مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه
پل مارنان یکی دیگر از پل های تاریخی اصفهان است که در ناحیه غربی شهر و بر روی زاینده روی قرار دارد. در اطراف پل مارنان پارک ناژوان واقع شده و به همین خاطر بازدید از این پل با تفریح در این پارک می تواند همزمان باشد. این پل زیبا با وجود دارا بودن قدمت و معماری خاص متاسفانه از سوی گردشگران چندان مورد توجه قرار نگرفته است. شاید علت این امر، آن باشد که این پل آن طور که باید و شاید معرفی نشده است. اگر شما هم مایل به شناخت این جاذبه تاریخی و گردشگری هستید با ما همراه باشید.
برای رسیدن به پل مارنان باید به غرب شهر اصفهان و امتداد خیابان خیام به سمت وحید رفت تا به بوستان سعدی رسید و از آنجا به پارک ناژوان رفت. از پارک ناژوان می توان این پل را دید. برای رسیدن به این محوطه تاریخی و طبیعی می توانید از خودروی شخصی و یا تاکسی استفاده کنید. متاسفانه هیچ ایستگاه مترو و یا اتوبوسی در حوالی این منطقه تاریخی و طبیعی وجود ندارد. برای رسیدن باید ابتدا به سمت بزرگراه شهید حبیب اللهی بروید. البته اگر در ایستگاه سی و سه پل پیاده شوید و به سمت خیابان مطهری بروید با حدود ده دقیقه رانندگی به این پل خواهید رسید.
آدرس پل مارنان: اصفهان، خیابان مطهری، بین پل فلزی و پل وحید
در غربی ترین نقطه از شهر تاریخی اصفهان، پلی وجود دارد که قسمت های شمالی زاینده رود را به بخش های جنوبی متصل می کند. این پل که قدمتی کهن دارد در گذشته تنها راه ارتباطی روستاهای جنوبی زاینده رود به محله جلفا و روستای ماربین بوده است. در حقیقت با توجه به کمبود امکانات عبور و مرور در گذشته، این پل نقش مهمی را در پیوند برخی از مناطق روستایی با هم ایفا می کرده است. در دوره صفویه و زمانی که هنوز ساخت چهارباغ اصفهان به پایان نرسیده بود و پل الله وردی خان ساخته نشده بود، به مدت چندین سال رفت و آمد به هر دو سوی زاینده رود که در آن زمان پرآب بود، از طریق پل مارنان انجام می پذیرفت.
این پل در تقسیمات شبکه ای و شطرنجی شهری اصفهان در دوران طلایی عصر صفوی، نقش مهمی ایفا کرده است. هم اکنون در کنار این پل، یک پارک تفریحی به نام ناژوان ساخته شده است. این پل و پارک در مسیر بادهای غربی_جنوب غرب به شمال شرق قرار گرفته اند و هوای آلوده کارخانجات صنعتی به سمت آن ها می رود. این منطقه با فیلتر کردن هوای آلوده شهر، مانند ریه اصفهان عمل می کند.
متاسفانه آنطور که باید و شاید در خصوص این پل، معرفی به عمل نیامده و گردشگران با آن چندان آشنا نیستند. در صورتی که این پل، بسیار زیبا و دیدنی است و از طرف دیگر دنیایی از ماجراهای تاریخی را در دل خود جای داده است. متاسفانه حتی کاوش ها در خصوص سابقه تاریخی این پل به طور کامل انجام نپذیرفته و هنوز کسی به طور قطع نمی داند که نخستین بار در چه زمانی احداث شده و در زمان احداث چه معماری و فرمی داشته است.
در خصوص نامگذاری این پل چند روایت وجود دارد. با توجه به اینکه زاینده رود، رودی پر پیچ و خم است و این پل نیز بر روی پیچیده ترین قسمت این رود واقع شده است، نام مارنان برای آن انتخاب شده است. برخی دیگر نیز بر این عقیده اند که نام این پل از روی روستای ماربین که در همان نزدیکی قرار دارد گرفته شده است. اما قویترین نظریه در این خصوص، آن است که مارنان، شکل دگرگون شده کلمه ماربین است. ماربین نیز در اوستا به صورت مهربین آمده است. حتی این احتمال وجود دارد که ریشه این کلمه به سده های پیش از تولد زرتشت بازگردد و اشاره به آئین مهرپرستی داشته باشد.
