مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه
باغ نگارستان یادگاری از دوران قاجار در یکی از محله های اصلی تهران می باشد. اگر جزء پایتخت نشینان باشید یا به تهران سفر کرده باشید، به احتمال خیلی زیاد نام باغ نگارستان به گوشتان خورده است. این باغ زیبا و باصفا یکی از مقاصد گردشگری در میان دیدنی های تهران می باشد که افراد زیادی برای گردش و قرارهای دوستانه آن را انتخاب می کنند. گردشگران می توانند با قدم زدن در این باغ باصفا، افزون بر آن که از فضای زیبا و سرسبز می توانند با گوشه ای از تاریخ دوران قاجار آشنا شوند که در آن دوره چه در این باغ زیبا گذشته است تا به شکل امروزی در آمده است. افرادی که به تاریخ علاقمند باشند، حتما سری به این باغ زیبا و تماشایی زده اند و با آن آشنا شده اند. در این مقاله با لوکس ویلا همراه باشید تا با این جاذبه گردشگری بیشتر آشنا شویم.
باغ نگارستان یکی از باغ های تاریخی و باصفایی است که از دوران قاجار به جا مانده است و امروزه به یکی از تفرجگاه های تهران تبدیل شده است و به عنوان یکی از جاهای دیدنی تهران شناخته می شود. باغ زیبای نگارستان می تواند جای مناسبی برای قرارهای دوستانه، خلوت های دونفره و قدم زدن در فضایی سرسبز باشد که افراد بسیاری آن را انتخاب می کنند و به سمت آن می روند. دستور ساخت این باغ زیبا و دل انگیز را فتحعلی شاه در زمان قاجار صادر نمود و تا به امروز یکی از مهمترین و بزرگترین باغ های دوران قاجار شناخته می شود. در میان سال های 1222 تا 1228 هجری قمری این باغ به عنوان مرکز ییلاقی – حکومتی خارج دارالخلافه تهران به شمار می رفت و از آن به عنوان اقامتگاهی تابستانی استفاده می شد.
از آنجایی که در آن زمان ها باغ نگارستان خارج از شهر تهران بوده آب و هوایی بسیار مطلوب و دلنشین داشته و فتحعلی شاه از آن به عنوان اقامتگاه تابستانی استفاده می کرده و تابستان ها را در آن به سر می برد. این باغ در آن زمان که احداث شده بود وسعت بسیار زیادی داشته و رفته رفته از وسعت آن کم شد. در زمان ناصرالدین شاه و سال 1258 هجری قمری، باغ نگارستان در محدوده دارالخلافه محسوب شد. سال ساخت این باغ تاریخی به سال 1222 هجری قمری بازمی گردد. یک استخر تقریبا بزرگ و مستطیلی شکل در میان باغ قرار دارد که روی سطح آن را گل های نیلوفر آبی مزین کرده و یکی از زیباترین و چشمگیرترین بخش های این مجموعه محسوب می شود. نیمکت هایی در فضای سرسبز باغ وجود دارند که می توانید با نشستن روی آن ها از فضای زیبای اطراف خود لذت ببرید.
در زمان سلطنت محمدشاه قاجار و ناصرالدین شاه قاجار، باغ نگارستان به عنوان یکی از سکونتگاه های سلطنتی شناخته می شد و به مرور زمان از اهمیت آن کاسته شد و مورد بی توجهی قرار گرفت تا در نهایت در زمان ناصرالدین شاه در محدوده شهر تهران جای گرفت. مناطق ییلاقی جدیدی همچون شمیرانات و دیگر مناطق خوش آب و هوای حومه شهر تهران به وجود آمدند و ناصرالدین شاه به مراتب کمتر به این باغ می آمد و سرانجام در اختیار ادارات دولتی قرار گرفت. این باغ در سال 1304 هجری قمری برای مدت زمان یک سال به عنوان وزارت عدلیه ناصری شناخته می شد. مظفرالدین شاه به اروپا سفر کرد و با فرهنگ های غرب آشنا شد. بر همین اساس فرمان صادر نمود معماری بلژیکی به نام داشر مدرسه ای را بسازد. در نهایت این مدرسه در باغ نگارستان تاسیس شد و در سال 1329 هجری قمری محمد غفاری کمال الملک مدرسه صنایع مستظرفه را نیز احداث نمود. با روی کار آمدن احمد شاه قاجار، این باغ در اختیار وزارت صنایع مستظرفه قرار گرفت. بر همین اساس درب ورودی باغ که در بخش جنوب قرار داشت را دیوار کشیدند و این مدرسه زیر نظر کمال الملک اداره می شد.
