آیا می دانید روستای آلاشت، سوادکوه کجاست و چطور باید به آنجا سفر کنیم؟ این روستای بی نظیر یکی از ییلاق های سرسبز و زیبا و خوش آب و هوای خطه شمالی کشور عزیزمان ایران است و دارای طبیعتی بکر و بی همتا و چشم نواز است و با منظره بی نظیری که دارد، همگان را شیفته خود کرده و هرساله میزبان سیل عظیمی از مسافران و گردشگران علاقمند می باشد.
روستا آلاشت، یکی از جا های دیدنی شهرستان سواد کوه در استان مازندران است که به دلیل فاصله کم با تهران، طبیعت بکر و زیبا، آب و هوای مطبوع و دلپذیر و وجود جاذبه های طبیعی و تاریخی، کوچه های باریک و سنگ فرش و خانه های خشتی با سقف شیروانی چوبی، در سال های اخیر مورد توجه گردشگران قرار گرفته است.
آلاشت، بهشت تاریخی مازندران و منطقه ای بسیار رویایی و خیال انگیز با چشم اندازی از کوه های مه گرفته و باغ های میوه است که بر فراز ارتفاعات به شما امکان قدم زدن روی اقیانوسی از ابرها را می دهد و پدیده ای اعجاب انگیز که امکان ندارد تجربه آن را فراموش کنید. یکی از مناطق گردشگری این منطقه سواد کوه است که با داشتن روستا های دیدنی و طبیعت بی نظیر خود، همیشه به عنوان یکی از مقاصد مهم برای سفر انتخاب شده.
پس ما در این مقاله به سراغ روستای آلاشت که یکی از روستا های کوهپایه ای استان مازندران است، رفتیم تا با این روستای زیبا بیشتر آشنا شویم پس اگر می خواهید با این جاذبه توریستی بیشتر آشنا شوید، ادامه این مقاله را از دست ندهید و با لوکس ویلا همراه باشید.
معرفی روستا آلاشت
شهر آلاشت در ابتدا یک روستا بود و در سال ۱۳۵۲ هجری شمسی با تاسیس شهرداری داخل آن تبدیل به شهر شد. آلاشت در ۱۹ تیرماه سال ۱۳۴۸ هجری شمسی توسط وزارت فرهنگ و هنر به علت داشتن شاخصه های معماری بومی قدیمی و ارزشمند در فهرست آثار ملی کشور عزیزمان ایران با عنوان «محله قدیمی آلاشت» به شماره ۸۶۷ به ثبت رسیده است. منطقه آلاشت از چند محله تشکیل شده است و نام خانوادگی بیشتر اهالی، پسوند همان محله ای است که در آن زندگی می کنند.
جالب است بدانید که شهر آلاشت را به دلیل ارتفاع زیاد، آسمان پاک و بدون غبار و آلودگی و وجود یک رصد خانه مشهور، به عنوان بهشت ستاره شناسان و منجمان معروف است. روستا آلاشت را خواهر خوانده بابل می دانند. زندگی مدرن و سنتی در روستا آلاشت و قسمت فیروز کوه در هم تنیده شدهاند. کوچه های سنگ فرش، تنگ و باریک که فقط دونفر می توانند از کنار هم عبور کنند و خانه های خشتی با سقف های چوبی و شیروانی از خصوصیات این شهر هستند که عناصر دنیای مدرن نیز در آن جای دارد.
فروشگاه، سوپرمارکت، پمپ بنزین، سازمان هوا شناسی، هتل و رصد خانه از جمله تاسیسات مهمی هستند که در روستا آلاشت وجود دارند. هتل نیمه مخروبه آلاشت در زمان پهلوی دوم برای اقامت موقت دربارسلطنتی و خانواده ساخته شد و اما امروز قسمتی از آن در اختیار کارکنان پمپ بنزین و شرکت نفت است و دیگر کاربری هتل برای عموم مردم را ندارد.
آب مصرفی و لوله کشی شده ساکنان روستا آلاشت از چشمه های طبیعی و آب چاه های عمیق تامین می شود. یکی از این چشمه ها چشمه هری خامه نام دارد و آب آن به گفته و اعتقاد اهالی محلی آنجا از خواص دارویی برخوردارمی باشد. رودخانه چرات یا روآر یکی دیگر از منابع آبی روستا آلاشت است که از انتهای دره این منطقه می گذرد و از کوه های خوزنک پرخیان و کوه خوز سرچشمه می گیرد.
آلاشت به چه معنی است؟
آلاشت در زبان مازندرانی به معنای «آشیانه عقاب» است و همان طور که اشاره شد، عقاب های زیادی در کوه ها و تپه های اطراف آشیانه دارند و زندگی می کنند، به این شهر آلاشت گفته می شود. نام این شهر در گویش برخی از محلی ها، Elasht یا Alasht نیز بیان می شود.
درباره روستا آلاشت
همان طور که گفته شد، آلاشت یکی از شهرهای شهرستان سواد کوه در استان مازندران، ایران است. زبان مردم آلاشت مازندرانی بوده و نام آلاشت نیز در زبان مازندرانی به معنی آشیانه عقابمعنا می دهد. علت نامگداری آن هم احتمالاً وجود عقاب های فراوان در کوه های بلند این منطقه است. زادگاه رضا شاه پهلوی در زمان حکومت پهلوی با عنوان «زادگاه بنیان گذار پهلوی» شناخته می شد و پس از آن به عنوان موزه مردم شناسی روستا آلاشت پذیرای گردشگران و توریست ها بود.
گفته می شود پس از انقلاب اسلامی ایران تلاش هایی برای تخریب این مکان دیدنی صورت گرفته بود. روستا آلاشت نیز با طبیعت خود خالی از آبشار نیست. یکی از این آبشارها به نام آبشار نارم در سی و پنج کیلومتری جنوب غرب آلاشت واقع است. به گفته واسیلی بارتلد تپوری ها که مردمانی از یک قوم در مازندران بودند، در قسمت جنوب شرقی ولایت سکونت داشتند و از هخامنشیان پیروی می کردند و آمارد ها مغلوب اسکندر مقدونی و بعد مغلوب اشکانیان شدند و اشکانیان در قرن دوم آنها را در حوالی ری سکونت دادند و اراضی سابق آمارد ها به تصرف تپوری ها درآمد و بطلمیوس در شرح دیلم یعنی قسمت شرقی گیلان در ساحل بحر خزر فقط از تپوری ها نام می برد.
به گفته مجتبی مینوی قوم آمارد و قوم تپوری در سرزمین مازندران می زیستند و تپوری ها در ناحیه کوهستانی مازندران و آمارد ها در ناحیه جلگه ای مازندران سکونت داشتند. در سال ۱۷۶ هجری قمری فرهاد اول اشکانی قوم آمارد را به ناحیه خوار کوچاند و تپوری ها تمام ناحیه مازندران را فرو گرفتند و تمام ولایت به اسم ایشان تپورستان نامیده شد. شهرهای آمل، چالوس، کلار، روستا آلاشت، سعید آباد و رویان جزئی از سرزمین قوم تپوری بودند.