بر طبق روایات، معبد مهرپرستان در دوران باستان بر بالای کوه آتشگاه واقع بوده و امکان مشاهده آن از تمامی شهرها و روستاهای آن حوالی وجود داشته است. نام این پل در دوران شاه سلیمان صفوی به سرفراز تغییر کرد. زیرا یکی از ارمنیان متمول آن دوران این پل را مرمت کرد. به همین خاطر پادشاه صفوی به او لقب سرفراز را داد و نام این پل را به احترام او تغییر داد.
در مورد زمان دقیق ساخت این پل در شهر اصفهان، هنوز اطلاع دقیقی در دست نیست. برخی از باستان شناسان بنا بر شواهد موجود حدس می زنند که سنگ بنای اولیه این پل در دوران ساسانیان نهاده و در دوران صفویه بازسازی شده است. برخی نیز تاریخچه ای طولانی تر برای آن قائلند و حدس می زنند که این پل در دوران مهرپرستی اشکانیان ساخته شده است. بیشترین احتمال در این خصوص، بازسازی این پل در دوران صفویه توسط یک تاجر ثروتمند از ارامنه جلفای اصفهان می باشد که به خاطر این خدمت رسانی او پادشاه صفوی نام سرافراز را بر روی پل مارنان، نهاد. با وجود آنکه این پل در معرض آسیب ها و خشم طبیعت بوده است اما به همان شکل دوران صفوی همچنان باقی مانده و پابرجاست.
این پل با وجود آنکه به لحاظ تاریخی و فرهنگی دارای سابقه ای طولانی می باشد، به علاوه به لحاظ زیبایی و ارزش معماری با توجه به امکانات زمانه ای که در آن ساخته شده است نیز در حد بالایی قرار دارد. اما با این وجود هنوز به مرحله ثبت در فهرست آثار ملی ایران نرسیده و محافظت های لازم نیز در خصوص آن انجام نمی پذیرد. با توجه به ماهیت پل و قرارگیری آن بر روی آب، برای جلوگیری از فرسایش نیاز به مرمت و رسیدگی دارد که متاسفانه آنطور که باید و شاید در خصوص آن انجام پذیرفته نمی شود.
این پل در حال حاضر حدود 160 متر طول دارد و 17 دهنه بزرگ و چند دهنه کوچک بر روی آن دیده می شود. این احتمال وجود دارد که بر روی این پل در گذشته دهانه های بیشتری وجود داشته اما امروزه برخی از آنان مسدود شده اند. دهانه های کوچکتر که با هدف تزئینات ایجاد شده اند درون دهانه های بزرگتر قرار دارند. یک نکته جالب درباره این پل، آن است که هر یک از دهانه های ایجاد شده بر روی آن با دیگری متفاوت است. دهانه ای این پل، یکی در میان به صورت طاق جناغی و طاق قوسی هستند.
این امر نشان دهنده آن است که ساخت این پل با برنامه ریزی و اندازه گیری های دقیق معماری صورت نگرفته است. حتی عرض این پل نیز در طول مسیر تغییر کند و در برخی از جاها باریک تر و در برخی از جاها پهن تر می شود. قسمت های پایه ای پل که در آب قرار دارند با سنگ و ملات ساروج ساخته شده اند. اما بخش هایی از پل که مخصوص عبور و مرور است با آجر و ملات گچ ساخته شده است.
با وجود آنکه هوای اصفهان گرم و خشک می باشد اما به علت جاری بودن آب زاینده رود در زیر این پل و نیز واقع شدن آن در جهت وزش بادهای موسمی شهر، هوای آن حوالی بسیار مطبوع و خنک می باشد و شما می توانید در فصل های گرم نیز به بازدید از آنجا بروید. از سوی دیگر در فصل پاییز، محیط پل فضایی بسیار زیبا پیدا می کند. بازدید از این پل رایگان می باشد و شما در هر ساعتی از شبانه روز که بخواهید می توانید به گردش در آنجا بپردازید.
