مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه
عمارت خسروآباد یا کاخ موزه خسروآباد از بناهای تاریخی سنندج است که جزء جاذبه های دیدنی این شهر به حساب می آیند که به دستور امان الله خان اردلان ساخته شده است. استان کردستان دارای شهرهای متعددی بوده، اما شهرستان سنندج از معروف ترین و پرجمعیت ترین آن ها به شمار می آید. سنندج از زیباترین و پرجاذبه ترین شهرهای کردنشین غرب ایران است که در استان کردستان واقع شده و به عنوان مرکز این استان شناخته می شود. شهرهای غربی ایران به دلیل برخورداری از شرایط اقلیمی کوهستانی، زیباترین جاذبه های دیدنی و گردشگری را در خود جای داده که همه آن ها جزء جاذبه های طبیعی محسوب نمی شوند و انواع بناها و آثار تاریخی در میان طبیعت آن ها وجود دارند که توجه افراد زیادی را به خود جلب نموده اند. سنندج در دوره صفویه مورد توجه پادشاهان صفوی قرار گرفته بود و به همین جهت می توان گفت که دوران طلایی سنندج متعلق به دوره صفویه می باشد که تغییرات اساسی به لحاظ ساخت و ساز آبادانی را به خود دید. در ادامه این مطلب با لوکس ویلا همراه باشید تا با عمارت خسروآباد که از معروف ترین بناهای تاریخی به جا مانده در سنندج است، بیشتر آشنا شویم.
عمارت خسروآباد از خانه های اعیانی و تاریخی کردستان است که در شهر سنندج واقع شده و برای بازدید از آن بایستی راهی شهر سنندج شوید. انواع جاذبه های دیدنی و گردشگری که شامل دیدنی های طبیعی و تاریخی می شوند، در میان جاذبه های گردشگری سنندج وجود دارند که هر یک از آن ها دارای جذابیت های ویژه خود می باشند.
اگر بازدید از کاخ خسروآباد را برای گردش خود در این شهر انتخاب کرده اید، پس از رسیدن به شهر سنندج، باید پس از عبور از ورودی شهر یا همان میدان 12 فروردین، مسیر غرب را پیش بگیرید و به حرکت خود ادامه دهید. هنگامی که در این مسیر در حال حرکت بودید و حدود 600 متر پیش رفتید، به سمت راست گردش کنید و وارد بلوار کردستان شوید. در این مسیر حدود 2 کیلومتر پیش بروید و نخستین میدان را که در مسیر خود دیدید، گردش به سمت چپ کرده و خود را به خیابان مستوره اردلان برسانید. پس از وارد شدن به این خیابان حدود 700 متر به مسیر خود ادامه دهید و وارد خیابان کشاورز شوید.
سپس مسیر خیابان خانقاه را پیش گرفته و وارد آن شده و پس از آن که حدود 200 متر به حرکت خود ادامه دادید، می توانید عمارت خسروآباد را مقابل خود مشاهده کنید و به بازدید از آن اقدام نمایید. در صورتی هم که قصد گردش در میان جاذبه های تفریحی و لذت بخش سنندج را داشتید، می توانید دریاچه سد قشلاق را برای یک روز گردشگری خود انتخاب کنید و به سراغ آن بروید. این دریاچه حدود 12 کیلومتر تا سنندج فاصله داشته و از بهترین جاذبه های طبیعت این منطقه برای یک روز گردشگری به شمار می رود.
شماره تماس عمارت خسروآباد: 0873332154
قیمت بلیط عمارت خسروآباد: رایگان
آدرس عمارت خسروآباد: استان کردستان، سنندج، بلوار خسروآباد
بناهای تاریخی زیادی در گوشه و کنار هر شهری در ایران وجود دارند که گویای تاریخ و تمدن غنی ایران در دوره های مختلفی از تاریخ می باشند که بازدید از آن ها می تواند برای هر فردی، فارغ از هر سن و سلیقه ای جذاب باشد. هر دوره از تاریخ ایران دارای ویژگی های متفاوتی بوده اند که یکی از مهمترین این تفاوت ها، سبک معماری و تزئینات هر دوره است که به خوبی می توان در بناها و آثارتاریخی به آن ها پی برد. جالب بدانید جاذبه ها و بناهای تاریخی متعددی در میان طبیعت سنندج جای گرفته اند.