مردمان روستا آلاشت
بر اساس سرشماری در سال ۱۳۹۵ جمعیت روستا آلاشت برابر با ۱٬۱۹۳ هزار نفر جمعیت بوده است. مردم آلاشت به گویش سواد کوهی که گویشی از زبان مازندرانی است صحبت می کنند. مطابق با سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۳۸۵ هجری شمسی، روستا آلاشت دارای ۲۸۷ خانوار و جمعیتی معادل ۹۷۶ نفر می باشد که ۴۷۸ نفر مرد و ۴۹۸ نفر زنرا تشکیل می دهد. جمعیت با سواد روستا آلاشت ۷۴۴ نفر می باشد که شامل ۳۹۰ نفر مرد و ۳۵۴ نفر زن می شود.
در این شهر ۱۷۳ نفر بی سواد هستند. طبق آمار جمعیتی سال ۱۳۹۵ جمعیت روستا آلاشت ۱۲۰۰ نفر سر شماری شد. یکی از سرگرمی های سال خوردگان روستا آلاشت، جمع آوری گیاهان دارویی و سبزیجات در فصل بهار است تا بعدا آن ها را خشک و به عنوان ادویه غذایی استفاده کنند. صنعت گردشگری، تولید صنایع دستی، گله داری و دامداری از مشاغل رایج در روستا آلاشت و روستاهای اطراف آن است.
در روستا آلاشت علاوه بر تولید محصولات لبنی مانند کره، پنیر، ماست و شیر از پشم حیوانات، جوراب، کلاه، ژاکت و سایر البسه پشمی نیز تهیه و تولید می شود. افراد کمی در این شهر به کشاورزی مشغول هستند، زیرا به دلیل کوهستانی بودن منطقه کشاورزی در این شهر رواج چندانی ندارد.
وضعیت جغرافیایی آلاشت
روستا آلاشت در ارتفاع ۱۹۰۰ متری از سطح دریای خزر قرار گرفته است، دامنهٔ دمای این روستا بین ۷٫۵ تا ۱۰ درجهٔ سانتی گراد و میانگین بارندگی سالانهٔ آن بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ میلی لیترمی باشد. روستا آلاشت دارای حیات وحش حفاظت شده بوده که می تواند درختان سیاه ریشه مانند گردو، فندوق و گیلاس را در خود پرورش دهد.
در ورودی روستا آلاشت یک دو راهی وجود دارد که یکی از آن ها به امام زاده حسن یا به قول محلی ها سرکوه و دیگری به داخل شهر و روستا های سواد رود بارو هلی چال و چرات و … می رسد. روستای سواد رودبار یا در زبان محلی مازنی، ساتروآر از دو قسمت پایین محله و بالا محله تشکیل شده است که شغل مردم آن دام پروری و درگذشته به کشت گندم نیز می پرداختند ولی امروزه سیب زمینی و چغدر کشت اصلی آن است.
از روستا های زیبای اطراف روستا آلاشت می توان به روستای بسیار زیبا سرین با طبیعت بکر اشاره کرد که محیطی دنج می باشد و بسیار خوش آب و هواتر حتی از شهر آلاشت می باشد این روستا کمتر شناخته شده و شاید به همین دلیل طبیعت و معماری بکر خود را حفظ کرده است، آب و هوای تازه و مه های زیبا از ویژگیهای این روستای زیبا می باشد.
پوشش گیاهی روستا آلاشت
روستا آلاشت دارای پوشش گیاهی متراکم و تشکیل شده از درختان گیلاس، سیاه ریشه، گردو و فندق، تلکا، زالزالک، ازگیل، زرشت، ترنج، سف، ممرز، مرس، موزی، صنوبر، سرو، کاج، سیتی، آلوچه، آلو سیب، گلابی، آلبالو، شاه توت، زرد آلو، هلو و غیره است. در این منطقه همچنین گیاهانی کخ حواص دارویی دارند مانند بنفشه، گل پامچال به زبان محلی بچابچا، گل گاوزبان، آویشن کوهی یا آشمک و سایر گیاهان خودرو متعلق به اقلیم کوهستانی میرویند و محلیان منطقه از آنها استفاده می کنند.
پوشش جانوری آلاشت
روستا آلاشت یک منطقه با حیات وحش حفاظت شده است و از جانوران این منطقه می توان به پرندگانی چون کبک، قرقاول، کبوتروحشی، عقاب، کلاغ سیاه، ایه و شکلوم و چهار پایانی چون ببر، پلنگ، گوزن، بز کوهی، خرگوش، گرگ و روباه اشاره کرد. و همچنین روستای آلاشت دارای گونه های جانوری غنی می باشد که به سه دسته حیوانات اهلی و حیوانات وحشی و آبزیان تقسیم می شوند.
حیوانات اهلی: این حیوانات در محیط زندگی مردمان بومی و روستاییان این منطقه زندگی می کنند همچون طیور (مرغ، اردک، غاز، خروس، بوقلمون) و دام ها (گاو، گوسفند، گوساله، گاومیش، اسب) که در روستا زندگی می کنند و مردمان بومی این روستا از این حیوانات در راه های مختلفی همچون فراورده های گوشتی و لبنی و تخم آنها درآمد زایی می کنند و عده ای از روستاییان نیز به تولید و فروش این حیوانات می پردازند.
حیوانات وحشی: حیوانات وحشی این منطقه که شامل بلبل، گنجشک، قرقاول، سار و پرندگان مهاجر می باشند. البته پرندگان مهاجر در زمان های مختلف و متفاوتی از سال به این منطقه مهاجرت می کنند همچون مرغابی های وحشی، قو، غاز وحشی، چنگر، خوتکا، لک لک، مرغ ماهی خوار.
آبزیان: همچنین در رودخانه این روستا و دیگر رودخانه هایی که در این روستا وجود دارند که همگی آنها به مرداب ختم می شوند، ماهی ها و آبزیانی مانند ماهی سفید، کولی، کپو، ماهی زردپر، اردک ماهی و دیگر گونه های آبزی دریایی را می توان نام برد که همه آنها در فصول مختلف سال توسط ماهیگیران صید می شوند.
معماری ساختمان ها در منطقه آلاشت
به این موضوع اشاره کردیم که روستا آلاشت در ۱۹ تیرماه سال ۱۳۴۸ هجری شمسی توسط وزارت فرهنگ و هنر به دلیل داشتن شاخصه های معماری بومی و ارزشمند با اسم محله قدیمی آلاشت و با شماره ثبت ۸۶۷ ثبت ملی شد.
کوچه های تنگ و باریک با مصالح بومی، سقف های تخته پوش، جداره های ارزشمند همه و همه نشانی از اصالت این بافت و منطقه تاریخی می باشد، بافت قدیمی و کوچه های شهر مقیاسی انسانی داشته و دارای ارزش تاریخی هستند، از این منظر می توان این روستا کهن را در کنار روستا های معروف دیگر ایران همچون ماسوله و ابیانه، میمند و … قرار داد.
در ۲۴ اسفند ماه سال ۱۳۸۸ ۵۷ هکتار از محدوده بافت تاریخی روستا آلاشت توسط رئیس سازمان میراث فرهنگی به وزیر کشور به همراه ضوابط عمومی حفظ بافت ابلاغ گردید، بافت قدیمی، ملی و ارزشمند روستا آلاشت بار دیگر در مهر ماه سال ۱۳۹۳ هجری شمسی به همراه ۱۶۷ محدوده بافت تاریخی با سیزده رویکرد عمومی برای حفاظت از آن ها توسط شورای عالی معماری و شهرسازی به استانداری ابلاغ گردید.
