مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه
کویر کاراکال بیابانی خاص و جذاب است که با کویرهای دیگر تفاوت هایی دارد. کویر کاراکال یکی از بکرترین و زیباترین کویرهای ایران است و اگر در فصل کویر گردی، به دنبال منطقه ای بکر و خلوت هستید تا از شلوغی تورهای کویر گردی به دور باشید، کویر کاراکال را از دست ندهید. با ما همراه باشید تا با کویر کاراکال، جاهای دیدنی این منطقه زیبا و نکات مهمی که باید بدانید بیشتر آشنا شوید.
در واقع، نام این منطقه کویری، کویر صادق آباد است که در میان مردم با نام کویر کاراکال معروف شده اما چرا کاراکال؟ در مناطق کویری بخصوص کویر صادق آباد، کشورهای آفریقایی و غیره، نوع خاصی از گربه سانان زندگی می کنند که با نام کاراکال شناخته می شود. گربه های کاراکال گونه وحشی تر گربه سانان هستند که دارای خطوط مشکی روی صورت بوده و گوش هایی سیاه و بلندتر از گربه های عادی دارند. گربه های کاراکال امروزه در معرض انقراض قرار دارند اما جالب است بدانید افراد بسیاری کاراکال ها را به عنوان حیوان خانگی خود انتخاب می کنند چراکه از گربه عادی به مراتب زیباتر، جسورتر و عاطفی تر است ولی در صورتیکه شما هم میخواهید کاراکال را به عنوان حیوان خانگی خود انتخاب کنید، در کنار هزینه بالا، زمان زیادی را هم برای اهلی کردن باید صرف کنید.
کویر کاراکال یکی از بزرگترین زیستگاه های کاراکال ها به حساب می آید. بااینکه کاراکال ها نوعی گربه هستند، برخی تصور می کنند کاراکال ها همانند گربه ها بی آزار و دوست داشتنی هستند اما کاراکال ها در طبیعت وحشی بزرگ شده اند و حیوانات گوشت خوار و خطرناکی به حساب می آیند و برای همین است افرادی که میخواهند گربه های کاراکال را به عنوان حیوان خانگی خود انتخاب کنند می بایست هزینه های بالایی را جهت اهلی کردن کاراکال صرف کنند. همچنین جالب است بدانید کاراکال ها در زیستگاه خود، منطقه ای را به عنوان قلمرو انتخاب می کنند و هیچ حیوان دیگری حق ورود به آنجا را ندارد. از طرفی، کاراکال ها بسیار باهوش هستند و تنها جانوران کمتر از 5 کیلو را به عنوان طعمه انتخاب می کنند.
کویر کاراکال در استان یزد و شرق شهر یزد قرار دارد. در اطراف کویر کاراکال، مناطق محافظت شده کالمند و بافق واقع شده و از سمت شمال هم به پناهگاه حیات وحش دار انجیر دسترسی دارد. نزدیک ترین شهر به کویر کاراکال، شهر بافق است که از مناطق دیدنی و تاریخی یزد به شمار می رود. همچنین از شهر بافق هم باید به روستای باقرآباد و سپس صادق آباد مراجعه کرد تا به جنوب کویر کاراکال رسید.
مناطق کویری در حالت عادی گرم و خشک هستند و از این رو، در روزهای گرم تابستان کمتر کسی به کویرها سفر می کنند و حتی تورهای کویرگردی هم به ندرت پیش می آید در فصل تابستان ارائه شود. بطور کلی، کویر گردی و سفر به بهترین کویرهای ایران از فصل پاییز شروع می شود تا اواسط بهار ادامه دارد اما اکثر کویر گردها و تورهای کویر گردی در فصل پاییز و بهار به کویر سفر می کنند چراکه در روزهای سرد زمستان، هوای کویر بسیار سرد و خشک بوده و شب های طاقت فرسایی هم دارد. ما پیشنهاد می کنیم اگر میخواهید به کویر کاراکال سفر کنید، در صورتیکه میخواهید از شلوغی تورها و کویر گردها به دور باشید در اواخر پاییز سفرتان را آغاز کنید که مناطق کویری به مراتب خلوت تر باشند.
همانطور که پیش تر گفتیم، کویر کاراکال در شمال بافق قرار دارد و کویر گردهایی که میخواهند به کویر کاراکال سفر کنند باید ابتدا در هرکجایی که هستند خود را به بافق رسانده و در شمال بافق از طریق روستای باقرآباد به روستای صادق آباد برسند.
