رود کارون

مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه

رود کارون به عنوان بزرگترین و طولانی ترین رودخانه ایران شناخته می شود که در استان خوزستان و شهر زیبای اهواز جای گرفته و جزء معروف ترین و پرطرفدارترین جاهای دیدنی اهواز به حساب می آید. این رودخانه زیبا و تماشایی از جذاب ترین دیدنی هایی است که هر گردشگری به این شهر سفر می کند، بدون دیدن رود کارون، شهر اهواز را ترک نمی کند. شاید جالب باشد بدانید رودخانه کارون به عنوان تنها رودخانه ایران شناخته می شود که مسیر آن به آب های بین المللی می رسد. این رود زیبا، علاوه بر جاذبه گردشگری، دارای اهمیت ویژه ای در زمینه های کشاورزی و دامداری نیز می باشد. شهر اهواز انواع جاذبه های دیدنی و گردشگری متعدد را در خود جای داده که یکی از اصلی ترین آن ها، رودخانه کارون بوده و پل های مختلفی در طول تاریخ بر روی آن ساخته شده اند و هر کدام از آن ها به نوبه خود بر اهمیت این رود افزوده اند. در ادامه این مطلب قصد داریم به آشنایی بیشتر با رودخانه کارون که در میان شهر اهواز جای گرفته، آشنا شویم. پس تا انتهای مطلب همراه لوکس ویلا باشید.

رود کارون کجاست و مسیر دسترسی

رود کارون از زیباترین و معروف ترین جاذبه های دیدنی، تفریحی و گردشگری در شهر اهواز است که توجه ها را به سمت خود جلب نموده و محال است کسی به این شهر سفر کند و به سراغ بازدید از این رودخانه زیبا و تماشایی نرود و شهر اهواز را ترک کند. این رودخانه حدود 950 کیلومتر طول را به خود اختصاص داده و علاوه بر شهر اهواز، شهرهای دیگری نیز بر سر مسیر آن قرار دارند که از آن ها نیز عبور می کند و از همین رو شهرهای دیگری نظیر شهرکرد، ایذه، بروجن، شهرستان کارون، مسجد سلیمان، لردگان و شوشتر هم امکان بازدید از رود کارون را فراهم آورده اند. اما زیباترین بخش های رود کارون در شهر اهواز قرار گرفته و اغلب گردشگرانی که می خواهند از این رود دیدن کنند، به شهر اهواز سفر می کنند. همانطور که می دانیم، رود کارون با طول 950 کیلومتر، بخش های زیادی از شهر اهواز را از آن خود نموده و برای بازدید از این رودخانه محل دقیقی وجود نداشته و می توانید در بخش های مختلفی از اهواز از رود کارون دیدن کنید.

آدرس رود کارون: استان خوزستان، اهواز

رود کارون

آشنایی با رود کارون

رودخانه کارون با طول 950 کیلومتر، به عنوان بزرگترین و طولانی ترین رود ایران شناخته می شود که آب آشامیدنی شهر اهواز نیز از همین رودخانه تأمین می گردد و از مهمترین دلایل اهمیت آن به شمار می رود. رودخانه کارون از زردکوه در استان چهارمحال بختیاری سرچشمه می گیرد و در طول مسیر خود با رودهای مختلفی همچون بهشت آباد، رود بازفت، رود کوهرنگ، رودخانه سبزکوه، رودخانه ارمند و رودخانه خرسان ترکیب می شود و در نهایت در دریای خلیج فارس تخلیه می شود. استان هایی نظیر اصفهان، خوزستان، لرستان، فارس، چهارمحال بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، همدان و مرکزی به عنوان حوضه های آبریز رود کارون محسوب می شوند. با توجه به آن که این رودخانه دارای طولی حدود 950 کیلومتر می باشد، به غیر از اهواز، شهرهای مختلف دیگری همچون خرمشهر، شوشتر، ایذه و مسجد سلیمان جزء حاشیه آن به شمار می روند.

همه ما می دانیم که رود کارون از زیباترین و جذاب ترین جاذبه های دیدنی و گردشگری اهواز است که گردشگران زیادی را به سمت خود فرا می خواند تا از آن دیدن کنند. این رودخانه در ابتدا بسیار پرآب و خروشان بود و بر اثر گذشت مدت زمان از میزان آب آن کاسته شده، اما همچنان توانسته اهمیت و کاربری های مختلف خود را حفظ نماید. این رودخانه علاوه بر آن که آب آشامیدنی شهر اهواز را تأمین می کند، در زمینه های تولید برق مصرفی و کشاورزی نیز نقش به سزایی دارد. وجود آب در هر طبیعتی سبب سرسبزی و زیبایی مناطق و محدوده اطراف آن می شود؛ رود کارون نیز همانند بسیاری دیگر از رودخانه های پرآب، بر زیبایی و چشمنوازی محدوده اطراف خود گردیده و بهترین منطقه را برای پیاده روی و گردش در شهر اهواز پدید آورده است.

