پارک ملی بوجاق مقصدی برای گردشگران
در پارک ملی بوجاق یکی از زیباترین مناظر طبیعت پیش روی شما خواهد بود. دشتی سرسبز که از روی سفیدرود گذر میکند و زیبایی بی حد و مرزی را به چشمان شما هدیه میدهد. این منطقه سرسبز جولانگاه اسبهای وحشی، گله گاومیشها و چراگاه گله گاوها و گوسفندانیست که صدایشان در طبیعت زیبا میپیچد و همزیستی مسالمت آمیزی با پرندگان مهاجر دارند. با لوکس ویلا همراه باشید تا سفرنامهای از بوجاق گردی نویسنده را بخوانید و در اولین فرصت به دیدن این منطقه زیبا بروید.
پارک ملی بوجاق کجاست؟
من همیشه عادت دارم زمانیکه به یک منطقه سفر میکنم؛ مناطق دیدنی اطراف آن شهر و روستا را از قبل رصد کتم و در اولین فرصت به دیدن این مناطق بروم. اولین باری که پارک ملی بوجاق را دیدم سال 95 بود. ویلایی در زیباکنار اجاره کرده بودم و درباره مناطق دیدنی نزدیک به زیباکنار مطالعه میکردم که نام بوجاق را شنیدم. از تهران راهی شدم و از سمت جاده قزوین رشت مسیرمو ادامه دادم. این جاده برای من بسیار دوست داشتنی است. همیشه بعد از پلیس راه انتهای جاده، چند دقیقهای استراحت میکنم و چای مینوشم و از هوای دلانگیز منطقه لذت میبرم.
مسیرمو تا زیباکنار ادامه دادم. از جادههای روستایی گذر کردم و بعد از 5 ساعت رانندگی به زیباکنار رسیدم. برای دیدن بوجاق شور و هیجان داشتم. کمی استراحت کردم و دوباره راهی جاده شدم تا پارک ملی بوجاق را از نزدیک ببینم. لازم است برای رسیدن به تالاب بوجاق راهی بندر کیاشهر شویم…بوجاق در محدوده بندر کیاشهر تا زیباکنار واقع شده است و بخشی از نوار ساحلی دریای مازندران را شامل می شود. تمام پارک ملی بوجاق با عنوان تالاب کیاشهر در لیست تالاب های بین المللی کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است…
دیدنی های پارک ملی بوجاق
من از سمت زیباکنار به سمت غرب راهی شدم تا ورودی بوجاق را پیدا کنم. کمی برای یافتن ورودی این منطقه حفاظت شده با مشکل روبهرو شدم. در جادهای خاکی چند کیلومتری را ادامه دادم تا یکی از زیباترین مناطق ایران را دیدم. اسبهای وحشی آزادانه بازیگوشی میکردند و گاومیشها دسته دسته، گشت و گذار میکردند. هوای تقریبا” ابری و سفیدرود پرآبی که که خروشان به سمت دریای مازندران راهی شده بود.
چند ساعتی را زیر سایه درختان نشستم و این مناظر زیبا را با دوربینی که همراهم داشتم، ثبت کردم. این منطقه آرامشی دارد که قابل وصف نیست. کافیست یکبار به این منطقه بروید تا عاشقش شوید و در مسافرتهای شما به شمال ایران، تبدیل به یکی از پاتوقهای گردشگری شما شود. در ادامه اطلاعات جامع و کاملی درباره پارک ملی بوجاق را با شما به اشتراک خواهم گذاشت.
پارک ملی بوجاق و تالاب نیلوفر کجاست؟
پارک ملی بوجاق و امیر کلایه (تالاب نیلوفر) زیستگاه پرندگان دلربایی هستند و آنها را به سایتهای پرندهنگری ایران تبدیل کرده است. برای رسیدن به آنها باید راهی استان گیلان شویم. برای این سفر میتوانید ابتدا در سی و شش کیلومتری شمال شرق لاهیجان راهی روستای امیرکلایه شوید تا تالاب نیلوفر را بیابید. در ادامه مسیرتان را به سمت بوجاق ادامه دهید. پارک ملی بوجاق از جنوب به بخشهای بندر کیاشهر و زیباکنار، از غرب به رودخانه اوشمک، از شرق به ایستگاه رادیویی امیرکیاسر و از شمال به دریای خزر در منطقه کیاشهر میرسد.