در استان مازندران محدوده بافت تاریخی ۶ شهر از جمله شهر های بابل، قائمشهر، بابلسر، ساری، آمل و آلاشت در میان ۱۶۸ بافت ارزشمند کشور به شهرداری ها و استانداری ابلاغ گردید، وسعت محدوده بافت تاریخی آلاشت نسبت به کل شهر در مقایسه با پنج شهر دیگر به مراتب بیشتر و نزدیک به ۷۰٪ از بافت شهر بوده، همچنین محدوده بافت تاریخی روستا آلاشت به دلیل ثبت ملی شدن تنها محدوده بافت تاریخی ثبت شده در میراث کشور می باشد.
ساختمانهای قدیمی روستا آلاشت
روستا آلاشت به دلیل موقعیت جغرافیایی خود، کمتر مورد توجه فاتحین ایران بوده است. خانه ای که رضاشاه پهلوی در آن به دنیا آمد، در حال حاضر موزه مردم شناسی در این منطقه می باشد. این بنا با قدمت ۲۰۰ ساله در دهه ۸۰ از کتابخانه به موزه مردم شناسی تغییر کاربری شد و عموم مردم برای بازدید از آن اقدام می نمایند.
علاوه بر موزهٔ مردم شناسی، مسجد امام حسین توسط حسین لرزاده معمار نام آشنا دوره پهلوی دوم نیز نزد مردم از اهمیت خاصی برخوردار است این مسجد در سال ۱۳۵۲ هجری شمسی به دستور محمد رضا شاه پهلوی شاه وقت ایران ساخته شد.مسجد امام حسین با معماری منحصر به فرد، طاق نما های جناغی، پلان درون گرا و کشیدگی باسیلیکایی و گنبد ۱۲ وجهی رک یکی از زیبا ترین مساجد شمال ایران بوده که با مصالح مختص به اقلیم سرد و کوهستانی که عمدتاً سنگ می باشد، چشم هر بیننده ای را به خود جذب می نماید.
جز این دو ساختمان، ساختمان خاص دیگری در جنوب شرقی روستا آلاشت و در جوار روستای گلیان به نام دختر پاک وجود دارد، این ساختمان مقبره یک دختر معصوم بوده که از زمان های قدیم معتقد بودهاند تنها زنان می توانند از این آرامگاه بازدید نمایند و مردان حق ندارند وارد این مزار شوند، طبق مستندات و مطالعات انجام شده این مقبره از قبل معبد آناهیتا یا همان الهه آب بوده است و سه مشخصه معابد آناهیتا در بالای تپه بودن، نزدیک رودخانه بودن و پلان مربع مستطیل را داراست.
مکان های دیدنی روستا آلاشت
همه چیز در روستا آلاشت سوادکوه زیباست. از طبیعت زیبا و آسمان آبی آن گرفته تا ساختمان ها و بناهایی که قدمت زیادی دارند فرصت بسیار مناسبی در اختیار بازدید کنندگان قرار داده تا از حضور و اقامت در این شهر نهایت استفاده را ببرند. اگر به این روستا سفر کردید سعی کنید از تمام جاهای دیدنی که در روستا آلاشت سواد کوه وجود دارد بازدید کنید. از جمله جاهای دیدنی این شهر می توان به موارد زیر اشاره کرد.
موزه مردم شناسی آلاشت
همان طور که پیش تر اشاره کردیم، روستا آلاشت زادگاه رضا شاه پهلوی بوده است و در حال حاضر بنای منسوب به خانه پدربزرگ رضا شاه، معروف به مراد علی خان که در جنگ هرات در سال ۱۸۵۶ میلادی کشته شده، در بافت تاریخی روستا آلاشت در محله «پاهلونی خیل» یا «پهلوان خیل» به عنوان موزه مردم شناسی آلاشت شناخته می شود. پس از ورود به شهر آلاشت در قسمت پایین شهر، محله پهلوان خیل در انتهای جاده پایین آلاشت و در غرب شهر قرار گرفته است.
جاده طوری طراحی شده است که می توان روستا آلاشت را از پایین دور زد و به وسط آن رسید. خانه زادگاه رضا خان پس از فوت پدربزرگ رض اشاه در اختیار مصطفی خان برادر عباسعلی خان پدر رضا شاه قرار می گیرد. در سال ۱۳۴۸ هجری خورشیدی، وزارت فرهنگ و هنر به دستور وزارت دربار این بنا را می خرد و در همان سال محله قدیمی روستای آلاشت به عنوان تنها بافت تاریخی استان، ثبت ملی میشود.
از سال ۱۳۴۹ هجری شمسی تا سال ۱۳۵۳هجری شمسی، خانه زادگاه رضا خان به عنوان یک ساختمان فرهنگی و با عنوان موزه رضا شاه پهلوی احیا می شود و تا سال ۱۳۵۸ هجری شمسی به فعالیت خود ادامه می دهد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی از این بنا برای یک سال به عنوان دبیرستان استفاده می شود و در این سال بد ترین تخریب ها در موزه مردم شناسی روستا آلاشت اتفاق می افتد.
خانه زادگاه رضا خان پس از چند سال تبدیل به کتابخانه می شود و در نهایت در سال ۱۳۸۷ هجری شمسی با کمک شهرداری و اهالی به عنوان نمایشگاه مردم شناسی کار خود را آغاز می کند. این بنا در سال ۱۳۸۸ به عنوان «موزه مردمشناسی روستا آلاشت» به طور رسمی افتتاح می شود. این عمارت خشتی دو طبقه با قدمتی از ۲۰۰ سال قبل با خرپای چوبی و سقفی از چوب که بعد ها به شیروانی تبدیل شد، بنا شده بود و با وجود دو ایوان و تزئیناتی از شیرسرهای چوبی در زیر شیروانی، بنایی زیبا و قابل توجه از نظر معماری است.
در موزه مردم شناسی روستا آلاشت، اشیا و آثار مرتبط با زندگی روزمره مردم شهر مانند انواع ابزارهای ریسندگی، ظرف های فلزی و چوبی، چراغ های نفتی و گرد سوز، داس و تبر و ترازو و چرتکه به نمایش گذاشته شدهاند و علاقه مندان می توانند برای آشنایی بیشتر با فرهنگ مردم منطقه از این موزه دیدن کنند. در این موزه دو اثر مهم وجود دارد.
یک گهواره قدیمی و چکمه ای نظامی. بسیاری از مردم باور دارند که گهواره، گهواره رضا شاه است و چکمه هم متعلق به وی، اما باید بدانید که گهواره، اهدایی یکی از اهالی به موزه مردم شناسی است و چکمه هم به پسرعموی رضا شاه یعنی سرتیپ همت الله پهلوان تعلق دارد. قدیمی ترین آیتم به نمایش گذاشته شده در موزه مردم شناسی آلاشت، نردبانی به نام «کاتی» به معنای بخش بخش با قدمتی از ۳۵۰ سال قبل است که از چوب درخت گلابی وحشی ساخته شده است. بیشتر اشیای موزه چوبی هستند، زیرا در این منطقه جنگل راش به وفور وجود دارد.
