دریاچه سقالکسار

مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه

دریاچه سقالکسار یکی از زیباترین جاذبه های طبیعی ایران است که در استان گیلان و روستایی به همین نام واقع شده است. در مسیر راه بقعه آقا سید شریف که در اطراف شهرستان شفت گیلان قرار دارد، تکه ای از بهشت در قالب دریاچه ای پاک، رخ می نمایاند که دریاچه سقالکسار نام دارد و هرساله مشتاقان بسیاری را به این منطقه می کشاند. در این یادداشت قصد داریم شما را با این منطقه گردشگری آشنا نماییم. با لوکس ویلا همراه باشید.

معرفی دریاچه سقالکسار

زیبایی خیره کننده دریاچه سالکسار سالانه در فصول مختلف سال، گردشگران بسیار زیادی را به سوی خود می کشاند تا اوقاتی خوش، زیبا و دلچسب را در کنار این طبیعت زیبا تجربه نمایند. رنگ های جادویی و چشم نواز این دریاچه نگاه هر بیننده ای را به خود خیره میکند، چرا که انعکاس طبیعت زیبای اطراف دریاچه سقالکسار در آینه شفاف آب در هر فصل، ترکیب های رنگی متفاوتی را از رنگ های آرام سبز و نیلی و بنفش گرفته تا پی رنگ های آتشین پاییز با جلوه ای روح نواز ایجاد می کند. شاید اگر دریاچه سقالکسار را پاک ترین دریاچه ایران بنامیم چندان بیراه نگفته باشیم. کافی است دقایقی در کنار درختان انبوه این دریاچه بنشینید تا آرامش و سکون حقیقی طبیعت زیبای این محدوده از ایران که باید آن را تکه ای از بهشت دانست در روح و روان شما جاری شود.

تاریخچه دریاچه سقالکسار و ریشه و معنای نام آن

آن طور که از شنیده ها بر می آید در گذشته پرندگان بسیاری از جمله لک لک، سار، سیتی و … در اطراف این دریاچه زیست می کردند و برای آبخوری دراطراف این دریاچه گرد می آمدند. اما در مورد ریشه نام این دریاچه سه روایت وجود دارد که در مورد سندیت هیچ کدام قطعیتی وجود ندارد، اما این روایات از زبان بومیان این محل و راهنمایان گردشگری شنیده می شود.

  • روایت اول: در روایت اول همان طور که در سطور بالا اشاره شد نامگذاری دریاچه سقالکار با پرندگان مرتبطت بوده است و واژه سقالکاسار برگرفته از کلمات سار، لک (مخفف لک لک) و سقا است. که ترکیب این سه واژه به معنای محل آبخوری پرندگان سار و لک لک است. هرچند این مطلب خیلی هم معتبر نیست.
  • روایت دوم: اما در روایت دوم که احتمال صحت آن بسیار بیشتر و بالاتر است سقالک را شکل معرب دو واژه پارسی پهلوی سیالخ و سار می دانند. سیالخ به معنی خار سه پهلو است و سار نیز به معنای سر.

بنابراین سقالکسار را می توان به معنای سر خار سه پهلو دانست.

  • روایت سوم: در روایت سوم نیز معنای تپه را برای سقالک برشمرده اند و قسمت انتهایی واژه سقالکسار را به همان معنای سر و بالا در نظر گرفته اند. به این ترتیب در روایت سوم سقالکسار در روایت سوم معنای تپه را می دهد.

یکی دیگر از نام های روستای سقالکسار، سالکه سار است.
دریاچه سقالکسار در زمستان

سد خاکی دریاچه سقالکسار

یک سد خاکی که در اطراف دریاچه زیبای سقالکسار قرار گرفته موجب پدید آمدن و تشکیل این دریاچه زیبا شده است. چشمه سارهای اطراف دریاچه و نیز ریزش های جوی موسمی، آب دریاچه سقالکسار را که در حدود 15 هکتار مساحت دارد تامین می کنند.

