مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه
کافه نادری یکی از بخش های تاریخ و جدانشدنی از جاذبه های گردشگری و دنج تهران است که بسیاری از تهرانی های قدیم با آن خاطره دارند. اگر در تاریخ سفر کنیم و به گذشته بنگریم، در میابیم که کافه ها یکی از اصلی ترین پاتوق های روشن فکران و اهالی هنر و جوانان بوده است. در سال های اخیر در تهران، کافه های متعددی تاسیس شده اند که به یکی از مهمترین و شناخته شده ترین پاتوق های مردم به خصوص جوانان شده اند. کافه نادری را جزء اولین کافه هایی می توان به حساب آورد که در شهر تهران تاسیس شده اند و تا به امروز شهرت خود را حفظ کرده است. حتی امروزه هم بسیاری از مشتریان قدیمی این کافه به سمت آن می آیند و ساعاتی را در این مکان نوستالژی و خاطره انگیز می نشینند و در زمان سفر می کنند و یادی از خاطرات گذشته خود می کنند. کافه نادری به قدری در میان ایرانیان شهرت دارد که حتی علاوه بر مشتریان قدیمی خود، بسیاری از جوانان امروز نیز آن را می شناسند و برای ساعاتی خلوت کردن و یا قرارهای دوستانه خود به سراغ آن می روند. در ادامه این مطلب لوکس ویلا قصد دارد تمام آنچه در تاریخ سیر و تحول این کافه دنج و قدیمی گذشته است را شرح دهد و با آن آشنا شویم. با ما همراه باشید.
کافه نادری کافه دنج و قدیمی در یکی از محله های قدیمی تهران است که مهمترین پاتوق قدیمی های تهران بوده و قدیمتی نزدیک به یک قرن دارد. این کافه قدیمی در زمان هایی که تازه تاسیس شده بود، میزبان قشری خاص از جامعه بوده است که تا به امروز طرفدارانخاس خود را دارد. همچنین نادری حس و حال قدیمی و تاریخی خود را از زمان گذشته تا به امروز حفظ کرده و هنگامی که مشتریان وارد این فضا می شوند، گویا در زمان سفر کرده اند و سالیان زیادی را به گذشته رفته اند. بد نیست اگر شما هم در زمان های قدیم مشتری کافه نادری بوده اید، امروز هم سری به آن بزنید و یادی از خاطرات گذشته خود کنید. این کافه لوکیشن چندین سریال و فیلم قدیمی از جمله سریال به یاد ماندنی شهرزاد می باشد. اگر پای صحبت بسیاری از افراد مسن بنشینید، خاطراتی از خود که به این کافه می رفتند را برایتان تعریف می کنند. کافه قدیمی نادری شاید باب میل و سلیقه برخی از جوانان امروزی نباشد. اما بسیاری از افرادی که در گذشته مشتری آن بوده اند، تا به امروز مشتری پر و پا قرص آن باقی مانده اند و یا بسیاری از جوانان که به دلیل شنیدن خاطرات پدر و مادرهایشان، علاقه مند به این کافه دنج شده اند به سراغ آن می روند.
در دوران اواخر قاجار و اوایل پهلوی، کشور ایران تحت تاثیر فرهنگ غرب قرار گرفته بود و مکان های عمومی و حتی بافت شهری رو به فرهنگ غرب رفته بود. کافه ها، رستوران ها و مهمان خانه هایی در سطح شهر پدید آمدند که متاثر از ترویج فرهنگ غرب بودند و کافه نادری نیز یکی از شناخته شده ترین و معروف ترین کافه های آن دوران بودند که شهرت خود را تا به امروز حفظ کرده است. یک مهاجر ارمنی که به تهران آمده بود به نام خاچیک مادیکیانس در سال 1306 هجری شمسی کافه نادری را افتتاح نمود. البته لازم به ذکر است که این کافه در ابتدا به عنوان یک قنادی فعالیت خود را آغاز نمود و به مرور زمان تغییر کاربری به یک کافه قنادی داد. مدتی که گذشت و با توجه به استقبالی که مردم از این کافه قنادی داشتند، رستوران نیز به آن افزوده شد. چندی که گذشت، در طبقه بالای این کافه، یک هتل با عنوان هتل نادری ساخته شد و مجموعه کافه و هتل نادری را پدید آوردند. ساختمانی که این کافه و هتل در آن قرار داشتند، بر اساس الگوهای معماری و طراحی غربی ساخته شده بودند و به معماری آلمانی ها شباهت زیادی داشت. جالب است بدانید نخستین هتل ایران گراند هتل بود که در خیابان لاله زار تهران قرار داشت و مجموعه نادری به همراه هتل آن، به عنوان دومین هتل کشور نیز شناخته شد.
