میدان نقش جهان

مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه

محتوا نمایش

میدان نقش جهان اصفهان معروف به میدان شاهی که بعد از انقلاب سال 1357 به نام میدان امام تغییر کرد، هم اکنون میدان مرکزی شهر زیبای اصفهان است. این میدان در مجموعه‌ ی تاریخی نقش جهان قرار دارد. چهار بنای قدیمی و تاریخی در دل میدان نقش جهان اصفهان قرار دارند که شامل: عالی قاپو، مسجد شاه، مسجد شیخ لطف الله و سردر قیصریه است. در کنار این آثار ارزشمند دویست حجره دو طبقه دور تا دور این مجموعه قرار گرفته که صنایع دستی اصفهان در آن ساخته و عرضه می شوند. جالب است بدانید که میدان نقش جهان اصفهان در بهمن ماه سال 1313 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد. پس از آن در اردیبهشت ماه سال 1358 به عنوان میراث جهانی یونسکو به ثبت جهانی رسید. جالب است بدانید که میدان تاریخی نقش جهان از اولین آثاری بود که به ثبت جهانی رسید. همچنین نقش جهان در تمام طول سال، میزبان بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی می باشد.

میدان نقش جهان اصفهان

میدان نقش جهان کجاست و مسیر دسترسی به آن

میدان نقش جهان در شمال اصفهان و در مرکز اماکن تاریخی و دیدنی این شهر قرار گرفته است. مسیرهای ورودی به میدان نقش جهان، خیابان حافظ در شرق و خیابان سپه در غرب آن می باشند. در خیابان سپه که عمود بر رودخانه زاینده رود می باشد، پارکینگ برای ماشین ها وجود دارد که اغلب مواقع شلوغ و پر تردد می باشد. در شمال شرق نقش جهان میدان عتیق قرار دارد که تنها دو و نیم کیلومتر از آن فاصله دارد. جالب است بدانید  نقش جهان دارای سه محور اصلی می باشد که در این بخش با آن ها آشنا می شویم.

محور اول شمالی جنوبی می باشد که مسجد امام را به دروازه قیصریه متصل می کند. محور دوم شرقی غربی است که مسجد امامو کاخ عالی قاپو را بهم می رساند. محور سوم شرقی غربی است و کاخ چهلستون و بناهای تاریخی که در زمان های گذشته تخریب شده اند می باشد. در ادامه با محورهای اصلی این میدان آشنا می شویم:

محور اول: محور شمالی – جنوبی میدان نقش جهان می باشد که مسجد امام را به دروازه قیصریه اتصال می دهد.

محور دوم: محور شرقی – غربی می باشد که مسجد امام به عمارت عالی قاپو متصل می شود.

محور سوم: این محور نیز محور شرقی – غربی بوده و حد فاصل کاخ چهل ستون و دیگر بناهای تاریخی قرار دارد.

آدرس میدان نقش جهان: اصفهان، میدان نقش جهان

آشنایی با میدان نقش جهان

از شگفتی های میدان نقش جهان اصفهان می توان به شکل هندسی آن اشاره کرد، این میدان بر خلاف نمونه های مشابه مستطیل شکل است که طول آن 560 متر و عرض آن 160 متر است. نقش جهان به عنوان دومین میدان بزرگ در دنیا شناخته شده است و از میدان سرخ در مسکو هم وسعت بیشتری دارد. پیش از روی کار آمدن حکومت صفوی در این میدان، محلی به نام نقش جهان وجود داشت که نام خود را از یکی از شهرهای آذربایجان اقتباس کرده بود و در حال حاضر آن شهر را با نام نخجوان می شناسند.

در سفرنامه حمدالله مستوفی اینگونه آمده است که: میدان امام در قسمت شمالی اصفهان و در قلب مجموعه تاریخی شهر قرار گرفته است و در روزگاری دولت‌ خانه پادشاهان صفوی محسوب می شد. این میدان باشکوه ترین حالت خود را در زمان سلطنت شاه عباس صفوی دیده بود. هنگامی که شاه عباس پایتخت را از قزوین به اصفهان منتقل کرد، بناهای تاریخی و باشکوه زیادی در این منطقه ساخت. با ساخت این بناها در میدان، اقتصاد را رونق بخشید. همچنین در آن زمان که نقش جهان تازه ساخته شده بود، در میان همگان با نام میدان نو شناخته می شد.

با پا گذاشتن به این مجموعه وارد بخش عظیمی از تاریخ غنی و کهن ایران می شوید که از تماشای آن و گشت و گذار در آثار تاریخی آن لذت خواهید برد. اصفهان، نصف جهان همیشه برای گردشگران داخلی و حتی گردشگران داخلی جزء جذاب ترین و بهترین شهر در ایران به شمار می رود. اگر از سفرهای تکراری به مقاصد مختلف خشته شده اید به شما پیشنهاد می‌کنیم به شهر فوق العاده اصفهان سفر کنید. در تمام جهان، افراد زیادی پیدا می شوند که علاقه زیادی به میدان نقش جهان اصفهان دارند. در تاریخ 8 بهمن سال 1313 نقش جهان به عنوان مجموعه ای عظیم و تاریخی اصفهان در لیست آثار ملی ایران ثبت شد. همچنین در تاریخ اردیبهشت سال 1358 در لیست یونسکو به ثبت رسید.

