مسجد جامع ابهر
یکی از بهترین مناطق استان زنجان که می توانید برای سفر به آن اقدام کنید، شهرستان ابهر می باشد. این منطقه به دلیل دارا بودن آب و هوایی مناسب و هم چنین وجود جاذبه های مختلف درون خود […]
مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه
یکی از بهترین مناطق استان زنجان که می توانید برای سفر به آن اقدام کنید، شهرستان ابهر می باشد. این منطقه به دلیل دارا بودن آب و هوایی مناسب و هم چنین وجود جاذبه های مختلف درون خود […]
یکی از بهترین مناطق در استان زنجان که توانسته افراد مختلفی را به سمت خود جذب نماید ابهر می باشد. این شهرستان به عنوان دومین شهر بزرگ در استان شناخته می شود و دارای جاذبه های متعدد تاریخی […]
یکی از بهترین مناطقی که شما می توانید برای مراجعه به آن اقدام کنید زنجان می باشد. این استان به دلیل دارا بودن جاذبه های مختلف طبیعی و تاریخ درون خود توانسته همه ساله عده زیادی از گردشگران […]
جاهای دیدنی ابهر از بهترین و معروف ترین جاذبه هایی به حساب می آیند که در استان زنجان واقع شده اند و توجه بسیاری از گردشگران را به خود جلب نموده اند. اغلب دیدنی های ابهر جزء بناهای تاریخی و آثار باستانی هستند که توانسته از بهترین گزینه های انتخابی برای تاریخ دوستان باشد. ابهر شهری پر از جاذبه های دیدنی و گردشگری در استان زنجان به شمار می آید که توجه بسیاری از توریست ها را به خود جلب نموده و ظرفیت های توسعه صنعت گردشگری را در این استان افزایش داده است. ابهر شهری تاریخی در ناحیه شمال غربی ایران بوده که در میان استان زنجان قرار گرفته و به عنوان یکی از مهمترین شهرها در دوران حکومت ایخانیان به شمار می آمد. اگر اهل سفر و گردش در میان شهرهای تاریخی و علاقه مند به آشنایی با انواع جاذبه های تاریخی هستید، پیشنهاد می شود تا انتهای این مطلب همراه لوکس ویلا باشید تا با این شهر و انواع جاهای دیدنی ابهر آشنا شویم.
ابهر شهری تاریخی با آب و هوای کوهستانی در 100 کیلومتری جنوب شرقی زنجان است که در مسیر قزوین – زنجان واقع شده و این شهر خود از جمله جاذبه های دیدنی زنجان به شمار می رود که گردشگران زیادی برای گردش بیشتر، سری هم به شهر ابهر زده و از جاهای دیدنی ابهر نیز دیدن می کنند. برای دسترسی به این شهر می توان از دو مسیر آزادراه قزوین – زنجان و جاده قدیم نیز استفاده نمود.
برای دسترسی به ابهر می توان علاوه بر خودروی شخصی، از وسایل نقلیه عمومی نیز اشاره نمود. برای استفاده از خودروی شخصی بایستی وارد آزادراه قزوین – زنجان شده و در این مسیر به حرکت خود ادامه دهید تا به جاده ابهر – نیکویه برسید. این جاده می تواند شما را به شهر ابهر برساند. پس از رسیده به این شهر، می توانید گشت و گذاری در میان جاهای دیدنی ابهر داشته باشید.
[vc_row][vc_column][vc_btn title=”برای مسیریابی کلیک کنید” shape=”round” color=”warning” align=”center” i_icon_fontawesome=”fas fa-map-marked-alt” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.google.com%2Fmaps%3Fq%3D36.1472147014699%2C%2049.222105525314845%26z%3D17%26hl%3Dfa|target:_blank”][/vc_column][/vc_row][vc_column][/vc_column]
آشنایی با دیدنی های ابهر را خوب است با یکی از جاذبه های طبیعی این شهر آغاز نماییم. جاذبه ای که با نام ابهر رود شناخته شده و رودی خروشان می باشد که در میان طبیعت شهر جریان پیدا کرده و دارای یک شاخه دائمی و یک شاخه فصلی می باشد. سرچشمه شاخه اصلی یا دائمی ابهر رود از کوه های غربی ابهر بوده و شاخه فرعی آن نیز از محدوده ای نزدیک به شهر سلطانیه سرچشمه می گیرد و در طول مسیر خود و در ناحیه ای که به شهرستان ابهر نزدیک می شود، با شاخه اصلی آن پیوند خورده و رودخانه ای پر آب و خروشان را پدید می آورند.