در ابتدا این مجموعه را با نام هتل – رستوران نادری می شناختند و پس از چندی که گذشت، مردم آن را با کافه آن بیشتر می شناختند، از آن پس به کافه نادری شهرت یافت. پس از رونق یافتن مجموعه، کافه نادری تبدیل به یکی از مهترین پاتوق های روشن فکران و اهالی ادب بود که از میان آن ها می توان به جلال آل احمد، صادق هدایت، سیمین دانشور، احمد فردیس و نیما یوشیج اشاره نمود. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، بنیاد شهید ایران تمام مجموعه نادری را مصادره نمود و پس از چند سالی که گذشت، بخش های کافه، رستوران و قنادی آن را بخش خصوصی خریداری کرد. یکی از اصلی ترین بخش های این مجموعه که به مصادره ستاد اجرایی فرمان امام درآمد، حیاط آن می باشد که دارای وسعتی به 4 هزار متر مربع می باشد و تا به امروز سه مرتبه مزایده برای آن اعلام شده است. اما به دلیل وجود حساسیت هایی که روی این مجموعه وجود دارد، ستاد اجرایی فرمان امام از فروش آن صرف نظر کرد. در دهه 1350، این کافه دچار حریق شد. اما این حریق باعث نشد نادری از ادامه فعالیت خود صرف نظر کند. از آنجایی که این کافه در میان مردم شهرت بسیار زیادی پیدا کرده بود، دوباره بازسازی شد و به فعالیت خود ادامه داد. یکی از رقبای اصلی این مجموعه کافه لفانطه بود که در این رقابت، کافه نادری در این زمینه از آن سبقت گرفت.
یکی از مهمترین دلایل منحصر به فرد بودن و متفاوت بودن بنای مجموعه کافه نادری، الهام گرفتن از معماری اروپایی و به خصوص آلمانی می باشد و باعث شده بود در میان مردم بسیار شهرت یابد و توجه همگان را به خود جلب کند. همانطور که ذکر شد، در دهه 1350 در ططعمه حریق گرفتار شد و دچار خسارت ها و ضررهایی شد. اما چندی نگذشت، به دلیل شهرت و محبوبیت بالایی که در میان مردم داشت، مورد بازسازی قرار گرفت و با بنایی زیباتر و مدرن تر به فعالیت خود ادامه داد. از آن زمان به بعد مجموعه نادری در بخش های هتل، کافه و رستوران به فعالیت خود ادامه داد. بدین صورت که کافه مجموعه دارای دو سالن بزرگ با مجموع ظرفیت حدود 140 نفر می باشد.