میدان نقش جهان اصفهان

تاریخچه میدان نقش جهان

جالب است بدانید که میدان و بناهای تاریخی اطراف آن در زمان حکومت قاجار به مقدار قابل توجهی آسیب دیدند و تخریب شدند، اما پس از آن با روی کار آمدن حکومت پهلوی تمامی این تخریب ها درست مانند روز اول، بازسازی و مرمت شدند. پیش از روی کار آمدن حکومت صفوی در این میدان، باغ بزرگ و سرسبزی وجود داشت که در وسط میدان در کوشک نام داشت، بنا و پایگاه های نظامی از حکومت تیموریان و آق قویونلوها به جا مانده بود. این بناها در بخش غربی میدان قرار داشتند که در حال حاضر عمارت عالی قاپو جای آن ها را گرفته است. در زمان حکومت سلجوقیان، از نقش جهان به عنوان محلی برای برگزاری جشن های ملی مانند جشن نوروز و همچنین محلی برای اعدام محکومان و مجرمان استفاده می شد.

با روی کار آمدن حکومت صفوی و تغییر پایتخت از قزوین به اصفهان، میدان نقش جهان باشکوه ترین حالت خود را در این دوره از تاریخ دید و ساختمان های دولتی و کاخ شاه در این منطقه ساخته شدند. پیش از روی کار آمدن معماران حاذق و ماهری همچون استاد محمدرضا و علی اکبر اصفهانی پایه گذاران اولیه میدان بودند. برای ساخت این میدان از معماری و طراحی میدان ایرانی الهام گرفته شده است. این سبک طراحی را در میدان های مانند میدان عتیق اصفهان، میدان شاه قزوین، میدان صاحب آباد قزوین و میدان امیر چخماق یزد می توان مشاهده کرد. اگر به سردر مسجد امام نگاهی بیاندازید، کتیبه علیرضا عباسی را خواهید دید که یکی از آثار هنری در بناهای این میدان است. روی این کتیبه، با خط ثلث نوشته هایی در تمجید از شاه عباس اول وجود دارد. روی سردر مسجد جامع نیز کتیبه دیگری دیده می شود که با خط محمدرضا امامی که از معماران مشهور آن دوره بود روی آن نوشته است.

البته هنوز هم از این آثار ارزشمند مراقبت و حفاظت می شود. محلی که اکنون در آن میدان نقش جهان قرار دارد، یک باغ بسیار وسیع به همین نام و با وسعت 85 هزار متر مربع، که عرض آن 165 متر و طول آن 500 متر می باشد. در سال 1010 به فرمان شاه عباس، این میدان طراحی و ساخته شد که به آن میدان شاه عباس نیز می گویند. امروزه دور تا دور این میدان مملو از ابنیه ها و عمارت های تاریخی نظیر: سردر قیصریه، مسجد جامع عباسی، مسجد شیخ لطف اله و کاخ عالی قاپو.

در سال 1011 هجری قمری پایه گذاری شکل امروزی این بنا نهاده شد تا سال 1025 تمام بناهای آن و نقش جهان ساخته شدند. پس از به پایان رسیدن ساخت بناها، کار تزئین آن ها آغاز شد و تا زمان سلطنت شاه سلیمان و شاه سلطان حسین، شکوه بی نظیری که در این میدان وجود داشت از میان رفت و تمام آب های جاری در این میدان و سرسبزی های آن خشک شدند. در زمانی که اشرف افغان به اصفهان حمله کرد، آسیب ها و تخریب های این شهر به اوج خود رسید و تا زمان قاجار ادامه داشت. از آن به بعد و پس از تغییر پایتخت از اصفهان، از اهمیت میدان نقش جهان اصفهان کاسته شد و اهمیت خود را از دست داد.

با روی کار آمدن رضاخان پهلوی، بازسازی و مرمت ابنیه تاریخی و تمام مغازه هایی که در اطراف نقش جهان ساخته شده بودند شروع شد و اقتصاد این شهر رونق گرفت. پس از آن و در زمان حکومت رضاخان پهلوی، این میدان در لیست آثار ملی ایران ثبت شد. در سال های اخیر که برج جهان نمای اصفهان را در نزدیک میدان تاریخی نقش جهان ساختند اما با حاشیه هایی همراه بود که سرانجام به تخریب دو طبقه از آن منجر شد.