بخش دیگر باغ که بخش شمالی آن بود و بخش های حیاط و تالار سلام را شامل می شد به مدرسه علمیه تبدیل شد که بعدها نیز بناهای قدیمی مورد تخریب قرار گرفتند و بناهای جدیدی را به جای مدرسه کمال الملک ساختند که به وزارت فرهنگ تعلق داشت. وزیر فرهنگ ایران اعتماد الدوله قراگوزلو در سال 1307 هجری شمسی این باغ را به عنوان محل دائمی دارالمعلمین انتخاب کرد. وی دستور داد تا توسط معماری روسی به نام نیکلای مارکوف ساختمانی را به سبک ایرانی – قاجاری ساخته شود. سرانجام در سال 1311 هجری شمسی نام ساختمان را تغییر دادند و به دانشسرای عالی تبدیل شد و در زمینه تربیت معلم جهت مدارس جدیدی که در ایران وجود داشت می پرداخت. در سال 1335 هجری شمسی به بعد، این باغ به موسسه لغت نامه دهخدا، موسسه زبان های خارجی، موسسه جغرافیا، کلاس درس های عمومی دانشکده های ادبیات و علوم اجتماعی اختصاص داده شد. در سال 1337 خورشیدی نیز بر اساس تلاش های پی در پی دکتر غلامحسین صدیقی واگذار به موسسه تحقیقات علوم اجتماعی و تعاون شد. باغ موزه نگارستان که در طول عمر خود وقایع متعددی را به خود دیده بود مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت. پس از آن که دانشکده به محل دیگری منتقل شد این باغ موزه به مدت 2 سال به صورت متروکه بود که حتی در سال 1371 قصد تخریب آن را داشتند. اما در نهایت با تلاش و اعتراضات روح الامینی از تخریب آن جلوگیری نمودند.
سپس در سال 1392 زیر نظر مدیریت دانشگاه تهران به عنوان یکی از موزه های دانشگاهی ایران شناخته شد و مدیریت آن به دانشگاه تهران واگذار شد. همچنین از این باغ به عنوان موزه تاریح علم نیز یاد می شود که در نهایت با شماره ثبت 2082 در تاریخ 11 مرداد سال 1377 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. امروزه به عنوان یکی از اصلی ترین جاهای دیدنی تهران شناخته می شود و افراد زیادی برای بازدید از آن راهی می شوند. در این باغ چهره های سرشناس و مشهوری بودند که به تحصیل می پرداختند و که می توان به برخی از آن ها همچون کاظم عصار، ملک الشعرای بهار، علی اکبر دهخدا، علی نقی وزیری، محمد معین، جلال همایی، ابراهیم پور داوود، و محمود حسابی شاره نمود. اگر امروزه به بازدید از باغ نگارستان رفته باشید، سردیس برخی از مشاهیر بزرگ ایرانی را در بخش مقابل کتابخانه مشاهده خواهید کرد.
باغ نگارستان از غرب به اراضی جلال الملک و صنیع الملک و از شرق به خیابان دروازه شمیران محدود می گردد. در برخی از روایات نشان می دهد که در عهد صدرات میرزا آقاسی محدوده این باغ تغییراتی رخ داده است. این باغ که در ابتدا یک حصار داشت، سپس حصار دومی برای آن ساخته شد و از شمال به خیابان شریعتمدار، از شرق به پیاده رو دانشسرا، از غرب به پیاده رو سازمان بودجه و برنامه کشور و از جنوب به پیاده رو خیابان کمال الملک منتهی می گردد. از دیگر یادگارهای دوران قاجار که در تهران به جا مانده است و به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری تهران از آن یاد می شود، می توان به باغ فردوس در محله تجریش اشاره کرد.