یکی از سالن ها به کافه و سالن دیگر به رستوران اختصاص یافته است. ورودی مجموعه تقریبا باریک و کوچک است و شاید برخی افراد که امروزه از وجود آن اطلاعی نداشته باشند، از کنار آن بی اطلاع عبور کنند. در بخش میانی کافه و کنار درب ورودی، قنادی نادری قرار داشت که امروزه خبری از آن نیست و جای خالی آن به شدت احساس می شود. از درب کوچک ورودی که گذشتید، وارد راهروی نسبتا باریکی می شوید که عکس های قدیمی و خاطره انگیز روی دیوار آن خودنمایی می کنند. هنگامی که راهرو را پشت سر بگذارید، به بخشی می رسید که دو سالن مجزا مقابل شما قرار دارد که یکی از آن ها کافه و دیگری رستوران مجموعه می باشد. کافه نادری میزها و صندلی های چوبی نوستالژی که از چوب های لهستانی درست شده را در خود جای داده و دیوارهای بلند آن توسط کاغذ دیواری های سنتی و زیبا پوشانده شده اند. همچنین چراغ های دیواری روی دیوارها قرار گرفته اند که دیوارها را از سادگی دور کرده اند و باعث زیبایی آن ها شده اند. در وهله دوم چیزی که به چشم شما می خورد، پرده های مخملی قرمز رنگی است که برای پوشش و تزئین پنجره های چوبی کافه شده که چشم انداز آن ها رو به حیاط کافه می باشد. اگر کمی دقت کنید، صندوق های قدیمی، دستگاه قدیمی قهوه ساز و دیگر وسایلی را خواهید دید که در زمان به گذشته سفر می کنید. این کافه بیشتر از آن که به کافه شباهت داشته باشد، شباهت زیادی به موزه داشته و همین امر باعث تمایز آن نسبت به دیگر کافه های امروزی شده است. به جز دیوارهایی که توسط کاغذ دیواری پوشانده شده اند، دیواری در این کافه وجود دارد که رنگ آن با دیگر دیوارها متفاوت بوده و عکس های مشاهیر و بزرگان روی آن قرار داده شده اند. یکی دیگر از جالب توجه ترین بخش های کافه که به چشم می خورد، میز 4 نفره ای است که از زمان های گذشته روشنفکران و اهالی ادب آن را رزرو می کردند و تا به امروز نیز استادان دانشگاه و اهالی فرهنگ و علم به سراغ آن می روند. از همین رو این میز را با نام میز مشاهیر می شناسند.
اکنون به بخش سالن دوم مجموعه نادری خواهیم رسید که بخش رستوران مجموعه می باشد و دارای مساحت و ظرفیت کمتری نسبت به سالن کافه می باشد. در این بخش 15 میز 4 و 6 نفره قرار داده شده و ظرفیت به 50 نفر می رسد. سبک دکوراسیون رستوران نیز به بخش کافه شباهت داشته و می توانید در این بخش هم به گذشته سفری داشته باشید. با به پایان رسیدن زمان سرویس دهی بعد از ناهار، نوبت به کافه می رسد که منوی کافه به روی مشتریان باز می شود. پرسنلی که در این مجموعه مشغول به کار هستند، بسیار خوش رو و مهربان با مشتریان برخورد می کنند و مانند دیگر کافه ها و رستوران ها گارسون های جوان ندارد و تمام پرسنلی که در این مجموعه کار می کنند، روپوش های زرشکی به تن دارند و با رنگ موهای سفیدشان ترکیب رنگ جالب توجهی را پدید می آورند.
در طبقه دوم مجموعه نادری، هتل نادی جای گرفته که ورودی آن جدا از دیگر بخش هاست و دارای لابی شیک و زیبایی می باشد. این هتل به عنوان یکی از با سابقه ترین و قدیمی ترین هتل هایی است که در شهر تهران قرار دارد و هتلی 1 ستاره به شمار می رود. هتل نادری 24 اتاق را در خود جای داده و مورد بازسازی قرار گرفته است و تقریبا می توان گفت که هیچ شباهتی به گذشته ندارد. بیشترین موردی که مورد رضایت مسافران هتل نادری قرار گرفته است، خوش رویی و رفتار محترمانه کارکنان می باشد.
یکی از بخش هایی که در مجموعه نادری وجود دارد و توجه زیادی به آن نشده، حیاط آن می باشد. در زمان های گذشته، یکی از زیباترین بخش های کافه نادری، حیاط آن بود که در آن مراسم های جشن برگزار می شد. اما اگر امروزه به سراغ حیاط کافه نادری برویم، تنها چیزی که به چشم می خورد، درختان کهنسال، بلند و خشکیده ای هستند که دیگر شور و هیجان سالیلن گذشته را ندارند. حوض وسط حیاط خالی از آّب، آب نماهای خاموش و… همگی باعث شده اند حیاط پر شور و حال کافه نادری تبدیل به حیاطی بی روح و خشکیده حال شود.