ناگفته نماند که در اطراف شهرستان شفت که روستای سقالکسار فاصله چندانی با آن ندارد، چندین دریاچه طبیعی وجود دارد که تمامی این دریاچه ها نیز فضای روح نواز و هیجان انگیزی را برای گردشگران ایجاد می کنند اما از آن جایی که سد خاکی سقالکسار موجب شده دریاچه سقالکسار تبدیل به بزرگترین دریاچه منطقه شود، شهرت این دریاچه از سایر دریاچه های دیگری که در این منطقه واقع شده اند بیشتر باشد. در اطراف سدخاکی، درختان بلوط سر به فلک کشیده ای را می توان مشاهده کرد. این سد خاکی مشکل آبیاری کشاورزان و شالیکاران این ناحیه را رفع نموده است. جعفر خوشحال یکی از کشاورزان برتر کشور پیشنهاد ساخت سد را در سال 1362 به رئیس جمهور وقت داد و پس موافقت با این طرح و اجرای آن مشکلات آبیاری برنج کاران و چای کاران اطراف آن منطقه تا حدود زیادی رفع شد.

به همین خاطر به جهت تقدیر از وی تندیس یادمان وی در بخش ورودی سدخاکی قرار گرفته است. البته دریاچه سقالکسار تنها جاذبه گردشگری این روستا نیست. کافی وارد روستا شوید تا خوشه های طلایی گندم، و عطر دلنشین برنج در شالیزارهای روستا شما را سرمست کند.

سد خاکی سقالکسار

کلبه قرمز اسرار آمیز وسط دریاچه سقالکسار

اگر از فاصله اندک دور به دریاچه سقالکسار بنگرید، یک نقطه قرمز را در میان دریاچه خواهید دید که قطعا توجه شما را به خود جلب خواهد کرد. نزدیکتر که بروید متوجه می شوید این نقطه قرمز یک کلبه است که بخش زیادی از آن در زیر آب فرو رفته است و شیروانی سرخ رنگش از میان دریاچه خود را می نمایاند. البته گاهی به دلیل کمبود بارش باران علاوه بر سقف شیروانی آن بخش های دیگری از این کلبه قرمز را می توان دید. در مورد این کلبه داستان های مختلف و جالبی وجود دارد که هیچ کدام از آن ها را با قطعیت نمی توان تایید کرد.

کلبه قرمز دریاچه سقالکسار

چرا سقالکسار را پاک ترین دریاچه گیلان می دانند؟

یکی از اتفاقات تاسف آور و حساسیت برانگیزی که طول سالیان اخیر به زیبایی و سلامت چهره طبیعت ایران آسیب جدی زده، رها کردن زباله ها و پلاستیک در مناطق طبیعی و گردشگری از سوی گردشگران است. مسئولان گردشگری این ناحیه تدبیر جالبی برای جلوگیری و رفع این مشکل اندیشیده اند. بر اساس مصوبه شورای اسلامی روستای سقالکسار، بازدیدکنندگان دریاچه هنگام ورود به منطقه گردشگری باید مبلغ اندکی پول را پرداخت نمایند و سپس یک کیسه زباله را دریافت می کنند. این کیسه زباله به دو منظور به گردشگران داده می شود؛ یکی آنکه زباله های شان را در طبیعت رها نکنند تا علاوه بر وارد ساختن آسیب های جدی به محیط زیست، پاسخ هدیه ای که طبیعت در قالب هوای پاک، زیبایی و آرامش به آن ها می دهد با مخدوش ساختن چهره اش ندهند.

دوم آنکه اگر انسان های بی ملاحظه ای پیش از آن ها اقدام به زباله ریزی کرده بودند آن ها از محیط دریاچه بزدایند و در کیسه زباله بریزند. در صورتی که هنگام بازگشت از دریاچه سقالکسار، بازدیدکنندگان کیسه زباله را پر تحویل دهند (به این معنی که زباله های خود را بر زمین نریخته اند و نیز زباله های دیگری که به چشم شان آمده است را نیز از اطراف آن زدوده اند)،  بخش زیادی از مبلغی که پرداخت کرده اند به آن ها بازگردانده می شود.