موقعیت جغرافیایی روستای آلاشت یکی از مهم ترین دلایلی است که سبب شد تا این روستا از گزند فاتحان و غارت گران در امان باقی بماند و به همین دلیل است که معماری روستا تقریبا دست نخورده باقی مانده است. همان طور که گفتیم موزه مردم شناسی آلاشت جزو آثار ملی است و با نام «محله قدیمی آلاشت» به ثبت رسیده است. محله ای که نشانگر معماری مردم این منطقه در سال های گذشته می باشد. محوطه تاریخی روستا آلاشت شامل بنا های خشتی قاجاری، مسیرهای سنگ فرش و موزه معروف آلاشت می شود.
در ۲۴ اسفندماه سال ۱۳۸۸ هجری شمسی، ۵۷ هکتار از محدوده بافت تاریخی روستا آلاشت توسط رئیس سازمان میراث فرهنگی به وزیر کشور به همراه ضوابط عمومی حفظ بافت ابلاغ شد. این بافت قدیمی، ملی و ارزشمند بار دیگر در مهر ماه سال ۱۳۹۳ به همراه ۱۶۷ محدوده بافت تاریخی که در ۶ شهر از جمله شهرهای بابل، قائمشهر، بابلسر، ساری، آمل و آلاشت برای حفاظت از آن ها توسط شورای عالی معماری و شهر سازی به استانداری ابلاغ شد.
در میان ۱۶۸ بافت ارزشمند کشور، وسعت محدوده بافت تاریخی روستا آلاشت نسبت به کل شهر در مقایسه با پنج شهر دیگر به مراتب بیشتر و نزدیک به ۷۰ درصد از بافت شهر بوده است.
رصد خانه روستا آلاشت
مجموعه رصد خانه و آسمان نمای روستا آلاشت در ورودی آلاشت در محله ای به نام کاربار قرار دارد. بعد از آخرین خیابان بلند آلاشت که به مسجد امام حسین (ع) ختم می شود، باید از پلکانی طولانی خود را به رصد خانه برسانید. رصد خانه ای کوچک که به رصد خانه آیت الله صلاحی مازندرانی نام دارد که سه طرف آن پرتگاه و یک طرف آن کوه است.
این مجموعه حرفه ای در ارتفاع ۱,۸۱۵ متری از سطح دریا تنها رصد خانه استان های شمالی کشور و مرتفع ترین رصد خانه ایران به شمار می آید. در این رصد خانه یک تلسکوپ ۱۴ اینچی LX۲۰۰R زیر گنبدی به قطر چهار متر نصب شده است و از دیگر امکانات آن می توان به آسمان نما، ترازوی نجومی، مجموعه کامل نرم افزار ها، کتب و عکس و پوسترهای اخترشناسی، اتاق رایانه و سالن همایش اشاره کرد.
جالب است بدانید که این رصد خانه لقب مرتفع ترین رصد خانه در کل ایران را به خود اخصاص داده امکانات و تجهیزات متفاوتی همچون یک تلسکوپ شش اینچی و ترازوی نجومی را می توان در آن شاهد بود. توسط شهرداری روستا آلاشت در سال ۱۳۸۵ هجری شمسی و با کمک دو شرکت اصفهانی و شیرازی ساخته شده است. این مجموعه شب های پنجشنبه برای بازدید عموم آزاد است و شما می توانید جهت هماهنگی و کسب اطلاع بیشتر با شهرداری روستا آلاشت تماس حاصل کنید.
معبد دختر پاک
از دیگر ساختمان های خاص و جذابی که می توان در این منطقه شاهد بود مقبره دختر پاک است. در زمان ساسانیان دو خواهر با هم زندگی می کردند که از نظر دیدنی مقام بالایی داشته اند. یکی از این دو خواهر در محل فعلی در روستا آلاشت مازندان دفن می شود و تنها خانم ها می توانند به این مقبره وارد شوند و از آن دیدن کنند. برخی بومیان اعتقاد دارند اگر یک مرد وارد مقبره شود مار او را نیش خواهد زد.
یک زیارتگاه در جنوب شرقی روستا آلاشت و در جوار روستای گلیان به نام «معبد دختر پاک» وجود دارد که تنها زنان می توانند از آن دیدن کنند و مردان حق ندارند وارد این مزار شوند. اهالی این شهر معتقد هستند که اگر مردی وارد این معبد شود، مار او را نیش خواهد زد. چند روایت درباره این معبد وجود دارد. در یک روایت گفته می شود که این معبد مدفن بانویی پاکدامن است. در حالی که طبق روایتی دیگر، یکی از دو خواهری که در زمان ساسانیان مقام دینی بالایی داشتهاند، پس از مرگ در اینجا دفن می شود.
مسجد امام حسین (ع)
مسجد امام حسین (ع) یکی از اماکن زیارتی روستا آلاشت است که در دوره حکومت محمدرضا شاه و بین سال های ۱۳۴۹ هجری شمسی تا ۱۳۵۳ هجری شمسی در بالا محله در شمال غربی این شهر توسط معمار مشهور دوره پهلوی دوم، حسین لرزاده ساخته شده است.
این مسجد با معماری منحصر به فرد، گلدسته های زیبا و بلند، طاق نما های جناغی، پلان درون گرا و کشیدگی باسیلیکایی و گنبد ۱۲ وجهی یکی از زیبا ترین مساجد شمال ایران به شمار می آید که با مصالح در دسترس در اقلیم سرد و کوهستانی که عمدتا از سنگ ساخته شده است و چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند.
محوطه تاریخی شهر
موقعیت جغرافیایی این شهر یکی از مهم ترین دلایلی است که باعث شده این شهر از گزند فاتحان و غارتگران در امان باقی بماند و به همین دلیل است که معماری این شهر دستخوش تغییرات زیادی نشده است. رضا خان، موسس سلسله پهلوی در این شهر به دنیا آمده است و در حال حاضر نیز منزل او به موزه مردم شناسی تبدیل شده است. این بنا قدمتی 200 ساله دارد و اغلب گردشگران سعی می کنند از آن نیز دیدن کنند.
دیگر دیدنی های آلاشت مازندران
خانه صنایع دستی یکی از مکان هایی است که می توانید برای خرید صنایع دستی به آن مراجعه کنید.
امامزاده حسن از دیگر جاهای دیدنی روستا آلاشت می توان به امامزاده حسن اشاره کرد. این امامزاده نیز از نسل امام موسی جعفر است و مردم برای آن احترام زیادی قائل هستند.
روستای چرات علاوه بر اینکه روستا آلاشت مازندران زیبایی خاص و منحصر به فردی دارد روستا هایی اطراف نیز در نوع خود بسیار بی نظیر و شایان توجه ظاهر شده اند. از جمله این روستا ها می توان به روستای چرات اشاره کرد که در آن آبشار، غار و یک چشمه وجود دارد. روستای چرات در 22 کیلومتری روستا الاشت قرار گرفته است.
روستای لیند به دلیل جنگل بسیار زیبایی که دارد از شهرت بسیار زیادی برخوردار است. جنگلی که در این شهر وجود دارد از جمله قدیمی ترین جنگل های هیرکانی است و قدمتی حدود 40 میلیون ساله برای آن ذکر کرده اند.