در ابتدا که باغ موزه نگارستان احداث گردید، مساحت آن به 43 هزار و 200 متر مربع می رسید، اما امروزه مساحت آن تنها 11 هزار و 469 متر مربع می باشد. عمارت اصلی باغ در بخش جنوبی باغ واقع شده بود و این عمارت 2 طبقه را در خود جای داده بود. فضای داخلی عمارت به گونه ای بود که طبقه اول عمارت دارای 2 اتاق و طبقه دوم آن دارای 3 اتاق بود. راهرویی در این عمارت وجود داشت که اتاق ها در حاشیه آن قرار گرفته بودند. همچنین به تزئینات زیبایی همچون گچبری های ظریف و زیبا مزین شده بود. بناهای اصلی باغ در مرکز آن قرار داشتند و عمارت حوض خانه که با نام دلگشا شناخته می شد، معروف ترین بناهای داخل باغ به شمار می رفت. عمارت های متعددی از جمله عمارت دلگشا، تالار قلمدان، تالار سلام و تعدادی حوض خانه در این باغ وجود دارند که تالار سلام یکی از آن عمارت ها بوده و چندین اتاق در آن وجود داشتند و مراسم های اختصاصی در آن برگزار می شدند.
تمام دیوارهای تالار سلام با نقاشی های زیبایی از شاهان، شاهزادگان، اشراف، امرا، حاکمان و… مزین شده بودند. تعدادی بناهای یک طبقه ای در قسمت میانی باغ به همراه یک حیاط خلوت، در بخش جنوبی حیاط باغ تالار مصور قرار دارد و در بخش شمال غربی نیز یک حمام به همراه ستون های سنگی حجاری شده وجود دارد. بر اساس برخی روایات دریافته اند که قائم مقام فراهانی را در همین حمام باغ نگارستان که آن را حمام سرسره می نامیدند به قتل رسانده اند. هنگامی که وارد باغ می شدند کشیک خانه و محل سکونت خدمه و نگهبانان را می توانستند ببیند، چرا که در قسمت ورودی باغ قرار داشت. در حال حاضر تنها عمارتی که در این باغ از دوران قاجار به جا مانده است، بنای حوض خانه می باشد و امروزه به موزه هنرهای ملی تبدیل گردیده است و نقاشی های ارزشمندی از هنرمندان دوره معاصر در آن دیده می شوند. همچنین ساختمان هایی که در باغ موزه نگارستان وجود دارند ساختمان های دانشسرای عالی هستند که از ساختمان های اداری، کتابخانه، بخش های آموزشی و فضای سبز داخل باغ تشکیل شده است.
از آنجایی که فتحعلی شاه قاجار علاقه زیادی به نقاشی های زیبا و شاهانه داشت، تمام دیوارها و تالارهای این باغ پوشیده از نقاشی های شاهانه بود. در نهایت وی دستور داد تا نقاشان حاذق نقاشی او را با لباس های اعیانی زربفت و تزئین شده با سنگ های گران بها به تصویر بکشند. تصویری بسیار ارزشمند در تالار سلام دیده می شود و حکایت از آن دارد که صف طولانی سلام فتحعلی شاه می باشد و آن را به تصویر کشیده اند. در نهایت مظفرالدین شاه قاجار فرمان داد تا تابلویی در همان اندازه مصورالملک به تصویر بکشد و آن را در ساختمان وزارت خارجه نصب نمودند. بر اساس برخی از شواهد دریافته ایم که یکی از شاگردان آقا صادق که یکی از نقاشان دوره کریم خان زند به نام محمد حسن خان شمایل زیبای این باغ را بر عهده داشت است. علاوه بر وی معماران و نقاشان دیگری بودند که در ساخت و تزئینات این باغ دستی داشتند و می توان به عبدالله خان معمار باشی و نقاش باشی و آقاجان اصفهانی اشاره کرد.
باغ نگارستان که امروزه به عنوان یکی از مهمترین باغ های به جا مانده از دوران قاجار شناخته می شود و در طول عمر خود وقایع مهم و متعددی را به خود دیده است که برخی از آن ها شیرین و برخی دیگر وقایع تلخی بوده اند. از مهمترین وقایع و رویدادهای مهم باغ موزه نگارستان می توان به برگزاری مراسم جشن ولیعهدی محمد میرزا در سال 1249 هجری قمری و مراسم تاج گذاری وی نیز اشاره کرد که در این باغ زیبا به وقوع پیوست. از اتفاقات مهم و سیاسی که در باغ نگارستان صورت پذیرفت، به قتل رساندن یکی از سیاستمداران کاردان قاجار شخصی به نام قائم مقام فراهانی اشاره کرد. محمد شاه قاجار در سال 1251 هجری قمری فرمان قتل قائم مقام فراهانی را صادر نمود. نقشه قتل وی بدین گونه بود که او را در 24 صفر سال 1251 هجری قمری در بخش حوض خانه باغ برای مدت 6 روز حبس کردند و در تاریخ 30 صفر همان سال وی را به قتل رساندند. همچنین در سال 1258 هجری قمری مراسم جشن عروسی ناصرالدین شاه برگزار گردید.