دریاچه سقالکسار در بهار

بر کسی پوشیده نیست که آب و هوا و طبیعت گیلان، توانایی خلق در هر فصل زیبایی های چشم نواز بسیاری را دارد. فصل بهار، فصل شکوفایی و زنده شدن دوباره زمین و رشد شکوفه ها و رویش جوانه ها و… است. بنابراین رنگ های بسیار زیبا و جالبی در اطراف دریاچه شاهد خواهید بود در عین حال هوای محوطه سدخاکی سقالکسار بسیار معتدل و مطبوع است. البته بارندگی های شدید و ناگهانی بسیاری در اوایل فصل بهار در این ناحیه اتفاق می افتند. پس بهتر است پیش از آن که عازم دریاچه سقالکسار شوید پیش بینی های لازم را انجام دهید و ابزار و وسایل مناسب را به همراه خود داشته باشید.

در ادامه می توانید عکسی جذاب از فضای دلنشین و دلربای دریاچه سقالکسار در بهار مشاهده نمایید:

دریاچه سقالکسار در بهار

دریاچه سقالکسار در فصل تابستان

آب و هوای اطراف دریاچه سقالکسار در فصل تابستان گرم و شرجی است. با این حال بسیاری از مردم و گردشگران تابستان را برای سفر به این روستا انتخاب می کنند چرا زیبایی سدخاکی سقالکسار در این فصل، افزون خواهد شد. رنگ هایی که در فصل تابستان در دریاچه سقالکسار انعکاس می یابند را در کمتر جای دیگری می توان یافت. هوای گرم تابستان البته در نزدیک دریاچه با نسیم خنک و دلچسبی همراه خواهد شد. در زیر عکسی دلربا از فضای دریاچه سقالکسار در تابستان را مشاهده نمایید:

دریاچه سقالکسار در زمستان

دریاچه سقالکسار در پاییز

پاییز با رنگ های آتشین و جادویی جلوه ای دیگر به دریاچه سقالکسار می دهد. به نحوی که آن را تبدیل به یکی از رویایی ترین و خیال برانگیزترین نقاط کره زمین می کند. ترکیب رنگ های جادویی به همراه باران های پاییزی در این منطقه خاطره ای خاص و تکرارنشدنی را در ذهن شما ثبت خواهد کرد که فراموش کردن آن غیر ممکن است. انعکاس رنگ برگ های پاییزی در دریاچه سقالکسار، آبرنگی چشم نواز و بی نظیر را خلق می کند.

شما را دعوت به تماشای عکسی از دریاچه سقالکسار در پاییز می کنیم:

دریاچه سقالکسار در پاییز

دریاچه سقالکسار در زمستان

هر چه از هیجان دیدن سفیدپوش شدن دریچاه سقالکسار در فصل زمستان بگوییم کم گفته ایم. اما با این وجود به علت سرد شدن هوا در محوطه روستا و سدخاکی سقالکسار در این فصل گردشگران کمتر به این منطقه سفر می کنند. بیشتر مسافران دریاچه سقالکسار در فصل زمستان به دو دسته مردم محلی و کوهنوردان و گردشگران بومی تقسیم می شوند. البته عکاسی در فصل زمستان از دریاچه سقالکسار مورد استقبال بسیار از عکاسان حرفه ای قرار می گیرد. عکسی از دریاچه سقالکسار در زمستان را در زیر ببینید:

دریاچه سقالکسار در زمستان

دیدنی ها و تفریحات اطراف دریاچه سقالکسار

طبیعت گردی در اطراف دریاچه سقالکسار با جاذبه های فراوانی همراه است. هر چند که برخی از تفریحات از جمله آب تنی، شنا و ماهیگیری در این منطقه ممنوع است اما جاذبه های گردشگری متنوعی دارد که می تواند خاطراتی خوش و به یاد ماندنی را برای شما بسازد. قدم زدن، انجام مراقبه، دورهمی های خانوادگی و دوستانه، همه و همه در اطراف این محیط طبیعی دنج لذتی دو چندان می یابند. هر چند که گزینه های تفریحی دیگری نیز وجود دارد که در ادامه برای تان توضیح خواهیم داد.