رودخانه ها، آبشارها، دریاچه ها و هر جاذبه ای که آب روان در آن جریان داشته باشد، جزء بهترین جاذبه های دیدنی و گردشگری در هر شهری به شمار می آیند که طراوت و تازگی را در مناطقی که در آن ها جریان دارند پدید می آورند و گردشگران زیادی را به سمت خود جذب می کنند. ابهر رود که از جاذبه های گردشگری ابهر به شمار می رود، در طول مسیر خود که از آبادی های زیادی عبور می کند، آن ها را سیراب کرده و پس از آبیاری این مناطق، در نهایت در رود شور و دریاچه مسیله قم تخلیه می شود.
در سال های اخیر از میزان حجم آب ابهررود کاسته شده، اما همچنان توانسته جذابیت و زیبایی خود را حفظ نماید و در فصل بهار که میزان بارندگی افزایش می یابد، بر حجم آب این رود افزوده شده و زیبایی آن نیز دو چندان خواهد شد. لذا فصل های بهار و تابستان از بهترین زمان های بازدید از ابهر رود به شمار می آید.
آدرس ابهر رود: استان زنجان، شهرستان خرمده، جاده نیکویه، جاده ابهر
شهر ابهر که از معروف ترین جاهای دیدنی زنجان به حساب می آید، خود انواع جاذبه های دیدنی و گردشگری را در خود جای داده که هر گردشگری به زنجان سفر کند، می تواند سفری کوتاه یا چند روزه هم به شهر ابهر داشته باشد تا سفری لذت بخش و خاطره انگیز را تجربه نمایند. اغلب جاذبه های دیدنی ابهر شامل آثار باستانی و بناهای تاریخی می شوند که هر کدام از آن ها حرف های زیادی برای گفتن دارند و ما را با دنیای جدیدی که رو به گذشته ایران می باشد، آشنا می کنند. آرامگاهی قدیمی و مشهور در حاشیه جنوبی ابهر قرار دارد که با نام آرامگاه پیراحمد زهرنوش شناخته می شود و در میان میدانی کوچک به نام میدان پیر واقع شده است.
آرامگاه پیراحمد زهرنوش که در بنایی قدیمی قرار گرفته، از دو بخش جداگانه تشکیل شده اما هر دوی آن ها به یکدیگر مرتبط هستند. یکی از بخش های این آرامگاه به محل دفن سه تن از بزرگان ابهر اختصاص یافته که به عنوان بخش آرامگاهی شناخته می شود و دومین بخش آن نیز در گذشته خانقاه بوده که در حال حاضر به عنوان موزه مردم شناسی شناخته می شود. قدمت بقعه پیر احمد زهرنوش به قرن های 6 و 7 هجری قمری می رسد و به شهرت زیادی در این شهر رسیده است که می توانید به عنوان یکی از مکان های دیدنی ابهر آن را انتخاب نموده و از آن دیدن کنید.
آدرس آرامگاه پیراحمد زهرنوش: استان زنجان، حاشیه جنوبی شهر ابهر
قروه روستایی تاریخی و قدیمی در میان استان زنجان است که به عنوان جاذبه ای گردشگری در شهر ابهر نیز شناخته می شود و دیدنی های مختلفی که در این روستا وجود دارند، به عنوان مناطق دیدنی ابهر هم شناخته شده و در صورت سفر به ابهر می توانید از آن ها دیدن کنید. با توجه به قدمت 3 هزار ساله این روستا، جاذبه های تاریخی و باستانی در آن وجود دارند که مسجد جامع قروه به عنوان یکی از آن ها به شمار می رود. این مسجد تاریخی که از دوران سلجوقیان به یادگار مانده و امروزه از جاهای دیدنی ابهر محسوب می شود، در کیلومتر 15 جاده ترانزیتی ابهر – تاکستان قرار داشته و همانند بسیاری دیگر از بناهای تاریخی که از دوران سلجوقیان به جا مانده، از سبک چهارطاقی بهره می برد و گبند چشمنوازی بر روی بنای آن قرار دارد.