در گذشته در این میدان، جشن های سلطنتی، رژه ارتش، بازی چوگان، نمایش ها و جمعه بازارها برگزار می شد. همچنین در زمان های برگزاری جشن ها تمام این میدان چراغانی می شد. از زمان های گذشته تا به امروز، این میدان یکی از بهترین محل هابرای پیاده روی و خرید به شمار می رفت. همچنین در این میدان دو دروازه سنگی چوگان وجود داشت که از قدیمی ترین دروازه های چوگان در سراسر جهان به شمار می روند. نمونه های خارجی زمین های چوگان را از این میدان الگوبرداری کرده اند. امروزه در طبقه بالای میدان امام، موزه ی بزرگی به عنوان موزه بزرگ اسلامی در حال ساخت می باشد و پس از آن که ساخته و تکمیل شود، به عنوان عظیم ترین مرکز آشنایی با فرهنگ اسلامی شناخته می شود.

میدان نقش جهان اصفهان

تاریخچه معاصر نقش جهان

در حال حاضر میدان نقش جهان اصفهان یکی از بزرگ ترین میدان های جهان به شمار می رود. بسیاری از گردشگران خارجی که به بازدید از این شهر و میدان آمده اند توصیف های بسیار با ارزش و زیبایی راجع به این منطقه نوشته اند. این میدان بزرگترین پایگاه، مذهبی، سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و گردشگری در استان اصفهان به شمار می رود. این میدان تاریخی که از معروف ترین میادین تاریخی ایران می باشد، در تاریخ 8 بهمن ماه سال 1313 به عنوان یکی از آثار ملی کشور، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و همچنین در اردیبهشت ماه سال 1358 در میان میراث جهانی یونسکو اضافه و به ثبت جهانی رسید. این میدان تاریخی به عنوان بزرگترین پایگاه مذهبی، سیاسی، اقتصادی، تفریحی و توریستی در اصفهان محسوب می شود هر ساله میلیون ها گردشگر داخلی و خارجی برای بازدید از آن به اصفهان سفر می کنند.

دلیل نامگذاری نقش جهان

همانطور که پیش تر اشاره شد، یک باغ به نام نقش جهان در زمان پیش از حکومت صفویان به جای این میدان قرار داشت. نام این باغ زیبا اقتباس گرفته شده از نام شهری در آذربایجان می باشند. اما این شهر نیز امروزه با نام نخجوان شناخته می شود. در زمان حکومت رضا شاه تمام بناهای اطراف این میدان و خود میدان مورد بازسازی قرار گرفتند و تصمیم بر آن شد، به صورت رسمی نام میدان شاه را برای آن انتخاب کردند و در پی آن هم نام مسجد عباسی را به مسجد شاه تغییر دادند. در حال حاضر این میدان با نام میدان امام یا میدان امام خمینی شناخته می شود.

معماری نقش جهان

برای طراحی و معماری این میدان زیبا و تاریخی از معماری و طراحی میدان عالی قاپو در قزوین، میدان عتیق دوران آل بویه در اصفهان و میدان حسن پادشاه در تبریز اقتباس گرفته شده و با الهام گرفتن از طراحی و معماری آن ها، توانستند جاذبه ای تاریخی و بی نظیر را در میان شهر اصفهان به یادگار بگذارند. با توجه به آن که سالیان زیادی از ساخت این میدان و بناهای تاریخی اطراف آن می گذرد، اما همچنان توانسته شکوه و جلال خود را حفظ نماید و در جهان زبان زد باشد.

این بنای تاریخی که در زمان صفویه ساخته شده، طراحان آن سعی داشته اند از آن یک ارسن شهری ایجاد نمایند و مجموعه ای بناها و ساختمان های مختلف را در اطراف آن بسازند تا کسب و کار و اقتصاد اصفهان رونق پیدا کند و بسیاری از نیازهای شهری برطرف شوند. همچنین طراحان و معماران این میدان زیبا و تاریخی سعی داشته اند از نقشه و طرح بی نظیری برای نقش جهان بهره گیرند که هیچ نمونه مشابهی در جای دیگر از آن وجود نداشته باشند. ارسن شهری میدان نقش جهان متشکل از بناهای تاریخی و دیدنی همچون مرکز اقتصادی، مرکز مذهبی، مرکز اجتماعی و مرکز حکومتی می باشد و وجود این بناهای تاریخی و مختلف توانسته اند میدان نقش جهان را به اثری تاریخی و بی همتا در کل جهان تبدیل سازند.

بناهای تاریخی و باغ های مختلفی در زمان های گذشته در بخش پشت این میدان وجود داشتند که ادامه آن ها تا رودخانه زاینده رود ادامه داشتند. اما پس از آن که بافت جدید شهری در شهر اصفهان صورت پذیرفت، بسیاری از آن بناهای تاریخی از بین رفتند و دیگر خبری از آن بناها نیست و تنها بناهای تاریخی که از آن دوره به یادگار مانده اند، هشت بهشت و کاخ چهل ستون می باشند. فضای معماری و طراحی میدان زیبای نقش جهان در گذشته با امروز تفاوت بسیاری داشته و چیزی که امروزه ما به عنوان نقش جهان مشاهده می کنیم، با نقش جهان قدیم بسیار متفاوت می باشد. اصلی ترین دلیل این تفاوت به فضای وسیع و گسترده آن مربوط می شود که در زمان های گذشته این میدان دارای وسعتی بسیار بیشتر از اکنون بوده و معماران برای جلوگیری از ویرانی و تخریب طاق ها، فضای میدان را کوچکتر و محدودتر ساختند و در پی آن چندین و بازار و طاق به بناهای اطراف میدان افزوده شدند. علاوه بر آن که با گسترش وسعت میدان بر ایمنی میدان کمک شایانی کردند، تعداد زیادی حجره های تجاری دور میدان نیز ساخته شدند که تأثیر به سزایی در رونق اقتصادی اصفهان داشته اند.