هر کافه و یا رستورانی در زمان خود نسبت به دیگر کافه های هم رده خود به شهرت بیشتری می رسد. کافه نادری نیز از آن دسته کافه هایی بود، از آنجایی که تبدیل به یکی از مهمترین و مشهورترین پاتوق های روشنفکران و اهالی علم و ادب شده بود، نسبت به دیگر کافه ها و رستوران های عصر خود شهرت بیشتری پیدا کرده بود. خوب است با روشنفکران و اهالی ادب و فرهنگ که در زمان های گذشته کافه نادری را به عنوان پاتوق خود انتخاب کرده بودند آشنا شویم. روشفکران و اهالی ادب از جمله جلال آل احمد، سیمین دانشور، نیما یوشیج، یدالله رویایی، احمد شاملو، فروغ فرخزاد، رضا براهنی، صادق هدایت، محمدعلی سپانلو، هوشنگ ابتهاج، سیاوش کسرایی، بزرگ علوی و… می باشند. این افراد در زمان های گذشته در این کافه گرد هم می آمدند و ساعاتی را در کنار یکدیگر می گذراندند. نوشیدنی مورد علاقه خود را سفارش می دانند، به گپ و گفتگو می پرداختند، کتاب یا روزنامه ای می خواندند و بدین گونه اوقات خود را در این کافه سپری می کردند. بر اساس برخی از روایاتی که شنیده شده، گفته می شود در آن زمان هر کدام از اهالی ادب و فرهنگ و بزرگان، در کافه نادری جایگاه مخصوص به خود را داشتند و حتی زمانی که در کافه حاضر نمی شدند، صندلی و جایگاه آن ها به نشانه ادب و احترام خالی می ماند. سنت و سبک کافه نشینی در ایران را صادق هدایت و گروه ربعه رواج دادند.
بر اساس روایات گفته شده صادق هدایت به همراه مجتبی مینوی، بزرگ علوی و مسعود فرزاد زمان های اوقات فراغت خود را در این کافه سپری می کردند. حتی اثری همچون سگ ولگرد از صادق هدایت در این کافه نوشته شده است. از آنجایی که این کافه در خیابانی که در آن ماجرای کودتای 28 مرداد صورت پذیرفت، به یکی از مهمترین محفل ها برای بحث ها و گپ . گفتگوهای سیاسی تبدیل گردید. از همین رو نیروهای امنیتی و نظامی توجه خاصی به این کافه داشتند و آن را تحت نظر قرار داده بودند. پس از انقلاب اسلامی، کافه نادری تقریبا رو به فراموشی سپرده شد و توجه ها از روی آن کم شد. اما با تاسیس دانشگاه هنر در میدان امام خمینی امروزی و میدان مشق قدیم، دوباره کافه نادری به یکی از پاتوق های دانشجویان و اهالی هنر تبدیل شد و بازهم رونق یافت و تا به امروز به عنوان یکی از معروف ترین کافه های تهران از آن یاد می شود. شاید در بسیاری از شهرهای ایران شنیده و یا دیده باشید که کافه ای به این نام وجود دارد. اما خوب است بدانید که هیچ کدام از آن ها ارتباطی به کافه نادری تهران در خیابان جمهوری ندارد.
در اولین سال پس از آن که انقلاب اسلامی روی داد، مجموعه نادری مورد مصادره قرار گرفت و پس از مدتی به بخش خصوصی واگذار گردید و مدیریت آن را به عهده گرفت. اما تمام این اتفاق ها باعث شد از رونق این مجموعه کاسته شود. یکی از مهمترین اتفاق ها تعطیلی قنادی مجموعه نادری بود و تا به امروز به فعالیت خود ادامه نداد. این کافه به قدری در میان مردم شهرت و محبوبیت دارد که بارها قرار بود تعطیل شود و بر اثر واکنش مردم از تعطیلی آن جلوگیری به عمل آمد. ستاد اجرایی فرمان امام در سال 1396 اطلاعیه ای را مبنی بر تفکیک قسمتی از ملک این کافه و دیوارکشی آن را صادر نمود. قرار بود که حدود 2 هزار متر از این زمین را به مزایده بگذارند. اما چندی بعد از آنجایی که شهداری منطقه 12 تهران و اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به میان آمدند، این اطلاعیه لغو کردید. اما همچنان بر سر مصادره آن بحث وجود دارد. مجموعه کافه نادری که به عنوان یکی از محبوب ترین مکان های تاریخی شهر تهران شناخته شده و مدیریت آن به عهده یکی از نوه های خاچیک مادیکیانس انجام می شود. جالب است بدانید که این مجموعه تاریخی به عنوان یکی از آثار ملی ایران با شماره ثبت 10446 در تاریخ 1 مهر ماه سال 1382 در فهرست آثار ملی ایران ثبت گردید.