اما برخی دیگر از تاریخ شناسان، قدمت این بنای تاریخی را متعلق به دوران آل بویه می دانند. این مسجد که دارای عمری طولانی است، در طول عمر خود که آسیب های مختلفی به آن وارد آمده اند سبب شده بارها مورد بازسازی و مرمت قرار بگیرد و تا به امروز باقی بماند. مسجد جامع قروه علاوه بر آن تنها یکی از دیدنی های ابهر به شمار رود، همچنین از قدیمی ترین مساجد استان زنجان نیز محسوب می شود و تزئینات مختلفی برای آن به کار رفته اند که سبب زیبایی بیشتر آن شده اند.
آدرس مسجد جامع قروه: استان زنجان، ابهر، کیلومتر 15 جاده ترانزیتی ابهر – تاکستان، روستای قروه
چشمه ها از بهترین و پرطرفدارترین جاذبه های طبیعی در هر منطقه ای به شمار می روند که گردشگران زیادی را به سمت خود جذب می کنند. معمولا چشمه ها به عنوان بهترین جاذبه ها برای فصل های بهار و تابستان که هوا گرم بوده محسوب می شوند و هوای خنک و دلپذیری اطراف آن ها وجود دارد. جالب است بدانید در میان دیدنی های ابهر، چشمه ای تماشایی و زیبا به نام چشمه علی بلاغی وجود دارد که از بهترین جاذبه های گردشگری ابهر برای فصل های بهار و تابستان به حساب می آید. چشمه علی بلاغی دارای آبدهی 10 لیتر در هر ثانیه می باشد.
این چشمه در میان دامنه ملا داغی و در ناحیه جنوبی ابهر قرار داشته که دارای ارتفاعی حدود 700 متر از سطح دریا می باشد و از میان دامنه کوه می جوشد. چشمه علی بلاغی ابهر به دلیل طراوت و تازگی دلچسبی که برای محوطه اطراف خود پدید می آورد، اطراف آن پوشیده از طبیعتی سرسبز و چشمنواز می باشد و لذت گردش را برای گردشگران دو چندان نموده است. نکته جالبی که درباره چشمه علی بلاغی وجود دارد این است که اهالی این منطقه این چشمه را مقدس دانشته و برای حاجت گرفتن به سراغ آن می روند.
آدرس چشمه علی بلاغی: استان زنجان، شهر ابهر، جاده ابهر – قیدار
کمی پیش تر با رودخانه زیبا و معروف به نام ابهر رود آشنا شدیم و دانستیم یکی از زیباترین جاذبه های دیدنی ابهر می باشد که در طبیعت این شهر جریان دارد. سد کینه ورس بر روی یکی از شاخه های این رودخانه که از جنوب به شمال در جریان بوده قرار داشته و با نام شاخه کینه ورس شناخته می شود و به سمت دشت تاکستان می رود. این سد در فاصله حدود 5 کیلومتری از روستای کینه ورس و 14 کیلومتری جنوب غربی شهرستان ابهر واقع شده است و به همین جهت جزء مکان های دیدنی ابهر به شمار می آید.
آدرس سد کینه ورس: استان زنجان، ابهر، جاده ابهر – قیدار
معمولا هر شهر و روستا و یا محله، امامزاده و آرامگاهی را در خود جای داده اند که اهالی آن محله و یا گردشگران برای عبادت و حاجت روایی به آن ها مراجعه می کنند. امامزاده زید الکبیر امامزاده ای معروف در شرق ابهر است که از جمله جاهای دیدنی ابهر شناخته می شود و به لحاظ سبک معماری زیبایی که برای آن در نظر گرفته شده، بنایی بی نظیر و چشمنواز به شمار می رود. بنای این امامزاده دارای پلان مستطیلی شکل است که در زوایای جنوی خود دو نیم دایره قرار داشته که آن را قطع کرده اند.