دو موضوع بسیار مهم وجود دارند که سبب جذب گردشگران زیادی به این شهر می شوند که یکی از آن ها آب و هوا و شرایط اقلیمی کوهستانی و سرد شهر سنندج بوده و دیگری هم مربوط به آثار و بناهای تاریخی مختلفی است که در بسیاری از نقاط این شهر قابل مشاهده هستند. سنندج علاوه بر جاذبه های طبیعی متعددی که در میان طبیعت سرسبز آن وجود دارند، انواع بناهای تاریخی و آثار باستانی مختلفی در آن وجود دارند که هر کدام از آن ها از دوره های تاریخی مختلفی در این شهر به یادگار مانده اند و امروزه از آن ها به عنوان بناها و جاذبه های تاریخی یاد می شود.
یکی از معروف ترین و پر بازدیدترین بناهای تاریخی سنندج، عمارت خسروآباد است که از روزگار قاجاریان در این شهر به یادگار مانده است و بازدیدکنندگان و علاقه مندان زیادی به سراغ بازدید از آن می روند. در زمان های گذشته، یکی از رایج ترین موضوعاتی که در فرهنگ و تمدن ایران وجود داشت، فرهنگ ارباب و رعیت بود که دارای دو سبک زندگی متفاوت از یکدیگر بودند. بنایی که امروزه با عنوان عمارت خسروآباد از آن یاد می کنیم، خانه ای اعیان نشین بوده که متعلق به یکی از خانواده های متمول و اعیانی سنندج بوده است.
عمارت ها نیز از سبک معماری و طراحی متفاوتی برخوردار بودند. حتی بناهایی که پیش از اسلام و پس از اسلام در ایران ساخته می شدند، آن ها نیز دارای سبک های طراحی و معماری متفاوتی بودند. همچنین سبک ساخت عمارت و کاخ ها نیز با ساخت خانه های معمولی تفاوت داشتند. خانه ای که با عنوان عمارت خسروآباد از آن یاد می شود، عمارتی تاریخی و متعلق به خاندان اردلان ها بود که به دستور امان الله خان اردلان، حاکم وقت کردستان ساخته شده بود.
از همین رو، این عمارت تاریخی از اهمیت و ارزش بالایی در میان دیدنی های سنندج برخوردار می باشد. این عمارت تاریخی در سال 1223 هجری قمری به صورت عمارتی در میان یک باغ باصفا ساخته شد و امروزه به جاذبه ای دیدنی و تاریخی در سنندج تبدیل شده و بازدیدکنندگان زیادی هر ساله به سراغ آن می روند.
عمارت خسروآباد از کهن ترین بناهای تاریخی و باشکوه سنندج است که در سال 1223 هجری قمری، به دستور حاکم وقت کردستان که امان الله خان اردلان نام داشت، ساخته شد. این عمارت تاریخی دارای مساحتی حدود 6 هزار متر مربع بوده که به صورت یک کاخ با شکوه و زیبا در میان باغی سرسبز می باشد و قدمت آن به دوره قاجاریان می رسد. اما با توجه به پژوهش هایی که در این بنای تاریخی انجام شده اند، بخش شرقی کاخ را که با نام قصر شناخته می شود، متعلق به دوره زندیان می دانند.
عمارت خسروآباد در سال توسط نوه امان الله خان، علی اکبر خان شرف الملک، به صادق خان اعزازالملک فروخته شد و خاندان صادق وزیری مالک آن شدند و حدود 50 سال بعد از آن هم بخش های دیگری به این مجموعه اضافه شدند که متعلق به دوران قاجار و پهلوی می باشند. از همین رو برخی از بخش های این عمارت دارای ویژگی های معماری قاجاری و پهلوی هم می باشد. این مجموعه تاریخی زیبا و با شکوه که کاربری اصلی آن برای برگزاری مراسم های تشریفاتی و استقبال از شاهان و بزرگان بود، اما به عنوان پایگاه نظامی و سیاسی نیز آن را مورد استفاده قرار می دادند.