در این باغ زیبا و تاریخی چندین عمارت وجود دارد که امروزه به موزه تبدیل شده اند و گردشگران زیادی به بازدید از آن ها اقدام می کنند. هرکدام از این ساختمان ها روایت های مختلفی از تاریخ را بازگو می کنند. در این بخش از مقاله می خواهیم با مجموعه بناهایی که در باغ نگارستان وجود دارند و می توان از آن ها بازدید کرد آشنا شویم.
یکی از ساختمان های دانشسرای عالی باغ نگارستان، بنای کتابخانه آن می باشد که در بخش شمال شرقی این باغ زیبا جای گرفته است. معماری روسی به نام نیکولای مارکوف این ساختمان را در سال 1315 به عنوان یکی از بخش های مجموعه آموزشی ساخت. این عمارت در حد فاصل سال های 1320 ال 1330 هجری توسعه داده شد و قسمت شمالی را به این عمارت اضافه کردند. شاید جالب باشد بدانید، پروین اعتصامی شاعر معاصر کشور در این کتابخانه به کتابداری مشغول بود.
مشهورترین نقاش عصر قاجار که محمد غفاری نام داشت و به نام کمال الملک شهرت داشت، آثار به جا مانده متعدد و زیبایی از وی و شاگردانش در موزه کمال الملک این باغ جهت نمایش عموم قرار داده اند. آثار هنرمندانی همچون حسینعلی مؤیدپردای، رضا شهابی، رضا صمیمی، غلامعلی سیف ناصری، شوکت الملوک شقاقی، صدرالدین شایسته شیرازی، علی اصغر پتگر، علی رخساز، علی کریمی، علی محمودی، علی اشرف والی، ناصر شهبازی، محمود اولیا، مصطفی نجمی، مهدی تائب، مهدی سجادی و دوستعلی معیرالممالک نام برد.
فتحعلی شاه در زمان سلطنتش دستور داد تا خانه ای را در شهر قم و در جوار حرم حضرت معصومه بسازند و آن را عمارت شاهی نامید. حکمران وقت قم به نام کیکاووس میرزا وقف نامه را از طرف فتحعلی شاه با موضوع این که زائران و بزرگانی که به این شهر می روند در آن خانه اطراق کنند. در این خانه نیز قسمتی به عنوان شاه نشین در تالار آن ساخته شد و محمدعلی نقاش باشی چهره بالغ بر 100 نفر از شاهزادگان قاجاری را به تصویر کشید و در این بخش قرار داده شد. اما در زمان آیت الله بروجردی در سال 1338 که مسجد اعظم قم ساخته شد، این عمارت مورد تخریب قرار گرفت. اما لازم به ذکر است پیش از آن که عمارت را مورد تخریب قرار دهند، این نقاشی ها که گچی بودند، گروهی ایتالیایی به نام ایزمئو آن ها را به صورت 44 قطعه از دیوارها جدا کردند. از آنجایی که هیچ آسیبی به آن ها وارد نشده بود آن ها را به مقبره شاه سلیمان انتقال دادند.
خاندان پهلوی در سال 1352 به شهر قم سفر کردند و به بازدید از اماکن مذهبی، فرهنگی و تاریخی اقدام نمودند و پس از آن که به مقبره شاه سلیمان رفتند، اثر ارزشمند صف سلام را مشاهده کردند و در سال 1353 آن را به پایتخت انتقال دادند و در مجلس شورای ملی وقت انبار شد. دیوار نگاره صف سلام فتحعلی شاه قاجار را یکی از ارزشمندترین آثار دوران قاجار به شمار می آورند. این اثر را علاوه بر آن که به لحاظ هنری با ارزش می دانند، از لحاظ سیاسی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این اثر هنری با تکنیک رنگ روغن بر روی بستری از گچ می باشد که ابعاد آن به حدود 20 متر در 2.5 متر می رسد. برخی از اسناد و مدارک روایت از آن دارند که در این نقاشی تعداد 150 تن بوده اند و هنگامی که آن را از دیوار جدا می کرده اند بخش هایی از آن مورد تخریب قرار گرفته و تنها تعداد 90 تن از آن ها در این تصویر وجود دارند. این دیوار نگاره به دلیل به نمایش گذاشتن نقش محوری، لباس های فاخر و تخت طاووس که صفی طولانی از فرزندان و نوه های وی در آن دیده می شد، می توانست به خوبی شکوه و جلال خاندان و طایفه قاجار را به خوبی نشان دهد.
