دانشگاه تهران

مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه

محتوا پنهان

دانشگاه تهران معروف ترین دانشگاه ایران و بزرگترین دانشگاه خاورمیانه است. به غیر از اهمیت جایگاه علمی این دانشگاه، جایگاه تاریخی آن به عنوان نخستین دانشگاه ایرانی در عصر حاضر و نیز بناهای خاص آن که از طراحی های خاص معماری نیز برخوردارند نیز به شدت درخور توجه است. دانشگاه تهران در دوران رضا خان ساخته شد و اضافه شدن تحصیلات دانشگاهی به مقاطع تحصیلی پس از رکود علمی شدید در دوران قاجار اتفاقی بسیار مهم و تاثیرگذار در مسیر تاریخی ایران است. زیرا که این دانشگاه بستر بسیاری از تحولات سیاسی جنجالی و حتی گاهی خون بار بوده است. سردر این دانشگاه مهم و نشان آرم آن از زیبایی خاصی برخوردار است.

معرفی دانشگاه تهران

دانشگاه تهران در سال 1313 به دستور رضاخان تاسیس شد اما ایده اصلی ساخت آن را یکی از ادیبان و سیاستمداران به نام اسماعیل سنگ در سال 1305 داده بود. او نماینده مجلس سنا و نیز مجلس شورای ملی در دوران پهلوی بود. او در سال 1305 به مجلس شورای ملی راه یافت و از ساری به رشت مهاجرت کرد. پس از پیشنهاد اسماعیل سنگ برای تاسیس دانشگاه تهران صدیق اعلم که او نیز یکی از سیاستمداران و نیز ادیبان دوره پهلوی به شمار می آمد و از پیشگامان واژه گزینی در زبان فارسی بود مطالعات و تحقیقات لازم را برای تاسیس دانشگاه انجام داد تا آنکه سرانجام در سال 1313 دانشگاه تهران تاسیس شد. دانشگاه تهران اکنون با 16 مرکز پژوهشی و تحقیقاتی و نیز سه پردیس خودگردان و 25 دانشکده دارد.

دانشگاه تهران

تاریخچه دانشگاه تهران

رضا شاه در سال 1310 به عبدالحسین تیمورتاش دستور داد تا صدیق اعلم را به سفری ماموریتی به ایالات متحده امریکا بفرستد و اعلم نیز تاسیسات علمی دنیای جدید را مورد مطالعه قرار دهد و پس از انجام تحقیقات طرحی را برای تاسیس یک دانشگاه در ایران ارائه نماید. اعلم نیز پس از انجام ماموریتش طرح دانشگاه تهران را به وزارت معارف می دهد و علی اصغر حکمت که در آن زمان یکی از ادیبان و وزیران رضا شاه بوده است این طرح را تایید می کند و در سال 1313 تاسیس دانشگاه تهران به تصویب مجلس شورای ملی ایران می رسد.

چند ماه قبل در بهمن سال 1313 که در آن زما نخست وزیر بوده است در جلسه هیئت دولت از لزوم آبادسازی پایتخت سخن به میان می آورد و بسیاری از وزیران در استقبال از این طرح پیشنهاد ساخت بناهایی را می دهند که به قصد جلب رضایت پادشاه ساخته شوند اما علی اصغر حکمت با احتیاط بسیار طرح ساخت دانشگاه را مطرح می کند و می گوید حیف از این شهر که مانند دیگر بلاد بزرگ عالم، آنیورسیته (دانشگاه) ندارد. البته سخن او تاثیر لازم را بر جمع وزرا می گذارد علی اکبر داور به وزارت معارف بودجه ای معادل 250 هزار تومان را تخصیص می دهد تا زمینی برای ساخت دانشگاه تهران خریداری نمایند. علی اصغر حکمت نیز از آنده گدار، معمار، باستان شناس و ایران شناس فرانسوی مشورت می گیرد تا مناسب ترین زمین را برای ساخت دانشگاه تهران انتخاب کنند. البته با توجه به این که در آن زمان جمعیت کمتر بوده و زمین فراوان، پیدا کردن زمین وسیع و مناسب کار چندان دشواری نبود. البته برخی از رسانه ها سعی داشتند که دکتر محمود حسابی را موسس دانشگاه تهران قلمداد کنند که این ادعا توسط ضیاء موحد شاعر و استاد فلسفه و منطق از اساس تکذیب شد.