از شرق کشور، کویر گردها می بایست ابتدا به شهر زرند برسند که در کرمان قرار دارد. از شهر زرند هم دو مسیر برای دسترسی به بافق وجود دارد که یکی جاده کرمان – زرند – کوهنیان یا جاده کوهینان – رفسنجان بوده و دیگری جاده زرند – سیریز – بافق می باشد. از شهرهای غربی هم ابتدا خود را به شهر یزد برسانید تا در جنوب شرقی یزد وارد جاده یزد – بافق شده و شهر بافق برسید.
از آنجایی که مقصد ما در واقع روستای صادق آباد است، فاصله روستای صادق آباد تا شهر تهران به 750 کیلومتر می رسد. میانگین 8 ساعت طول میکشد تا از تهران به کویر کاراکال و روستای صادق آباد رسید و بهترین مسیر هم آزاد راه خلیج فارس و عبور از شهرهای قم، کاشان، نائین، میبد و یزد است. مسیر دیگری هم برای دسترسی به کویر کاراکال از تهران هم وجود دارد که از شهر اصفهان عبور می کند. اگر میخواهید از این مسیر استفاده کنید که بالای 10 ساعت در راه بوده و میانگین کمتر از 1000 کیلومتر هم در جاده باشید، در آزادراه خلیج فارس بعد از کاشان وارد جاده اصفهان شده و در جنوب اصفهان با عبور از شهرضا به روستای سورمق برسید تا از طریق جاده سورمق به یزد، خود را به شهر بافق برسانید.
کمتر از 2 ساعت طول میکشد تا از شهر یزد بعد از طی کردن مسیری 150 کیلومتری به روستای صادق آباد و کویر کاراکال رسید. کافیست در غرب یزد وارد بزرگراه یزد به مهریز شوید تا در جنوب یزد، وارد جاده یزد به بافق شده و در نهایت به کویر کاراکال برسید.
اکثر کویرهای ایران از جمله کویر مرنجاب، کویر مصر و غیره، جاهای دیدنی جذاب و دوست داشتنی دارند که در دل کویر واقع شده اند اما کویر کاراکال تنها چشم اندازهای زیبا، کاراکال های زیبا و در عین حال ترسناک و آسمانی پرستاره را ارائه می دهد. در اطراف کویر کاراکال بخصوص روستاهای صادق آباد، باقرآباد و شهر بافق، جاهای دیدنی و تاریخی مختلفی وجود دارد که بازدید از آن ها خالی از لطف نیست. در ادامه میخواهیم برخی از بهترین جاهای دیدنی کویر کاراکال را معرفی کنیم.
قلعه باقرآباد که در شهر بافق قرار دارد یکی از باارزش ترین بناهای تاریخی است که در سفر به یزد و کویر کاراکال می توان از آن بازدید کرد. قدمت دژ تاریخی باقر آباد به دوران حکومت قاجاریه برمیگردد. در آن دوران و سال 1320 هجری قمری، شخصی با نام عبدالرحیم خان بافقی که فرزند محمد تقی خان بافقی، یکی از افراد سرشناس شهر بافق بود، پیشنهاد ساخت این قلعه را دارد. قلعه باقرآباد در سه مرحله ساخته شده بطوریکه در مرحله اول، برج شمالی قلعه، ده سال بعد برج جنوبی به عنوان مرحله دوم و در نهایت مرحله سوم ساخت قلعه باقر آباد در سال 1298 به اتمام رسید اما در سال 1298 هجری شمسی، کشور دچار هرج و مرج شد و مردم برای محافظت از قلعه باقرآباد، دور آن حصار کشیدند تا از این بنای باارزش و عظیم محافظت کنند.
قلعه باقرآباد 45 اتاق و دو برج نگهبانی دارد و کل بنا تماماً با خشت و گل ساخته شده است. امروزه دژ باقرآباد یکی از جاهای تاریخی یزد به شمار می رود و در فهرست آثار ملی ایران هم قرار گرفته است. این بنا در فصل پاییز با شروع سفرهای کویر گردی و فصل بهار با آغاز سفرهای نوروزی به یکی از پربازدیدترین جاهای دیدنی یزد و کویر کاراکال تبدیل می شود.
