مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه
شهر رشت یکی از شهر های زیبا و توریستی استان گیلان می باشد که به دلیل داشتن مناطق دیدنی فراوانی که درون خود جای داده است بسیار مورد توجه قرار دارد. روستای پیربازار یکی از جاذبه های معروف و محبوب این شهر بزرگ و دیدنی می باشد که در ادامه این مطلب قصد داریم به آن بپردازیم.
در واقع یکی از مواردی که رشت را بسیار زنده و جذاب کرده روستاهای زیبای آن هستند و به همین خاطر در ادامه این مطلب به بررسی این روستای زیبا می پردازیم.
روستای پیربازار یا همان دهستان پیربازار با حدود 17628 نفر جمعیت در سال 1375 شمسی، یکی از دهستان های چهارگانه بخش مرکزی شهرستان رشت به شمار می آید. آبادی پیربازار، مرکز دهستان پیربازار است که در دشتی هموار و در ارتفاع 22 متری پایین تر از سطح دریا جای دارد و دارای آب و هوایی معتدل و مطلوب و مرطوب می باشد.
روستای پیربازار شهر رشت، از طریق آبراهی به مرداب انزلی و غازیان انزلی متصل شده است و به همین علت، به این روستا، لقب اولین و پر رونق ترین بندر تجاری در محدوده دریای خزر گیلان را داده اند و از همین رو، این منتطقه توریستی به شدت مورد توجه قرار گرفته است.
از دلایل دیگری که روستای پیربازار را به یک قطب مهم توریستی و گردشگری تبدیل کرده است، وجود بندر و عبور اولین خط راه آهن از این روستا می باشد که این خط، روستای پیربازار رشت را به مرکز شهر رشت متصل کرده بود و تا زمان 200 سال پیش این مسیر، تردد کالا و بار از این آبراه رشت به انزلی و اروپا میسر بوده است.
بندر پیربازار که در واقع نام دیگر روستای پیربازار است و به علت دسترسی خوب آن، به بندر پیربازار نیز شهرت یافته است. بندر پیربازار در زمان های گذشته به دلیل قرار گرفتن بر سر راه های ارتباطی، از اهمیت بالایی برخوردار بوده است.
چراکه مسافران اروپا برای استفاده از این راه آبی که به دریای کاسپین ختم می شد، ناچار به گذر کردن از این بندر بودند. در همان زمان (یعنی در قرن 19 میلادی)، یکی از راه هایی که افراد اروپایی می توانستند از طریق آن خود را به ایران برسانند، این بود که آنها ابتدا به باکو می رفتند و سپس در کرانه دریای کاسپین سوار بر کشتی های روس می شدند و به پیربازار و سپس رشت و تهران می آمدند.
بنابراین می توان گفت که در زمان های قدیم پیربازار به عنوان پیش بندر شهر رشت به شمار می رفته و اکثر کشتی های بازرگانی و مهم که از بندر های روسیه8 به ایران می آمدند، در این بندر لنگر می انداختند.
همچنین این را هم در نظر داشته باشید که شهر رشت مرکز ارتباطی همه راه های گیلان به شمار می رفت و کالاهای بازرگانی که از بندرهای روسیه به پیربازار می رسیدند به شهر زیبای رشت منتقل می شدند و سپس از آنجا به شهرهای مختلف دیگری همچون قزوین و زنجان و همدان و تهران و مازندران منتقل می شدند.
بندر پیربازار در زمان های قدیم، بندری برای دریافت عوارضی رشت بود و یک گمرک خانه داشت که ناصرالدین شاه قاجار در سفرنامه ای که از او به جای مانده، از ایین بندر و گمرک خانه اش یاد کرده است.
