کاخ سعدآباد

مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه

محتوا نمایش

کاخ سعدآباد یکی از معروف ترین و باشکوه ترین مکان های تاریخی تهران بوده که از دوران قاجار و پهلوی به یادگار مانده است. اگر علاقه مند به بازدید از جاذبه های تاریخی باشید، محال است از کاخ سعدآباد غافل شده باشید. این کاخ عظیم و مجلل میزبان آخرین پادشاهان ایرانی در زمان های قاجار و پهلوی بوده و در یکی از بهترین و خوش آب و هواترین مناطق شمالی شهر تهران واقع شده است. در تمام طول سال گردشگران داخلی و خارجی زیادی از مجموعه زیبای کاخ موزه سعدآباد دیدن می کنند، لذا اگر شما هم بازدید از جاذبه های تاریخی را دوست دارید، کاخ موزه سعدآباد می تواند یکی از بهترین جاذبه های تاریخی تهران باشد که به سراغ آن می روید. اما چنان چه تا به امروز به بازدید از این مجموعه اقدام نکرده اید، تا انتهای این مطلب همراه لوکس ویلا باشید تا با این کاخ موزه بیشتر آشنا شوید و در زمانی مناسب حتما از آن دیدن کنید.

آشنایی با کاخ سعدآباد

از زمان های گذشته، سه مجموعه کاخ بسیار زیبا و مجلل در منطقه شمیرانات تهران به جا مانده که کاخ سعدآباد یکی از کاخ های این مجموعه به شمار می رود و به عنوان اقامتگاه ییلاقی پادشاهان قاجار و پهلوی مورد استفاده قرار می گرفت. کاخ سعدآباد مساحت 300 هکتار از زمین های منطقه شمالی تهران را از آن خود کرده و حدود 180 هکتار از آن متعلق به باغ مجموعه است. کاخ مذکور که در منطقه شمیرانات تهران و در دامنه رشته کوه های البرز واقع شده از بخش شمال به کوه های سربه فلک کشیده البرز، از شرق به گلابدره، از غرب به ولنجک و از جنوب نیز به تجریش محدود می گردد. این کاخ در ارتفاع 1650 الی 1800 متری از سطح دریا قرار گرفته و یکی از دلایل خوش آب و هوا بودن مجموعه به شمار می رود. همچنین جریان یافتن رودخانه ای موسوم به جعفرآباد در میان باغ سرسبز سعدآباد، دلیلی برای طراوت هوای آن نیز می باشد. در زمان پادشاهی رضاشاه، رودخانه دربند آب مورد نیاز کاخ را تامین می کرد.

اما با روی کار آمدن محمدرضا شاه، به علت آن که این مقدار آب برای آبیاری و آب رسانی به مجموعه کافی نبود، بدین منظور تعداد 12 رشته قنات را به کار گرفتند. باغ مجموعه باغی بسیار سرسبز و مملو از درختان بلند قامت و انبوه می باشد که کاخ های مجموعه در میان آن ها قرار گرفته اند. کاخ اختصاصی به عنوان کاخ اصلی تلقی می شود و در زمان رضاشاه نیز چندین ساختمان دیگر در این مجموعه ساخته شد و بر تعداد آن ها اضافه گردیدند و متعلق به تمام افراد خانواده رضاشاه بودند. دختر کوچک محمدرضاشاه به نام لیلا پهلوی، آخرین کاخی که در مجموعه ساخته شده بود، متعلق به وی بود. هنگامی که به بازدید از این مجموعه می روید، می توانید در زمان سفر کنید و با زندگی قاجار و پهلوی آشنا شوید و در میان باغ و کاخ های مختلف آن گشتی بزنید. در این صورت علاوه بر آن که می توانید با تاریخ کشور آشنا شوید، همچنین روزی به یاد ماندنی، پر خاطره و دلنشینی را برای خود رقم بزنید.