اکثراً بخصوص کویر گردها تصور می کنند شهر بافق تنها یک شهر بین راهی بوده و بسیاری از آن ها از شهر بافق عبور می کند تا به کویر کاراکال برسند اما این شهر جذاب و تاریخی، جاهای دیدنی مختلفی دارد که یکی از معروف ترین آن ها، خانه تاریخی وحشی بافقی است. خانه وحشی بافقی بنایی ارزشمند میان علاقمندان به شعر و ادبیات فارسی به شمار میرود. کمال الدین وحشی بافقی معروف به شمس الدین وحشی بافقی در سال 939 هجری قمری به دنیا آمد و قدمت خانه ایشان هم به دوران حکومت قاجاریه برمیگردد. این بنا از نظر معماری، جزء زیباترین بناهای تاریخی بافق به شمار می رود که در سال 1383 به فهرست آثار ملی ایران افزوده شده است.
همانطور که میدانیم، در گذشته های دور مانند امروزه، خانه ها حمام های مستقل و اختصاصی نداشتند و در نقاط مختلف شهر، حمام های عمومی مختلفی بوده و مردم برای استحمام به آنجا مراجعه می کردند. در شهر بافق هم حمام ها و آب انبارهایی وجود داشته که در میان آن ها، حمام تاریخی کاکامیر به عنوان بزرگترین حمام و آب انبار شهرستان بافق شناخته می شود.
حمام کاکامیر از سنگ، ساروج و آجر ساخته شده و نورگیرهایی هم بر روی سقف در نظر گرفته شده تا روشنایی حمام تامین شود. در حمام کاکامیر مخزن آبی با گنجایش 250 متر مکعب آب می باشد که در زمان خود، یکی از بزرگترین ها به شمار می رفت. حمام تاریخی کاکامیر همانند دیگر حمام های عمومی، بخش های مختلف یک حمام عمومی شامل کریاس، خزینه، تون و غیره را دارد اما به غیر از این موارد، اگر علاقمند به معماری سنتی اصیل گذشته ایرانی هستید، بازدید از حمام تاریخی کاکامیر را در سفر به کویر کاراکال یا حتی گشت و گذار میان جاهای دیدنی یزد از دست ندهید. لازم به ذکر است حمام تاریخی کاکامیر در سال 1384 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.
در کویر کاراکال، پوشش گیاهی فقیری وجود دارد و اکثر گیاهان کویر را گیاه ماسه پسند تشکیل می دهند اما در اطراف کویر کاراکال بخصوص شهر بافق، نخلستان ها و درختان گز بسیاری وجود دارد که جلوه زیبایی را به منطقه داده اند. همچنین با اینکه در دل کویر کاراکال نمکزاری وجود ندارد اما در اطراف کویر کاراکال بخاطر این بخشی از کویر لوت بوده و کویر لوت هم بزرگترین نمکزار ایران به شمار میرود، باتلاق های نمکی و نمکزارهای مختلفی وجود دارد لذا اگر قصد آفرود سواری در اطراف کویر کاراکال را دارید، از این باتلاق های نمکی دوری کنید.
در شهر بافق، روستای باقر آباد و صادق آباد کمپ های آفرودی وجود دارد که کویرگردها می توانند با مراجعه به آن ها، از تفریحات و تورهای کویر گردی در کاراکال بهرمند شوند. محبوب ترین تفریحات در کویر کاراکال شامل آفرود سواری با خودروهای آفرودی و شیب زدن های هیجان انگیز، موتور سواری و لذت پریدن از روی تپه ها با موتورهای چهارچرخ، سند بوردینگ، کمپ در وسط کویر و تماشای آسمان پرستاره هستند.
اکثر تورهای کویر گردی کاراکال فاقد آفرود سواری در کویر هستند و می بایست هزینه جداگانه ای پرداخت شود. اما در صورتیکه با خودروی آفرود میخواهید به کویر کاراکال سفر کنید، همواره به صورت گروهی سفر کرده و از حیات وحش کویر کاراکال هم سعی کنید به دور باشید.
پیش تر گفتیم که کویر کاراکال یکی از بزرگترین زیستگاه های کاراکال ها به حساب می آید و از طرفی، کاراکال ها هم حیوانات وحشی هستند. اما در کنار کاراکال ها، جانوران کویری دیگری هم در کویر کاراکال زندگی می کنند که شامل عقاب، روباه، خرگوش های صحرایی و غیره هستند لذا پیشنهاد می کنیم قبل از اینکه وارد کویر کاراکال شوید، نقشه ای از موقعیت زندگی جانوران کویر داشته باشید تا وارد قلمرو کاراکال ها نشوید.