رستم دکت که در شاهنامه فردوسی آمده است که رستم، سنگی بزرگی را به سوی دیو ها پرتاب می کند. می گویند این سنگ در نزدیکی روستا آلاشت بر زمین فرود آمده و امروزه در روستایی به نام گلیون قرار دارد. رستم دکت یعنی جایی که رستم افتاده است.
حمل و نقل در روستا آلاشت
درباره حمل و نقل برون شهری در روستا آلاشت باید بدانید که این شهر فاقد پایانه اتوبوس رانی، ایستگاه قطار و فرودگاه است. پس اگر ماشین شخصی ندارید، برای رسیدن به روستا آلاشت از قطار تهران به سمت ساری یا تهران به سمت گرگان یا اتوبوس های قائمشهر استفاده کنید. سپس در ایستگاه پل سفید پیاده شوید و ادامه راه را با خودرو های عبوری یا مینی بوس ها بروید. آلاشت شهر کوچکی است و وسایل حمل و نقل عمومی مانند اتوبوس در آن وجود ندارد. گردشگران یا مسافران برای جا به جایی در این شهر از خودروهای عبوری مردم محلی استفاده می کنند.
غذا های معروف منطقه آلاشت
در سفر به روستا آلاشت به هیچ عنوان نباید از خوردن غذا های محلی این منطقه بکرغافل شد. غذا هایی که طعم آن ها برای همیشه زیر زبان شما می ماند و تجربه سفر به این بهشت مه آلود بر فراز ابر ها را تکمیل می کنند.
سبزی پلو با گردو، دیس کباب که از بره کامل شکم ذپر با آلو و مغز گردو درست شده، ورساق، کنس نون، کئی پلا با کدو حلوایی ریز سرخ شده با شکر به همراه برنج، نیمرو و ماست پخته می شود و شیش انداز که غذایی شبیه به فسنجان و متشکل از رب ازگیل، دانه انار و تخم مرغ است، کئی پلا که کدو حلوایی ریز سرخ کرده که به همراه شکر و با برنج طبخ می شود و در کنار آن نیمرو و ماست سرو می کنند، از جمله غذا های محلی و لذیذ روستا آلاشت هستند.
صنایع دستی و سوغات آلاشت
جاجیم، مهم ترین سوغات روستا آلاشت است که در خرداد ماه سال ۱۳۹۷ هجری شمسی به نام آلاشت ثبت ملی شد و نشان جغرافیایی ملی دریافت کرد. این زیرانداز دو رویه و رنگارنگ توسط زنان این شهر بافته می شود و شما می توانید آن را در مغازه های کوچک شهر و محلی این مکان پیدا کنید.
از دیگر سوغاتی های روستا آلاشت می توان به میوه ها و گیاهان دارویی، پنیر خیکی که پنیری که در خیک یا مشک چرمی درست می شود و محصولات لبنی چون شیر، کره، پنیر و ماست و میوه ها و گیاهان دارویی محلی که چون از آنجایی که میزان بارش باران در این منطقه زیاد است معمولا در فصل بهار گیاهان دارویی متنوعی در این منطقه رویش پیدا می کند.
جالب است که بدانید یکی از تفریحات مردم این منطقه چیدن این گیاهان دارویی در فصل بهار است. بومیان این منطقه زمانی که گردشگر ها به روستا الاشت سفر می کنند این گیاهان دارویی را به فروش می رسانند. شما نیز می توانید از میوه ها و گیاهان دارویی که بدون شک خاصیت و عطر کم نظیری دارند خریداری کرده و از خواصشان استفاده کنید.
آب و هوای آلاشت
روستای آلاشت سواد کوه 1900 متر بالا تر از سطح دریا خزر قرار دارد و دمانه دمایی که برای آن ذکر کرده اند بین 7.5 تا 10 درجه سانتی گراد و میانگین بارندگی در این شهر نیز 500 تا 700 میلی متر گزارش شده است. این موقعیت جغرافیایی بی نظیر باعث شده که هوای این منطقه همیشه خنک و مطبوع بوده و خصوصا در فصل تابستان که گرمای هوا در اغلب مناطق کشور غیر قابل تحمل است رفتن به روستای الاشت می تواند تنوعی بس خیال انگیز و دوست داشتنی برای بازدیدکنندگان و مسافران از این روستا فراهم کند.
هتل ها و اقامتگاه های اطراف آلاشت
برای تجربه اقامتی راحت در الاشت شما چند راه دارید، راه اول اینکه در خود ییلاقات و مراتع کمپ کنید و روستا را برای اقامت برگزینید، و راه دیگری که پیش رو دارید این است که از هتل ها و یا اقامتگاه های بوم گردی نزدیک به روستا استفاده کنید. در آلاشت در حال حاضر هیچ مهمانسرا یا هتلی وجود ندارد اما گزینه های اقامتی فراوانی از جمله هتل آپارتمان، اقامتگاه بومگردی، ویلا های اجارهای، خانه های روستایی، کلبه های چوبی و کمپینگ در اختیار گردشگران هستند.
به علاوه شهرداری آلاشت با هدف توسعه گردشگری و تسهیل در شرایط اقامتی در این شهر، اقدام به احداث واحدهای ویلایی در قالب سوئیت های مبله و معمولی کرده است و شما می توانید از آن ها استفاده کنید. اگر می خواهید چند روز از شر زندگی شهری و آلودگی های آن راحت شوید روستا الاشت بهترین گزینه برای این موضوع به نظر می رسد. اقامت در خانه ها و ویلا هایی که برای راحتی مسافران و گردشگران در شهر آلاشت سواد کوه ساخته شده به شما این فرصت را می دهد تا در طی مدت اقامتتان ریه هایتان را از هوای پاک این منطقه سرشار کنید و تنها اکسیژن خالص تنفس کنید.
برای اقامت در روستای آلاشت سواد کوه می توانید در اقامتگاه هایی مانند هتل آپارتمان ها، خانه هی روستایی، کلبه های چوبی، اقامتگاه بومگردی، ویلا های اجاره ای و کمپینگ هایی که در مکان های مجاز ساخته شده اند اقامت کنید. جهت رفاه حال شما مسافران، لیستی از چند هتل و اقامتگاه نزدیک به روستا الاشت در سواد کوه را در ادامه برایتان آورده ایم.
اقامتگاه بومگردی آشیانه عقاب
احداث اقامتگاه بومگردی آشیانه عقاب از سال ۱۳۹۵ آغاز شد و طی مدت سه سال به اتمام رسید. این اقامتگاه در زمینی به مساحت ۸۰۰ متر مربع واقع شده است و شامل دو عمارت شرقی و غربی می شود که در دو انتهای مجموعه قرار گرفته اند. عمارت شرقی حدود ۱۲۰ سال سن دارد و در سال ۱۳۱۰ به عنوان اولین مدرسه روستای آلاشت مورد استفاده قرار می گرفته است.
این عمارت در سال ۱۳۲۸ هجری شمسی تبدیل به محل سکونت دکتر پور مختاری، اولین پزشک روستا و پس از عزیمت این پزشک، محل سکونت خدمتکاران منزل مختار پهلوان شد. پس از ترک خدمتکاران، عمارت شرقی برای ۳۰ سال خالی از سکنه ماند و بخش هایی از آن تخریب شد، اما بعد ها مورد باز سازی قرار گرفت. عمارت شرقی چهار اتاق دارد که نام آن ها اتاق زادگاه، اتاق مهتاب، اتاق آناهیتا و اتاق پیدایش است.
