بازدید از کلبادی ساری

هزینه و زمان پیشنهادی بازدید از خانه تاریخی کلبادی

مانند هر موزه دیگری برای بازدید از خانه کلبادی یا موزه کلبادی باید مبلغی را به عنوان ورودی پرداخت کنید ولی از آنجایی که اشیا به نمایش گذاشته شده چندان متنوع و زیاد نیستند در کم تر از نیم ساعت می توانید از تمام بخش های این خانه دیدن کنید.

ساعت بازدید و قیمت بلیط خانه کلبادی

برای بازدید از خانه کلبادی می ‌توانید از ساعت ۸ تا ۱۳ به آن مراجعه کنید. هزینه بلیط در سال ۱۴۰۰ چهار هزار تومان است.

خانه کلبادی کجاست و مسیر دسترسی به آن

خانه کلبادی از بنا های تاریخی و مکان های دیدنی ساری است، میدان ساعت، خیابان انقلاب، محله آب ‌انبار نو قرار دارد. برای دسترسی به خانه تاریخی کلبادی، می ‌توانید به ‌سمت میدان ساعت ساری و از آنجا به خیابان انقلاب بروید. محله ‌ای به نام آب ‌انبار نو وجود دارد که مسیر آن از خیابان انقلاب منشعب می ‌شود و شما را به خانه کلبادی خواهد رساند.

تاکسی‌ های متعددی از سراسر ساری به مقصد میدان ساعت حرکت می ‌کنند. اگر با خودروی شخصی عازم این مکان هستید، کمبود فضای پارک را در نظر داشته باشید. برای این منظور می ‌توانید از پارکینگ‌ های عمومی این ناحیه استفاده کنید و مسیر پارکینگ تا خانه کلبادی را پیاده بروید.

آدرس خانه کلبادی ساری: استان مازندران، شهرستان ساری، میدان ساعت، خیابان انقلاب، محله آب انبار نو، خانه کلبادی

اجاره روزانه خانه در ساری

در سفر به شهر توریستی ساری، یکی از مهم ترین مواردی که باید در نظر داشته باشید، اقامتگاهی است که مدت زمان سفر خود را در آن می گذرانید. ساری به دلیل گردشگر پذیر بودن، از اقامتگاه های بسیار مناسبی برخوردار می باشد. اما با توجه به ساحلی بودن این شهر بسیاری به دنبال اجاره خانه مبله در ساری هستند. برای پیدا کردن بهترین گزینه های ویلا، سوئیت، اقامتگاه بومگردی در صفحه اقامتگاه های ساری وبسایت لوکس ویلا، صفحه ساری  را جستجو نمایید تا تصاویر مربوط به زیبا ترین و مجهز ترین ویلا های و مکان های مناسب برای استراحت پیش چشمان شما قرار بگیرند.

 

راهنما سایت

آدرس

استان مازندران، شهرستان ساری، میدان ساعت، خیابان انقلاب، محله آب انبار نو، خانه کلبادی

شماره تماس

هزینه بازدید

۴/۰۰۰ تومان

ساعات بازدید از این جاذبه

شنبه

8 الی 13

یک‌شنبه

8 الی 13

دو‌شنبه

8 الی 13

سه‌شنبه

8 الی 13

چهار‌شنبه

8 الی 13

پنج‌شنبه

8 الی 13

جمعه

8 الی 13
مسیریابی آنلاین
مطالب مشابه