از آنجایی که کویر کاراکال بخاطر مسافت قابل توجهی که دارد، کمتر مورد استقبال کویر گردها قرار میگیرد، از جمله خلوت ترین کویرهای ایران به شمار می رود و حتی در فصل پاییز که فصل های سیزن کویر گردی به حساب می آید هم به مراتب خلوت تر از کویرهای مصر، مرنجاب و ابوزید آباد است. پیشنهاد می کنیم اگر قصد سفر و کویر گردی در کویر کاراکال را دارید به صورت گروهی سفر کنید چراکه در صورت گیر کردن خودرو در شنزارها یا حتی اگر با مشکلی هم روبرو شوید، خیلی باید خوش شانس باشید تا آفرود سوار یا افرادی را در کویر مشاهده کنید.
کویر کاراکال از نظر موقعیت جغرافیایی، در منطقه ای قرار دارد که اختلاف دمای بین شب و روز کمی بیشتر از سایر کویرها است از این رو، با توجه به تعداد روز و شب هایی که در کویر کاراکال هستید لباس گرم و سرد و آب به مقدار لازم (5 لیتر برای هر روز به ازای هر نفر) به همراه داشته باشید. همچنین این موقعیت جغرافیایی باعث شده طوفان های شنی بسیاری در کویر کاراکال بوزد از این رو، به همراه داشتن لباس های آستین بلند جهت جلوگیری از نفوذ شن به داخل لباس، شال گردن، کلاه و حتی ماسک را فراموش نکنید.
وزیدن طوفان های شنی مختلف در کویر کاراکال باعث شده تپه ها و شنزارها دائماً در حال تغییر باشد و نمی توان بروی آن ها برای مسیریابی و برگشتن به کمپ حساب باز کرد. همچنین اگر هم با خودروی میخواهید به دل کویر کاراکال سفر کنید، رد لاستیک ها هم با اولین باد از بین خواهد رفت برای همین، به همراه داشتن قطب نما، موقعیت یاب و فردی که به خوبی این کویر را میشناسد پیشنهاد می شود.
مراقب سراب در کویر کاراکال باشید. برخلاف کویرهای معروف دیگر، در کویر کاراکال خبری از دریاچه های نمک و باتلاق های نمکی نیست و ممکن است با مشاهده سراب، تصور کنید کمی جلوتر، دریاچه ای قرار دارد یا مقصد مورد نظر به شما نزدیک تر است.
کویر کاراکال از خلوت ترین کویرهای ایران به حساب می آید و بخاطر اینکه چندان از این کویر استقبال نمی شود، اقامتگاه های بوم گردی کمتری هم در اطراف کویر کاراکال وجود دارد که اکثراً در شهر بافق قرار دارند. در ادامه میخواهیم برخی از محبوب ترین و بهترین اقامتگاه های بوم گردی کویر کاراکال را معرفی کنیم.
معروف ترین اقامتگاه بوم گردی کویر کاراکال که نزدیک ترین اقامتگاه بوم گردی به کویر می باشد، قلعه آریز است. این اقامتگاه بوم گردی تازه تاسیس بوده و در سال 1398 افتتاح شده است تا با ارائه خدمات و امکانات مختلف، معروف ترین اقامتگاه بوم گردی منطقه باشد. قلعه آریز در شمال بافق واقع در روستای باقر آباد قرار دارد و جدا از نمایی جذاب و دوست داشتنی، دارای 30 اتاق می باشد. همانند سایر اقامتگاه های بوم گردی، در قلعه آریز خبری از سرویس های بهداشتی، حمام و آشپزخانه در اتاق ها نیست و تمامی این امکانات به صورت عمومی ارائه می شوند. اگر میخواهید در اقامتگاه بوم گردی قلعه آریز اقامت خود را سپری کنید، می توانید با پرداخت هزینه بیشتر، اتاق های ویژه را انتخاب کنید که در پشت بام قرار دارند.
لازم به ذکر است اقامتگاه بوم گردی قلعه آریز بزرگترین اقامتگاه بوم گردی کویری، تاریخی و روستایی ایران است که در همایش مجمع الجزایر فیجی توانسته عنوان برترین طرح را دریافت کند.
استان یزد، شهر بافق، روستای صادق آباد
رایگان
ساعات بازدید از این جاذبه
شنبه
24 ساعتهیکشنبه
24 ساعتهدوشنبه
24 ساعتهسهشنبه
24 ساعتهچهارشنبه
24 ساعتهپنجشنبه
24 ساعتهجمعه
24 ساعته