ماهیگیری در دریاچه سقالکسار

اگر به قصد ماهیگیری سفر خود را آغاز کرده اید و آیا ماهیگیری در دریاچه سقالکسار را در برنامه های سفر خود گنجانده اید، باید به اطلاع تان رسانده شود که این منطقه ماهیگیری ممنوع و خلاف قوانین است. پس بهتر است از این برنامه خود صرف نظر کنید. آبتنی و شنا کردن نیز از جمله موارد ممنوعه در دریاچه سقالکسار است. بهتر است حتی زمانی که هیچ محیط بانی هم آنجا وجود ندارد از ماهیگیری در این دریاچه بپرهیزید چرا که ممکن است باعث انقراض برخی از گونه های ماهی موجود در این دریاچه شوید.

قایق سواری در محوطه سد خاکی سقالکسار

یکی از تفریحات جذاب و مهیج در این دریاچه قایق سواری است. مسافران این امکان را دارند با قایق هایی که در محوطه وجود دارد به میان دریاچه بروند و از آرامش عجیب آن بهره مند شوند و لذت ببرند. با توجه به ممنوعیت شنا و ماهیگیری در این ناحیه بهتر است فرصت قایق سواری در این دریاچه را مغتنم شمارید. دو مدل قایق موتوری و قایق پدالی در دریاچه سقالکسار وجود دارد. معمولا زوج های جوان قایق های پدالی دو نفره را برای گردش در دریاچه انتخاب می کنند و قایق موتوری انتخاب افرادی است که از هیجان لذت بیشتر می برند.

قایق سواری در دریاچه سقالکسار

تهیه آلبوم از عکس های دریاچه سقالکسار

زیبایی دریاچه سقالکسار به حدی است که دل کندن از آن بسیار دشوار است. بدیهی است که از طریق عکس برداری از محیط آن می توان بخشی از زیبایی های آن را با خود به سوغات برد. عکاسان حرفه ای بسیاری این دریاچه را به عنوان محیطی برای عکاسی انتخاب می کنند تا با تهیه آلبوم از عکس های دریاچه بتواند علاوه بر انجام فعالیت کاری و مالی، به خلق آثار هنری زیبا نیز بپردازند. هر چند که برای ثبت زیبایی های دریاچه سقالکسار نیازی نیست که عکاس حرفه ای باشیم و یا یک دوربین عکاسی بسیار گران قیمت داشته باشیم. هر فردی با ساده ترین ابزار عکاسی و با احساس و نگاه خاص خودش می تواند عکس های بسیار زیبایی از این محیط طبیعی زیبا بردارد.

امکانات رفاهی محوطه دریاچه سقالکسار

در نزدیک دریاچه بوفه، سرویس بهداشتی و یک نمازخانه کوچک وجود دارد. اما اگر قصد دارید اقامتی بیش از چند ساعت در این محدوده داشته باشید، می توانید یکی از ویلاهای خوب و زیبایی که در اطراف این محدوده وجود دارد را رزرو و در آن اقامت نمایید. در اطراف دریاچه سقالکسار یک کافه رستوران با معماری سنتی وجود دارد که غذاها و دمنوش های محلی گیلانی در آن سرو می شود. در اطراف دریاچه نیز آلاچیق هایی وجود دارد که متعلق به کافه های اطراف دریاچه هستن و برای وقت گذرانی در آن ها باید هزینه پرداخت کنید.

جاهای دیدنی اطراف دریاچه سقالکسار

دریاچه سقالکسار در نزدیکی رشت قرار دارد و به همین دلیل می توان آن را از جمله دیدنی های رشت دانست. کافی است تا کمی از شهر رشت خارج شویم تا در هر لحظه و هر قدم با یکی دیکر از جاذبه های طبیعی غافلگیر شوید. مثلا در اطراق روستا و آبشار سقالکسار که در نزدیکی رشت واقع شده اند، مناطق دیدنی بسیاری وجود دارد که بسیاری از گردشگران از بازدید آن مناطق لذت خواهند برد. در ادامه به چند نمونه از مناطق دیدنی و جاذبه های گردشگری که فاصله کمی از روستای سقالکسار دارند اشاره می کنیم:

  • تالاب اژدراک: این تالاب که در فاصله بسیار کمی از دریاچه سقالکسار قرار دارد، برای عموم مردم کمتر شناخته شده است به همین خاطر مسافران کمتری به آن جا می روند. در نتیجه محیط بسیار دنج و دلچسبی در آن تالاب وجود دارد که می توانید با حضور در آن جا از آن استفاده نمایید.
  • روستای کم جمعیت و آرام نارنجکل: اگر از سمت رشت به سوی روستای سقالکسار حرکت کنید پیش از رسیدن به دریاچه سقالکسار با یک روستای آرام و کم جمعیت مواجه خواهید شد که مکانی دنج و آرام برای لذت بردن از طبیعت دارد.
  • چشمه آب شور واقع شده در لاکان: در روستای بالاشیخان و در مجاورت بقعه تاریخی آقا دانا پیر یک چشمه آب شور قرار دارد که با نام چشمه آب شور لاکان مشهور است. این چشمه سرشار از املاح نمک و گوگرد است و مرد بومی منطقه از آب آن برای درمان بیماری های پوستی استفاده می کنند.
  • محوطه باستانی طبیعی قلعه رودخان: روستای رودخان در میان جنگل های انبوه در اتفاعات منطقه حیدرآباد واقع شده است. قلعه رودخان نیز در این روستا قرار دارد. قلعه رودخان بنای بازمانده از دوران ساسانیان است. برای بازدید از ارگ قلعه رودخانه از حدود هزار پله باید بالا بروید.
  • رودخانه سیاهرود رشت: این رودخانه در شرق رشت جاری است و به تالاب انزلی می رسد. تنوع پوشش های گیاهی در اطراف رودخانه سیاهرود رشت بسیار بالا است.

دریاچه سقالکسار

وسایل مورد نیاز برای کمپینگ در دریاچه سقالکسار

پیاده روی در اطراف دریاچه سقالکسار از جمله تجربه های جذاب و شیرین است که نباید آن را از دست بدهید. به همین خاطر همراه بردن کفش راحتی و مناسب برای پیاده روی در طبیعت را به هیچ عنوان فراموش نکنید. از آن جایی که در اطراف درختان و گیاهان دریاچه سقالکسار حشرات زیادی وجود دارد، به همین خاطر بهتر است برای در امان ماندن از آسیب های نیش حشرات پمادها و داروهایی که از گزیده شدن توسط حشرات ممانعت به عمل می آورند را مورد استفاده قرار دهید. کرم های ضد آفتاب قوی، کلاه آفتابگیر، چکمه مناسب برای فصل های پاییز و زمستان نیز از جمله دیگر مواردی است که که همراه بردن آن ها نباید فراموش شود. اگر قصد دارید که شب را در اطراف دریاچه کمپ بزنید حتما چادر مسافرتی، کیسه خواب، چراغ قوه و پشه بند را با خود به همراه ببرید.

دریاچه سقالکسار کجاست و مسیر دسترسی به آن

در حدود شانزده کیلومتری جنوب شهر رشت و در جاده جیرده استان گیلان، دهستان لاکان قرار دارد که روستای سقالکسار که از توابع بخش مرکزی رشت به حساب می آید در آن واقع شده است. اگر از مرکز شهر رشت سی دقیقه به سمت جاده شیون فومنی رانندگی کنید به روستای سقالکسار می رسید. آب و هوای معتدل روستای سقالکسار که در 50 متری سطح دریا واقع شده، آماده رساندن آرامش به شما و درآوردن رخت خستگی از تن شما است. یکی از مسائل خوشایند در خصوص مسیر دسترسی به دریاچه سقالکسار نزدیکی آن به شهر رشت است.