در سال 1232 هجری قمری که دختر فتحعلی شاه، حسن جهان خانم، و پسر امان الله خان با یکدیگر ازدواج کردند، مراسم عروسی آن ها در این عمارت زیبا برگزار گردید. هم زمان با ساخت کاخ خسرو آباد، دژ حکومتی سنه در مرکز شهر قرار داشت و پس از آن که این عمارت ساخته شد، از آن به عنوان پایگاه نظامی و حکومتی استفاده می کردند. عمارت خسروآباد با شماره 1491 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
عمارت خسروآباد به عنوان یک مجموعه تاریخی زیبا و با شکوه در میان دیدنی های سنندج شناخته می شود که از دو بخش تشکیل شده که شامل یک کاخ مجلل و یک باغ باصفا می باشد که وجود این کاخ در میان باغ سرسبز و درختان کهنسال، توانسته اند مجموعه تاریخی زیبایی را تشکیل دهند. مساحت کل این مجموعه به 6 هزار متر مربع رسیده و مهمترین موضوعی که در بناهای تاریخی وجود دارند و آن ها را از یکدیگر متمایز می کنند، سبک معماری آن ها می باشد. در ادامه به آشنایی با سبک معماری این مجموعه تاریخی می پردازیم:
کاخ خسروآباد به عنوان یکی از مهمترین بخش های مجموعه خسروآباد شناخته می شود که خود آن نیز دارای بخش های مختلفی می باشد. قصر سلطنتی به عنوان مهمترین و اصلی ترین بخش این مجموعه بوده که در بخش غربی مجموعه جای گرفته و دارای ورودی ستون دار می باشد. وجود 4 خیابان در اطراف کاخ سبب شده بود که این عمارت به 4 باغ تبدیل شود و همچنین 4 خندق نیز در اطراف کاخ حفاری شده بودند.
در حال حاضر نشانه های بسیار محدودی از خندق های این باغ باقی مانده اند. همین موضوع سبب شده بود عمارت خسروآباد با نام عمارت چهارباغ خسروآباد نیز شناخته شود. کاخ خسرو آباد نیز دارای بخش های مختلفی می باشد که در ادامه معرفی بخش های مختلف کاخ را آورده ایم.
عمارت خسروآباد نیز همانند بسیاری دیگر عمارت ها و کاخ های تاریخی دیگر از بخش های مختلفی تشکیل شده که حمام یکی از بخش های آن به شمار می آید. معمولا در آن زمان تنها خانه های اعیانی دارای حمام اختصاصی برای خود بودند. حمام این مجموعه که مزین به طرح هایی از آهک بری از اشکال متنوعی همچون گل و بوته، حیوانات و نقوش اسلیمی می باشد، در سمت راست حیاط واقع شده و از سبک معماری صفوی بهره می برد.
این حمام دارای بخش های مختلفی نظیر سربینه، آتش دان یا تون، خزینه، اصلاح خانه و دستشویی می باشد که هر کدام از آن ها از طرح های آهک بری با رنگ لاجوردی برخوردار می باشند که چهره ای زیبا و تماشایی را برای این حمام پدید آورده اند. برای ساخت حمام این خانه از معماری و طراحی دیگر حمام های ایرانی بهره جسته و تنها مالکان و اهالی خانه می توانستند از آن استفاده نمایند.
برای گرم کردن فضای داخلی حمام به خصوص در هوای سرد زمستان از قوس ها و گنبدهای کم ارتفاع استفاده شده بود. این حمام دارای نقشه L مانند بوده که هنگام ورود به آن، اشرافی به فضای حمام اصلی و رختکن نداشته و در محلی پیش از حمام اصلی قرار گرفته است.
مطبخ یا آشپزخانه که محلی برای پخت غذا بود، یکی دیگر از بخش های عمارت خسروآباد را تشکیل می داد که جنب حمام عمارت، یعنی در سمت راست حیاط، ساخته شده بود. فضای این مطبخ به گونه ای بود که غذا دور از چشم مهمان تهیه می شد و به صورت یک فضای خصوصی در این خانه ساخته شده از تمام فضاهای عمومی خانه دور بود.