کاخ سعدآباد

تاریخچه کاخ سعدآباد

کاخ سعدآباد در زمان حکومت قاجار بنا شده و چهار دوره از تاریخ ایران که شامل قاجار، پهلوی اول، پهلوی دوم و زمان بعد از انقلاب اسلامی را به خود دیده است. پادشاهان قاجاری این کاخ را به عنوان اقامتگاه ییلاقی خود انتخاب کرده بودند و در تابستان ها به سراغ آن می آمدند. بناهای مختلفی که در این مجموعه وجود دارند، همگی پس از کودتای سال 1299 که خاندان پهلوی مجموعه را به تصرف خود درآورد و چندین بنای دیگر به آن اضافه نمود. هر کدام از این بناها متعلق به یکی از افراد خانواده پهلوی بوده و تعداد آن ها به 18 بنا می رسد. هر یک از بناهای ساخته شده در مجموعه، از سبک معماری متفاوتی بهره می برند. همانطور که در بالا ذکر شد، جدیدترین بنایی که در این مجموعه وجود دارد، متعلق به دختر کوچک محمدرضا پهلوی می باشد و امروزه آن را با موزه آبکار می شناسیم.

قدیمی ترین کاخ مجموعه نیز کاخ کوشک احمدشاهی نام دارد. زمانی که رضاشاه به قدرت رسید، بسیاری از بناها متعلق به مجموعه سعدآباد نبودند و رضاشاه آن ها را خریداری نمود و مجموعه را گسترش داد. کاخ ملکه مادر به عنوان نخستین بناهایی که در مجموعه سعدآباد ساخته شده است، شناخته می شود. فضایی که بناهای نخستین مجموعه سعدآباد را در خود جای داده بود، دارای وسعت 8 هزار متر مربع بود. پس از انقلاب اسلامی در سال 1357 و فرار خاندان پهلوی، مجموعه سعدآباد تغییر کاربری داد و از آن زمان به بعد تا به امروز از آن به عنوان کاخ موزه استفاده می شود. اما کاخ ریاست جمهوری امروزی نیز در مجاورت مجموعه واقع شده و کاخ ملکه مادر هم مکانی برای میزبانی از میهمانان خارجی به کار برده می شود. گردشگران داخلی و خارجی زیادی هستند که به بازدید از کاخ های باشکوه این مجموعه اقدام می کنند. کاخ سعدآباد در تاریخ 24 دی ماه سال 1376 با شماره 1957 به ثبت ملی رسیده است.

معماری کاخ سعدآباد

زمینی که مجموعه کاخ سعدآباد در آن ساخته شده است دارای مساحتی به وسعت 300 هکتار بوده که 110 هکتار از آن به کاخ ها و عمارت های مجموعه و 180 هکتار نیز به باغ سرسبز، گلخانه های زیبا و قنات ها تعلق یافته اند. عمارت ها و کاخ هایی که در این مجموعه وجود دارند، بر اساس معماری اروپایی و معماری اصیل ایرانی ساخته شده اند و چنین شکوه و جلالی را به نمایش می گذارند. برای ساخت این عمارت ها نیز علاوه بر معمارها و مهندسان ایرانی، از معماران و نامدار و حاذق خارجی نیز استفاده شده است. از دیگر کاخ های معروفی که در منطقه شمیرانات تهران وجود دارد و از دوران قاجار و پهلوی به جا مانده است، کاخ نیاوران می باشد که گردشگران زیادی نیز آن را برای گردش انتخاب می کنند.

کاخ ها و موزه های مجموعه سعدآباد

همانطور که گفته شد، مجموعه سعدآباد در مساحت بسیار وسیعی از منطقه خوش آب و هوای شمیرانات تهران ساخته شده و چندین کاخ در آن وجود دارند که در دوره های مختلفی از تاریخ ایران ساخته شده اند. هرکدام از کاخ هایی که در این مجموعه دیده می شوند متعلق به افراد خاندان پهلوی بودند. تعداد کاخ های اصلی این مجموعه به 18 بنا می رسد که پس از انقلاب اسلامی کاربری پیشین خود را از دست دادند و بسیاری از آن ها تبدیل به موزه شده اند و گردشگران زیادی به بازدید از آن ها راهی مجموعه می شوند. علاوه بر آنکه چندین کاخ مجموعه سعدآباد به موزه تبدیل شده اند، برخی دیگر نیز کاربری های اداری دارند. همچنین عمارت ها و کاخ هایی که امروزه کاربری موزه دارند، گردشگران به بازدید از آن ها اقدام می نمایند. در ادامه می خواهیم با تمام کاخ ها و عمارت های کوچک و بزرگی که در مجموعه سعدآباد وجود دارند آشنا شویم.