مسیرهای دسترسی به دریاچه سقالکسار

اگر قصد دارید از تهران به سمت روستای سقالکسار سفر کنید می توانید از آزادراه تهران کرج به سمت قزوین و سپس رشت بروید. پس از عبور از عوارضی شهر رشت از طریق تقاطع روگذر به طرف فومن راهی شوید. بعد از آنکه در حدود 14 کیلومتر در جاده فومن، به پیش رفتید به بقعه آقا سید شریف می رسید، از آن جا به سمت چپ بپیچید تا به روستای سقالکسار برسید. اگر از فلکه رازی شهر رشت بخواهی وارد دریاچه سقالکسار شوید می توانید از آن طریق وارد جاده شیون فومنی شوید و سپس به جاده جیرده بروید و از آن جا به سقالکسار می رسید. یک خبر خوشایند در رابطه با مسیر دسترسی به دریاچه سقالکسار آن است که جاده دسترسی به سقالکسار و سد خاکی آن آسفالت شده و هموار است. پس از رسیدن به روستای سقالکسار به سمت جنوب در جاده سقالکسار برانید، پس از 1.8 کیلومتر به دریاچه سقالکسار خواهید رسید.

آدرس دریاچه سقالکسار: استان گیلان، ۱۵ کیلومتری جنوب شهر رشت، دهستان لاکان، روستای سقالکسار

فاصله سقالکسار تا تهران

مسافت تهران تا دریاچه سقالکسار حدود 324 کیلومتر است که نیاز به کمتر از پنج ساعت رانندگی دارد. برای رسیدن به دریاچه سقالکسار هم می توانید از مردم محلی باقی مسیر را جویا شوید و هم می توانید با استفاده ازتابلوهای راهنما به راحتی مقصد خود را بیابید. دقت کنید که زمان بندی سفرتان را به نحوی تنظیم نمایید که تا پیش از ساعت هشت شب به دریاچه رسیده باشید چرا که پس از ساعت بیست امکان ورود به محوطه دریاچه را نخواهید داشت.

ساعت بازدید و قیمت ورودی دریاچه سقالکسار

از زمان طلوع خورشید تا هشت شب ساعات بازدید از دریاچه سقالکسار است. اگر به صورت پیاده قصد دارید که وارد محوطه سدخاکی دریاچه سقالکسار شوید، نیازی به پرداخت هزینه ورودی ندارید. اما چنانچه می خواهید که در اطراف دریاچه کمپ بزنید و یا پیک نیک برپا کنید و یا آنکه مسیر دور دریاچه وسدخاکی سقالکسار را با ماشین دور بزنید، هزینه ورودی برای هر نفر 5 هزار تومان است. با توجه به ارزان بودن قیمت بلیت در این ناحیه گردشگران بسیاری به قصد اقامت چند روزه این مقصد را برمی گزینند.

اجاره ویلا در اطراف سقالکسار

همان طور که تا اینجای مقاله توضیح داده شد، دریاچه سقالکسار و محوطه های اطراف آن از جمله اماکن پرطرفدار گردشگری در شمال کشور ایران به شمار می آیند. به همین خاطر برای اقامت راحت تر و امن تر مسافران ویلاهای مناسبی آماده برای اجازه دهی وجود دارد. اگر شما قصد سفر به سقالکسار را دارید و می خواهید اقامتتان بیشتر از چند ساعت طول بکشد و به دنبال اجاره ویلا در سقالکسار هستید، می توانید از طریق سایت لوکس ویلا این اقدام را عملی نمایید. پشتیبانان سایت لوکس ویلا همه روزه آمادگی فراهم آوردن شرایط اجاره ویلا و پاسخگویی به شما گردشگران عزیز را دارند.

از طریق سایت لوکس ویلا هر زمان و در هر نقطه گردشگری که قصد سفر به آن را دارید می توانید ویلا، سوئیت و یا حتی خانه و اقامتگاه مورد نظرتان را رزرو و اجاره نمایید.

 

راهنما سایت

آدرس

استان گیلان، ۱۵ کیلومتری جنوب شهر رشت، دهستان لاکان، روستای سقالکسار

شماره تماس

هزینه بازدید

رایگان

ساعات بازدید از این جاذبه

شنبه

5 الی 20

یک‌شنبه

5 الی 20

دو‌شنبه

5 الی 20

سه‌شنبه

5 الی 20

چهار‌شنبه

5 الی 20

پنج‌شنبه

5 الی 20

جمعه

5 الی 20
مسیریابی آنلاین
مطالب مشابه