حتی هنوز هم که به سراغ بازدید از این خانه بروید و وارد مطبخ شوید، می توانید آثاری از تیرگی و سوختگی هایی که از پخت و تهیه غذاها در زمان های گذشته پدید آمده بودند را روی سقف و دیوارهای مطبخ مشاهده نمایید. تعدادی تنور در این مطبخ وجود داشتند یک بالاخانه کوچک نیز برای آشپزخانه تعبیه شده بود تا آشپزها بتوانند برای اسکان خود از آن ها استفاده نمایند.
یکی از جالب توجه ترین بخش های عمارت خسروآباد، حوض و فواره ای است که در دومین طبقه از این عمارت جای گرفته اند و مهمترین موردی بوده که توجه افراد را به خود جلب نموده است. در اغلب بناهای کهن و مدرن مرسوم است که حوض و فواره داخل حیاط و یا نهایتاً در طبقه همکف قرار گیرد. فواره ای که در میان این حوض جای گرفته، تا ارتفاعی حدود 2 متر بالا می آید. منبع تأمین آب حوض خانه خسروآباد از کوه آبیدر بوده است.
در بخش جنوبی عمارت خسروآباد اسطبل عمارت جای گرفته بود که دارای طاق های ضربی بوده و برای ساخت و طراحی آن از معماری ظریف و هنرمندانه ای استفاده شده است. در زمان های گذشته در خانه های اعیانی نظیر خانه خسروآباد، بخشی را به اسطبل آن خانه اختصاص می دادند که کاخ خسروآباد از این امر مستثنا نبود.
سردر ورودی از مهمترین بخش های خانه های قدیمی بوده که کاخ خسروآباد سنندج نیز دارای سردر ورودی بوده و با تزئیناتی از گچ بری مزین گردیده اند. دو مدخل در دو سمت این سردر وجود دارند که محلی مختص به خدمه و نگهبانان بوده و سه پله برای دسترسی به آن ها تعبیه شده اند. بعد از بخش ورودی، بخش هشتی قرار داشته که از چهار طاق نمای کوچک به همراه چهار مدخل تشکیل شده که دو مدخل دارای راه به اتاق های نگهبانی و دو مدخل دیگر نیز دارای مسیر به حیاط و چهارباغ عمارت می باشند.
یک کاربندی زیبا برای هشتی در نظر گرفته شده که ب صورت مسقف می باشد و برای تزئین آن از گچ بری های برجسته استفاده شده است. همچنین ستون هایی که به عنوان پایه برای کاربندی قرار داده شده، دارای تزئینات برجسته گچ بری می باشند. از جالب توجه ترین موارد این بخش، عدم استفاده از دالان برای دسترسی از ورودی به داخل حیاط است.
ایوان های ستون داری برای قصر این مجموعه در نظر گرفته شده اند که دلیل ساخت آن ها علاوه بر زیبایی، می تواند تأمین امنیت خانه نیز باشد. بدین صورت که نگهبانان در ایوان ها مستقر می شدند و با زیر نظر داشتن مناطق اطراف، امنیت را برای اهالی این خانه به وجود می آوردند. پله هایی که در این محدوده از ساختمان قرار گرفته اند، دارای ارتفاع زیبادی بوده و آن ها نیز می توانند نقش تأثیرگذاری در امنیت این خانه اعیانی داشته باشند.
از آنجایی که مراسم عروسی تنها دختر فتحعلی شده قاجار در این خانه باشکوه برگزار شد، کتیبه ای از وی در این خانه به یادگار مانده که نام های فتحعلی خان قاجار و امان الله خان اردلان به همراه تاریخ 1223 هجری قمری بر روی آن دیده می شود که در یکی از بخش های این خانه نصب شده است.
حیاط اصلی خانه دارای یک حوض صلیبی شکل بوده که سبب شده حیاط اصلی به 4 بخش تقسیم گردد و زیبایی حوض در میان حیاط، چشمنوازی کند. این حیاط در بخش غربی خانه قرار داشته و کف آن سنگ فرش شده است. اغلب خانه های اعیانی که در زمان های گذشته ساخته می شدند، کف حیاط آن ها سنگ فرش می شد و نشانه ای از اعیانی بودن خانه ها محسوب می شد.