کاخ سعدآباد

کاخ سفید پهلوی

کاخ سفید پهلوی به عنوان بزرگترین کاخ مجموعه شناخته می شود که محل سکونت ییلاقی محمدرضا پهلوی و فرح دیبا به شمار می رفت. از آنجایی که این عمارت دارای نمای سفید رنگ و زیبایی بود، آن را کاخ سفید نامیدند. کاخ سفید دارای مساحتی به وسعت 2 هزار و 164 متر مربع بوده که دارای 2 طبقه به همراه زیرزمین می باشد و زیربنای آن نیز به 5 هزار متر مربع می رسد. محمدرضا پهلوی دستور ساخت این عمارت را صادر نمود و در سال 1310 هجری شمسی عملیات ساخت آن آغاز گردید و 5 سال بعد یعنی در سال 1315 پایان یافت. علاوه بر آنکه محل زندگی و سکونت محمدرضاشاه بود، دفتر کار وی نیز در این بخش قرار داشت و امور اداری نیز در این عمارت انجام می پذیرفت. طراحی این کاخ را مهندس خرسندی با مشارکت مهندس بوریس روسی انجام پذیرفت. تعداد 54 واحد مختلف در این کاخ وجود دارد و 10 تالار تشریفاتی و باشکوه نیز دیده می شوند.

بزرگترین تالار کاخ را سفره خانه ای تشکیل داده که دارای مساحت 220 متر مربع می باشد. این تالارها از سبک تزئینات فرانسوی بهره می برد. تزئیناتی که در کاخ سفید انجام شده شامل گچبری های بسیار زیبا و با ظرافتی هستند که اثر هنرمندانه ای از استادان عبدالکریم شیخان، غلامرضا پهلوان، رضا ملائکه و حسین کاشی می باشند. کف سطح زمین کاخ سفید، توسط استاد لرزاده سنگ فرش شده و سنگ مرمرهایی که برای این کاخ استفاده شده از معادن شهرهایی همچون تربت حیدریه و یزد سفارش داده شده اند. نمای بیرونی کاخ سفید که دارای 4 ستون اصلی با ابعاد بزرگ و در چهار طرف سرسرا و دارای تعداد 4 نورگیر در 4 طرف سقف مرکزی می باشد و به سبک معماری ایرانی و روسی طراحی شده است. از با ارزش ترین آثاری که در این کاخ به یادگار مانده است می توان به پرده های بزرگ رنگ روغن که اثر هنری استاد حسین بهزاد به همراه شاگردانش بوده اشاره نمود.

علاوه بر این پرده های رنگ روغن، فرش های دست باف و ارزشمندی در این کاخ وجود دارند که به دستان هنرمندان خوش ذوق ایرانی بافته شده اند و بزرگترین آن ها 145 متر می باشد. لوسترهای کاخ سفید نیز ساخت کشورهای فرانسه، ایتالیا و چک اسلواکی می باشند و بزرگترین لوستر عمارت 108 شاخه دارد. برروی دیوار اتاق انتظاری که در طبقه همکف این کاخ قرار دارد، دو تابلوی سوخت روی چرم بسیار زیبا و با ارزشی که به سبک مینیاتور مکتب اصفهان دوره صفویه ساخته شده، نصب شده است. دیوارهای تالارهای کاخ پوشیده از جنس پارچه های ابریشم، گل ابریشم، اطلس و تافته کشورهای انگلستان و فرانسه می باشد. همچنین دو تا از پنجره های کاخ سفید توسط پرده هایی از جنس ابریشم و حریر بسیار زیبای مزین به گلدوزی پوشانده شده که هنر دست هنرمندان خوش ذوق کشور چین می باشند. بسیاری از تزئینات و لوازمی که داخل این کاخ وجود دارند، به سفارش فرح پهلوی از دیگر کشورها وارد شده اند.

در این میان فرح، میز تحریری را از عتیقه فروشی فرانسه خرید که به ماری آنتوانت، ملکه معدوم فرانسه در انقلاب کبیر تعلق داشت. همچنین در محوطه بیرونی کاخ سفید و مقابل عمارت، چکمه های رضاشاه را خواهید دید که در زمان های گذشته مجسمه ای کامل بود و در یکی از میدان های شهر دزفول قرار داشت. پس از آن که انقلاب شد، مردم دزفول این مجسمه را شکستند. در نهایت کاخ سفید سعدآباد با نام کاخ ملت به عنوان موزه میزبان بازدیدکنندگان شد در ادامه با بخش های مختلف کاخ سفید پهلوی آشنا می شویم.