یکی از مهمترین دلایلی که باعث شده بود کافه و رستوران نادری در میان کمردم شهرت و محبوبیت پیدا کند، منوی آن می باشد که دارای غذاهای منحصر به فدری می باشد. در ادامه با منوی کافه و رستوران نادری بیشتر آشنا خواهیم شد
یکی از شلوغ ترین و پر تقاضاترین بخش های مجموعه نادری، کافه آن می باشد. کافه نادری که یکی از بهترین مکان های دیدنی تهران محسوب می شود دارای منویی می باشد که کیک، دسر و نوشیدنی و قهوه هایش آن را تبدیل به کافه ای محبوب کرده است. یکی از باریستاهای این کافه شخصی ارمنی می باشد که سالیان زیادی است در نادری مشغول به کار می باشد و نوشیدنی و قهوه های بسیار دلچسب و لذیذی را تهیه می کند. منوس کافه نادری شامل انواع نوشیدنی شیر (سرد، گرم، کاکائو و دارچین) قهوه (شکلات داغ، ترک، اسپرسو، یونانی، فرانسه، موکا، کاپوچینو، نسکافه و لاته) و نوشیدنی های سرد (بستنی مخصوص نادری، انواع شیک و گلاسه) می شود و تقریبا می توان آن را منویی کامل تلقی کرد که هیچ چیزی را از قلم نیانداخته است.
یکی از افتخارات کافه نادری این است که توانسته برای اولین بار کافه گلاسه را به دست مشتریان دهد. اگر دوست دارید خاطرات گذشته و زمان های قدیم و پیش از انقلاب برایتان زنده شوند، خوب است یک روزی را اختصاص دهید و به سراغ کافه خاطراه انگیز نادری بروید و سفری به گذشته داشته باشید. غذاها و میان وعده هایی که برای مشتریان سرو می شوند، در ظروفی کلاسیک، استکان های بلوری و ساده و نوشابه های شیشه ای می باشند. هرچه در این کافه و رستوران وجود دارد، با دیگر کافه و رستوران های مدرن امروزی متفاوت بود خوب است برای یک بار هم که شده سری به این کافه بزنیم.
شاتوبریان کافه نادری به عنوان یکی از منحصر به فردترین و بهترین غذای رستوران نادری شناخته می شود که از دو تکه فیله گوساله با سس قارچ، لوبیا، سیب زمینی سرخ شده، لبو و هویج پخته تهیه می شود. تمام این موارد در قطعات بزرگ برش داده می شوند و داخل یک ظرف چدنی سرو و در اختیار مشتری قرار داده می شوند. شاتوبریان را تنها یکی از گارسون های با تجربه نادری تهیه می کند و به عنوان وعده ناهار سرو می شود. همچنین غذاهای فرنگی متنوعی در منوی نادری وجود دارند که شامل بیفتک، استیک با سس و دورچین مخصوص، بیف استراگانف،مارشال، شنیتسل مرغ و گوشت، ژیگو می شود که می توانید هر کدام از آن ها را که علاقه داشته باشید سفارس دهید و در فضایی نوستالژیک و بسیار متفاوت از رستوران ها و کافه های شیک و مجلل میل کنید. شاید بسیاری از غذاهای فرنگی که امروزه می شناسیم، برای نخستین بار در رستوران نادری تهیه و سرو شده باشند. غذاهای موجود در منوی رستوران نادری تنها به این موارد ختم نمی شوند، بلکه غذاهای لذیذ و خوش طعم ایرانی را نیز مانند زرشک پلو، باقالی پلو با ماهی، باقالی پلو با ماهیچه، جوجه کباب و… در منوی خود دارد. در بخش پیش غذای منوی نادری می توان انواع سوپ مانند سوپ جوی مخصوص نادری و سوپ روسی برش را سفارش دهید.