طراحی پلان و الگوی درسی دانشگاه تهران

از آن جایی که طراحان ساختمان های اولیه و اصلی دانشگاه تهران معماران فرانسوی بوده اند، پلان ساختمان دانشگاه تهران نیز بر اساس پلان موسسات آموزش عالی فرانسه الگوبرداری شد. برنامه ریزی درسی هنرکده دانشگاه تهران که امروزه نامش را به دانشکده هنرهای زیبا تغییر داده است، بر اساس برنامه های دانشسرای عالی هنرهای زیبای پاریس طراحی شده است. محسن فروغی، رولان دوبرول، مارکوف، آندره گدار، ماکسیم سیرو، الکساندر موزر معماران ساخت پردیس و سایر بناهای دانشگاه تهران بوده اند. بنای دانشگاه تهران در سال 1378 به عنوان یک بنای ملی به ثبت رسیده است.

از سال 1320 به مرور برنامه ریزی درسی دانشگاه تهران تحت تاثیر و الگوبرداری از دانشگاه های امریکا رفت. از جمله تاثیراتی که دانشگاه تهران از دانشگاه های امریکایی پذیرفت این بود که دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران با کمک دانشگاه یوتای امریکا ساخته شد. در سال 1334 نیز موسسه علوم اداری که امروزه نامش را به دانشکده مدیریت تغییر داده است را تاسیس نمود و از آن پس دانشگاه تهران مدرک دکترا را نیز ارائه نمود. موسسه روزنامه نگاری دانشگاه تهران در سال 1338 با همکاری دانشگاه ویرجینیا و جیمزلارد تاسیس شد. رشته دکترای بیماری های سلولی با همکاری جانز هاپکینز امریکا در دانشگاه تهران راه اندازی شد. دانشگاه ای کلرادو، آلاباما، ایندیانا و ایلینوی از جمله دیگر دانشگاه های امریکایی بودند که بر فعالیت های آکادمیک دانشگاه تهران نظارت می کردند.

دانشگاه تهران

دانشگاه تهران پس از انقلاب اسلامی

دانشگاه تهران از سال های 1359 تا 1361 به خاطر انقلاب فرهنگی تعطیل شد. یکی از اهداف این کار پاکسازی دانشجویانی که غرب زده به شمار می رفتند که پس از اتمام انقلاب فرهنگی این دانشجویان از دانشگاه اخراج شدند. یکی دیگر از اهداف انقلاب فرهنگی، اسلامی سازی کردن دانشگاه های مدرن بود تا از این طریق، نظام آموزشی دانشگاهی را به آموزش های حوزوی نزدیک کنند. در سال 1364 دانشکده علوم پزشکی از دانشگاه تهران جدا شد و تبدیل به یک دانشگاه مستقل به دانشگاه علوم پزشکی تهران شد.

کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران

بزرگترین کتابخانه دانشگاهی ایران کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران است که بنای اولیه آن در سال 1328 ساخته شد. یکی از اساتید مشهور دانشگاه تهران به نام سیدمحمد مشکوه 1329 جلد کتاب را در سال 1328 به این کتابخانه اهدا کرد. البته بنای فعلی کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران در یکم مهرماه سال 1350، همزمان با آغاز سال تحصیلی افتتاح شد. سازمانها، وزارتخانه ها و نیز برخی از انجمن های فرهنگی و دانشگاهی انتشارات غیر کتابی شان را نیز به کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران اهدا می کردند. در سال 1353 به منظور نگهداری و گردآوری این اسناد مرکز اسناد کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران نیز تاسیس شد. کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران دارای 22000 متر مساحت و 9 طبقه است. از سال 1395 امکان بازدید و استفاده از امکانات این کتابخانه به صورت مجازی نیز امکان پذیر شد.