کاخ سعدآباد

بخش های مختلف کاخ سفید پهلوی

کاخ سفید پهلوی از 3 طبقه تشکیل شده که هر کدام از طبقات بخش مختلفی را در خود جای داده اند که در ادامه با تمام بخش های این کاخ زیبا آشنا می شویم:

زیرزمین

از بخش هایی که در قسمت زیرزمین کاخ سفید پهلوی وجود دارند می توان به موزه مجموعه هنری فرح، آبدارخانه، تاسیسات، سالن سینما، انبار ظروف، انبار لباس و رختکن لباسشویی اشاره نمود.

طبقه همکف

طبقه همکف کاخ سفید مجموعه سعدآباد نیز شامل بخش هایی همچون سرسرای بزرگ ورودی، رختکن مراجعه کنندگان، اتاق محافظین، تالار پذیرایی، دفترکار شاه، تالار غذاخوری، ورودی سالن سینما، موزه هنری، سرویس بهداشتی اختصاصی شاه، دفتر کار رئیس تشریفات، اتاق انتظار، دفتر کار وزیر دربار، آرایشگاه خصوصی و اتاق بیلیار می شود.

طبقه اول

در طبقه اول این عمارت نیز بخش هایی هچون سرسرای بزرگ اصلی، تالار تشریفات جهت پذیرایی از میهمانان خارجی، دفتر کار فرح پهلوی، سفره خانه یا همان تالار تشریفاتی و مجلل غذاخوری، اتاق نشیمن خانوادگی، تالار موسیقی و پذیرایی فرح پهلوی، رختکن و حمام وجود داشت. همچنین در طرفین بخش سرسرای بزرگ اصلی به تعداد 2 آپارتمان اختصاصی محمدرضاشاه و فرح پهلوی قرار گرفته است.

کاخ بهمن

یکی از کاخ هایی که در زمان پهلوی دوم در مجموعه کاخ سعدآباد ساخته شده است، کاخ بهمن می باشد که پسر غلامرضا پهلوی به عنوان سکونتگاه از آن استفاده می کرد و به عنوان یکی از زیباترین عمارت های کاخ سعدآباد از آن یاد می شود. از سال 1382 به بعد، این عمارت را به دفتر یونسکو در ایران اختصاص دادند. اما در حال حاضر دفتر مدیریت مجموعه در این بخش قرار دارد. موقعیت قرارگیری کاخ بهمن در مجاورت موزه مردم شناسی در ضلع شمالی و کنار درب شمالی دربند می باشد.

کاخ احمدشاهی

کاخ احمدشاهی به عنوان قدیمی ترین کاخ این مجموعه می باشد که زمان ساخت آن به سال 1297 و اواخر دوران پادشاهی احمدشاه قاجار بازمی گردد. در زمان وزارت جنگی رضاشاه پهلوی ساخت این عمارت به اتمام رسید و پس از انقلاب اسلامی، این عمارت به عنوان پایگاه مرکزی بسیج خواهران استان تهران مورد استفاده قرار گرفت. تصمیم بر آن شد که این کاخ را از پایگاه بسیج خواهران بازپس گیرند. همچنین این بخش درحال حاضر در دست مرمت و بازسازی قرار گرفته و پس از آن که عملیات بازسازی آن به پایان برسد، در اختیار بازدید عمومی قرار خواهد گرفت.

کاخ سعدآباد

کاخ اختصاصی مجموعه سعدآباد

در حال حاضر کاخ اختصاصی مجموعه سعدآباد نهاد ریاست جمهوری اسلامی ایران در آن قرار دارد و یکی از بخش های غیرقابل بازدید مجموعه تاریخی سعدآباد محسوب می شود. در زمان پیش از انقلاب، این عمارت را به عنوان موزه تاریخ طبیعی استفاده می کردند و پس از انقلاب با تغییر کاربری مواجه شد. موقعیت قرارگیری کاخ اختصاصی در بخش غربی موزه هنرهای زیبا می باشد.