میدان نقش جهان اصفهان

طراحی میدان نقش جهان

میدان نقش جهان از اصلی ترین و معروف ترین مجموعه های تاریخی ایران است که در شهر اصفهان قرار گرفته و مهمترین وجه تمایز آن با دیگر میدان های این شهر، شکل هندسی آن می باشد که به صورت مستطیل ساخته شده و دیگر میادین شهر به صورت دایره و بیضی می باشند. با توجه به آن که میدان سرخ مسکو به عنوان معروف ترین میدان جهان به لحاظ وسعت شناخته می شود، نقش جهان از آن وسیع تر و بزرگ تر می باشد. علاوه بر میدان سرخ مسکو، میدان معروف دیگری در کشور بلژیک وجود دارد که با میدان بروکسل نام دارد و حتی آن نیز دارای وسعت کمتری نسبت به نقش جهان اصفهان می باشد. با تمام این تفاسیر دریافتیم که میدان نقش جهان از معروف ترین میادین جهان می باشد که در جایگاه خاصی در جهان قرار گرفته و میلیون ها گردشگر از داخل و خارج کشور به سراغ بازدید از آن راهی اصفهان می شوند.

دیدنی های نقش جهان اصفهان

به هر نقطه از اطراف میدان نقش جهان نگاهی کنید، بناها و آثار تاریخی متعددی خواهید دید که سبمل زندگی شهرنشینی و همبستگی ملی را به نمایش گذاشته اند. در ضلع جنوبی نقش جهان مسجد جامع عباسی یا مسجد شاه به منظور اجتماعات مردم در این منطقه وجود دارد. در ضلع شرقی میدان مسجد شیخ لطف الله، در بخش غربی میدان عمارت عالی قاپو و سردر قیصریه و ضلع شمالی میدان نیز مرکز اقتصادی اصفهان می باشد.

درست در قسمت میانی نقش جهان یک حوض بزرگ با رقص فواره های متعدد قرار دارد که چشم هر بیننده ای را به خود جذب می کند. در دو طرف این میدان بناهای اسلامی و مساجد قرار دارند و در بخش دیگر یک کاخ قدیمی و تماشایی وجود دارد. این میدان در دوران صفویه طراحی و ساخته شده که در عصر خود با توجه به وسعت و معماری فوق العاده اش، جزء شگفتی های به یادماندنی تا به امروز باقی مانده.

میدان امام به جای میدان کوچکی که از دوران تیموریان باقی مانده بود احداث گردید. به هنگامی که دو مسجد امام و شیخ لطف الله و سردر بازار قیصریه ساخته شد این ۳ بنا با طاق های متحدالشکل به هم مربوط شدند و با پایان یافتن میدان و خاتمه تزئینات، کف آن شن ریزی و مسطح شد. از این زمان بود که میدان برای انجام مسابقات و بازی های معمول آن عصر مانند چوگان و قاپوق اندازی مورد استفاده قرار می گرفت. دو ستون سنگی که در جلو مسجد امام واقع شده و قرینه آنها نیز روبروی بازار قیصریه هستند بیانگر انجام بازی چوگان و سایر ورزش ها در میدان می باشند. در اطراف میدان و دور تا دور آن حجره های تاریخی ساخته شده اند که امروزه مرکز فروش صنایع دستی استان اصفهان محسوب می شود. در سال های اخیر تمام این حجره ها به منظور حفظ هنر و گسترش صنایع دستی اصفهان، مورد بازسازی قرار گرفتند.

میدان نقش جهان اصفهان

توحید خانه

توحید خانه از دیگر بناهای معروف و با ارزشی است که در اطراف نقش جهان قرار گرفته و از آن به عنوان مطبخ و زندان کاخ در زمان های گذشته مورد استفاده قرار می گرفت. دستور ساخت توحید خانه را شاه عباس اول صادر نمود و از همین رو قدمت آن به دوره صفویه باز می گردد. این بنا در پشت کاخ عالی قاپو اصفهان ساخته شده است. در زمان حکومت صفویان از این توحید خانه صفویان به عنوان محلی برای عبادت و مورد استفاده قرار می گرفت و به عنوان مثال می توان به شب های جمعه اشاره کرد که برای برگزاری مراسم های عبادت گروهی اشاره نمود. در زمان های گذشته، توحید خانه مکانی مقدس به شمار می رفت و به گونه ای بود که عدالت خواهان به سراغ آن می رفتند و در آن به اعتصاب می پرداختند.