عمارت شرقی دارای تراس است و از سه طرف چشم انداز فوق العاده به کوهستان و شهر و آسمان دارد. عمارت غربی رو به روی عمارت شرقی و در انتهای حیاط قرار گرفته است. این بنا حدود ۹۰ تا ۱۰۰ سال قدمت دارد و محل سکونت مختارخان پهلوان بوده است. در مجاورت بخش شمالی این بنا، یک مطبخ و تنور وجود داشت که متاسفاته به طور کامل تخریب شده بودند.
دهانه چشمه نیز در مجاورت مطبخ و در حیاط قرار داشت که قبل از احداث این اقامتگاه کاملا خشک شده بود. در بخش جنوبی عمارت غربی، شاه نشین با مساحت ۲۰ متر مربع، دو پنجره بزرگ به سمت شرق و یک تراس رو به کوهستان و شهر قرار داشت. این عمارت در حال حاضر دارای سه اتاق مسکونی و یک اتاق غیر مسکونی است: اتاق ستاره، اتاق خورشید و اتاق خان برای اقامت مهمانان و اتاق کندو به عنوان دفتر مدیریت مجموعه آشیانه عقاب است.
اقامتگاه بومگردی آشیانه عقاب دارای یک چشمه آب اختصاصی است که در مقایسه با گذشته که تنها یک خروجی داشته، حداقل سه خروجی شناسایی شده دارد و آب بسیار خنک آن برای مصارف گوناگون مجموعه از جمله نوشیدن استفاده می شود. در این اقامتگاه بومگردی آبگرمکن خورشیدی برای تولید آب گرم مورد نیاز سرویس های بهداشتی مجموعه اقامتی، ساخت سقف سبز برای اولین بار در سواد کوه با هدف ایجاد بهره وری از منابع طبیعی موجود در آب و خاک و تولید محصولات کشاورزی ارگانیک جهت مصرف در داخل مجموعه اقامتی، پخت نان در تنور هیزمی، باغ میوه جات مانند درختان آلو، به، زرشک و ولیک مو همچنین سیب، انار، گلابی، آلوچه، بادام، گردو، گیلاس، آلبالو، خرمالو در پشت خانه، آناهیتا و بالاسری است.
حمام ترکی، آلاچیق آب و آتش، سرو نوشیدنی های گرم مانند دمنوش کوهی، باربیکیو در فضای باز، صبحانه محلی، اینترنت بی سیم، تلسکوپ و دو آشپزخانه مشترک مجهز با تمامی امکانات برای آشپزی و نگهداری مواد غذایی از جمله امکانات و خدمات ارائه شده در اقامتگاه بومگردی آشیانه عقاب هستند.
مجتمع اقامتگاهی قوی سفید
مجتمع اقامتی قوی سفید در منطقه خوش آب و هوا و کوهستانی روستا آلاشت واقع شده است و سوئیت هایی بزرگ این اقامتگاه یک، دو و سه خوابه است با امکانات رفاهی مناسب همراه با حیاط اختصاصی و نمای عالی به منطقه دارد. هر سوئیت با ۲۰۰ متر زیر بنا امکان پذیرایی از چهار تا ۱۰ نفر را دارد. تخت خواب دو نفره، رختخواب سنتی، سرویس بهداشتی هم ایرانی، هم فرنگی، حمام، وسایل گرمایش و سرمایش، تلویزیون، مبلمان، کمد، آشپزخانه و وسایل آشپزی از جمله امکانات این اقامتگاه هستند.
کلبه بومگردی باغ صنم
کلبه بومگردی باغ صنم در محیطی آرام و با امکاناتی نظیر پنل خورشیدی و مولد صنعتی برای تامین روشنایی، استفاده از آب چشمه و همچنین بخاری هیزمی برای گرمایش با چشم اندازی بی نظیر از کوهستان در اختیار مهمانان قرار می گیرد. این کلبه شامل یک نشیمن بزرگ، آشپزخانه، سرویس بهداشتی و حمام است و امکان میزبانی از چهار نفر را دارد. کلبه بوم گردی باغ صنم تنها یک کیلومتر با روستا آلاشت فاصله دارد و به درمانگاه، فروشگاه و عابربانک نزدیک است.
خانه روستایی شوکا
خانه روستایی شوکا در روستا آلاشت در روستای سرین سواد کوه قرار دارد. این خانه دارای دو اتاق خواب با پنج سرویس کف خواب است و امکان میزبانی از پنج تا ۱۰ نفر را دارد. تراس، باربیکیو، مبلمان، کمد، تراس، تلیویزیون، سرویس بهداشتی و حمام، آب لوله کشی و آلاچیق از جمله امکانات خانه روستایی شوکا هستند.
کمپ کردن در روستا فوشه آلاشت
در جای جای این روستای گردشگری و بسیار زیبا و بکر فضا برای کمپینگ وجود دارد ولی برای کمپ کردن در روستا آلاشت بهتر است به صورت گروهی و با تجهیزات کامل و مناسب به کمپ کردن در این مکان بپردازید.
بهترین زمان کمپینگ اواخر بهار می باشد زیرا در فصل های دیگر هوا بسیار گرم است و یا بارش باران وجود دارد و تحمل آن برای هر کسی راحت نیست همچنین حتما سعی هنگام بر پا کردن چادر های مسافرتی از جاده ی اصلی زیاد دور نشوید. زیرا امکان گم شدن در جنگلی که دارای انواع حیوانات می باشد، زیاد است پس در کنار گروه خود بمانید تا موجب حراس و ترس خود و حیوانات منطقه نشوید.
وسایل مورد نیاز برای کمپینگ در روستای آلاشت
غذا به تعداد وعده هایی که در کمپ هستید تهیه کنید و باکس های آب معدنی همراه خود داشته باشید.
وسایل کمپ، بادگیر و لباس گرم در فصول سرد سال
کیف کمری و کوله یک روزه برای پیاده روی و کوهنوردی در منطقه برای طبیعت گردی
کیسه خواب، زیر انداز و چادر مسافرتی ضد آب
کیف کمک های اولیه، کرم ضد آفتاب و کلاه آفتاب گیر و عینک آفتابی
هیزم خشک برای بر پا کردن آتش
حتما قبل از سفر به این منطقه از اطلاعات هوا شناسی و وضعیت آب و هوایی استان با خبر شوید.
حدودا ۱۰ کیلومتر از مسیر به سمت بالا ترین ارتفاعات روستا آلاشت خاکی و کوهستانی است و توصیه می شود با ماشین های روستایی، جیپ و نیسان به این مناطق بروید. البته اگر با خودروی معمولی عازم این مکان شدهاید، در روز های غیربارانی می توانید آن را طی کنید ولی در روز های بارانی امکان گیر کردن خودرو شما در گل بسیار زیاد است.
در نظر داشته باشید که فقط در قسمت هایی از روستای آلاشت تلفن همراه شما آنتن دارد.
در منطقه آلاشت به سگهای گله داران نزدیک نشوید مخصوصا وقتی که چوپان همراه آن نیست چون باعث دردسر برای شما می شود.