جهانگیر ارجمند یکی از مجسمه سازان خود آموخته می باشد که مجموعه ای از مجسمه های مینیاتوری مردم شناسی وی در آن به نمایش گذاشته شده است. جهانگیر ارجمند تمام این مجسمه ها را با وسایلی و ابزاری همچون کاغذ، مقوا، چوب، یونولیت و بسیاری از وسایلی که به کار نمی آمدند را توسط ریش تراش خود ساخته است. ایشان در سال 1391 مجموعه آثار ارزشمند خود را به باغ موزه نگارستان دانشگاه تهران اهدا نمود. در نهایت این مجموعه را در سال 1393 در این باغ موزه جهت نمایش عموم قرار دادند. جالب است بدانید که بخشی از آثار وی در موزه صنایع دستی ولنجک قرار دارد. همچنین برخی دیگر از آن ها به آمریکا فرستاده شدند و بخش دیگری از آن ها را سفارت آلمان خریداری نمود و به آلمان منتقل کردند. این آثار نتیجه تلاش ها و زحمات 50 ساله ایشان می باشد.
در میان این باغ زیبا و در بخش محوطه دانشکده ادبیات دانشرای عالی سردیسی از شاعر معروف ایرانی به نام فردوسی وجود دارد که حدود 410 نفر از دانشجویان مقیم فرانسه در سال 1313 هجری شمسی جهت شرکت در کنگره بین المللی فردوسی بر آن شدند که سردیس این شاعر بزرگ ایرانی را بسازند. بدین منظور هر یک از آن ها 20 الی 100 فرانک را هدیه کردند که جمعا حدود 15 هزار فرانک را کنار گذاشتند. اما این مبلغ برای ساخت چنین سردیسی کافی نبود و در نهایت مجسمه ساز مشهور فرانسوی به نام لورنزی ساخت این مجسمه را عهده دار شد. این سردیس زیبایی که امروزه در باغ نگارستان مشاهده می کنید نتیجه کار وی می باشد که به زیبایی در میان فضای زیبای باغ قرار گرفته است.
زمانی که از در ورودی وارد این باغ زیبا می شوید و چشمی در اطراف می چرخانید، نخستین چیزی که در میان این باغ سرسبز چشمتان را به خود خیره می کند، نمادی است از حافظیه شیراز که در باغ نگارستان قرار داده شده است. یک میز به همراه چند صندلی در آن قرار داده شده و گردشگرانی که به کافه مجموعه نگارستان مراجعه کنند می توانند در آن بنشینند و از فضای زیبای باغ لذت ببرند و ساعاتی را به گپ و گفتگو در کنار یک دیگر به خوشی سپری کنند.
یکی از بخش های این باغ موزه متعلق به تصاویر مردم نگاری است که محمود روح الامینی یکی از استادان جامعه شناسی دانشگاه تهران آن ها را تهیه کرده بود. تصاویر تماما سیاه سفید هستند و تمام مراحل کاشت، داشت و برداشت گندم را به تصویر کشیده و از دید مطالعات مردم شناسی دارای اهمیت ویژه ای هستند. همسر وی که پروین مقدم نام دارد در سال 1390 آن ها را به باغ موزه نگارستان دانشگاه تهران هدیه کرد.
بخشی از این باغ موزه به آثار شاعر معروف ایرانی به نام محمد تقی بهار ملقب به ملک الشعرای بهار تعلق داشته و در آن آثاری همچون دست نوشته ها، تصاویر تاریخی و کتاب های ایشان قرار دارند. تمام این آثار متعلق به دوران جوانی و میانسالی ایشان دارد و تمام آن ها را فرزندش که خانم چهرزاد نام دارد به مجموعه موزه باغ نگارستان اهدا نموده است. این بخش از مجموعه نگارستان نسبت به دیگر بخش ها متفاوت می باشد و اگر به بازدید از آن بروید متوجه این تفاوت خواهید شد.