انتشارات دانشگاه تهران

آغاز فعالیت رسمی انتشارات دانشگاه تهران از سال 1325 خورشیدی بود. بانی و آغازگر فعالیت انتشارات دانشگاه تهران پرویز ناتل خانلری یکی از سیاستمداران و شاعران آن زمان بود. حسین مینوچهر و ذبیح الله صفا پس از پرویز ناتل خانلری مدیریت این موسسه را بر عهده گرفتند و تحولات بسیار مفیدی را در آن ایجاد کردند. یک سامانه نشر مجلات علمی نیز به عنوان زیرمجموعه موسسه انتشارات دانشگاه تهران در حال فعالیت است که 97 نشریه علمی و پژوهشی معتبر را دارا است.نشریات این سامانه به دو صورت چاپی و الکترونیکی به دست مردم می رسد.

سردر دانشگاه تهران

طرح معروف سردر دانشگاه تهران که اکثر ما ایرانیان آن را روی کاغذ اسکناس پنجاه تومانی و جدیدا بر روی اسکناس 5000 تومانی نیز دیده ایم، بر اساس طرحی از یکی از دانشجویان دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران به نام کوروش فرزامی طراحی شده است. این طرح با مدیریت سیمون سرکیسیان و با همکاری شرکت آرمه ساخته شد. معمولا تاریخ ساخت سردر دانشگاه تهران از سال 1345 تا 1346 اعلام می شود اما تا پیش از سال 1348 هیچ سند و یا عکسی از آن در دست نیست. کوروش فرزامی طرح مذکور را در سال 1343 ارائه داده بود. شرکت آرمه با هزینه 24 هزار و پانصد تومان ساخت سردر دانشگاه هنر تهران را به پایان رسانید. سردر دانشگاه تهران یک بار در سال 1394 مورد مرمت قرار گرفته است و در سال 1388 نیز شست و شو شد.

مفهوم نمادین سردر دانشگاه تهران

حالت فرمیک سردر دانشگاه تهران به شکلی است که در مورد مفهوم آن ایهام وجود دارد. برخی می گویند که شکلی انتزاعی از حالت پرواز دو بال را دارد که مبین آن اوج گرفتن دانشجو با بال های علم است. برخی دیگر می گویند که این سردر، تداعی کننده حالت کتابی گشوده شده در مقابل چشمان دانشجویان است. البته هر دو نظریه در خصوص مفهوم نمادین سردر دانشگاه تهران قابل قبول هستند. طرح سردر دانشگاه تهران، دارای یکی از خوش فرم ترین و زیباترین طراحی هایی است که برای سردر دانشگاه های ایرانی انجام پذیرفته است. کوروش فرزامی پس از طراحی سردر دانشگاه تهران، چندین طراحی موفق دیگر نیز انجام داده است و فیلم وفای انگاره به یاد او ساخته شده است.

سردر دانشگاه تهران

لوگوی دانشگاه تهران

طراحی آرم دانشگاه تهران بر اساس یک طرح یک پلاک که از دوره ساسانیان به دست آمده است طراحی شده و پیشنهاد استفاده از این طرح، از سوی محسن مقدم صورت گرفته است. این پلاک ساسانی که یک نوشته در را در میان دو بال عقاب در خود جای داده است، از تیسفون به دست آمده است. یک نمونه از این نقش برجسته گچی در موزه ایران باستان در موزه ملی وجود دارد. طراح نشان تایپوگرافی دانشگاه تهران، مرتضی ممیز یکی از برترین گرافیست ها ایرانی و یکی از شاگردان کمال الملک انجام پذیرفته است. لوگوی دانشگاه تهران، پس انقلاب اسلامی تغییر نکرده است. محسن مقدم، نخستین فرد ایرانی است که از طرف رئیس جمهور فرانسه موفق به دریافت لژیون دونور با درجه آفیسر شد. یک نکته جالب در خصوص آرم دانشگاه تهران این است که حتی تایپوگرافی کلمه دانشگاه تهران مطابق خط نوشته موجود در این نقش برجسته است که به زبان پهلوی نوشته شده است. با مقایسه این اثر باستانی و لوگوی دانشگاه تهران به راحتی می توان متوجه این شباهت شد. نمونه اصلی این نقش برجسته در موزه پرگامون آلمان نگهداری شده است. در این نقش برجسته که از تیسفون به دست آمده است واژه ای به زبان پهلوی نوشته شده است که میان دو بال قرار گرفته است و احتمال می رود مفهوم آن نوشته “ایران اهورامزدا نامیرا باد” باشد. در شاهنامه فردوسی نیز عنوان “تاج دو پر” از این نماد مشهور ساسانی، یاد شده است.