همچنین شب های اهواز که حجم زیادی از گردشگران در اطراف این رودخانه گردهم می آیند و شب های جشن به پایکوبی می پردازند، بهترین حال و هوا را برای اهالی اهواز و گردشگران به وجود خواهد آورد. رستوران ها و کافه های متعددی در اطراف رود کارون وجود دارند که انواع غذاهای خوش عطر و طعم و محلی را طبخ کرده و گردشگران برای صرف وعده غذایی و یا میان وعده ای دلچسب به سراغ آن ها می روند. ناگفته نماند رودخانه کارون به لحاظ تجاری و حمل و نقل دارای اهمیت ویژه ای بوده و کالاهای تجاری و صادراتی کشور را از طریق این رودخانه صادر می کردند. رود کارون به عنوان صد و هفدهمین میراث طبیعی ایران شناخته شده و در تاریخ 20 بهمن ماه سال 1389 توسط سازمان میراث فرهنگی کشور در فهرست آثار طبیعتی ایران به ثبت رسید.

تاریخچه و سرگذشت رود کارون

تاریخچه و سرگذشت جاذبه های طبیعی بسیار پیچیده و تقریبا دشوار بوده که بخواهیم درباره آن ها صحبت کنیم. در این بخش که می خواهیم در رابطه با تاریخچه و سرگذشت رودخانه کارون که از مهمترین رودخانه های ایران است و در شهر اهواز جای گرفته آشنا شویم، بهتر است از آنجایی شروع کنیم که مهمترین رویداد تاریخی خود را رقم زده و به قرن 4 هجری قمری بازمی گردد. بر اساس اسناد و مدارکی که از این رود به دست رسیده، می توان دریافت که قدمت رود کارون به هزار سال گذشته می رسد و شاخه های مختلفی که از آن تشکیل شده، در طول زمان بر اثر عوامل طبیعی و غیر طبیعی نسبت به ابتدای خود، با تغییراتی مواجه شده اند. همچنین بر اساس نظر برخی از مورخان، نخستین تمدن های بشری بزرگ در اطراف و حاشیه این رودخانه شکل گرفته اند.

بر اساس روایاتی که از گذشته های دور به دست ما رسیده، گفته شده که دو شاخه از رود کارون در بخش شمالی شوشتر از یکدیگر جدا شده و هر یک از آن ها به صورت مجزا به داخل دریا تخلیه می شوند. از اصلی ترین و مهمترین ویژگی های رودخانه کارون این است که در تمام طول عمر خود، توانسته اهمیت ویژه خود را به عنوان یکی از مهمترین منابع طبیعی کشور حفظ کند. اما این رودخانه در طول تاریخ تغییرات زیادی را به خود دیده است. از دیگر دلایل اهمیت رود کارون می تواند این باشد که در نهایت به آب های دریای بین المللی تخلیه می شود. رودخانه کارون تنها رودخانه در ایران می باشد که در آن امکان کشتی رانی وجود داشته و علاوه بر آن که بر اهمیت خود افزوده، بر اهمیت شهر اهواز نیز تأثیر به سزایی داشته است.

همانطور که پیش تر ذکر شد، رود کارون علاوه بر این که می تواند آب شرب شهر اهواز را تأمین کند، برای کشاورزی، کشتی رانی، بازرگانی و تولید برق نیز مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به آن که میزان آب این رودخانه نسبت به گذشته کاسته شده، بایستی برنامه و اهداف ویژه ای برای آن در نظر گرفته شود تا از خشک شدن آن جلوگیری شود؛ چرا که با خشک شدن این رودخانه، مشکلات بسیار زیادی برای این شهر به وجود خواهد آمد.

رود کارون

ریشه نام رود کارون

رود کارون که از قدیمی ترین و تاریخی ترین جاذبه های دیدنی اهواز می باشد، تاریخچه مهم و تأثیرگذاری در این شهر داشته و بر اساس تحقیقات و جستجوهایی که در این رودخانه صورت پذیرفته اند، سنگ نوشته هایی به دست آمده اند که واژه هایی نظیر کوهرنگ و کرنگ بر روی آن ها حکاکی شده اند. در واقع کارونیه واژه ای است که از زبان سنسکریت به دست آمده و به معنای ستودنی می باشد. بر اساس آن که محل سرچشمه این رود از منطقه ای به نام کوهرنگ بود، نام کوهرنگ را برای این رودخانه انتخاب کرده بودند که به مرور زمان نام آن به کارون تغییر یافت و تا به امروز با همین نام شناخته می شود.

برای این رودخانه در دانشنامه های خلیج فارس، عربستان مرکزی و عمان ساز واژه دُجَیل که به معنای دجله کوچک بود، استفاده می کنند. برخی از جهانگران که در زمان های گذشته به بازدید از این رودخانه اقدام کرده اند، واژه نهر الارزاق را برای آن به کار برده اند. همچنین در زبان و گویش بختیاری واژه کر به معنای پسر بوده و پسوند رون نیز به معنای روان برای آن به کار رفته و بر اساس نظر مورخان این دو واژه که در کنار یکدیگر آمده اند و بر اثر گذشت زمان، این واژه به کارون تبدیل شده و تا کنون نیز این رودخانه را با نام کارون می شناسیم.

