پارک چیتگر تهران

مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه

شهر بزرگ و پر ترافیک تهران با جمعیت چند ده میلیونی خود، آن قدرها هم که همه تصور می کنند ماشین زده و بی طبیعت نیست. ساکنان و مسافران تهران این را به خوبی می دانند که در هر نقطه از این شهر که قدم بزنیم، خیلی سریع می توانیم به یک بوستان کوچک یا بزرگ برسیم و اینها علاوه بر تفریح گاه طبیعی چون قله آبک تهران است. این بوستان ها، ریه ها و راه های تنفس شهر تهران به شمار می آیند. برخی از آنها مانند پارک نیاوران یا پارک ملت، قدیمی و با سابقه و برخی دیگر تازه تأسیس هستند. در این یادداشت نگاه کاملی خواهیم داشت به پارک چیتگر در غرب تهران.

آشنایی با پارک جنگلی چیتگر

پارک جنگلی چیتگر یکی از قدیمی ترین پارک های شهری تهران بوده و در غرب این کلانشهر واقع شده. این پارک در بلندای 1225 متری از سطح آب های آزاد قرار داشته و متشکل از تپه ماهور و ناهمواریهاست. پارک چیتگر کشیدگی شرقی غربی داشته و از آن جا که رود چیتگر از آن می گذرد ،به دو قسمت غربی و شرقی تقسیم شده. وسعت فضای کلی این بوستان 874 هکتار بوده که قسمت غربی 658 هکتار و بخش شرقی 253 هکتار پهناوری دارد. از نکات جالب درباره بوستان چیتگر عبور تونل شهدای غزه از داخل آن است.

پارک چیتگر کجاست

این تونل از زیر پارک چیتگر عبور نموده و به صورت یک تونل دوقلو طراحی و اجرا شده و باعث شده که بزرگراه شهید حکیم، بدون اینکه هیچ درختی از فضای سبز پارک جنگلی چیتگر قطع شود، توسعه یابد. از میانه این بوستان جاده ای آسفالته با طول 14 کیلومتر می گذرد که یک کیلومتر آن به صورت بلوار می باشد. علاوه بر اینها 50 کیلومتر جاده خاکی نیز در این پارک برای رفت و آمد وسایل نقلیه برقرار است. از آنجا که این بوستان در مسیر جریان بادهای تهران که از سمت غرب می وزند، واقع شده، نقش مهمی در پاکسازی هوای تهران دارد.

پارک جنگی چیتگر در گذر زمان

در راستای توسعه فضای سبز شهر تهران در دهه چهل شمسی، سازمان جنگل ها و مراتع آن دوره، طرحی را برای جنگل کاری در سه منطقه تهران آغاز نمود. این سه بوستان شامل سرخه حصار در شرق، لویزان در شمال و چیتگر در غرب می شد. هدف اصلی ساخت این بوستان های جنگلی افزایش سطح اکسیژن هوای تهران بود. ساخت بوستان چیتگر از سال 1342 شروع شده و تا سال 1348 ادامه یافت. با وقوع انقلاب اسلامی، شرکتی مربوط به بنیاد شهید سرپرستی این بوستان را در سال 1361 به عهده گرفت.

اما شش سال بعد به خاطر عدم مدیریت مناسب این فضا، در سال 67 سازمان پارک ها و فضای سبز شهر تهران و در سال 68 شهرداری منطقه 5 متولی این بوستان شدند. از آن جا که در اواخر دهه 70، بوستان چیتگر بخشی از منطقه 23 تهران تعریف شد، این پارک زیر نظارت این شهرداری درآمده و تا کنون نیز این موضوع ادامه دارد. علاوه بر اینها طرحی در دست بررسی می باشد که در آن دریاچه خلیج فارس با پارک چیتگر، با پلی شبیه پل طبیعت به هم وصل گردند.

بوستان چیتگر

تفریحات پارک چیتگر

پارک چیتگر مانند هر بوستان شهری امکانات تفریحی مناسبی برای شهروندان فراهم آورده. به دلیل وسعت این پارک، تفریحاتی که می توان در آن تجربه نمود، گستردگی و تنوع بیشتری دارد که در ادامه با آنها بیشتر آشنا خواهیم شد. قبل از ورود به معرفی تفریحات بوستان چیتگر پیشنهاد می کنیم در کنار تفریح در این بوستان زیبا برنامه برای غذا خوردن در بهترین فست فودهای تهران نیز برای خود، داشته باشید.