در مقابل نیز هیچکس اجازه ورود، تجاوز به حریم عدالت خواهان به ویژه با سلاح را نداشتند. اما زمانی که دولت های قاجار و پهلوی روی کار آمدند، توحید خانه با تغییر کاربری مواجه گردید و به مطبخ و زندان کاخ تبدیل شد. بنای توحید خانه در حال حاضر در محوطه دانشکده معماری دانشگاه هنر اصفهان واقع شده و برای بازدید از آن بایستی از عمارت عالی قاپو بگذرید تا بتوانید به آن دسترسی پیدا کنید و از به بازدید از آن بپردازید. توحید خانه با شماره ثبت 1713 و در تاریخ 25 خرداد ماه سال 1365 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.

کاخ عالی قاپو

یکی از چشم نوازترین بناها در میدان نقش جهان اصفهان کاخ عالی قاپو است که در ضلع غربی آن قرار دارد و با ظاهری دلفریب شما را به دنیای درون خود دعوت می کند. این عمارت 50 متر ارتفاع و 6 طبقه دارد که با راه پله های مارپیچ به یکدیگر راه دارند. کاخ عالی قاپو اصفهان بین سال های 973 تا 977 هجری توسط شاه عباس اول و پس از انتقال پایتخت صفوی از قزوین به اصفهان بنا نهاده شد تا به عنوان مقر و دولتخانه حکومتی شاهان صفوی مورد استفاده قرار گیرد. ساخت عالی قاپو در نقش جهان اصفهان طی 5 مرحله معماری و در زمان جانشینان شاه عباس اول به ویژه شاه عباس دوم و شاه سلیمان ادامه یافت و روز به روز زیباتر شد.

تماشایی ترین قسمت این کاخ گچ بری‌های آخرین طبقه آن است که به اتاق موسیقی یا اتاق صوت شهرت دارد و نقش سازهای مختلف در آن دیده می شود. راز شکوهمندی این بنا نیز در مینیاتورهای آن نهفته است که کار هنرمند معروف عصر صفوی، رضا عباسی هستند و جلوه ای خاص به این اثر بخشیده اند.

زمان بازدید از کاخ عالی قاپو: همه روزه به جز 14 خرداد، 21 رمضان، تاسوعا و عاشورای حسینی، 28 صفر، 25 شوال (شهادت امام جعفر صادق (ع))

ساعات بازدید از کاخ عالی قاپو: 09:00 تا 16:30 در نیمه اول سال، 09:00 تا 16:30 در نیمه دوم به استثنای جمعه ها هنگام نماز جمعه، ایام سوگواری و اعتکاف

قیمت بلیط کاخ عالی قاپو: 5 هزار تومان برای گردشگران ایرانی و 50 هزار تومان برای گردشگران خارج

کاخ عالی قاپو

برج جهان نما یا ارگ جهان نما

برج جهان نما که با نام ارگ جهان نما نیز شناخته می شود، از دیگر بناهایی است که در سال 1381 در منظر فرهنگی میدان نقش جهان بنا گردید و به عنوان جدیدترین بناهای اطراف نقش جهان اصفهان شناخته می شود. از آنجایی که نقش جهان در میراث جهانی یونسکو ثبت گردیده بود و یکی از مهمترین قوانین میراث جهانی یونسکو این است که ساخت و ساز جدیدی در آن بنا وجود نداشته و حریم آن ها مشخص می باشند. از همین رو ساخت برج جهان نما در اطراف نقش جهان سبب گردید که احتمال خروج آن از میراث جهانی یونسکو بالا برود. برای جلوگیری از خروج میدان تاریخی نقش جهان از میراث جهانی یونسکو جلسات متعددی برگزار شد و تصمیم بر آن شد که تنها دو طبقه از این برج برای حفظ منظر فرهنگی این میدان تاریخی و زیبا، تخریب گردند.

مسجد جامع عباسی یا مسجد امام

مهمترین مسجدی که از دوره حکومت صفوی در اصفهان به جا مانده است، مسجد شاه عباسی می باشد. در سال 1020 ساخت این مسجد آغاز شد و کار تزئینات آن در زمان شاه سلیمان صورت پذیرفت. این بنای تاریخی توسط معمار پیره دست، علی اکبر اصفهانی ساخته شد و کتیبه ای که روی سردر این بنا قرار داده شده، توسط هنرمند خوش نویس دوره صفوی، علیرضا عباسی نوشته شده است.

یکی از معماری های دوره صفوی مسجد امام است که بسیار هنرمندانه ساخته شده است. یکی از ویژگی های اصلی و مهم این بنا، بازتاب صدا زیر گنبد آن می باشد. در گذشته این مسجد را با نام های: مسجد شاه، مسجد سلطانی و مسجد کبیر عباسی می شناختند.