عمق رودخانه کارون

رودخانه کارون بر اثر کاهش یا افزایش بازندگی، عمق متفاوتی داشته و هر چه بارندگی بیشتر باشد عمق رودخانه بیشتر شده و هر چه میزان بارندگی کمتر صورت پذیرد، از میزان عمق آن کاسته می شود. این رودخانه در طول خود دارای عمق های متفاوتی بوده و در برخی قسمت ها عمق کمتر و در برخی قسمت ها نیز عمق آن بیشتر است. زمان هایی که بیشترین بارندگی در شهر اهواز پدید می آید و میزان آب رودخانه افزایش می یابد، عمق آن در برخی از قسمت ها به حدود 21 متر می رسد و قسمت هایی که کمترین عق را دارند، به حدود 1.5 متر نیز می رسند.

حدفاصل شهر خرمشهر و بندر قیر به حدود 190 کیلومتر می رسد و این بخش از عمق زیادی برخوردار بوده و رود کارون و رود دز به یکدیگر متصل می شوند و بهترین بخش را برای تردد کشتی ها فراهم آورده اند. در زمان های قدیم که میزان آب این رودخانه بیشتر بود، ماهی های مختلفی در آن زندگی می کردند و در حال حاضر که از میزان آب آن کاسته شده، از تنوع ماهی هایی که در این رودخانه زندگی می کردند نیز کم شده است و محدود شده اند.

رود کارون

طول رودخانه کارون

رود کارون که از زیباترین و دیدنی ترین جاذبه های گردشگری اهواز می باشد، با طول حدود 950 کیلومتر به عنوان طولانی ترین و بزرگترین رودخانه ایران شناخته می شود. این رودخانه در تمام طول مسیر خود از شهرهای مختلفی از ایران می گذرد و این موضوع نیز بر اهمیت آن افزوده است. همچنین ارتباط این رودخانه با دیگر آب های بین المللی بر اهمیت آن افزوده است. با توجه به آن که در زمان های گذشته که میزان آب این رودخانه بیشتر بود، تعدا انشعاب ها و شاخه های آب نیز به تبع بیشتر بوده و امروزه بر اثر کاهش میزان آب آن، تعداد انشعاب ها و شاخه های آن کم شده اند. بدون آن که شاخه ها و انشعابات این رودخانه را در نظر بگیریم و محاسبه کنیم، طول این رودخانه به عنوان بزرگترین رود کشور شناخته شده و آن را کارون بزرگ می نامند.

سرشاخه های رود کارون

محل اصلی سرچشمه رود کارون که از دیدنی ترین جاذبه های اهواز می باشد، از رشته کوه های زاگرس و زردکوه در استان چهار محل بختیاری بوده که ارتفاع این کوه ها به حدود 3 هزار متر از سطح دریا می رسند. جریان اصلی رودخانه کارون از کوه های کوهرنگ، ارمند و بازفت بوده و در مسیری که در استان خوزستان طی می کند، شهرهای مختلفی را پشت سر می گذارد. از شهرهایی که در مسیر رود کارون وجود دارند می توان به بروجن، ایذه، شهرکرد، اهواز، لردگان، مسجد سلیمان، شهرستان کارون، شوشتر و خرمشهر اشاره نمود. یکی از عمیق ترین و بزرگترین بخش های رودخانه کارون بخشی است که رود کارون و رود دز به یکدیگر متصل شده اند و بخش کارون بزرگ را تشکیل داده اند.

کارون بزرگ بهترین و مناسب ترین محوطه را برای کشتی رانی فراهم ساخته است. در طول مسیری که این رودخانه طی می کند، علاوه بر سرشاخه های اصلی خود، شاخه های فرعی و مختلف دیگری که از کوه های متعدد سرچشمه می گیرند، با رود کارون ترکیب می شوند و بر میزان آب رودخانه می افزایند. بخش هایی از رود خراسان در دامنه کوه دنا در کهگیلویه و بویر احمد، رودهای دامنه های شمالی دنا در فریدون شهر و سمیرم و رودهای الیگودرز در لرستان مسیری پیچیده را طی می کنند و در دشت خوزستان همگی گرد هم می آیند و با رودخانه کارون پیوند می خورند.

رود کارون

مسیر رودخانه کارون

رود کارون که از بزرگترین و طولانی ترین رودهای ایران می باشد، انتظار می رود که در طول مسیر خود از بخش های مختلفی عبور کند. این رود از ارتفاعات استان چهار محال بختیاری سرچشمه گرفته و در نهایت در منطقه گتوند به جلگه خوزستان می رسد. این انتهای مسیر رودخانه کارون نبوده و در ادامه مسیر خود از شهرهای مختلفی از استان خوزستان عبور می کند و به دو بخش تقسیم می گردد و یکی از بخش های آن به خلیج فارس و دیگری به اروند رود تخلیه می شود. بخشی که از اهواز آغاز گردیده و تا اروندرود ادامه دارد، مسیر کشتی رانی و از مهمترین مسیرهای تجارت دریایی ایران می باشد و قدمت کشتی رانی در رود کارون به دوران قاجار می رسد.