پیک نیک و کمپینگ

مهم ترین جاذبه بوستان چیتگر برای جمع های خانوادگی و دوستانه، پیک نیک و درست کردن کباب یا جوجه در باربکیوهای این پارک است. البته مراقب باشید که در روزهای شلوغ و تعطیلات زمان، به موقع به پارک رفته و بساط خود را پهن کنید. چون ممکن است اگر دیر به پارک بروید، جایی برای نشستن نیابید.

پیست دوچرخه سواری

یکی از مهم ترین جاذبه های تفریحی پارک چیتگر، پیست دوچرخه سواری آن به شمار می آید. این پیست به دلیل داشتن مسیر ویژه بانوان شهرت زیادی پیدا کرده. از آن جا که در این پیست خانم ها می توانند با لباس آزاد دوچرخه سواری کنند، این بوستان چهار پیست کوهستان، استقامت، سرعت و بانوان دارد. مسافت این پیست ها 30 کیلومتر می باشد. اگر دوچرخه هم نداشته باشید می توانید از یکی از 5 غرفه کرایه دوچرخه در این پارک، دوچرخه ای را به صورت ساعتی کرایه نمایید. دو غرفه در بخش شمالی پارک ویژه دوچرخه بانوان است.

دوچرخه سواری پارک چیتگر

باشگاه های سوارکاری

دیگر جذابیت بوستان چیتگر، وجود باشگاه های سوارکاری مختص علاقمندان این رشته ورزشی می باشد. این باشگاه ها شامل این موارد می شوند؛ باشگاه سوارکاری چیتگر، باشگاه سوارکاری میلاد که ضلع غربی بوستان قرار گرفته، باشگاه ابرش که در اتوبان کرج و در فاز غربی، درب شماره سه خیابان بوستان واقع شده، باشگاه سوارکاری بام در فاز غربی، خیابان یکم و در نهایت باشگاه سوارکاری آریاسب در ورودی دو و سه چیتگر در انتهای بلوار دستواره واقع گردیده. وجود این باشگاه ها فضایی بسیار مناسب برای طرفداران اسب سواری فراهم آورده.

پینت بال

پینت بال از آن دسته ورزش های مفرح و پر هیجان است که این روزها مشتاقان بسیاری پیدا کرده. بیشترین علاقمندان به این ورزش را جوانان و نوجوانان تشکیل می دهند. در راستای پاسخگویی به این اشتیاق افراد جوان جامعه، یک باشگاه و زمین پینت بال در این پارک در ضلع شرقی بوستان، بلوار دستواره و جنب پمپ بنزین به وجود آمده.

عکس پارک چیتگر

بوستان بانوان ریحانه

در ضلع شرقی پارک جنگلی چیتگر، در فضایی به وسعت 18 هکتار، بخشی از فضای بوستان با نظارت معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری منطقه 22 تهران با عنوان بوستان بانوان ریحانه به زنان اختصاص داده شده. در این بوستان برای زنان ورزشکار، امکانات ورزشی بسیاری پیش بینی شده. از جمله این موارد می توان به پیست اسکیت، ست های ورزشی بانوان و کودکان، پیست دوچرخه سواری، سالن بدنسازی، سالن چند منظوره ورزشی، میز شطرنج، فوتبال دستی، سالن بیلیارد، زمین بازی محصور، ایستگاه تندرستی و سکوی ورزش صبحگاهی اشاره نمود.

این بوستان همچنین دارای آمفی تئاتر روباز، سکوهای نشیمن خانوادگی، سرویس بهداشتی، آلاچیق های سرپوشیده، باربکیو، آب نما، نمازخانه صحرایی، سیستم صوتی، زمین چمن، رختکن دارای کمد امانت و موارد دیگر این چنینی می باشد. این بوستان در نیمه نخست سال از 8 صبح تا 8 شب برقرار است و در نیمه دوم سال از 8 صبح تا 6 عصر. بوستان بانوان ریحانه پارک چیتگر، در ورودی شماره یک این پارک در ایستگاه متروی چیتگر در خیابان سرو واقع گردیده.