امامزاده زید الکبیر متعلق به مقبره یکی از بزرگان و شخصیت های مذهبی ابهر بوده که جد آن به حضرت علی بن ابی طالب (ع) می رسد. گنبدی مخروطی شکل و زیبا بر روی بنای این آرامگاه قرار داشته که همانند برج های آرامگاهی قر های 3 و 4 هجری قمری می باشند. گنبد این امامزاده که از دیدنی های ابهر به شمار می رود، ابتدا به شکل مربع بوده و سبپس به شکل دایره تبدیل می شود. ارتفاع دکل بنا به حدود 13 متر و قطر ساقه آن نیز به 5 متر می رسد. جبهه های شرقی و غربی این بنا دارای 4 ایوان می باشند که نشان از رعایت قرینه سازی در زمان ساخت این بنا می باشد.
بنای امامزاده زید الکبیر در سال 1368 هجری قمری مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته و جالب است بدانید برای فضای داخلی این بنا، تزئینات خاصی در نظر گرفته نشده است. امامزاده زید الکبیر یکی از مهمترین و معروف ترین امکان زیارتی و مذهبی ابهر بوده که اهالی این شهر احترام زیادی برای آن قائل هستند و هنگام مراجعه به این امامزاده احترام و سکوت را رعایت نمایید.
آدرس امامزاده زید الکبیر: استان زنجان، ابهر، خیابان مطهری، میدان زیدالکبیر
منطقه ای زیبا در فاصله 4 کیلومتری شمال اتوبان قزوین – زنجان به نام منطقه شکار ممنوع خراسانلو قرار گرفته که از جاذبه های گردشگری ابهر به شمار می رود و در همجواری منطقه حفاظت شده باشکل تاکستان واقع شده است. این منطقه که از جاذبه های طبیعی این شهر محسوب می شود، دارای پستی و بلندی هایی می باشد که کوتاهترین ارتفاع آن به 1.550 متر و بیشترین ارتفاع آن به 2.971 متر می رسد. منطقه شکار ممنوع خراسانلو دارای مساحتی حدود 70.157 هکتار بوده که بالغ بر 170 گونه گیاهی و 35 گونه جانوری را در خود جای داده است.
از آنجایی که منطقه شکار ممنوع خراسانلو در منطقه ای کوهستانی قرار داشته و از آب و هوای سرد و کوهستانی برخوردار است، میزان بارندگی سالانه آن به بیش از 400 میلی متر می رسد. پوشش گیاهی این منطقه تا حدی قابل قبول بوده اما آن را فقیر می دانند و 9 تیپ گیاهی در آن وجود دارند. هر گونه شکار و تیراندازی در این منطقه ممنوع می باشد و حدود 10 سال است که به منطقه شکار ممنوع تبدیل شده است.
آدرس منطقه شکار ممنوع خراسانلو: استان زنجان، ابهر، 4 کیلومتری شمال اتوبان قزوین – زنجان
مسجدی تاریخی و قدیمی که قدمت آن به سال 90 هجری قمری می رسد و دستور ساخت آن را محمدبن ابوبکر صادر نموده، در شهر ابهر وجود دارد و با نام مسجد جامع ابهر شناخته می شود و با توجه به آن که قدمت زیادی از زمان ساخت آن می گذرد، به عنوان یکی از دیدنی های ابهر شناخته می شود. این مسجد دارای دو بخش شرقی و غربی می باشد که دو درب ورودی برای آن در نظر گرفته شده اند. آب مورد نیاز مسجد جامع ابهر در زمان های گذشته، از فاصله 3 فرسخی با یک آبراه زیرزمینی تأمین می شد که یک حوض در قسمت مرکزی مسجد قرار داشت و حدود 2 الی 3 متر پایین بود، به مانند چشمه ای زیبا خارج می شد.
آدرس مسجد جامع ابهر: استان زنجان، ابهر
تپه نور از دیگر دیدنی هایی است که در 1.5 کیلومتری از جنوب گنبد سلطانیه زنجان قرار داشته و از جاهای دیدنی ابهر به شمار می آید. تپه نور ابهر دارای مساحتی حدود 1.8 هکتار بوده و ارتفاع آن به 15 متر می رسد. در سال 1971 میلادی، این سایت مورد بررسی و کاوش قرار گرفت که این کاوش ها منجر به پیدا شدن پایه های یک ساختمان بزرگ 12 ضلعی شد. بر اساس بررسی هایی که بر روی این بنای قدیمی صورت پذیرفت و به این نتیجه رسیدند که احتمالا این بنا یک برج گنبدی همچون مقبره الجایتو بوده که از بخش هایی نظیر پله ها، راهروها، تزئینات و بقایای یک گنبد تشکیل شده است.