حیاط اندرونی در بخش راست عمارت خسروآباد قرار گرفته که به خانواده ابوالقاسم خان اردلان اختصاص داشت. یک حوض هشت ضلعی در میان حیاط اندرونی خانه ساخته شده بود که علاوه بر زیبایی محیط، طراوت و تازگی را برای این بخش از خانه به ارمغان آورده بود.
یک ساختمان با سبک معماری درونگرا در بخش شمال غربی این خانه وجود دارد که به صورت دو طبقه ساخته شده و یک طبقه به زیرزمین و طبقه بالای آن نیز به طبقه همکف اختصاص یافته است. این ساختمان دارای یک حیاط مرکزی نیز می باشد. اتاق های متعددی نیز در طبقه بالای این ساختمان وجود دارند و قدمت این بنا بر اساس پژوهش های انجام شده، به دوره اقدامات شرف الملک اردلان می رسد.
در آن دوره، از اهمیت و نقش خاندان اردلان در حکومت کردستان کاسته شد و به همین دلیل ساختمان ها و پایگاه های حکومتی خود را ترک نمودند و در عمارت خسروآباد سکونت گزیدند. از آنجایی که تعدا ساکنین این خانه افزایش یافته بود، نیاز به فضاهای بیشتر به وضوح احساس می شد و بر همین اساس بخش های متعدد دیگری به این مجموعه اضافه گردیدند. جالب است بدانید اکثر بخش هایی که در این مجموعه وجود داشتند، از سبک معماری برونگرا بهره می جستند و این ساختمان به عنوان تنها بخش درونگرای مجموعه شناخته می شد. این خانه فاقد پنجره به سمت کوچه بود و فقط روزنه کوچک از بخش آشپزخانه آن به سمت کوچه راه داشت.
قصر خسرویه به عنوان مهمترین بخش این عمارت شناخته می شود که در ضلع غربی مجموعه جای داشته و برای دسترسی به آن یک مسیر پلکانی با 17 پله در نظر گرفته شده است. این عمارت دارای 3 طبقه بوده که هر یک از آن ها دارای بخش های مختلفی می باشند. برای سقف این بنا از سقف گنبدی شکل استفاده شده و یک حوض در میان طبقه دوم آن قرار داشته و یک فواره در حوض وجود دارد که می تواند جالب توجه ترین مواردی باشد که در این طبقه از عمارت مشاهده خواهید کرد.
اتاق های متعدد با فضای بزرگ در اطراف حوض این طبقه وجود دارند که هر کدام از آن ها دارای ایوان های ستون دار می باشند. یک مسیر پلکان چوبی برای دسترسی به سومین طبقه از ساختمان در این طبقه در نظر گرفته شده که در هر دو سوی آن راهرو وجود دارد. این مسیر پلکانی به یکی از اتاق های طبقه سوم راه داشته که این اتاق در زمان های گذشته دارای کاربری نجوم بوده و برای این منظور از بالکن آن استفاده می شد.
در ضلع شرقی این مجموعه تاریخی، عمارت 2 طبقه ای قرار دارد که به عمارت سردر شهرت داشته و دو مسیر پلکانی به صورت متقارن در دو سمت آن دیده می شوند. این عمارت به دستور نوه خسرو خان ساخته شده و از جمله زیباترین و جالب ترین بخش های آن مربوط به ایوانی است که به صورت سرتاسری دور این ساختمان ساخته شده و آن را به عنوان غلام گردش می شناسیم.
دومین طبقه از این عمارت به تالار اصلی یا تالار ستون دار اختصاص یافته که کاربری آن به عنوان مهمان خانه بوده است. این ساختمان دارای یک بخش فوقانی در نمای بیرونی و داخلی بود که به صورت کلاه فرنگی دیده می شد و متأسفانه در پی تغییراتی که در طبقه بالای این ساختمان صورت پذیرفت، شکل کلاه فرنگی نیز از بین رفت.
کرسی خانه از دیگر بخش های این خانه تاریخی به شمار می رود که اهالی خانه برای دورهمی های خود در فصل های سرد و به خصوص شب های زمستان استفاده می کردند و با نشستن دور کرسی، فضایی بسیار دلنشین را در کنار دیگر اعضای خانه پدید می آورد. حتی برخی اوقات که هوا بسیار سرد بود، اهالی خانه به همراه میهمانان به کرسی خانه مراجعه می کردند و لحظات به یاد ماندنی را در آن تجربه می کردند. در ساختمان عمارت سردر، چندین کرسی خانه وجود دارد که نشان می دهد این فضا برای اهالی این خانه بسیار اهمیت داشته و حتی به شب نشینی و دورهمی های خانوادگی نیز اهمیت ویژه ای می دادند.