این لنگر اندازی ها و رفت و آمد ها تا زمانی ادامه داشت که جاده رشت انزلی ساخته نشده بود و از زمانی که جاده رشت به انزلی ساخته شد رفت و آمد قایق ها به این بندر از بین رفته و در واقع بندر پیربازار از آن زمان دیگر ویژگی بندری خود را از دست داد و به آن روستای پیربازار گفتند.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید چرا نام این روستا را، پیربازار نهاده اند. درباره علت نام گذاری روستای پیربازار، نقل قول های متفاوتی وجود دارد. برخی به علت نزدیک بودن این آبادی با مرداب انزلی و دریا، به این روستا پره بازار می گفتند که به معنی بازار ساحلی و مرزی می باشد. نام پره بازار به مرور زمان و به تدریج به پیربازار شهرت یافته است.
برخی دیگر بر این باورند که این نام برگرفته از پیله بازار است که در زبان گیلکی، به معنای بازار بزرگ است. و در نقل قول دیگری، برخی بر این باورند که پیربازار، برگرفته شده از نام شخصی صوفی مسلک به نام پیر حسن است که در دوران شاه اسماعیل صفوی در این منطقه زندگی می کرده است.
البته به نظر میرسد، کرزن که نام پیله بازار را برگرفته از پیله ابریشم دانسته است و به همین مناسبت آن جا را محل خرید و فروش این کالا نامیده، دچار اشتباه شده است. چراکه در گویش گیلکی به جای پیله ابریشم، واژه نوغان به کار میرود.
روستای زیبای پیربازار دارای محله های مختلفی از جمله محله های گالش خیل، پیرده، بجارخاله، مبارک آباد، منگوده، طش، تخته پل، رجب آباد و فخب می باشد که محلیان و بومی های این روستا در همین محله ها سکونت دارند. این روستا به عنوان یکی از دیدنی های رشت به شمار می رود و هرساله میزبان تعداد زیادی مسافر و گردشگر می باشد.
روستای پیربازار امروزه نیز پس از گذشت چندین سال از قدمت بندر آن، همچنان دارای قابلیت های بسیار مهمی می باشد از جمله:
روستای پیربازار برای تامین آب مناطق مسکونی دارای منابع مختلفی همچون رودخانه های زرچوب و رودخانه گوهر رود می باشد. این دو رودخانه از رودخانه های معروف شهر رشت می باشند و از بخش های داخلی شهر رشت عبور می کنند.
رودخانه پیربازار یکی دیگر از روستاهای پیربازار است که از داخل پیربازار عبور می کند و به مرداب انزلی ختم می شود که طی سالیان طولانی مردم این منطقه با سد های روستایی و از طریقه های مختلف، از آب این رودخانه برای آبیاری مزارع کشاورزی و تولید سیفی جات استفاده می کنند.
امروزه نیز از اکثر موتور های پمپاژ مکانیکی و الکتریکی در جهت آبرسانی و در قسمت های کشاورزی مانند شالیزار ها و باغات استفاده می شود.
همچنین از آنجایی که آب این رودخانه به مرداب منتهی می شود و مستقیما به مرداب می ریزد، از شروع تا مقصد مسیر آن، رودخانه های کوچک تر و کانال های احداثی فاضلکش که همه آنها در امور توسعه کشاورزی استفاده می شوند، به این رودخانه وصل می شوند و در داخل جریان آن قرار می گیرند.
روستایی پیربازار در سطح پایینی قرار دارد و بارش باران در این منطقه مناسب است و از رطوبت نسبی خوبی برخوردار می باشد. به همین دلیل از پوشش گیاهی گیاهان هرز فراوانی در فصل بهار برخوردار می باشد.
اما به دلیل بارور بودن زمین ها مردمان محلی می توانند از تمامی زمین های موجود در روستا بهره برداری کنند و مکان ها و زمین هایی که قابل بهره برداری سیفی جات نباشند، از آنها در جهت تولید چوب و همچنین درخت کاری استفاده می شود.
همچنین گیاهان تشکیل دهنده مراتع روستای پیربازار شامل: پونه، گزنه، تمشک، سرخس و دیگر گیاهانی که بیشتر آنها دارای نام های خاص روستایی هستند می باشند.