دروازه های چوگان

میدان چوگان نقش جهان مساحتی حدود 83.500 متر مربع دارد. در ضلع های شمالی و جنوبی میدان تاریخی نقش جهان دروازه های چوگان قرار گرفته اند که به صورت ستون های سنگی و با ارتفاع کوتاه می باشند. دروازه های چوگان نماد جشن ها و بازی های دوران صفویه می باشد و با توجه به قدمت زیادی که دارند، از قدیمی ترین و مهمترین دروازه های چوگان در کل دنیا شناخته می شوند. این زمین چوگان که از مهمترین و معروف ترین زمین های چوگان در تمام جهان محسوب می شود، از آن به عنوان الگویی برای ساخت دیگر زمین های چوگان مشهور دیگر در دنیا از آن استفاده می کنند.

میدان نقش جهان اصفهان

سر در قیصریه

در ضلع شمالی میدان نقش جهان، سر در قیصریه وجود دارد که دروازه ورودی به بازار سنتی اصفهان می باشد. سر در قیصریه دارای یک دروازه اصلی و چهار در فرعی می باشد. حوضی مقابل این دروازه قرار داشت که در سال 1340 آن را به باغچه تبدیل کردند. اما امروزه نیز به همان شکل اولیه خود یعنی حوض تبدیل شده است.

در طبقه سوم بازار سنتی اصفهان نقاره خانه ای بود که زمان های مختلف روز را با صدای خوش موسیقی اعلام می کردند. این قسمت در زمان قاجار مورد تخریب قرار گرفت. دلیل نام گذاری این بنا به نام قیصریه این است که یک بنای دیگر به همین شکل در شهر قیصریه وجود دارد و به همین دلیل این بنا را نیز قیصریه نامیدند.

مسجد شیخ لطف الله

مسجد شیخ لطف الله که در ضلع شرقی این میدان تاریخی جای گرفته است، از زیباترین مساجد تاریخی ایران و جهان می باشد و دستور ساخت توسط شاه عباس اول صادر شده بود. بیشترین خسارت و آسیبی که به بنای این مسجد وارد آمده بود، مربوط به زمان قاجاریان بوده، اما در زمان حکومت رضاشاه پهلوی، تمام خرابی ها و آسیب ها مورد بازسازی و مرمت قرار گرفتند. گنبد بزرگی به ابعاد 32 متر برای این مسجد ساخته شده که ساخت آن حدود 17 سال به طول انجامید. کاشی کاری های آن در سال 1315 هجری شمسی مورد بازسازی قرار گرفته است. معماری مسجد شیخ لطف الله به عهده یکی از معروف ترین معماران دوران صفوی که استاد محمدرضا اصفهانی بود. این مسجد تاریخی نسبت به بسیاری دیگر از مساجد ایرانی تفاوت هایی دارد. از جمله تفاوت های بارز مسجد شیخ لطف الله می توان به نداشتن مناره و حیاط چهار ایوانی اشاره نمود.

آدرس مسجد شیخ لطف الله: اصفهان، ضلع شرقی میدان نقش جهان

مغازه های میدان نقش جهان

نقش جهان به عنوان محبوب ترین و پر طرفدارترین جاذبه های دیدنی اصفهان است که بسیاری دیگر از جاذبه های گردشگری و دیدنی اصفهان در آن جای گرفته اند و در هر زمانی از سال به سراغ بازدید از آن بروید، جمعیت زیادی از گردشگران را خواهید دید که برای گردش و تفریح و حتی خرید به سراغ این میدان آمده اند. از جمله دیدنی های این میدان تاریخی بازارها و حجره های آن می باشند که از بهترین مکان ها برای خرید سوغاتی و یادگاری به شمار می روند. علاوه بر بازارهای مختلف، حجره های متعدد و متنوعی در اطراف نقش جهان قرار دارند که قدمت آن ها به دوره های گذشته باز می گردند و هر کدام از آن ها بخشی از تاریخ گذشته را برای ما بازگو می کنند. حجره هایی که دور این میدان قرار دارند، معمولا نخستین گزینه ها برای خرید سوغاتی و یادگاری محسوب می شوند که گردشگران به سراغ آن ها می روند. در این مغازه ها انواع اجناس و کالاهای مختلف که اغلب آن ها به عنوان سوغات اصفهان تلقی می شوند، وجود دارند و گردشگران می توانند به راحتی مغازه مورد نظر خود را پیدا کرده تا از محصولات و اجناس مورد نظر خود را تهیه نمایند.

امکانات تفریحی نقش جهان اصفهان

هنگامی که به استان اصفهان سفر کردید و به نقش جهان راهی شدید، می توانید از جاذبه های دیدنی و گردشگری که در آن وجود دارد استفاده کنید. برای آن که بتوانید از تمام امکانات تفریحی و گردشگری این منطقه استفاده کنید به چند روز زمان نیاز دارید و تمام آن ها را نمی توانید در یک روز تمام کنید.