به صورت کلی باید دانست که کشتی رانی و تجارت دریایی در رود کارون از زمان قاجاریان آغاز شده است. تجارت دریایی که از طریق این رودخانه صورت می پذیرد، از مهمترین و پرسودترین روش های اقتصادی ایران به شمار می رود. متأسفانه بر اثر گذشت زمان و کاهش میزان آب این رودخانه، امکان کشتی رانی در رودخانه کارون وجود ندارد و در واقع یکی از مهمترین روش های گردش اقتصاد کشور از بین رفته است.

سدهای رود کارون

با توجه به آن که رود کارون بزرگترین و پرآب ترین رودخانه ایران بوده و میزان آب زیادی در آن وجود داشت، نقش بسیار مهم و تأثیرگذاری در بخش های مختلفی از کشور اعم از تأمین آب شرب اهواز، تأمین انرژی برق و کشاورزی داشته و به دلیل بالا بودن حجم آب و جریان قدرتمند و پر فشار آب رودخانه، سدهای متعددی در طول تاریخ بر روی آن ساخته شده اند. سدهای رودخانه کارون عبارتند از: سد کارون 1، سد کارون 2، سد کارون 3، سد کارون 4، سد مسجد سلیمان (گدار بندر)، سد تنظیمی گتوند و سد گتوند علیا.

سد کارون 1

سد کارون 1 که در فاصله 50 کیلومتری از شمال شرق مسجد سلیمان واقع شده، به عنوان قدیمی ترین و مهمترین سدهایی است که بر روی رودخانه کارون احداث گردیده و با نام سر شهید عباسپور شناخته می شود. جالب است بدانید این سد را در زمان قبل از انقلاب با نام سد رضا شاه کبیر می شناختند و به دلیل آن که در زمان جنگ بین ایران و عراق شحصی به نام دکتر عباس پور نقش به سزایی در محافظت از این سد را بر عهده داشت، بعد از انقلاب نام سد شهید عباس پور را برای آن انتخاب کردند؛ اما برخی آن را با نام سد کارون نیز می شناسند.

رودخانه کارون

سد کارون 3

از معروف ترین و دیدنی ترین سدهایی که بر روی رودخانه کارون ساخته شده و گردشگران زیادی به بازدید از آن اقدام می کنند، سد کارون 3 می باشد. این سد در شهرستان ایذه و بر روی رود کارون احداث گردیده و به عنوان بزرگترین سد ایران شناخته می شود. از آنجایی که نیروگاه سد کارون 3 می تواند میلیون ها کیلووات انرژی برق تولید کند، نیروگاه این سد را از بزرگترین و مهمترین نیرگاه های برق آب ایران می شناسیم. از دیگر نقش های موثر سد کارون 3، کنترل و پیش گیری از به وجود آمدن سیل های مخرب در این منطقه به شمار آورد.

سد کارون 4

سد کارون 4 نیز یکی از بزرگترین و مهمترین سدهای ایران شناخته می شود که در بخش جنوب غربی ایران واقع شده است. سد کارون 4 که در 10 کیلومتری شمال شرقی شهر گتوند و 180 کیلومتری ریزشگاه رود کارون به خلیج فارس قرار گرفته و دریاچه آن به عنوان دومین دریاچه مصنوعی بزرگ ایران محسوب می شود. به دلیل پدید آوردن طبیعتی زیبا و تماشایی در این منطقه، این سد به عنوان یکی از جاذبه های دیدنی و گردشگری شهر زیبای اهواز شناخته شده و گردشگران و طبیعت گردان زیادی به بازدید از آن اقدام می کنند.

سد مسجد سلیمان

در فاصله 160 کیلومتری از شمال شرق اهواز، یکی دیگر از سدهای رود کارون بر روی این رودخانه قرار گرفته که سد مسجد سلیمان نام دارد. سد مسجد سلیمان قادر است توان تولیدی انرژی برق آبی ایران را افزایش دهد و میزان چشمگیری از قدرت شبکه در بار پیک را بر عهده داشته باشد. این سد در سال 1392 موفق شد تا برای بار سوم به صورت متوالی، نخستین مقام را در تولید انرژی الکتریکی و برق آبی کشور را کسب نماید. نیروگاهی که به سد مسجد سلیمان متصل می باشد، قادر است 2000 مگاوات در دو فاز اول و فاز طرح توسعه را اجرا کند و از همین رو، بزرگترین نیروگاه جریانی ایران به شمار می رود.