بناهای قدیمی و کهنی که در نقاط مختلفی از ایران ساخته می شدند، دارای تزئیناتی در بخش های مختلف خود بوده و این تزئینات زمانی بیشتر و چشمنوازتر می شد که بنا جزء مهمترین بناهای هر منطقه به حساب بیاید. عمارت خسروآباد نیز که از مهمترین و زیباترین خانه های اعیانی سنندج در استان کردستان بود و به خانواده ای اعیانی و ثرتمند اختصاص داشت، دارای تزئینات چشمنوازی بوده که از مهمترین تزئینات آن می توان به گچ بری های آن اشاره نمود.
این گچ بری های هنرمندانه و ظریف اثری از استاد محمد راش بوده که در بخش های مختلفی از این خانه قابل مشاهده هستند. اما بیشترین نقطه ای که از این خانه با دستان هنرمند وی تزئین شده، بخش شرقی خانه است که لب ریز از ذوق و هنر معمار آن می باشد. از دیگر تزئینات این عمارت با شکوه می توان به آجرکاری، اروسی ها و حوض چلیپایی اشاره نمود.
سقف خانه خسروآباد با تیرهای چوبی پوشانده شده تا سبب گرم نگهداشتن فضای داخلی خانه در فصل های سرد سال گردد. از آنجایی که کردستان منطقه ای سردسیر و کوهستانی در غرب ایران شناخته می شود، برای گرم نگهداشتن ساختمان ها و انواع خانه هایی که در این منطقه ساخته می شدند، بایستی عوامل موثری را در نظر بگیرند که خوشبختانه برای ساخت این خانه اعیانی، از سقف چوبی استفاده شده است.
تیرهای چوبی که برای سقف این خانه استفاده شده اند، به صورت یکی در میان باریک و ضخیم بوده و تخته چوب هایی با ضخامت 2 سانتی متر بر روی هر کدام از تیرها نصب شده اند.
عمارت خسروآباد همانند بسیاری دیگر از بناهای تاریخی ساخته شده در زمان های مختلف، دارای کاربری های متنوعی بوده که همین امر بر شهرت بیشتر آن تأثیرگذار بوده است. از این خانه حتی به عنوان محلی برای برگزاری مراسم های عروسی، جشن ها و مراسم های تشریفاتی استفاده می شد. در دوره ای تاریخ نیز حتی پادشاهان قاجاری در آن زندگی می کردند. هر زمان که هر کدام از قاجاریان به مقام پادشاهی و قدرت دست میافتند، عمارت خسروآباد را به عنوان مقر حکومتی خود انتخاب می کردند.
کلودیوس جیمز ریچ یکی از سفرنامه نویسان و ایران شناسان فرانسوی است که در سال 1820 میلادی درباره این عمارت چنین نوشته که باغ خسروآباد حدود یک چهارم مایل به سمت جنوب غربی سنه و در میان منطقه ای کوهپایه ای واقع شده و زمانی که از فاصله دور آن را نگاه می کنید، گویا در حال تماشای یک چنارستان هستید. این باغ فاقد هر گونه دیوار و بارو بوده که درختان بلند قامت و تنومند بر زیبایی آن تأثیر گذاشته اند. مسیری در این باغ وجو دارد که دو طرف آن پوشیده از درختان چنار بلند قامتی بوده و حوض هایی که با فواره های مزین شده بودند، پشت آن ها قرار داشتند.
سبدهایی پر از میوه های رنگارنگ در اطراف حوض وجود داشتند و قصر این مجموعه بسیار زیبا بوده و برای ساخت آن از سبک معماری ایرانی استفاده شده بود. درختان میوه متعدد و متنوعی در فضای باغ این مجموعه وجود داشتند. هنگامی که داخل ساختمان قرار داشتم و به فضای عمومی باغ نگاه می کردم، درختان فضای بسیار زیبا و دلفریبی را برای باغ پدید آورده بودند. باغ مجموعه دارای مساحت 6 گز شاهی بوده و به 4 بخش تقسیم شده بود. در هر کدام از این 4 بخش هم انواع درختان میوه و گل وجود داشتند که بر زیبایی محوطه تأثیر به سزایی گذاشته بودند.