در صورتی که مه سنگین در روستا آلاشت وجود داشت، سعی کنید بدون وجود راهنمای محلی اقدام به کوهنوردی، غارنوردی یا طبیعت گردی نروید.
حتما باید تجهیزات روشنایی مثل چراغ قوه و باتری اضافه همراه خود داشته باشید.
مراقب حیوانات اهلی و وحشی که در منطقه آلاشت به صورت آزادانه پرسه می زنند باشید. به خصوص در زمستان احتمال اینکه با حیوان هایی مثل خرس، شوکا، گرگ، خرگوش و گراز برخورد کنید زیاد است.
از انجام کار هایی مثل ریختن زباله، شکستن شاخه های درختان و شکار حیوانات به شدت بپرهیزید.
برای جنگل نوردی، کوهنوردی و پیاده روی در منطقه کفش راحت و مناسب را فراموش نکنید.
هنگام سفر به این منطقه و بازدید از طبیعت زیبای آن، مانند یک گردشگر حرفه ای عمل کنید و حتما کیسه زباله برای جمع آوری زباله های تولیدی خود به همراه داشته باشید.
تفریحات روستای آلاشت سوادکوه
روستای زیبای آلاشت دارای تفریحات فوق العاده و بی نظیری برای مسافران و گردشگران است و همین امر باعث شده است تا گردشگران بسیاری به این منطقه جذب شوند و طرفدار آن باشند.
عکاسی در طبیعت بکر آلاشت
اگر شما نیز جزو علاقمندان به عکاسی هستید، پیشنهاد می شود حتما به این ییلاق زیبا و دوست داشتنی سر بزنید و عکس های فوق العاده زیبایی را در آن ثبت نمایید. در آلاشت، مناظری را خواهید دید که زبان از گفتن زیبایی های آن قاصر است و مانند این منظره ها را فقط در کارت های پستال خواهید دید، پس فراموش نکنید که در این سفر به یاد منادنی، حتما دوربین عکاسی خود را به همراه ببرید.
اسب سواری
یکی دیگر از تفریحات ناب و دوست داشتنی در روستا آلاشت، اسب سواری در این منطقه است. از آن جا که در این منطقه تعداد زیادی اسب وجود دارد و در طول سفرتان به این ییلاق دوست داشتنی، اسب های زیادی را خواهید دید، بنابراین اسب سواری در این منطقه نیز امری طبیعی و تفریحی رایج به شمار می رود.
همچنین لازم به ذکر است که دشت های بسیاری که در آلاشت وجود دارند، بنابراین این دشت ها بهترین گزینه برای اسب سواری هستند و حتی برخی از مردم این روستا نیز هنوز با اسب تردد می کنند.
اگر به اسب سواری علاقمند هستید، انجام این تفریح در کوه ها و دشت های اطراف این روستا بسیار خاطره انگیز و فوق العاده خواهد بود. البته توجه داشته باشید که اسب سواری در طبیعت نیاز به مهارت بالایی دارد و باید همراه با یک فرد حرفه ای در کنارتان این کار را انجام دهید.
طبیعت گردی
گزینه های بسیاری برای طبیعت گردی در ییلاق بکر روستا آلاشت وجود دارد که از بین آن ها می توان پیک نیک و دوچرخه سواری در مسیر کوهستانی طبیعت را نام برد.
همچنین می توانید گزینه ی پیمایش در این طبیعت بکر و کوه نوردی را نیز انتخاب نمایید و از آن نهایت لذت را ببرید. برای طبیعت گردی و کوهنوردی در این منطقه زیبا و سرسبز، می توانید با خودرو شخصی و یا به صورت پیاده به سمت ارتفاعات آلاشت بروید و در آنجا به گشت و گذار و طبیعت گردی بپردازید.
دیدن اقیانوس ابر
اقیانوس ابری یکی از دیدنی های روستای آلاشت است که انسان را به وجد می آورد و هرکس که به این منطقه سفر کرده باشید، حتما منظره بی نظیر اقیانوس ابری را نیز مشاهده کرده است و از آن لذت برده است.
وسایل مورد نیاز برای سفر به روستا آلاشت
اگر قصد سفر به استان مازندران و تماشای جاذبه های گردشگری سواد کوه را دارید، بهتر است قبل از حرکت لوازم مورد نیاز برای سفر به مقصدتان را تهیه کنید تا زمانی که به مکان مورد نظر رسیدید دچار مشکل نشوید. روستای آلاشت به دلیل نزدیکی با مرکز سواد کوه دارای امکانات مناسبی بوده که می توان به خانه بهداشت، برق، آب، بانک، مسجد، گاز، تلفن و اینترنت اشاره نمود.
فاصله این روستا تا شهر های سواد کوه و در حدود 15 دقیقه می باشد. شاید این نقطه جغرافیایی یکی از موارد نادری باشد که اگر چیزی را فراموش کنید می توانید با دسترسی آسان به شهر به راحتی دوباره آن را تهیه نمایید.
امکانات رفاهی موجود در روستا آلاشت
از جمله امکاناتی که به علت توریستی شدن و وجود جاذبه های بسیار زیاد در این منطقه و ناحیه روستا زیبا آلاشت به وجود آمده می توان به مواردی هم چون رستوران، کافی شاپ، تعمیر گاه، سفره خانه، آنتن دهی خوب، موقعیت های مناسب تصویر برداری و عکاسی، سوئیت، اقامتگاه بومگردی، فروشگاه، مسجد، سرویس بهداشتی و پمپ بنزین و گاز اشاره نمود.
شاید وجود این امکانات باعث شده تا گردشگران نگاه ویژه ای به روستای آلاشت شهر سواد کوه داشته باشند و حتی اگر این منطقه مقصد آن ها نباشد برای دیدن آن اقدام کنند. همچنین شما هنگام بازدید از این مکان نگران بی حوصلگی و حوصله سر رفتن در این روستا نباشید، چرا که برای هر سن و سالی تفریحاتی ویژه مانند کوهنوردی ، غاره نوردی و طبیعت گردی دارد که می توانید ساعت ها از آن لذت ببرید و سرگرم باشید. هر چند اگر به طبیعت علاقمند باشید، تفریحات این سفر برای شما هیجان انگیز تر خواهند شد.
مکان های دیدنی اطراف روستا آلاشت
جنگل لفور که در کنار دریاچه و سد لفور است و سد لفور که به نام سد البرز و پاشاکلا نیز شناخته می شود یکی از جاهای دیدنی در نزدیکی آلاشت است. دریاچه ای که بین درختان جنگلی محصور شده است و تصویر مه آلود و اسب های در حال چرا آن را به صورت یک کارت پستال در آوردهاند.
امامزاده گزو که به نام های «سه بزرگوار گزو» یا «امامزاده برادران» نیز شناخته می شود، یکی از دیدنی های نزدیک به آبشار گزو است که در مسیر دسترسی به آن قرار دارد و برای استراحتی کوتاه مناسب است.