پل های معروف رود کارون

پل های مختلفی در طول تاریخ، از زمان احداث تا کنون بر روی رودخانه کارون ساخته شده اند که هر کدام از آن ها جزء معروف ترین و بزرگترین پل های کشور شناخته می شوند. تعداد پل های ساخته شده بر روی این رودخانه به 10 پل می رسند و رود کارون به عنوان دارا بودن بیشتر پل بر روی رودخانه در ایران و خاورمیانه محسوب می شود. در ادامه این بخش می خواهیم به آشنایی با پل های معروف رود کارون که در مدت زمان طول عمر این رودخانه بر روی آن ساخته شده اند و امروزه هر کدام از آن ها از معروف ترین و مهمترین جاذبه های دیدنی و گردشگری اهواز به شمار می آیند، آشنا شویم.

پل سفید

همانطور که گفته شد، پل های متعددی بر روی رود کارون در مدت زمان های مختلفی ساخته شده اند که هر کدام از آن ها به نوبه خود جزء دیدنی های اهواز به حساب می آیند و به خصوص شب ها گردشگران زیادی به بازدید از آن ها می روند. پل سفید یا پل معلق به عنوان قدیمی ترین و معروف ترین پل های رودخانه کارون می باشد که قدمت آن به دوران پهلوی می رسد و در دوران حکومت رضا شاه پهلوی ساخته شده و در زمان های گذشته درشکه، ماشین و عابر پیاده از روی آن عبور می کردند. در حال حاضر عابران پیاده و ماشین ها می توانند به صورت یک طرفه از روی پل سفید اهواز عبور کنند. برای ساخت این پل از مصالحی نظیر بتن و فلز استفاده شده و طول آن به 20.501 متر، عرض آن به 8.9 متر و ارتفاع آن 13 متر می باشد. پل سفید اهواز در سال 1378 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

رودخانه کارون

پل سیاه

در سال 1308 یکی دیگر از پل های معروف رود کارون ساخته شد که پس از مدتی که از ساخت آن سپری شد، رنگ بدنه و فلزهای آن به سیاه تبدیل گردیدند و از همین رو آن را پل سیاه اهواز نامیدند. پل سیاه به عنوان نخستین پل ساخته شده بر روی رودخانه کارون می باشد و قدمت آن نسبت به دیگر پل های رودخانه کارون بیشتر بوده و از جاذبه های دیدنی اهواز شناخته می شود. پل سیاه دارای طول 1050 متر و عرض 6 متر می باشد و از کم عرض ترین و باریک ترین پل های رود کارون محسوب می شود.

پل سوم اهواز

در سال 1349 هجری شمسی بهره برداری از سومین پل رود کارون صورت پذیرفت که میدان چهارشیر را به شمال کیانپارس متصل می کند و از پل های ترانزیتی اهواز به شمار می آید. درازای پل سوم اهواز به 496 متر و عرض آن به 14.50 متر می باشد و از مهمترین دلایل شهرت این پل، مناطقی است که به یکدیگر متصل می کند.

پل نادری

در سال 1354 یکی دیگر از پل های رودخانه کارون ساخته شد که به نام پل نادری شناخته می شود و از مهمترین پل های رود کارون محسوب می شود. این پل خیابان سلمان فارسی را به امانیه، فلکه ساعت و میدان مولوی متصل نموده و طول آن به 576 متر و عرض آن به 16.71 متر می رسد. از آنجایی که خیابان نادری در مرکز شهر اهواز قرار داشته و از شلوغ ترین و پر ترددترین خیابان های شهر اهواز می باشد و پل نادری امکان دسترسی به این منطقه را فراهم ساخته، از مهمترین پل های شهر اهواز به شمار می رود.

پل پنجم اهواز

جهت کم شدن میزان ترافیک شهر اهواز، یک پل دو بانده در این شهر ساخته شد که خیابان دکتر شریعتی را به اتوبان گلستان متصل کرده و ساخت آن به زمان بعد از انقلاب می رسد و در سال 1375 ساخته شده است. پل پنجم اهواز دارای طول 480 متر و عرض 30 متر بوده و از عریض ترین پل های این شهر به شمار می رود. از آنجایی پل پنجم اهواز از دو باند تشکیل شده، تأثیر چشمگیری در کاهش ترافیک داشته است.

پل ششم اهواز

در منطقه ای حد فاصل روستای چنیبه و شهر کارون، یکی دیگر از پل های معروف رود کارون قرار گرفته که ساخت آن از سال 1383 آغاز شده و تا سال 1386 ادامه داشته است. این پل که با نام پل ششم اهواز معروف است، طولی حدود 740 متر داشته و عرض آن به 30 متر و 40 سانتی متر می باشد. پل ششم اهواز با نام پل صنایع فولاد جنوب شهر اهواز نیز شناخته می شود. با استفاده از این پل می توانید به کارخانه های نورد و صنایع دستی در اطراف کارون دسترسی پیدا کنید.