هنرمندی اراکی به نام غلامعلی ملول آثار هنری زیبایی از مجموعه نقره های ارزشمند را به موزه باغ نگارستان اهدا نموده است. این آثار هنری زیبا و ارزشمند 125 قطعه از نقره های قلم زنی استان اصفهان می باشند. وزن این قطعات نقره به حدود 19 هزار مثقال می رسند که تقریبا می توان آن را برابر با 80 کیلوگرم دانست. قدمت آن ها نیز به دوره قاجار می رسد. آثار ارزشمند اهدایی غلامعلی ملول به باغ موزه نگارستان تنها نقره های قلم زنی نبوده و تعداد 13 قطعه فرش ایرانی که قدمت آن ها نیز مربوط به دوره قاجار می باشد و در شهرهایی همچون اصفهان، اراک و کرمان بافته شده اند نیز می باشند.
یکی از بانوان هنرمند و برجسته ایرانی به نام منیز فرمانفرمائیان که توانسته هنرهایی را از ترکیب اشکال هندسی، آینه کاری ها و نقاشی پشت شیشه آثار بسیار زیبا و هنرمندانه را به وجود آورد. ایشان دوره کارآموزی خود را در نیویورک گذرانده و سبک هنری تازه ای را پدید آورده است. سبک کار وی از ترکیب آینه کاری، نقاشی پشت شیشه، هندسه اسلامی، خاتم کاری و آینه کاری می باشد و در سال 2015 به عنوان نخستین هنرمند ایرانی آثار وی را در نمایشگاهی به صورت انفرادی در موزه گوگنهایم قرار دادند. تا به امروز آثار این بانوی هنرمند علاوه بر ایران در کشورهایی همچون خاورمیانه، آمریکا و اروپا دیده می شوند.
در ساخت باغ نگارستان تزئینات متعددی از کاشی کاری های زیبا به کار رفته بود که در طی تخریب برخی از بناها، این تزئینات تخریب شدند و تصمیم بر آن شد که اتاقی را اختصاص دهند و تزئینات معماری این بنا را به نمایش بگذارند. می توانید با مراجعه به این بخش از باغ موزه کاشی ها و دیگر تزئینات به کار رفته را مشاهده کنید.
یکی از استادان دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران، مجموعه ای از تابلوهای نقاشی ارزشمند خود را به باغ موزه نگارستان اهدا نموده و جهت نمایش قرار داده شده اند. مجموعه این آثار ارزشمند تعداد 30 تابلو می باشند. جالب است بدانید که این تابلوها پیش از آن که در باغ نگارستان قرار داده شوند، در پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران قرار داشتند و پس از مدتی خانم نادره حاجیان که خواهرزاده فتح الله قباد بود، توسط کمک های مالی ایشان، به این باغ منتقل شدند تا از آن ها نگهداری به عمل آید و مورد مرمت قرار گیرند. خواهر مرحوم ایشان، بانو شریف عباد، منزل مسکونی برادرش را وقف دانشگاه تهران نمود.
استاد علی اسفرجانی یکی از هنرمندان حاذق و چیره دست هنرهای سنتی و ملی ایران می باشد که در حوزه هایی همچون تذهیب، مینیاتور و معرق سوخت مهارت کافی داشت و در سال 1386 هجری شمسی بسیاری از آثار با ارزش همچون آثار مینیاتور و معرق چرم وی توسط خانواده اش بر اساس وصیت وی به مجموعه نگارستان اهدا گردید. علی اسفرجانی برای ساخت تابلوهای سوخت و معرق از هنر صحافی و جلدسازی الهام گرفته بود. از این هنر برای جلد کتاب هایی گران بها و ارزشمند و جلدهای قرآن استفاده می شدند. تالاری زیبا و تماشایی به نام تالار علی اسفرجانی در باغ موزه نگارستان وجود دارد که آثار این هنرمند را در آن برای نمایش عموم قرار داده اند.
گردش در میان باغ سرسبز نگارستان و بازدید از موزه های داخل آن و آشنایی با گوشه ای از دوران قاجار می تواند گردشی لذت بخش در میان یکی از معروف ترین دیدنی های تهران باشد. کافه و رستورانی در این باغ به نام کافه و رستوران روحی وجود دارد و بهتر است با میل کردن یک نوشیدنی گرم یا سرد دلچسب و یا غذایی خوش طعم این گردش و تفریح را کمی لذت بخش تر کنید. یکی از میزهای این کافه در میان نماد حافظیه شیراز قرار دارد که جایگاه بسیار دنج و آرامی می باشد.