آبشار گزو در دل جنگل سرسبز و هیرکانی لفور استان مازندران و در فاصله ۱۵ کیلومتری بخش شیرگاه از توابع شهرستان سوادکوه شمالی، ۲۵ کیلومتری شهر زیر آب و در منطقهای بکر با آب و هوای کوهستانی قرار دارد. این آبشار کمتر شناخته شده است و مسیر دسترسی به آن نیز کمی دشوار، اما با صفا و سر سبز است. آبشار زیبا و مرتفع گزو از دو آبشار تشکیل شده است. آبشار اول پنج متر ارتفاع و آبشار دوم حدود ۴۳ متر و درمجموع ۴۸ متر ارتفاع دارد.
رستم دکت یعنی جایی که رستم افتاده است. در شاهنامه فردوسی آمده است که رستم، سنگی بزرگی را به سمت دیوها پرتاب می کند. گفته می شود که این سنگ در نزدیکی روستا آلاشت در روستایی به نام گلیون بر زمین فرود آمده است.
روستای چرات در دهستان ولوپی در ارتفاع بیش از ۲۷۰۰ متر از سطح دریا یکی از روستا های اطراف آلاشت سواد کوه در استان مازندران است. برخی بر این باور هستند که نام سواد کوه از کوه «سوات» گرفته شده است. کوهی که در جنوب شرقی روستای آلاشت قرار دارد و در ارتفاعات آن آثاری از تمدن قدیم مشاهده می شود که احتمالا نشان از استقرار حاکمان قدیم سواد کوه دارد. این کوه همچنین یکی از سرچشمه های رودخانه تالار یا تلار روداست.
روستای آلاشت منطقهای ییلاقی و کوهستانی با آب و هوایی معتدل و مرطوب است. این روستا ییلاق اهالی لفور و لفورک و کفاک در فصل تابستان است و در دیگر زمان های سال، افراد کمی در آن زندگی می کنند. روستای آلاشت از جنوب به روستای لرزنه و از شمال به روستای ییلاقی لاکوم مشرف است و حدود ۱۲ کیلومتر با روستا آلاشت فاصله دارد. ارتفاع این روستا که در مسیر جاده امامزاده حسن قرار دارد ۲۸۰۰ تا ۳۰۰۰ متر است.
روستای لاکوم منطقه ای ییلاقی در نزدیکی روستا آلاشت است که با چشم انداز های زیبا و باور نکردنی در ارتفاعات مکانی مناسب برای گشت و گذار و خلوت کردن در طبیعت است.
بهترین زمان سفر به روستا آلاشت در سوادکوه
اگر طاقت تحمل سرما را دارید، در فصول پاییز و زمستان به روستا آلاشت بروید تا با مناظری رو به رو شوید که نفس شما را بند خواهند آورد. فصل بهار در روستا آلاشت با آب و هوایی نسبتا سرد همراه است. البته با نزدیک شدن به ماه های اردیبهشت و خرداد این سرما به آب و هوایی مطبوع بدل می شود. تابستان روستا آلاشت با پوشش گیاهی سرسبز و متراکم و آب و هوایی خنک و مطبوع، زمانی مناسب برای فرار از گرمای شهری و پناه آوردن به این ییلاق کوهستانی است.
جنگل های روستا آلاشت در پاییز هزاررنگ بسیار دیدنی هستند، البته باید بدانید که هوا در این زمان از سال رو به سردی میگذارد، اما اگر طاقت تحمل این سرما را داشته باشید به طور حتم با مناظری رو به رو خواهید شد که نفس شما را بند خواهند آورد. دمای هوا در فصل زمستان به طور محسوسی کاهش می یابد و سفر به روستا آلاشت در این زمان از سال توصیه نمی شود. البته اگر به مناظر برفی و سفید پوش علاقه مند هستید، با تجهیزات و لباس کافی در زمستان به روستا آلاشت سفر کنید.
روستا آلاشت کجاست و مسیر دسترسی به آن
روستا آلاشت از جاهای دیدنی مازندران است و در منطقه مرکزی شهرستان سواد کوه قرار دارد. فاصله روستا آلاشت تا تهران ۲۵۴ کیلومتر است و برای رسیدن به آن باید چهار ساعت رانندگی کنید. این شهر خوش آب و هوای ییلاقی با ساری ۱۰۷ کیلومتر فاصله دارد و به پل ورسک نزدیک است. از تهران و از طریق آزادراه تهران پردیس وارد جاده فیروز کوه شوید.
پس از عبور از شهر فیروزکوه و زیرآب استان مازندران به شهر پل سفید خواهید رسید. بعد از عبور از این شهر وارد دو راهی آلاشت در سمت چپ جاده (رو به روی پلیس راه) شوید و حدود ۳۷ کیلومتر را در جاده فرعی و پیچ و خم هایش برانید تا پس از ۴۵ دقیقه به روستا آلاشت برسید. برای پیدا کردن جاده آلاشت می توانید از تابلوی «آلاشت ۳۵ کیلومتر» در جاده کمک بگیرید تا مطمئن باشید که در مسیری درست هستید. قبل از ورود به روستا آلاشت محله ای به نام کاربار وجود دارد. بعد از کاربار و در نزدیکی روستا آلاشت به جایی به نام «کار بار تپه سر» می رسید که پاتوق شب های مردم آلاشت است.
اهالی آلاشت در شب های تابستانی در این مکان در کنار یکدیگر جمع می شوند و به گپ و گفت می پردازند. پس از کاربار تپه سر در ورودی شهر آلاشت مازندران، یک دوراهی وجود دارد که راه سمت راست آن با سر بالایی به فروشگاه، مسجد، شهرداری، مخابرات، امامزاده حسن یا به قول محلی ها سرکوه و روستا های زیحون و سواد رودبار ختم می شود و راه سمت چپ هم که سر پایینی است به روستا آلاشت، موزه مردم شناسی و روستا های هلی چال و چرات می رسد.
مسیر امامزاده حسن یا جاده سر کوه، یک جاده جنگلی است که هر چه در آن بالاتر بروید با زیبایی بیشتری رو به رو خواهید شد. این منطقه بکر به پارک جنگلی هم معروف است.
آدرس روستا آلاشت: استان مازندران، شهرستان سوادکوه، بین سوادکوه و پل ورسک، آلاشت
اقامت در آلاشت
سفر به استان مازندران زیبا، گردشی خاطره انگیز به منظور دریافت آرامش و انرژی می باشد که هر ساله بیشتر مسافران ایرانی این استان را به عنوان مقصد گردشگری خود انتخاب می نمایند. سفر در این استان و بهره مندی از محیط طبیعی آن، معمولا چند روز به طول می انجامد. به همین خاطر بسیار از مسافران به دنبال رزرو و اجاره ویلا جنگلی سواد کوه هستند تا در طول مدت اقامتشان از فضایی امن و راحت برای زمان خواب و استراحتشان بهره مند شوند.
اگر شما هم از جمله افرادی هستید که به دنبال اجاره ویلا هایی در دل جنگل با ویو شگفت انگیز می باشند با سرچی ساده در سایت لوکس ویلا در زمانی کوتاه در هر روز هفته و در هر ساعت شبانه روز می توانید سوئیت و ویلای مورد نظر خود را در شرایطی امن، معتبر و قانونی رزرو نمایید و از سفرتان به استان زیبای گیلان، لذت بیشتری ببرید و خاطره ای شیرین را در ذهن خود و همسفرانتان ثبت نمایید.
راهنما سایت
آدرس
استان مازندران، شهرستان سوادکوه، بین سوادکوه و پل ورسک، آلاشت