پل هفتم اهواز

پل هفتم اهواز یا آبشار اهواز یا پل گفتگوی تمدن ها با طول 490 متر و عرض 16 متر که بر روی رودخانه کارون قرار گرفته است، پروژه ساخت آن در سال 1375 کلید خورد و تا سال 1377 پایان یافت و مسیر دسترسی بلوار توحید و تقاطع خیابان شهید چمران و بلوار آیت الله بهبهانی را فراهم آورده است. پل هفتم اهواز به لحاظ طراحی و معماری نسبت به دیگر پل های کارون متفاوت بوده و به صورت قوس دار می باشد و چهره ای متفاوت را در این قسمت از شهر اهواز و رود کارون پدید آورده است. از آنجایی که منطقه کیانپارس یکی از مناطق مدرن شهر اهواز بوده و پل هفتم اهواز توانسته این منطقه را به دیگر مناطق قدیمی اهواز متصل نماید، سبب گردیده نام پل گفتگوی تمدن ها را برای آن انتخاب کنند.

از آنجایی که معماری این پل نسبت به دیگر پل های اهواز فرق داشته، شهرداری اهواز نسبت به آن بی تفاوت نبوده و توجه ویژه ای به آن داشته و آبشار مصنوعی زیبایی به همراه نورپردازی چشمنوازی را برای آن در نظر گرفته و شب ها این منطقه یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری اهواز محسوب می شود و گردشگران زیادی را به سمت خود جذب می کند.

پل هشتم یا پل کابلی اهواز

در سال 1385 پروژه ساخت یکی دیگر از پل های اهواز آغاز گردید و تا سال 1390 به پایان رسید و به نام پل هشتم یا پل کابلی اهواز شناخته شد. همانطور که از نام این پل پیداست، به صورت کابلی ساخته شده و نسبت به دیگر پل های رود کارون دارای معماری متفاوت تری بوده و پایه ای برای آن در نظر گرفته نشده است و شکل ظاهری آن از مهمترین عوامل شهرت پل هشتم یا همان پل کابلی اهواز شده است. منطقه امانیه توسط پل کابلی اهواز به خیابان زند متصل شده است. پل هشتم انواز که به صورت چهار بانده ساخته شده و دو مسیر رفت و دو مسیر برگشت برای آن در نظر گرفته شده و دارای طول 643 متر وعرض 13 متر می باشد.

رود کارون

پل نهم اهواز

برای کاهش میزان ترافیک شهر اهواز در بخش شمالی این شهر، در سال 1392 پلی ساخته شد که به عنوان جدیدترین پل این شهر شناخته شده و نام پل نهم اهوز را برای آن انتخاب کرده اند. از زمانی که این پل ساخته شده تا به امروز تغییراتی در آن صورت می پذیرد و مناطق کوی ملت و زیتون را به منطقه کیانپارس اهواز متصل کرده است.

پل طبیعت اهواز

پل طبیعت اهواز در سال 1392 ساخته شده و از پل های عابر پیاده به حساب می آید و هیچ خودرو و وسایل نقلیه عمومی از روی آن عبور نمی کنند و گردشگران می توانند روی آن از پیاده روی و تماشای مناظر اطراف خود لذت ببرند. پل طبیعت اهواز یکی از بهترین جاهای دیدنی اهواز است که می بایست در سفر به این شهر از آن دیدن کنید و از پیاده روی بر روی آن لذت ببرید. ای پل زیبا و گردشگری مابین پارک لاله و بلوار ساحلی کیانپارس واقع شده و این دو منطقه را به یکدیگر متصل کرده است.

آلودگی و خطرات زیست محیطی رود کارون

متأسفانه رود کارون در سال های اخیر آلودگی های زیادی وارد آن گردیده و این موضوع هم از جمله مشکلات و معضلاتی است که برای محیط زیست اطراف خود پدید آورده و میزان زیادی از پساب های صنعتی شهر اهواز به داخل این رود تخلیه می شوند و مشکلات زیست محیطی را پدید می آورند. از همین رو آلودگی مناطق اطراف این رودخانه بسیار جدی طلقی گردیده اند و همچنین پساب های کشاورزی نیز از دیگر مشکلات جدی برای رودخانه کارون محسوب می شود و حدود 48 درصد از کل آلودگی زیست محیطی رود کارون مربوط به پساب های کشاورزی می باشد.

از دیگر مشکلاتی که برای آلودگی این رود پدید آمده است، مربوط به مزارع پرورش ماهی غیر مجازی است که در این شهر احداث گردیده اند و پساب های آن ها به داخل این رودخانه تخلیه می شوند و بوی تعفن و نامطبوعی در بخش های مختلفی از رود کارون پدید می آیند. از دیگر مشکلات و خطراتی که رود کارون را در معرض خشک شدن قرار داده، انتقال آب رودخانه به بخش های مختلفی از فلات مرکزی ایران است.