روستای پیربازار دارای گونه های جانوری غنی می باشد که به سه دسته حیوانات اهلی و حیوانات وحشی و آبزیان تقسیم می شوند.
روستای پیربازار شامل امکانات کاملی از جمله خدمات بهداشتی و درمانی، خدمات آموزشی، کارخانجات و شرکت های تولیدی، پارک ها، حوضچه ها، اماکن ورزشی و اماکن دولتی می باشد.
از آنجا که آب و هوای خطه شمالی کشور و روستای پیربازار معتدل و مرطوب جلگه ای می باشد، در گذشته برای احداث و ساخت ساختمان ها از مصالحی همانند چوب کاه گل و برای پوشش سقف خانه ها از گیاهان مرداب استفاده می کردند. اما امروزه از بلوک و آجر سیمان، گچ و برای شیروانی ساختمان ها از چوب حلب و ایرانیت استفاده می کنند. به طور کلی امروزه مردم دیگر از مصالح قدیمی استفاده نمی کنند و دیگر ساختمان های قدیمی طرفدار ندارند و تمامی مردم از مصالح جدید برای ساخت بناهایشان استفاده می نمایند.
اکثر مردمانی که در این روستا زندگی می کنند، به کشاورزی، ماهی گیری، مرغ داری و پرورش کرم ابریشم مشغول هستند. صید ماهی و ماهی گیری از زمان های گذشته تا کنون در این ناحیه مورد توجه و حائز اهمیت بوده است.
به همین علت، نمک سود کردن ماهی ها و بافتن تور های ماهی گیری نیز یکی از پیشه های رایج و راه های کسب در آمد مردمان این روستا می باشد.
بنجامین که نخستین سفیر آمریکا در ایران بوده است، در سال 1300 ق از پیربازار گذر کرده است و از کارگاه های کوزه گری آن جا و ظرف ها و کوزه های نیک منظر و خوش تراشی که در این کارگاه ها ساخته می شده و همچنین از برنج معروف از این ناحیه یاد کرده است.
امروزه نیز، برنج از مهم ترین فرآورده های کشاورزی روستای پیربازار به شمار می رود و امروزه این روستا، یک روستای کوچک و آرام است و دیگر ویژگی بندری و شلوغ بودن خود را از دست داده است.
روستای زیبای پیربازار در فاصله 6 کیلومتری رشت واقع شده است و برای دسترسی به این روستا، کافیست به شهر رشت بروید و در فاصله 6 کیلومتری آن و با توجه به تابلوهای راهنما، به راحتی می توانید به این روستا دسترسی پیدا کنید.
آدرس روستای پیربازار: ایران، گیلان، رشت، حدود 6 کیلومتری رشت
بهترین گزینه برای اقامت در نزدیکی روستای پیربازار، اقامت در شهر رشت می باشد که پیشنهاد ما به شما برای اقامت در شهر رشت، اجاره ویلا در اطراف رشت می باشد. با این انتخاب شما می توانید با بهترین قیمت، مناسب ترین مکان را برای اقامتتان بر گزینید و اقامت خوشی را به همراه خانواده در نزدیکی روستای پیر بازار تجربه نمایید.
قطعا در این سفر شما می توانید بهترین تجربه ها و خاطرات را در کنار خانواده و دوستانتان ثبت نمایید و لوکس ویلا در کنار شماست تا بتواند شما عزیزان را در انتخاب بهترین گزینه برای اقامت یاری نماید.
ایران، گیلان، رشت، حدود 6 کیلومتری رشت
رایگان
ساعات بازدید از این جاذبه
شنبه
24 ساعتهیکشنبه
24 ساعتهدوشنبه
24 ساعتهسهشنبه
24 ساعتهچهارشنبه
24 ساعتهپنجشنبه
24 ساعتهجمعه
24 ساعته