ساعت کاری کافه نادری همه روزه از ساعت 10 صبح الی 23 شب و ساعت کاری رستوران تنها برای ناهار بوده و از ساعت 12 ظهر الی 16 بعد از ظهر می باشد.
کافه نادری در یکی از خیابان های قدیمی تهران یعنی خیابان جمهوری اسلامی قرار داشته و جالب است بدانید خیابان جمهوری در زمان های قدیم با نام خیابان نادری شناخته می شد. یکی از خیابان های معروف تهران به نام سی تیر در نزدیکی این کافه قرار داشته و آن خیابان هم امروزه یکی از تفریجگاه های مردم تبدیل شده است. مجموعه نادری علاوه بر خودروی شخصی دارای مسیرهای دسترسی دیگری با وسایل نقلیه عمومی می باشد که در ادامه توضیح خواهیم داد.
برای رسیدن به مجموعه نادری با خودروی شخصی ابتدا باید خود را به خیابان امام خمینی برسانید سپس به سمت میدان حر حرکت کنید. ار میدان حر مسیر خیابان کارگر جنوبی را پیش بگیرید. در ادامه به میدان پاستور خواهید رسید که آن را پشت سر بگذارید. در خیابان کارگر جنوبی به مسیرتان ادامه دهید تا در نهایت به سمت راست بپیچید و وارد خیابان جمهوری شوید. در این خیابان که مسیرتان را ادامه دهید به مجموعه نادری خواهید رسید. اما خوب است بدانید در این منطقه جای پارک ماشین به سختی پیدا می شود.
در صورتی که برای رسیدن به کافه نادری می خواهید از اتوبوس و یا تاکسی استفاده کنید، می توانید خود را به میدان بهارستان برسانید و سوار اتوبوس های جمهوری اسلامی – بهارستان شوید و یا برای استفاده از تاکسی به خیابان فردوسی رفته و سوار تاکسی هایی که به سمت خیابان جمهوری می روند شوید.
یکی از راحت ترین مسیرهای دسترسی به مجموعه نادری استفاده از مترو می باشد. چرا که این کافه در یکی از مناطق پر تردد و طرح ترافیک تهران قرار داشته و جای پارک برای خودروی شخصی به سختی پیدا می شود. برای استفاده از مترو می توانید سوار مترو خط کلاهدوز – ارم سبز شده و در ایستگاه میدان فردوسی از مترو پیاده شده و به سمت خیابان جمهوری اسلامی و چهارراه استانبول حرکت کنید. در این مسیر سفارت انگلیس را خواهید دید که می توانید سوار تاکسی شوید و یا به صورت پیاده به سمت کافه حرکت کنید.
آدرس کافه نادری: تهران، خیابان جمهوری اسلامی، ضلع شرقی پل حافظ، نرسیده به چهارراه استانبول، پلاک 524
شماره تماس مجموعه نادری: 66708610-021، 66701872021، 66720791-021
تهران، خیابان جمهوری اسلامی، ضلع شرقی پل حافظ، نرسیده به چهارراه استانبول، پلاک 524
ایستگاه مترو فردوسی از نزدیکترین ایستگاه های مترو به کافه نادری می باشد.
زمان ساخت کافه نادری متعلق به دوران پهلوی اول می باشد.
تهران، خیابان جمهوری اسلامی، ضلع شرقی پل حافظ، نرسیده به چهارراه استانبول، پلاک 524
رایگان
ساعات بازدید از این جاذبه
شنبه
10 الی 23یکشنبه
10 الی 23دوشنبه
10 الی 23سهشنبه
10 الی 23چهارشنبه
10 الی 23پنجشنبه
10 الی 23جمعه
10 الی 23