ساعت کاری کافه و رستوران روحی که در باغ نگارستان قرار دارد، از ساعت 12 ظهر تا 17 بعد از ظهر آماده خدمت رسانی به گردشگران می باشد. گردشگران می توانند در این بازه زمانی به کافه و رستوران مجموعه مراجعه کنند و میان وعده و یا غذای مورد علاقه خود را سفارش دهند و میل کنند. اگر به بازدید از جاذبه های تاریخی بیشتری علاقه مند هستید، می توانید کمی بالاتر از میدان بهارستان به سمت محله دروازه شمیران حرکت کنید و از عمارت فخروالدوله که امروزه از آن به عنوان خانه مداحان استفاده می شود، دیدن کنید.
گردشگران برای ورود به باغ نگارستان و گردش در محوطه آن مبلغی را به عنوان ورودی پرداخت کنند که با پرداخت این مبلغ می توانید علاوه بر گردش در میان باغ از موزه پاسارگاد نیز دیدن کنید. علاوه بر آن برای آن که گردشگران بخواهند از موزه های دیگر مانند موزه کمال دیدن کنند مبلغ 7 هزار تومان و برای بازدید از مجموعه موزه منیر نیز 3 هزار تومان بپردازند. لازم به ذکر است که استادان، دانشجویان و کارکنان دانشگاه تهران بلیط ورودی این باغ رایگان می باشد و همچنین گروه های دانش آموزی که از قبل هماهنگ کرده باشند، مبلغ ورودی باغ نگارستان به صورت نیم بها حساب می شود.
گردشگرانی که قصد دارند از باغ موزه نگارستان به همراه موزه های آن دیدن کنند می توانند همه روزه از ساعت 10 صبح الی 19 عصر به مجموعه باغ موزه نگارستان مراجعه کنند. همچنین اگر می خواهند تنها در محوطه باغ گردش کنند می توانند همه روزه از ساعت 10 صبح الی 20 شب مراجعه نمایند. لازم به ذکر است که موزه باغ نگارستان در روزهای دوشنبه تعطیل بوده و گردشگران تنها می توانند از محوطه باغ و کافه و رستوران آن استفاده کنند.
شماره تماس هماهنگی بازدیدهای گروهی از باغ نگارستان: 33119098-021
شماره تماس اطلاعات موزه نگارستان: 33119586-021
شماره تماس رستوران مجموعه نگارستان: 33945460-021
شماره تماس کافه مجموعه نگارستان: 33900138-021
باغ موزه نگارستان در نزدیکی یکی از اصلی ترین میدان های مرکزی شهر تهران به نام میدان بهارستان و در بخش شمالی آن قرار دارد. باغ نگارستان از قسمت شمال به خیابان شریعتمدار، از شرق به خیابان دانشسرا، از غرب به خیابان صفی علی شاه و از جنوب به میدان بهارستان منتهی می گردد. بهترین و ساده ترین روش دسترسی به باغ موزه نگارستان استفاده از مترو می باشد که برای این منظور باید سوار مترو خط فرهنگسرا – صادقیه شده و در ایستگاه مترو بهارستان پیاده شوید. هنگامی که از مترو پیاده شدید می توانید در عرض چند دقیقه پیاده روی در خیابان دانشسرا خود را به باغ موزه نگارستان برسانید و از گردش در میان آن لذت ببرید. اگر بعد از گشت و گذار در این باغ زمان کافی داشتید و علاقه به بازدید از یکی دیگر از جاذبه های تاریخی تهران را داشتید می توانید به صورت پیاده خود را به عمارت مسعودیه در ضلع جنوب غربی میدان بهارستان برسانید از آن نیز دیدن کنید.
آدرس باغ نگارستان: استان تهران، میدان بهارستان، خیابان دانشسرا، خیابان شریعتمداری
استان تهران، میدان بهارستان، خیابان دانشسرا، خیابان شریعتمداری
۷/۰۰۰ تومان
ساعات بازدید از این جاذبه
شنبه
10 الی 19یکشنبه
10 الی 19دوشنبه
10 الی 19سهشنبه
10 الی 19چهارشنبه
10 الی 19پنجشنبه
10 الی 19جمعه
10 الی 19