بازدید از جاذبه های تاریخی میدان نقش جهان

میدان نقش جهان که از اصلی ترین جاذبه های دیدنی و گردشگری اصفهان به شمار می رود، مملو از آثار باستانی و بناهای تاریخی می باشد. بسیاری از گردشگران چه داخلی و چه خارجی علاقه زیادی به بازدید از این ابینه تاریخی دارند. در تمام این بناهای تاریخی، راهنمایی های لازم و مربوط به بنا وجود دارد که می تواند پاسخگوی بسیاری از سوالات گردشگران باشد. هنگامی که در این میدان و بناهای تاریخی موجود در آن قدم می زنید، احساس می کنید که به زمان گذشته سفر کرده اید و با تمام حس و حال های زمان های قدیم آشنا خواهید شد.

میدان نقش جهان اصفهان

بازار گردی در میدان نقش جهان

یکی از بهترین مراکز خرید استان اصفهان، بازار قیصریه می باشد که در آن تمام صنایع و محصولات دستی و سنتی اصفهان، ظروف دست ساز مسی، فرش های دست باف و خشکبار وجود دارند. از دیگر بازارهای اصفهان می توان از بازار بزگ اصفهان نام برد که در نزدیکی های بازار قیصریه قرار دارد.

تنوع محصولات در این بازارها بسیار بالا بوده و از قیمت های مناسبی برخوردارند. این دو بازار مسقف می باشند. حجره هایی که دور میدان نقش جهان وجود دارند نیز تمام محصولات و صنایع دستی را دارند اما با یمت بالاتری نسبت به بازار بزرگ اصفهان و بازار قیصریه به فروش می رسانند.

پیاده روی و درشکه سواری در نقش جهان

در نقش جهان فضای سرسبز، گل کاری های زیبا، حوض های فیروزه رنگ با فواره های بلند توانسته اند فضای بسیار سرزنده و زیبایی را به وجود آورند. پیاده روی در این محیط فرح بخش گردشگران را سرشار از انرژی مثبت می کند. همچنین نیمکت هایی برای استراحت گردشگران و مسافران در اطراف میدان تعبیه شده است که می توانند با نشستن روی آن ها رفع خستگی کنند و از تماشای فضای زیبای اطراف لذت ببرند.

همچنین در بخش های مختلف میدان نیز اسب هایی وجود دارند که امکان درشکه سواری را برای گردشکران پدید آورده اند. به دلیل استقبال زیاد گردشگران برای استفاده از درشکه ها، معمولا باید کمی متظر بمانید. اما این انتظار به تفریحی که در انتظار شماست می ارزد.

میدان نقش جهان اصفهان

رستوران ها و کافه های اطراف نقش جهان

اگر به تمام نقاط اطراف میدان نگاهی بیاندازید، مغازه هایی را خواهید دید که در آن ها انواع خوراکی های خوشمزه و غذاهای لذیذ می فروشند. انواع مختلفی از بستنی ها و دسرهای خوشمزه، آش های داغ و لذیذ، دوغ و گوشفیل و دیگر خوراکی های خوشمزه را می توانید در اینجا پیدا کنید. در این میدان می توانید پس از گشت و گذار و تفریحاتی که انجام دادید، در یکی از رستوران های اطراف میدان وعده غذایی خود را میل کنید و لذت ببرید.

عکاسی در فضایی تاریخی

یکی از کارهایی که در این سفر نباید فراموش کنید، عکاسی از سوژه های مختلف است که در این شهر تاریخی و میدان زیبای نقش جهان پیدا می کنید. بهتر است تمام لحظات خوش خود را در این سفر به ثبت برسانید.

نظر مورخان درباره میدان نقش جهان

همانطور که می دانیم، گردشگران داخلی و خارجی زیادی در تمام طول سال به سراغ بازدید از میدان نقش جهان می روند و می توان به جرأت گفت که به صورت سالانه میلیون ها گردشگر خارجی به بازدید از این میدان و دیگر جاهای دیدنی اصفهان راهی این شهر می شوند. علاوه بر آن که بناهای تاریخی متعدد و مختلفی دور تا دور این میدان را فرا گرفته اند، بر جذابیت معماری و نقشه بی نظیر آن افزوده اند. در این بخش از مطلب می خواهیم به آشنایی با نظر برخی از گردشگران و مورخان درباره نقش جهان بپردازیم.

از جمله جهانگردانی که به ایران سفر کرده بود و به بازدید از این میدان زیبا اقدام نموده بود، می توان به دیو لافو اشاره کرد که در سال 1298 هجری قمری به سراغ بازدید از این میدان راهی اصفهان شد. وی پس از سفر به اصفهان و بازدید از میدان زیبا و تاریخی نقش جهان اینگونه اظهار نظر داشت که: من کاملا مطمئن هستم که در هیچ تمدن مدرن و شهر نشینی بنایی همانند میدان نقش جهان از نظر معماری، زیبایی و تقارن وجود ندارد و می توان گفت این اثر یکی از شاهکارهای بی نظیر معماری در جهان است. این موارد تنها تفکرات و دیدگاه شخصی من نیست بلکه تمام معماران و مهندسان اروپایی هم چنین نظری در رابطه با طراحی و معماری بی نظیر این میدان تاریخی و زیبا دارند. میدان زیبای نقش جهان با توجه به معماری و طراحی بی نظیر و با شکوهی که برای آن در نظر گرفته شده است، علاوه بر آن که گردشگران زیادی را به سمت خود فرا خوانده، توجه بسیاری از جهانگردان را به خود جلب نموده است.