این پل در منطقه ای از شهر اصفهان قرار گرفته که در اطرافش آثار تاریخی و جاذبه های طبیعی فراوانی وجود دارد. البته هر گردشگری در هر جای اصفهان که پا بگذارد با یک جاذبه شگفت انگیز غافلگیر خواهد شد. اصفهان در چندین دوره تاریخی پایتخت ایران بوده است و به همین خاطر آثار زیادی در این شهر برای دیدن وجود دارد. به خصوص از دوران صفویه که عصر طلایی و شکوهمند اصفهان به حساب می آید آثاری خارق العاده باقی ماند است. در ادامه یادداشت به معرفی چند نمونه از جاذبه های گردشگری اصفهان در نزدیکی پل مارنان می پردازیم.
منارجنبان: از جمله آثار تاریخی بازمانده از سده هفتم هجری می توان به منارجنبان اشاره کرد. این بنا محل دفن عارفی به نام عمو عبدالله کارلادانی می باشد. یک نکته جالب در خصوص این اثر تاریخی آ است که زمانی که یکی از مناره ها را به حرکت دربیاوریم، مناره دیگر نیز به طور خود به خودی به حرکت در می آید. منارجنبان حدود 6/7 کیلومتر با این پل فاصله دارد و با 11 دقیقه رانندگی می توان به آن رسید. برای رسیدن به منارجنبان بهتر است از خیابان قدسی وارد بزگراه خیام شوید و از آنجا به سوی بلوار آتشگاه برانید.
کلیسای وانک: این کلیسا در محله جلفای اصفهان واقع و در زمان شاه عباس صفوی ساخته شده است. از این کلیسای وانک تا پل ماربین حدود 3/1 کیلومتر فاصله وجود دارد و این مسیر را با 9 دقیقه رانندگی می توان پیمود. برای پیمودن این مسیر باید از راه خیابان مطهری و حکیم نظامی به سوی پل رانندگی کرد.
کلیسای بیت لحم: این کلیسا از جمله آثار باقی مانده از دوران صفویان است.نمای خارجی کلیسیای بیت لحم بسیار باشکوه است. نقاشی های دیواری این کلیسا به حدی زیبا و چشم نواز است که حتی توجه بسیاری از گردشگران خارجی را به خود جلب می کند. این کلیسا تا پل حدود 2/7 کیلومتر فاصله دارد و اگر از طرف خیابان مطهری به سمت آنجا بروید با حدود 8 دقیقه رانندگی به مقصد خواهید رسید.
سی و سه پل: این پل که مشهورترین پل تاریخی اصفهان می باشد در فاصله 2/6 کیلومتری مارنان واقع شده است. سی و سه پل را همه می شناسند و نیازی به توضیح بیشتر برای معرفی آن نیست. اگر از سمت خیابان مطهری حرکت کنید پس از ده دقیقه رانندگی به سی و سه پل خواهید رسید.
اصفهان یکی از مقاصد جذاب گردشگری برای علاقمندان به هنر و تاریخ است. هر ساله تعداد زیادی گردشگر داخلی و خارجی به قصد لذت بردن از آثار تاریخی زیبای اصفهان به این شهر می آیند و با دنیایی خاطره این شهر را ترک می کنند. هر مسافری برای لذت بردن از سفر، به غیر از آشنایی با جاذبه های گردشگری یک شهر نیاز به محلی برای اقامت دارد تا برای استراحت و خواب، به آنجا مراجعه کند. امنیت داشتن، بهداشت و غیره این اقامتگاه به شدت درخور اهمیت است. اگر شما هم مسافر اصفهان هستید و به دنبال اجاره روزانه خانه در اصفهان می باشید، می توانید از طریق سایت لوکس ویلا با اطمینان خاطر از امن و معتبر و قانونی بودن قرارداد، اقدام کنید.
این پل در شهر اصفهان و در خیابان مطهری واقع شده است.
هنوز اطلاع دقیقی در خصوص تاریخ ساخت این پل در دست نیست. ولی بازسازی اصلی آن در دوران صفویه انجام شده است.
معماری این پل به سبک صفوی می باشد.
این محله در غرب اصفهان واقع است.
اصفهان، خیابان مطهری، بین پل فلزی و پل وحید
رایگان
ساعات بازدید از این جاذبه
شنبه
24 ساعتهیکشنبه
24 ساعتهدوشنبه
24 ساعتهسهشنبه
24 ساعتهچهارشنبه
24 ساعتهپنجشنبه
24 ساعتهجمعه
24 ساعته