کاخ ملکه مادر

کاخ ملکه مادر درست همانجایی است که رضاشاه پهلوی روزهای اخری که در ایران بود را در آن زندگی کرد و پس از آن به جزیره موریس کشور پرتغال تبعید کردند. همچنین مادر رضا شاه یعنی تاج الملوک تا پیش از انقلاب اسلامی در این کاخ زندگی می کرد. کاخ ملکه مادر نیز جزء کاخ های غیرقابل بازدید مجموعه تاریخی سعدآباد می باشد و در اختیار نهاد ریاست جمهوری قرار داشته و میهمانان ویژه نیز در آن اقامت دارند. از همین رو کاخ ملکه مادر را ساختمان جمهور می نامند.

کاخ موزه سبز

یکی دیگر از کاخ هایی که در کاخ سعد آباد و در بخش شمال غربی آن واقع شده است و از زیباترین کاخ های این مجموعه به شمار می رود. کاخ سبزی که امروزه مشاهده می کنید، در ابتدا بنایی نمیه کاره بوده و صاحب آن شخصی به نام علیخان بود. این کاخ روی تپه ای به نام علیخان قرار داشت و پس از چندی رضاشاه ساختمان نیمه کاره را از علیخان خریداری نمود و آن را به کاخ سبزی که امروزه مشاهده می کنیم تبدیل کرد. عملیات ساخت این بنا از سال 1301 هجری شمسی آغاز گردید و تا سال 1307 هجری شمسی به پایان رسید. برای ساخت این کاخ، هنرمندان و معماران خوش ذوق ایرانی تلاش های فراوانی نمودند و در دو طبقه زیرزمین و همکف ساخته شد. از طبقه زیرزمین کاخ سبز سعدآباد به عنوان انباری استفاده می کردند و طبقه همکف آن نیز متعلق به محل سکونت و دفتر کار رضاخان بود. به دلیل استفاده از سنگ های سبز رنگ کمیابی که از معدن خمسه زنجان در نمای بیرونی ساختمان، این کاخ به نام کاخ سبز شهرت پیدا کرده است.

در این سنگ های کمیاب، از سرب استفاده شده و همین باعث می شود در سرما و گرما مقاوم باشند و هیچگونه آسیبی در انقباض ها و انبساط ها به آن ها وارد نشود. شخصی که کار معماری این بنا را به عهده گرفته بود میرزا جعفر کاشی نام داشت. برای سر در و ستون هایی که در قسمت ورودی کاخ وجود دارند، سنگ هایی از جنس مرمر خراسان به کار برده شده است. پس از آن که این عمارت را مورد بازسازی و مرمت قرار دارند، نام کاخ شهوند را برای آن برگزیدند و پس از دوران انقلاب نیز به کاخ سبز شهرت پیدا کرد. این عمارت دارای مساحت زیربنایی 1203 متر مربع می باشد. از تزئیناتی که در فضای داخلی کاخ سبز به کار رفته می توان به کاشی کاری ها، گچبری ها و آینه کاری ها اشاره نمود که با ظرافت و زیبایی انجام شده اند.

تذهیب هایی که روی دیوارهای کاخ سبز مشاهده می کنید، اثری از استاد حسین بهزاد بوده و خاتم کاری ها نیز اثر هنرمندانه ای از گروه کارگاه استاد صنیع خاتم می باشند. تالار آینه به عنوان زیباترین بخش کاخ سبز شناخته می شود و تمام آینه هایی که با ظرافت کار گذاشته شده اند، آن ها را توسط گل هایی زیبا مزین کرده اند. فرشی به وسعت 70 متر در این بخش پهن شده که قالی مشهد می باشد. میزی که در میان تالار قرار دارد، از کشور فرانسه وارد شده و قدمت آن به دوره قرن 18 می رسد. پنجره تالار توسط پرده ای زیبا و منبت کاری شده پوشانده شده است. یکی دیگر از ویژگی های بسیار جالبی که در این تالار دیده می شود این است که طرح سقف را می توان در نقش وسط فرش نیز مشاهده نمود.