آرم و لوگوی دانشگاه تهران

دانشکده های دانشگاه تهران

در حال حاضر بیش از بیست دانشکده و دانشکدگان در دانشگاه تهران وجود دارد. اکثر رشته های مختلف دانشگاهی که در ایران تدریس می شوند در دانشکده های دانشگاه تهران که از تنوع بسیار بالایی برخوردارند وجود دارد. برای ورود به دانشگاه تهران باید رتبه ای بسیار خوب و نزدیک به عالی را در کنکور کسب کرد. دانشکدگان و دانشکده‌های دانشگاه تهران عبارتند از  دانشکدگان فنی، دانشکدگان علوم، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشکدگان هنرهای زیبا، علوم انسانی، علوم اجتماعی و رفتاری، پردیس‌های منطقه‌ای، دانشکدگان ابوریحان، دانشکدگان فارابی، دانشکده علوم و فنون نوین، دانشکده دامپزشکی و …

دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران

آدرس دانشگاه تهران کجاست و مسیر دسترسی به آن

دانشگاه تهران در خیابان کارگر جنوبی واقع در میدان انقلاب است. دانشگاه تهران را برخی از مردم علاقمند به فرهنگ و هنر به خاطر طراحی های خاص قسمت های مختلف بناهای قدیمی آن، یکی از جاهای دیدنی تهران می دانند. برای رفتن به دانشگاه تهران اگر قصد دارید با مترو بروید می توانید در ایستگاه انقلاب پیاده شوید و سپس به سمت خیابان کارگر شمالی بروید در خیابان 16 آذر، نبش تقاطع نصرت شرقی می توانید به دانشگاه تهران برسید. اگر هم با اتوبوس قصد رفتن به دانشگاه تهران را دارید نیز در میدان انقلاب پیاده شوید و باقی مسیر را می توانید پیاده طی کنید. اگر هم با خودروی شخصی قصد رفتن به این دانشگاه را دارید باید بدانید که مسیری بسیار شلوغ و پرترافیک اما سرراست در انتظار شما است.

آدرس دانشگاه تهران: تهران، میدان انقلاب، خیابان انقلاب، خیابان 16 آذر، نبش تقاطع نصرت پلاک 58

داخل دانشگاه تهران

رشته های دانشگاه تهران

هر ساله در دانشگاه تهران، با توجه به ظرفیت های متفاوتی که در هر رشته وجود دارد تعدادی دانشجو پذیرفته می شود. البته تعدادی رشته نیز جود دارد که پذیرش در آن ها بدون کنکور و با ضوابطی خاص صورت می گیرد. در ادامه می توانید لیست رشته های موجود در دانشگاه تهران با گرایش های مختلف و نیز کد رشته و ظرفیت پذیرش هر رشته را ببینید:

لیست رشته های دانتشگاه تهران برای رشته تجربی به شرح زیر می باشد.

لیست رشته ها ظرفیت پذیرش  کد رشته
دکتری عمومی دامپزشکی 50 31562
زمین شناسی 30 31563
زیست شناسی جانوری 15 31564
زیست شناسی سلولی و مولکولی 15 31565
زیست شناسی گیاهی 20 31566
زیست فناوری 15 31567
میکروبیولوژی 20 31568
دکترای پیوسته بیوتکنولوژی 12 35101
اقتصاد 18 35102
حسابداری 9 35103
روانشناسی 9 35104
شیمی کاربردی 18 35105
شیمی محض 18 35106
علوم ورزشی 18 35107
مدیریت بازرگانی 9 35108
دیریت دولتی 9 35109
مدیریت صنعتی 9 35110
مدیریت مالی 9 35111
فقه شافعی 9 35117
دکتری عمومی دامپزشکی 50 31569