عمارت خسروآباد از باشکوه ترین خانه های اعیانی منطقه کردستان است که دارای مساحتی حدود 6 هزار متر مربع بوده و دارای بخش های متعددی می باشد که از دو بخش اصلی عمارت و باغ تشکیل شده است. بخش شرقی این مجموعه به ساختمان قصر اختصاص یافته که دارای معماری بسیار زیبا و با شکوه می باشد. ورودی این مجموعه به صورت ورودی ستون دار بوده که به حیاط مجموعه اشراف دارد.
با توجه به مصالهی که برای بخش هایی همچون قصر، آشپزخانه، اسطبل، حمام و دیوارهای محافظ بخش های شرقی و غربی بنا استفاده شده اند، می توان دریافت که تمام آن ها در یک زمان ساخته شده اند و هم دوره می باشند. بخش های دیگری نیز در این مجموعه تاریخی وجود دارند که بعد از مرگ امان الله خان اردلان بنا گردیده اند و هر یک از آن ها دارای کاربری های مختلفی بوده اند.
حتی تفاوت سبک معماری را در این بناها نیز می توان به صورت واضح احساس کرد. در این میان می توان به ارسی هایی اشاره نمود که در بخش شرقی و قصر وجود دارند که هر کدام از آن ها با یکدیگر تفاوت داشته و حتی بخش غربی عمارت مزین به آجرکاری هایی می باشد که بخش شرقی عمارت از آن بهره نبرده و برای تزئینات بخش شرقی عمارت از گچ بری های هنرمندانه استفاده شده است.
متسفانه بر اثر گذر زمان و عدم توجه به این مجموعه تاریخی، بخش های زیادی از آن در طول تاریخ مورد آسیب و تخریب قرار گرفته اند که همین موضوع سبب شد در سال 1373 هجری شمسی بخش های زیادی از این مجموعه مورد بازسازی و مرمت قرار گیرند. همچنین می توان به طاق بزرگی اشاره نمود که در زمان های گذشته بر روی در اصلی عمارت قرار داشته و در حال حاضر خبری از آن نیست.
عمارت خسروآباد که جزء دیدنی های سنندج و همچنین دیدنی های کردستان به حساب می آید، افراد زیادی را به سمت خود دعوت می کند. نکته ای که برای بازدید از این عمارت باید در نظر داشته باشید این است که بازدید از بخش های مختلف این مجموعه امکان پذیر نبوده و بازدیدکنندگان می توانند تنها از فضای بیرونی این مجموعه دیدن کنند. همچنین برای بازدید از عمارت خسروآباد نیازی به پرداخت هزینه نبوده و می توان به صورت رایگان از آن دیدن کرد. ساعت بازدید کاخ خسروآباد نیز از ساعت 9 صبح تا 17 عصر می باشد.
این عمارت زیبا که توجه گردشگران و تاریخ دوستان زیادی را به خود جلب نموده، در سنندج واقع شده که جزء مناطق سردسیر غرب ایران بوده و به همین جهت اگر تصمیم دارید برای بازدید از جاذبه های گردشگری سنندج راهی این منطقه شوید، بهتر است پیش از سفر خود، بهترین زمان سفر را در نظر بگیرید. از آنجایی که این مجموعه دارای بخش های بسته و باز می باشد و عمارتی زیبا در میان باغی باصفا قرار گرفته، بهتر است زمانی را برای بازدید از این جاذبه انتخاب نمایید که درختان تنومند آن سرسبز باشند که بهترین زمان می تواند فصل های بهار و تابستان می باشند.
استان کردستان، شهر سنندج، بلوار خسروآباد
رایگان
ساعات بازدید از این جاذبه
شنبه
9 الی 17یکشنبه
9 الی 17دوشنبه
9 الی 17سهشنبه
9 الی 17چهارشنبه
9 الی 17پنجشنبه
9 الی 17جمعه
9 الی 17