پایه های این بنای تاریخی از قطعات سنگی ساخته شده و با استفاده از ملات به یکدیگر اتصال یافته اند. بر اساس یافته هایی که باستان شناسان در جستجوی این منطقه به دست آوردند، احتمال دادند که یک گنبد بزرگ و دو پوسته ای در این محدوده وجود داشته است. مصالحی همچون گچ و کاشی های سفالی نیز یافت شدند که نشان از تزئیناتی بودند که برای ساختمان به کار رفته بودند. همچنین بر اساس یافته هایی که در این محل از برج گنبدی به دست آورده بودند، نشان از آن است که این برج گنبدی مقبره غازان خان، برادر بزرگ تر الجایتو محسوب می شد.
در سال های اخیر، فعالیت های باستان شناسی مختلفی در این محدوده صورت پذیرفتند که در پی این تحقیقات، به نشانه هایی از سکونت در این منطقه رسیدند و دریافتند که شاید این منطقه از سکونتگاه های پیش از تاریخ بوده و بر همین اساس قدمت آن به دوران اوایل هزاره چهارم قبل از میلاد می رسد. تپه نور ابهر که امروزه از دیدنی های ابهر به حساب می آید، در تاریخ 26 دی ماه سال 1386 با شماره 20548 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
روستاهای متعددی در شهرهای مختلفی از ایران وجود دارند که برخی از آن ها به علت قدمت زیادی که پشت سر گذاشته اند و انواع دیدنی های مختلف و زیبایی که در میان طبیعت آن ها جای گرفته اند، نسبت به بقیه روستاها از شهرت بیشتری برخوردار بوده و گردشگران زیادی به بازدید از آن ها اقدام می کنند. روستایی قدیمی به نام روستای درسجین در استان زنجان وجود دارد که از توابع بخش مرکزی شهرستان ابهر بوده و امروزه به عنوان جاذبه های گردشگری ابهر محسوب می شود. روستای درسجین در ارتفاع 1.680 متری از سطح دریا قرار داشته که سبب گردیده آب و هوایی سرد و کوهستانی در این روستا حاکم باشد.
از همین رو بسیاری از گردشگران برای گردش در این روستا، فصل های بهار و تابستان را انتخاب می کنند تا بتوانند از طبیعت بی نظیر روستای درسجین نهایت لذت را ببرند. این روستا جزء روستاهای مسکونی بوده و به دلیل قدمت زیاد آن که پیشینه اش به دوران پیش از اسلام می رسد، دارای ویژگی های منحصر به فردی می باشد و همچنان با توجه به تغییرات و مرمت هایی که در آن صورت پذیرفته، توانسته بافت تاریخی خود را حفظ نماید.
باغ ها و فضاهای سرسبز متعددی در دل روستای درسجین وجود دارند که باعث شده بسیاری از اهالی این روستا به شغل کشاورزی و باغ داری روی آورند و محصولاتی نظیر گردو، بادام و انگور را تولید و صادر نمایند. کشت دیم گندم و جو نیز در این روستا بسیار رایج است. از بهترین زمان های سفر به روستای درسجین، فصل های بهار و تابستان می باشد که آب و هوایی خنک و دلچسب در این روستا حاکم است.
آدرس روستای درسجین: استان زنجان، شهرستان ابهر، 15 کیلومتری شهر ابهر
همانطور که گفته شد، ابهر شهری مملو از بناهای تاریخی و آثار باستانی است که به هر گوشه ای از این شهر قدم بگذارید و به دنبال جاذبه های دیدنی ابهر باشید، می توانید جاذبه ای تاریخی را مشاهده نمایید که هر یک از آن ها مربوط به برهه های مختلفی از تاریخ ایران می باشند و اگر به تاریخچه آن ها رجوع کنید، می بینید که حرف های زیادی برای گفتن دارند. امامزاده اسماعیل ابهر یکی دیگر از اماکن زیارتی ابهر می باشد که در منطقه شناط این شهر قرار گرفته که در شمال شهرستان ابهر می باشد. بنای این امامزاده از پلان هشت ضلعی برخوردار بوده و در فضای داخلی خود به شکل مربع می باشد.