 لیست رشته های دانشگاه تهران (محل تحصیل پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج)

لیست رشته ها ظرفیت پذیرش  کد رشته
علوم دامی 20 31570
علوم و مهندسی باغبانی 20 31571
علوم و مهندسی خاک 20 31572
علوم و مهندسی شیلات 20 31573
علوم و مهندسی صنایع غذایی (کشاورزی 20 31574
علوم و مهندسی محیط زیست 20 31575
گیاه پزشکی 20 31576
مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی 20 31577
مهندسی صنایع مبلمان 20 31578
مهندسی طبیعت 20 31579
مهندسی فضای سبز 20 31580
اقتصاد کشاورزی 16 35112

لیست رشته های ریاضی دانشگاه تهران

در رشته ریاضی لیست رشته های ارائه دهنده دانشگاه تهران به شرح زیر است با مطالعه آن ها می توانید از وجود رشته دلخواه خود در دانشگاه تهران مطلع شوید.

لیست رشته ها ظرفیت پذیرش  کد رشته
آمار 25 30238
ریاضیات و کاربردها 35 30239
علوم کامپیوتر 32 30240
علوم مهندسی 25 30241
فیزیک 35 30242
فیزیک مهندسی 15 30243
مهندسی برق 100 30244
مهندسی پلیمر 25 30245
مهندسی شهرسازی 25 30246
مهندسی شیمی 65 30247
مهندسی صنایع 30 30248
مهندسی عمران 90 30249
مهندسی کامپیوتر 50 30250
مهندسی معدن 50 30251
مهندسی معماری 50 30252
مهندسی مکانیک 120 30253
مهندسی مواد و متالورژی 60 30254
مهندسی نفت 25 30255
مهندسی نقشه برداری 45 30256
دکترای پیوسته بیوتکنولوژی 3 35101
اقتصاد 24 35102
حسابداری 3 35103
روانشناسی 3 35104
شیمی کاربردی 4 35105
شیمی محض 4 35106
علوم ورزشی 6 35107
مدیریت بازرگانی 3 35108
مدیریت دولتی 3 35109
مدیریت صنعتی 3 35110
مدیریت مالی 3 35111
فقه شافعی 3 35117
  • پذیرش با شرایط خاص و دارای مصاحبه اسامی چند برابر ظرفیت متقاضیان این رشته پس از اتمام مرحله انتخاب رشته، استخراج و برای انجام مصاحبه و سایر مراحل گزینش از طریق سایت اینترنتی سازمان سنجش اعالم خواهد شد.
  •  برای رشته فقه شافعی شرایط و ضوابط مندرج در بخش پیوستها – فقط مختص اهل تسنن محل تحصیل دانشکده الهیات و معارف اسلامی می باشد.

دانشگاه تهران محل تحصیل دانشکده فنی کاسپین واقع در رضوان شهر استان گیلان

لیست رشته ها ظرفیت پذیرش  کد رشته
مهندسی پلیمر 25 30257
مهندسی شیمی 25 30258
مهندسی مکانیک 25 30259

دانشگاه تهران محل تحصیل پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج

لیست رشته ها ظرفیت پذیرش  کد رشته
علوم و مهندسی آب 20 30260
مهندسی مکانیک بیوسیستم کشاورزی 20 30261
اقتصاد کشاورزی 40 35112

دانشگاه تهران محل تحصیل پردیس ابوریحان واقع در پاکدشت

لیست رشته ها ظرفیت پذیرش  کد رشته
علوم و مهندسی آب 20 30262
مهندسی ماشین های صنایع غذایی 20 30263
مهندسی مکانیک بیوسیستم کشاورزی 20 30264

دانشگاه تهران محل تحصیل پردیس فارابی قم

لیست رشته ها ظرفیت پذیرش  کد رشته
مهندسی صنایع 25 30265
مهندسی کامپیوتر 50 30266
حسابداری 3 35113
مدیریت بازرگانی 3 35114
مدیریت دولتی 3 35115
مدیریت مالی 3 35116

دانشگاه تهران محل تحصیل دانشکده فنی فومن واقع در فومن استان گیلان

لیست رشته ها ظرفیت پذیرش  کد رشته
مهندسی شیمی 20 30267
مهندسی صنایع 20 30268
مهندسی کامپیوتر 20 30269
مهندسی نفت 20 30270

لیست رشته های انسانی دانشگاه تهران

لیست رشته های انسانی در دانشگاه تهران به شرح زیر می باشد.