رود کارون

مقصد پایانی رود کارون کجاست؟

رود کارون با طول 950 کیلومتر که از طولانی ترین رودحانه های ایران محسوب می شود و در استان خوزستان واقع شده است، در طول مسیری که طی می کند، با رودهای مختلفی که در مسیر آن قرار دارند، پیوند خورده و ترکیب شده و انشعاب ها و شاخه های مختلفی از آن جدا می شوند و یکی از مهمترین این انشعابات جدا شده از رود کارون، رودخانه دز می باشد. رود دز در شهر اهواز جریان داشته و در طول مسیر خود که از شمال این شهر عبر می کند، در آخر وارد رود کارون می شود. این رودخانه که در طول مسیری که از آن عبور می کند، زمانی که شهر خرمشهر را پشت سر می گذارد، به دو بخش مجزا تقسیم شده که یکی از انشعابات آن به اروندرود وارد می شود و با یکدیگر به سمت کشور عراق مسیر خود را ادامه می دهند.

شاخه دیگری هم که از این رود جدا شده به صورت مستقیم وارد دریای خلیج فارس می شود و در نهایت به اقیانوس هند می رسند. از همین رو این رودخانه به عنوان تنها رودخانه ایران شناخته می شود که به آب های بین المللی راه می یابد. همچنین این رودخانه پیش از آن که به شوشتر برسد، به دو بخش تقسیم شده و دو شاخه از آن جدا می شوند که با نام گرگر و شطیط شناخته می شوند. در آخر نیز این دو شاخه در بخش جنوب شهر شوشتر به یکدیگر می رسند و با یکدیگر پیوند می خورند.

خطر خشک شدن رودخانه کارون

با توجه به آن که در سال های اخیر میزان آب رودخانه کارون بسیار کم شده و سدسازی نیز رو به افزایش است و سدهای متعددی بر روی آن ساخته می شوند و آب رودخانه به شهرهای دیگر منتقل می شود، خطر خشک شدن آن را تهدید می کند و از آنجایی که میزان آب رود کم شده، دیگر امکان کشتی رانی در این رودخانه وجود ندارد. همچنین به دلیل کاسته شدن از میزان آب این رود، روستاهایی که در اطراف رودخانه و شهر اهواز وجود دارند، خالی از سکنه شده اند و اهالی روستاها، محل زندگی خود را ترک کرده اند. شغل هایی نظیر دامداری و کشاورزی نیز از جمله شغل هایی هستند که در این روستاها و شهر اهواز تقریبا از بین رفته اند و روستاها به صورت متروکه باقی مانده اند.

در روزگارانی این رودخانه میزبانی هزاران آبزی را بر عهده داشت که به دلیل کاسته شدن حجم آب، دیگر جایی برای زندگی آن ها وجود نداشت و امروزه خبری از آن ها نیست. با توجه به آن که حجم زیادی از آب رودخانه مورد بهره برداری بی رویه قرار گرفته است، آینده ای تلخ برای آن به وجود می آید و ممکن است به صورت کامل خشک شود. همچنین میزان چشمگیری از آب رود کارون به شهرهای دیگری نظیر اصفهان سبب نگرانی مسئولان و کارشناسان محیط زیست شده و بسیاری از مردم استان خوزستان و شهر اهواز نسبت به استفاده بی رویه از این رودخانه معترض شدنده اند.

رود کارون

کشتی رانی در رودخانه کارون

برخی از بخش های رود کارون نسبت به دیگر بخش های آن از عمق بیشتری برخوردار می باشند و حدفاصل خرمشهر و بندر قیر نیز که طول آن به حدود 190 کیلومتر می رسد، بیشترین عمق رودخانه را به خود اختصاص داده و بهترین محیط را برای کشتی رانی پدید آورده است. کشتی رانی در رود کارون از دوران قاجار راه اندازی شده بود و تا چندین سال گذشته و پیش از آن که این رودخانه با خشک شدن مواجه گردد، کشتی رانی ادامه داشت. اما در سال های اخر که حجم زیادی از میزان آب کارون کاسته شده و عمق رودخانه نیز به تبع کاهش یافته است، کشتی رانی در کارون امکان پذیر نمی باشد.

جاذبه های تفریحی رود کارون

رود کارون که از زیباترین و پرطرفدارترین جاذبه های گردشگری و دیدنی شهر اهواز محسوب می شود، در زمان های گذشته شور و هیجان بسیار بیشتری نسبت به امروزه داشت و گردشگران زیادی به آن مراجعه می کردند. همچنین پارک های ساحلی که در اطراف این رودخانه وجود دارند، بهترین محل را برای پیک نیک، تفریح و استراحت فراهم آورده اند. شب ها که نورپردازی زیبایی در مناطق اطراف رودخانه و پل های کارون دیده می شوند، گردشگران زیادی در کنار رودخانه تجمع کرده و به شادی و پایکوبی می پردازند. همانطور که ذکر شد، پل های رود کارون از نورپردازی چشمگیری به همراه آبشارهای زیبایی برخوردارند و بهترین فضا را برای گردش و عکاسی پدید آورده اند.