اسب سواری در پارک چیتگر

باغ راز هستی و میشه زار

این باغ در سال 1398 با وسعت هجده و نیم هکتاری در ضلع جنوب غربی دریاچه خلیج فارس، افتتاح شده. در این باغ زیبا و دیدنی، مجموعه ای از گونه های مختلف گیاهی در بردارنده گیاهان بدون میوه و نیز گیاهان آبزی و نیز درختان میوه ای همچون زیتون، سیب، پرتقال و نارنج کاشته شده اند. افزون بر این گیاهان، حیواناتی نیز در این باغ زیست می کنند. از جمله این حیوانات می توان به روباه، گوزن، آهو، گاو، بز و گونه های مختلف پرندگان اشاره نمود. از نکات جالب این پارک آن است که در آن بخشی به عنوان باغ نوازش برای لمس و نوازش حیوانات توسط کودکان ایجاد شده.

در این باغ خلاقانه و پر از حضور طبیعت، یک کلینیک دامپزشکی برای رسیدگی به وضعیت سلامت حیوانات در نظر گرفته شده. این باغ دو ورودی اصلی و پنج ورودی فرعی دارد. یکی از درب های اصلی در کناره پارک جنگلی چیتگر واقع شده و دیگری در ضلع جنوب غربی دریاچه چیتگر قرار گرفته. بازدید از این باغ رایگان و آزاد است و در آن می توانید در کافی شاپ و کافه دمنوش آن نیز ساعاتی را در کنار دوستان بگذرانید.

دریاچه خلیج فارس

این دریاچه با وسعت 130 هکتاری، وسیع ترین دریاچه مصنوعی کشور به شمار می آید. آب این دریاچه از رودخانه کن تامین شده. از تفریحات این دریاچه می توان به اسکله قایقرانی، باشگاه ورزش های آبی، جزیره  اسکله تفریحی و آموزشی، پارک آبی و شهر بازی اشاره نمود. یک سافاری پارک و پیست مصنوعی تیوب سواری نیز در نزدیکی های دریاچه قرار دارد. پرندگان مهاجری چون مرغ دریایی، سهره جنگلی و اردک ماندارین نیز در میانه مهاجرت خود از سیبری به استان های جنوبی ایران، در کنار این دریاچه اقامت می کنند. شما می توانید در اطراف این دریاچه پیاده روی نیز کرده و در دریاچه ماهیگیری نمایید.

مسیر پارک چیتگر

امکانات پارک چیتگر

امکانات رفاهی و تفریحی پارک چیتگر همان گونه که در بخش قبلی گفته شد، تنوع بسیاری دارند و شامل مواردی همچون کتابخانه، سالن اجتماعات، ایستگاه های اسکان اضطراری، پارکینگ، سرویس بهداشتی، نمازخانه، آلاچیق و یگان حفاظتی می باشد. این امکانات بیشتر در بخش شرقی پارک قرار دارند. قسمت غربی پارک بیشتر دست نخورده باقی مانده و سعی شده در آنجا تمرکز بر فضای جنگلی و طبیعی باشد.

البته مواردی مانند کتابخانه در ضلع غربی پارک در بلوار دستواره، جنب اداره فضای سبز استثنا می باشند. برای نمونه سالن اجتماعات پارک در ضلع شرقی میدان بهار واقع گردیده. از دیگر موارد امکانات رفاهی بوستان چیتگر می توان به دکه های تغذیه، درمانگاه و مرکز دیالیز، آتش نشانی، هلال احمر و پمپ های بنزین و گاز در بلوار دستواره در پارک اشاره نمود.

غذاخوری های بوستان چیتگر

در پارک چیتگر که بوستانی خانوادگیست، افراد معمولاً پیک نیک کرده و غذای خود را همراه می آورند یا بر روی باربکیوهای بوستان، کباب درست می کنند. با این حال چنین مجموعه عظیمی باید برای رفاه حال بازدید کنندگانش، رستوران هایی را در خود جای داده باشد. از جمله آنها می توان به رستوران تشریفات در ضلع غربی بوستان میشه زار اشاره نمود. رستوران دیگر، رستوران شب های گلستان در میدان بهار مقابل سالن اجتماعات پارک است. رستوران های باراد و مروارید به ترتیب در جنب سوارکاری بام و فاز شرقی از موارد دیگرند. البته شما می توانید پس از تفریح در بوستان چیتگر غذای خود را در مناطق دیگر شهر و در بهترین رستوران های تهران هم صرف نمایید.