لیست رشته ها ظرفیت پذیرش  کد رشته
باستان شناسی 40 33656
برنامه ریزی اجتماعی و تعاون 30 33657
تاریخ 37 33658
جامعه شناسی 30 33659
جغرافیا 90 33660
حقوق 70 33661
زبان و ادبیات عربی 30 33662
زبان و ادبیات فارسی 32 33663
علوم ارتباطات اجتماعی 30 33664
علوم تربیتی 30 33665
علوم سیاسی 50 33666
فلسفه 35 33667
مترجمی زبان عربی 30 33668
مردم شناسی 30 33669
مشاوره 30 33670
ادیان و عرفان 25 33676
تاریخ تمدن ملل اسلامی 25 33677
علوم قرآن و حدیث 30 33678
فقه و مبانی حقوق اسلامی 30 33679
فلسفه و حکمت اسلامی 30 33680
قتصاد 18 35102
حسابداری 18 35103
روانشناسی 18 35104
علوم ورزشی 36 35107
مدیریت بازرگانی 18 35108
مدیریت دولتی 18 35109
مدیریت صنعتی 18 35110
مدیریت مالی 18 35111
فقه شافعی 18 35117

لیست رشته های گروه انسانی دانشگاه تهران محل تحصیل پردیس فارابی قم

لیست رشته ها ظرفیت پذیرش کد رشته
حقوق 70 33671
زبان و ادبیات عربی 25 33672
علوم قرآن و حدیث 25 33673
فقه و مبانی حقوق اسلامی 25 33674
فلسفه 25 33675
حسابداری 15 33676
مدیریت بازرگانی 15 33677
مدیریت دولتی 15 33678
مدیریت مالی 15 33679

رشته های بدون کنکور دانشگاه تهران

اسامی رشته های بدون کنکور که در دفترچه سوابق تحصیلی آورده شده در دانشگاه تهران به شرح زیر می باشد.

لیست رشته ها ظرفیت پذیرش کد رشته
ترویج و آموزش کشاورزی پایدار 20 11611
علوم و مهندسی جنگل 20 11612
مهندسی صنایع چوب و فرآورده های سلولزی 20 11613

استان تهران – دانشگاه تهران (محل تحصیل پردیس ابوریحان واقع در پاکدشت)

لیست رشته ها ظرفیت پذیرش کد رشته
علوم و مهندسی باغبانی 20 12016
لیست رشته ها ظرفیت پذیرش کد رشته
زبان و ادبیات اردو 25 25

استان هرمزگان – دانشگاه تهران (محل تحصیل پردیس خودگردان کیش)

لیست رشته ها ظرفیت پذیرش کد رشته
مدیریت صنعتی 30 18442
مهندسی شهرسازی 30 18443
مهندسی صنایع 30 18444
مهندسی کامپیوتر 30 18445
مهندسی معماری 30 18446
حقوق 30 18447
مدیریت مالی 30 18448
طراحی صنعتی 20 18449

راهنما سایت

آدرس

تهران، میدان انقلاب، خیابان انقلاب، خیابان 16 آذر، نبش تقاطع نصرت پلاک 58

شماره تماس
هزینه بازدید

رایگان

ساعات بازدید از این جاذبه

شنبه

8 الی 18

یک‌شنبه

8 الی 18

دو‌شنبه

8 الی 18

سه‌شنبه

8 الی 18

چهار‌شنبه

8 الی 18

پنج‌شنبه

8 الی 18

جمعه

8 الی 18
مسیریابی آنلاین
مطالب مشابه