لازم به ذکر است یکی از پرطرفدارترین جاذبه های تفریحی این رودخانه شنا و آب تنی می باشد که در برخی از نقاط رودخانه که از عمق بیشتری برخوردار بوده، امکان پذیر است. در جاده ساحلی که کنار این رود وجود دارد، کافه ها و رستوران های متعدد و متنوعی دیده می شوند که بهترین فضا را برای استراحت و صرف غذایی دلچسب فراهم آورده اند. پیاده روی های شبانه از بهترین تفریحاتی است که گردشگران می توانند در جاده ساحلی کنار رودخانه از آن لذت ببرند. حتی پل های متعددی که بر روی این رود ساخته شده اند نیز بهترین فرصت را پدید آورده اند تا گردشگران بتوانند چشم انداز متفاوتی از رودخانه کارون را نظاره گر باشند.

رودخانه کارون

قایق سواری در کارون

قایق سواری از تفریحات لذت بخش و هیجان انگیزی است که در بسیاری از رودخانه، دریاچه ها و دریا امکان پذیر بوده و گردشگران زیادی طرفدار این تفریح هستند. در بخش هایی از این رودخانه ایستگاه هایی وجود دارند که با کرایه قایق، امکان قایق سواری را برای گردشگران فراهم آورده اند و گردشگران می توانند برای تجربه بیشتر لذت بردن از منظره کارون، از قایق سواری نهایت لذت را ببرند.

شب های کارون

شهر اهواز جزء گرم ترین شهرهای ایران است که دارای دمایی بالاتر از دیگر شهرها بوده و روزهایی بسیار گرم داشته و شب ها کمی از دمای هوا کاسته می شود. از همین رو شب ها از بهترین زمان های گردش در شهر اهواز و به خصوص رود کارون می باشد. زمانی که خورشید در حال غروب است، گردشگران گردش و تفریح خود را شروع کرده و تا پایان شب به شب گردی و تفریح ادامه می دهند. اگر به شهر اهواز سفر کنید و شب ها به گردش در این شهر اقدام کنید، خواهید دید که مردمان زیادی در شهر در حال گردش هستند و جزء شهرهایی است که شب های زنده ای دارد. اگر شب ها به سراغ رود کارون بروید، با حجم زیادی از گردشگران مواجه خواهید شد که برای تفریح و بازدید از رودخانه به این منطقه آمده اند و چهره ای هیجان انگیز برای این بخش از شهر اهواز پدید آورده اند.

رستوران های اطراف رود کارون

در طول سال های اخیر و با توجه به حجم زیاد گردشگرانی که به این شهر سفر می کنند تا از رود کارون که جذاب ترین جاذبه اهواز است دیدن کنند، امکانات رفاهی متعددی نظیر کافه و رستوران های متنوع در اطراف این رودخانه افتتاح گردیده اند که بهترین فضا رابرای صرف یک میان وعده دلچسب یا وعده غذایی خوشمزه پدید آورده اند. گردشگران می توانند با مراجعه به یکی از این کافه و رستوران ها در کنار رود کارون نشسته و خود را به یک میان وعده و یا وعده غذایی دلچسبی دعوت کنند و نهایت لذت را تجربه کنند. از رستوران های مختلفی که در نزدیکی این رودخانه قرار دارند می توان به رستوران خیام، رستوران خیمه، رستوران کارون و فلافل دز شرقی اشاره نمود. ناگفته نماند که برخی از این رستوران ها جزء بهترین رستوران های اهواز به شمار می روند.

بهترین زمان بازدید از رود کارون

شهر اهواز که در خطه جنوبی ایران و در استان خوزستان قرار گرفته، دارای آب و هوایی بسیار گرم و مرطوب بوده و فصل های پاییز و زمستان از بهترین زمان های سفر به این شهر و گشت و گذار در جاهای دیدنی اهواز به شمار می روند. همچنین در فصل تابستان که دمای هوای این شهر بسیار بالا بوده و شرجی و مرطوب بودن هوا به وضوح احساس می شود، از همین رو کمتر گردشگری پیدا می شود که فصل تابستان را برای سفر به اهواز و بازدید از کارون و دیگر جاذبه های گردشگری انتخاب نماید. فصل های پاییز و زمستان هم که میزان بارندگی با افزایش مواجه می شود و میزان آب رود کارون نیز افزایش می یابد، از بهترین زمان های بازدید از رودخانه کارون محسوب می شود. در فصل های نیمه دوم سال از میزان دما و شرجی بودن آب و هوای شهر کاسته شده و با گردش و تفریح در این شهر لذت بیشتری را تجربه خواهید کرد.

رودخانه کارون

راهنما سایت

آدرس

استان خوزستان، اهواز

شماره تماس

هزینه بازدید

رایگان

ساعات بازدید از این جاذبه

شنبه

24 ساعته

یک‌شنبه

24 ساعته

دو‌شنبه

24 ساعته

سه‌شنبه

24 ساعته

چهار‌شنبه

24 ساعته

پنج‌شنبه

24 ساعته

جمعه

24 ساعته
مسیریابی آنلاین
مطالب مشابه