جانوران و گیاهان پارک چیتگر

بوستان جنگلی چیتگر با آن که ساخته و طراحی شده دست بشر است، اما به تدریج پوشش گیاهی و جانوری در آن ایجاد یا پرورش داده شده که بسیار زیبا و پر اهمیت هستند. پارک چیتگر، از نظر پوشش گیاهی بیشتر دارای درختان سوزنی برگ می باشد که 48 درصد از مساحت پارک را در برگرفته و 53 درصد درختان پارک را شامل می شوند و در وسعتی به اندازه 390 هکتار پراکنده اند. 47 درصد درختان پارک چیتگر نیز پهن برگ هستند.  گیاهانی نیز چون کاج، زبان گنجشک، اقاقیا، نارون، سرو خمره ای، ارغوان، افرای سیاه و پلت از جمله گیاهان این پارک می باشند.

این پارک دارای یک باغ وحش یا میشه زار نیز می باشد. در این باغ وحش، انواع جانوران همچون طاووس، قوچ، میش و خرگوش زیست می کنند. علاوه بر این موارد برخی از کمیاب ترین گونه های جانوری ایران که توانایی سازگاری با آب و هوای تهران را نیز دارند و در خطر انقراض هستند نیز در این بوستان نگهداری می شوند. از این موارد می توان به لارستان یا اوریال اشاره نمود. این حیوانات از نادرترین گونه گوسفند وحشی جهان و کوچک ترین قوچ وحشی دنیا می باشند.

مسیر دسترسی به پارک جنگلی چیتگر

برای رسیدن به پارک چیتگر شما می توانید از ایستگاه مترو و نیز خودروی شخصی استفاده نمایید که در ادامه به معرفی مسیرهای پیش روی شما می پردازیم. لازم به ذکر است که خط 5 متروی تهران یعنی خط تهران کرج شما را به این پارک می رساند.

پارک چیتگر با مترو

دو ایستگاه متروی چیتگر و متروی ایران خودرو راه دسترسی به این پارک هستند. ایستگاه متروی چیتگر در بلوار کوهک و رو به روی در شماره یک بوستان چیتگر واقع شده. ایستگاه متروی ایران خودرو به درهای پنج و هفت پارک جنگلی چیتگر نزدیک بوده و به فاز غربی پارک دسترسی دارد. از طریق دیگر وسایل نقلیه عمومی هم می توانید به پارک چیتگر برسید. یک راه این است که به ترمینال اتوبوس صادقیه رفته و وارد اتوبوس های شهرک دریا بشوید و سپس به بوستان چیتگر بروید. در سه راه ضرابخانه هم اتوبوس های بی آر تی متروی چیتگر وجود دارند. می توانید در انتهای مسیر از اتوبوس پیاده شده و سوار اتوبوس های پارک جنگلی چیتگر بشوید.

پارک چیتگر با خودرو

برای دسترسی به بوستان چیتگر با خودرو باید وارد آزادراه تهران کرج شده و به سمت غرب برانید و پس از اتوبان آزادگان، تابلوهای خروجی پارک جنگلی چیتگر را دنبال نموده و وارد این پارک بشوید. مسیر دیگر این است که وارد بزرگراه همت غرب شده و به طرف خروجی اتوبان خرازی بروید. مسیر دیگر هم بزرگراه آزادگان شمال محسوب می شود. از این جا هم وارد خروجی اتوبان خرازی بشوید.

ورودی های پارک چیتگر

پارک جنگلی چیتگر به علت وسعت زیادش دارای شش ورودی جداگانه می باشد که از آنها نام خواهیم برد. ورودی نخست در بلوار کوهک قرار داشته و نزدیک ایستگاه متروی چیتگر می باشد. ورودی شماره دو، از خروجی آزادراه تهران کرج بوده و در کنار ساختمان مدیریت بوستان قرار گرفته. ورودی های شماره سه و چهار در بلوار دستواره بعد از پمپ گاز واقع گردیده. ورودی شماره پنج در آزادشهر فاز غربی و ووردی ایستگاه متروی ایران خودرو نیز در فاز غربی قرار گرفته اند.