تاریخچه منطقه بوجاق
تالاب بوجاق به علت اهمیت زیستگاهی به ویژه برای پرندگان مهاجر آبزی در سال 1354 بخشی از آن به وسعت 500 هکتار به عنوان « لاگون کیاشهر »در فهرست تالاب های کنوانسیون رامسر به ثبت رسید.
این تالاب تا سال 1369 از دو بخش شرق و غربی تشکیل شده بود که حد فاصل بین دو بخش رودخانه سفیدرود جریان داشت، طغیان های پی در پی و سیلابهای متعدد سبب انحراف رودخانه شده، نهایتاً دهانه سفیدرود در فاصله 2.5 کیلومتری دهانه اولیه قرار گرفت. مضافاً اینکه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، این تالاب به عنوان تالاب 22 بهمن نیز نامگذاری گردید . منطقه بوجاق در سال 1377 به مدت 5 سال با مساحت 800 هکتار به تصویب شورای عالی حفاظت محیط زیست به عنوان منطقه شکار ممنوع اعلام گردید، همچنین بعد از گذشت 5 سال این منطقه به عنوان اولین « پارک خشکی – دریایی ایران » مدرک رسمی اخذ کرد.
چرا پارک ملی بوجاق و تالاب نیلوفر خاص است؟
پرندهنگری یکی از شاخههای مهیج طبیعتگردی است. در ایران زیستگاههای مختلفی وجود دارد که هر ساله میزبان کوچ پرندگان زیبایی از سراسر دنیاست. تالاب بوجاق و تالاب امیر کلایه (تالاب نیلوفر) دو مکان ایدهآل برای تماشای این پرندگان دلربا هستند. بوجاق به عنوان تنها پارک ملی خشکی – دریایی فهرست ملی به ثبت رسیده است و به دلیل همین اکوسیستم پرندگان گوناگونی طرفدار آن هستند.
از پرندگان تالاب میتوان به این موارد اشاره کرد: باکلان بزرگ، کاکایی پازرد، چنگر نوک سرخ، سهره جنگلی، حواصیل بزرگ سفید، کاکایی نوک سبز، کاکایی سر سیاه، حواصیل کوچک، آبچلیک تک زی، گاوچرانک، دم جنبانک ابلق، سینه سرخ، سنقر تالابی، پاشلک کوچک، پاشلک معمولی، زردپره تالابی، اردک سرسیاه، اردک سیاه کاکل، چنگر، اردک ارده ای، کشیم کوچک، کاکایی کوچک، فیلوش، بلبل خال دار، ماهی خورک، گیلار، اردک سرحنایی، اردک تاجدار، اگرت کوچک، پیپت تالابی، اردک نوک پهن، گیلانشاه بزرگ، خروس کلی، غاز خاکستری، تلیله سفید، چنگر نوک سرخ، خوتکا، قرقی، چیف چاف، الیکایی
راههای قابل دسترسی به پارک ملی بوجاق
این منطقه از طریق جاده های حسن رود به زیباکنار، لشت نشاء به زیباکنار و نیز از طریق جاده خاکی زیباکنار هم که در جوار رودخانه اشمک قرار دارد و مسیرهای خاکی متعدد دیگر قابل دسترسی برای بازدیدکنندگان و محققان می باشد.
بهترین زمان سفر به بوجاق
فصل پاییز و زمستان فصل کوچ پرندگان مهاجر به این دو زیستگاه است. اگر فقط برای تماشای پرندگان مهاجر میخواهید به این مناطق سفر کنید از نیمه پاییز تا نیمه زمستان فصل مناسبی است. در فصل بهار و تابستان نیز میتوانید از سرسبزی منطقه و تماشای موجودات بومی تالابها لذت ببرید.
لوازمی که در سفر به بوجاق باید همراه خود داشته باشیم
نخستین چیزی که لازم است حواستان به آن باشد رنگ لباسهایتان است. برای آنکه شانس بیشتری برای تماشای پرندههای تالاب داشته باشید لازم است لباسهایی به رنگ طبیعت بپوشید و از پوشیدن رنگهای تند اجتناب کنید. لباسهایی به رنگ سبز، خاکی، کرم و خاکستری بهترین گزینهها هستند. کفشی راحت و مناسب پیادهروی به پا کنید. از آنجایی که ممکن است کفش یا لباستان گِلی شود همراه داشتن کفش و لباس اضافه پیشنهاد میشود. و در آخر اینکه حتما” دوربین عکاسی خود را شارژ کنید و با باتری اضافی همراه خود ببرید.