یکی دیگر از جهانگردانی که برای بازدید از این میدان راهی ایران شد و به اصفهان سفر کرد، جهانگردی ایتالیایی به نام پیتر دلاواله می باشند. او اذعان می دارد که دور تا دور این میدان با شکوه را بناهای زیبا، خیره کننده، هماهنگ و منظمی بدون هیچگونه فاصله فرا گرفته اند و به قدری تمامی غرفه ها، ایوان ها و پنجره های زیبای آن ها هم سطح با خیابان و محوطه اطراف خود می باشند که نظر هر بیننده ای را از دور به خود جلب می کند و بسیار تحسین برانگیز می باشد. جهانگرد فرانسوی به نام شاردان از دیگر جهانگردانی است که به بازدید از نقش جهان اقدام نموده و بر این عقیده می باشد که این میدان به عنوان یک مرکز خرید و فروش بسیار بزرگ در میان شهر اصفهان می باشد و هیچ نمونه ای حتی نظیر آن در جهان دیده نمی شود. پروفسور هینتس به عنوان ایران شناس آلمانی در رابطه با طراحی و معماری میدان نقش جهان اصفهان اینگونه نظر دارد که بنای تاریخی این میدان در بخش مرکز شهر اصفهان قرار گرفته و از اصول شهرسازی، معماری و طراحی بی نظیری برخوردار است و در هیچ کجای جهان نمونه ای از آن پیدا نمی شود.

میدان نقش جهان اصفهان

زمان بازدید از میدان نقش جهان

میدان نقش جهان جاذبه ای تاریخی و عمومی در میان دیدنی های اصفهان می باشد که بازدید از آن همه روزه به صورت شبانه روزی امکان پذیر بوده و گردشگران می توانند در هر ساعتی از شبانه روز که بخواهند به بازدید از این میدان تاریخی و زیبا اقدام نمایند. اما بناهای تاریخی و متعددی که در اطراف میدان وجود دارند، ساعت کاری های مختلفی دارند و در ایام سوگواری و شهادت ها تعطیل می باشند و امکان بازدید از آن ها وجود ندارند. به عنوان مثال می توان گفت مسجد امام در روزهای جمعه تعطیل می باشد. هر کدام از بناهای اطراف این میدان بناهایی تماشایی و تاریخی هستند که بازدید از هر کدام از آن ها می تواند حس و حال جداگانه ای داشته باشد. همچنین برای بازدید از هر بنای تاریخی که در اطراف میدان وجود دارند، بایستی بلیط های جداگانه ای تهیه نمایید که قیمت آن ها با یکدیگر متفاوت هستند. توجه داشته باشید هر کدام از این بناها دارای ساعت کاری های مختلفی می باشند و بهتر است پیش از رفتن به سراغ هر کدام از آن ها، از ساعت بازدیدشان مطلع شوید.

اجاره سوئیت قیمت مناسب در اصفهان

اگر می خواهید به اصفهان سفر کنید و به دنبال اجاره سوئیت در اصفهان هستید، بهتر است از یک هفته پیش از تاریخ سفرتان اقدام به رزرو اقامتگاه خود کنید. به دلیل پرطرفدار بودن شهر اصفهان، در بیشتر طول سال میزبان مسافران و گردشگران زیادی می باشد. سوئیت در اصفهان اجاره یکی از بهترین اقامتگاه ها در این شهر به شمار می روند. زیرا هم در تمام نقاط اصفهان دیده می شوند و هم دارای قیمت های مناسب تری نسبت به هتل ها می باشند.

میدان نقش جهان اصفهان

سوالات متداول

میدان نقش جهان کجاست؟

میدان نقش جهان در شمال اصفهان واقع شده که در خیابان حافظ در شرق و خیابان شپه در غرب آن قرار دارند.

قدمت میدان نقش جهان به چه دوره ای بازمی گردد؟

صفویه؛ ساخت آن از سال 1011 هجری قمری آغاز گردید.

مساحت میدان نقش جهان اصفهان چقدر است؟

میدان نقش جهان دارای طولی حدود 500 متر و عرض 160 متر می باشد و از بزرگ ترین میدان های جهان به شمار می رود.

از جاهای دیدنی میدان نقش جهان نام ببرید؟

مسجد شیخ لطف الله، کاخ عالی قاپو، مسجد جامع عباسی، سردر قیصریه، دروازه های چوگان

[html_block id=”66601″]

راهنما سایت

آدرس

اصفهان، میدان نقش جهان

شماره تماس

هزینه بازدید

رایگان

ساعات بازدید از این جاذبه

شنبه

24 ساعته

یک‌شنبه

24 ساعته

دو‌شنبه

24 ساعته

سه‌شنبه

24 ساعته

چهار‌شنبه

24 ساعته

پنج‌شنبه

24 ساعته

جمعه

24 ساعته
مسیریابی آنلاین
مطالب مشابه