در چه زمان هایی پارک چیتگر باز است؟

پارک جنگلی چیتگر، به طور کلی از 6 صبح تا 12 شب برای استفاده شهروندان و بازدیدکنندگان باز است. البته هر بخش از این بوستان، ساعات های متفاوتی برای بازدید دارد. برای نمونه دریاچه خلیج فارس، در روزهای آخر هفته و تعطیل از ساعت ده صبح تا ده شب باز است و در روزهای غیر تعطیل از سه و نیم بعد از ظهر تا ده شب باز می باشد. برای ورود به پارک چیتگر هزینه ای لازم نیست بپردازید. ولی بخش های تفریحی آن هزینه های مجزای خود را دارند.

دسترسی به پارک چیتگر

پارک چیتگر کجاست

پارک جنگلی چیتگر به عنوان یکی از جاهای دیدنی تهران در غرب این شهر، در مسیر آزادراه تهران به کرج در منطقه 22 تهران قرار گرفته. دریاچه چیتگر یا شهدای خلیج فارس که البته عمر و قدمتی بسیار کمتر از این بوستان دارد در نزدیکی پارک چیتگر واقع شده، پارک جنگلی چیتگر از شمال به اتوبان حکیم غرب (شهید همدانی)، از جنوب به اتوبان تهران کرج، از شرق به ناحیه خرگوش دره و از غرب به شهرک سرو آزاد و پیکان شهر و باغ گیاه شناسی می رسد.

به طور خلاصه نشانی بوستان چیتگر را می توان چنین گفت، اتوبان تهران – کرج، بعد از خروجی شهرک راه آهن، پارک جنگلی چیتگر. اگر مسافر تهران بوده و یا از اهالی و ساکنان این شهر هستید، پیشنهاد ما به شما این است که حتما به این بوستان سری زده و از امکانات و تفریحات آن بازدید نمایید. در گشت و گذار در تهران، سر زدن به بام لند تهران را از دست ندهید. این مجموعه تفریحی در نزدیکی دریاچه چیتگر واقع شده و از مراکز تجاری بسیار محبوب تهران به شمار می آید.

آدرس ها و شماره تلفن های مهم پارک چیتگر

آدرس پیست دوچرخه سواری مرکزی بوستان چیتگر: فاز یکم شرقی، پس از میدان سرو، خیابان سرو

شماره تماس پیست دوچرخه سواری مرکزی: 44477330

آدرس باشگاه پینت بال چیتگر: ضلع شرقی بوستان جنگلی چیتگر، بلوار دستواره، جنب پمپ بنزین

شماره تلفن باشگاه پینت بال چیتگر: 44908707

آدرس بوستان بانوان ریحانه: ورود شماره یک پارک چیتگر (ایستگاه متروی چیتگر)، میدان سرو، خیابان سرو

شماره تماس بوستان بانوان ریحانه: 96022506-96022505

آدرس رستوران تشریفات: ضلع غربی بوستان جنگلی چیتگر، جنب مشه بازار

تلفن تماس رستوران تشریفات: 44906011 الی 14

آدرس رستوران شب های گلستان: ضلع شرقی بوستان جنگلی چیتگر، میدان بهار، مقابل سالن اجتماعات

شماره تماس رستوران شب های گلستان:  44713006

آدرس رستوران مروارید: فاز شرقی بوستان جنگلی چیتگر

شماره تماس رستوران مروارید: 44751269

شماره تماس غرفه اغذیه و تنقلات: 4470763

آدرس درمانگاه بوستان چیتگر: ابتدای بلوار گیاه شناسی

شماره تماس درمانگاه چیتگر: 44184868 و 44184741

راهنما سایت

آدرس

تهران، اتوبان تهران- کرج، بعد از خروجی شهرک راه آهن

شماره تماس

هزینه بازدید

رایگان

ساعات بازدید از این جاذبه

شنبه

24 ساعته

یک‌شنبه

24 ساعته

دو‌شنبه

24 ساعته

سه‌شنبه

24 ساعته

چهار‌شنبه

24 ساعته

پنج‌شنبه

24 ساعته

جمعه

24 ساعته
مسیریابی آنلاین
مطالب مشابه