برای ساخت بنای آرامگاه امامزاده اسماعیل ابهر از آجر استفاده شده و آن را به صورت تمام آجر می توان تلقی نمود. برای تزئینات این بنای تاریخی از کاربندی های گچی، گره سازی، مقرنس ها و ایوان ها استفاده شده که هر یک از آن ها به زیبایی در جای خود، خودنمایی می کنند. تزئینات این بنای مذهبی و تاریخی به دوران صفویه می رسد. در قسمت میانی هر ضلع از اضلاع چهارگانه این بنا، نام مقدس الله می درخشد و سه کتیبه دیگر نیز در این بنا وجود دارند که نام محمد (ص) نیز بر روی آن ها به چشم می خورند. امامزاده اسماعیل ابهر در تاریخ 14 آبان ماه سال 1353 هجری شمسی، با شماره 1014 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
آدرس امامزاده اسماعیل ابهر: استان زنجان، شهر ابهر، محله شناط، خیابان شهید بهشتی
آبشار گله خانه یکی دیگر از مکان های دیدنی ابهر است که در فاصله 15 کیل.متری از شمال شرق ابهر واقع شده و مسیری که برای دسترسی به آن باید طی نمایید، مسیری مملو از زیبایی های طبیعی همچون باغ های سرسبز و درختان تنومند می باشد و هنگامی که از میان آن ها عبور می کنید، تازگی و طراوت را میهمان وجود شما خواهند کرد و تمام خستگی های مسیر را از تن شما بیرون می کشند.
هنگامی که در مسیر رسیدن به آبشار گله خانه که از مناطق دیدنی ابهر می باشد، قرار دارید پیش از آن که به روستای مرشون برسید و حدود 1 کیلومتر مانده، مسیری خاکی و فرعی را در کنار جاده مشاهده خواهید کرد که شما را به آبشار و روستای زیبای گله خانه می رساند که برای دسترسی به آبشار گله خانه نیز بایستی از همین جاده خاکی استفاده نمایید. از آنجایی که شهر ابهر از آب و هوایی بسیار مطلوب بهره مند است، خاک آن نیز حاصلخیز بوده و به همین جهت محصولات کشاورزی متنوعی را تولید و صادر می کنند.
آدرس آبشار گله خانه: استان زنجان، 15 کیلومتری شمال شرق ابهر، جاده مرشون، جاده روستای کوله خانا (گله خانه)، روستای کوله خانا (گله خانه)
روستاهای تاریخی و قدیمی متعددی در شهر ابهر وجود دارند که هر یک از آن ها به دلیل بهره مندی از زیبایی های طبیعی در دل خود، جزء جاهای دیدنی ابهر به شمار می روند و روستای ویر ابهر نیز یکی دیگر از آن روستاها به حساب می آید که امروزه به عنوان یکی از دیدنی های ابهر از آن یاد می شود. بسیاری از گردشگران داخلی و به خصوص توریست های خارجی که علاقه مند به آشنایی با جاذبه های تاریخی هستند، به سراغ بازدید از روستای ویر ابهر می روند. خانه هایی که در این روستا وجود دارند، قدیمی بوده و توانسته اند بافت تاریخی این روستا را حفظ نمایند.
اغلب خانه های روستای ویر از گل و خشت ساخته شده اند. مجموعه غارهای داش کسن از جمله جاذبه های تاریخی می باشند که قدمت آن ها به دوران ساسانیان و ایلخانیان می رسد و از شاخص ترین جاذبه های دیدنی روستای ویر ابهر به شمار می آیند. از آنجایی که این غارها دارای سه دهانه غار می باشند، آن ها را به عنوان مجموعه غارهای داشکسن می شناسند و همچنان از روزگارهای گذشته به جا مانده و می توانید از آن ها دیدن کنید. این روستا در ارتفاع 1.925 متری از سطح دریا قرار گرفته که از همین رو دارای آب و هوایی سرد و کوهستانی می باشد.
آدرس روستای ویر ابهر: استان زنجان، شهرستان سلطانیه، ابهر، روستای ویر ابهر
[html_block id=”73175″]