کاخ سعدآباد

موزه آب

در قسمت مرکزی مجموعه سعدآباد موزه ای به نام موزه آب قرار گرفته که به دوران قاجار و پهلوی دوم تعلق دارد. این موزه از دو بخش اصلی و فرعی تشکیل شده که دفتر محمدرضا شاه در بخش فرعی آن قرار دارد که در دوره پهلوی دوم ساخته شده است. از این دفتر برای میزبانی از میهمانان مقامات درباری و مراجعین شاه استفاده می کردند. این بخش از سعدآباد با 2 هزار و 670 متر مساحت که امروزه به موزه آب تبدیل شده است، با مراجعه به آن می توانید اسناد و مدارک مربوط به آب، ابزارهای مربوط به آب و تندیس های مختلفی از دانشمندان آب شناس مشاهده کنید که در آن نگهداری می شوند و در معرض دید عموم قرار داده شده اند.

کاخ ولیعهدی

کاخ ولیعهدی یا کاخ کرباس و یا موزه استاد بهزاد نیز یکی دیگر از بخش های مجموعه کاخ سعدآباد است که در قسمت مرکزی این مجموعه قرار دارد. قدمت موزه استاد بهزاد به دوران اواخر قاجار و اوایل دوران پهلوی تعلق دارد. نام کاخ کرباس برای این موزه در زمان پهلوی برای آن انتخاب گردیده و رضاخان از آن به عنوان محلی برای استراحت و کار استفاده می کرد. در دوران کودکی و نوجوانی رضاشاه، این کاخ را با عنوان کاخ ولیعهدی مورد استفاده قرار می دادند و پس از چندی که گذشت، در سال 1373 هجری شمسی این عمارت را مورد بازسازی و مرمت قرار دادند و در زمان صدمین سالگرد تولد استاد بهزاد، این موزه را افتتاح نمودند. بخش زیرزمین این موزه محلی برای نمایشگاه و آموزش می باشد.

موزه برادران امیدوار

موزه ای در قسمت شمال غربی این مجموعه تاریخی وجود دارد که قدمت آن به دوران قاجار باز می گردد. در زمان های قدیم این ساختمان برای استراحت خدمه های کاخ و سورچیان مورد استفاده قرار می گرفت. همچنین کالسکه های دربار را در آن نگهداری می کردند. این موزه دارای 4 اتاق می باشد که به تزئینات گچبری های زیبا مزین شده اند. در سال 1381 این موزه را مورد بازسازی و مرمت قرار دادند و در مهر سال 1382 در هفته جهانگردی آن را به نام نخستین جهانگرد ایرانی معاصر به نام برادران امیدوار افتتاح نمودند. در واقع برادران امیدوار نخستین جهانگردان ایرانی بودند که سفر به دور دنیا را از سال 1333 با مبلغی حدود 90 دلار شروع کردند.

این دو برادر با نام های عیسی و عبدالله که در سال های 1308 و 1311 هجری شمسی در تهران به دنیا آمدند، به 99 کشور از جهان سفر کردند. در موزه برداران امیدوار، دستاوردهای مهمی که آن ها به دست آوردند، نگهداری می شوند و بازدیدکنندگان می توانند برای بازدید از آن ها به این بخش از مجموعه کاخ سعدآباد مراجعه کنند. جالب است بدانید از برنامه هایی که امروزه در این موزه برگزار می شود این است که عیسی امیدوار جهت دیدار با طرفداران و بازدیدکنندگان، در نخستین یکشنبه های هرماه به این موزه می آید. همچنین ماهی یک بارهم کارگاه سفر و گردشگری در این موزه برگزار می شود.

کاخ اسود

یکی دیگر از زیباترین کاخ های سعدآباد که در بخش انتهایی جنوب مجموعه سعدآباد قرار دارد و با نام کاخ اسود و یا کاخ سیاه شناخته می شود. از آنجایی که سنگ هایی به رنگ سیاه در نمای این عمارت به کار رفته است، آن را کاخ اسود یا کاخ سیاه نامیده اند. سال 1319 هجری شمسی عملیات ساخت این بنا به دستور رضاشاه آغاز گردید و در حین این عملیات در سال 1320 بود که رضاشاه تبعید شد و این عملیات نصفه کاره رها شد. پس از آن که محمدرضا شاه به ولیعهدی رسید، در سال های 1342 تا 1343 فرمان ادامه عملیات را صادر نمود و تا سال 1346 پایان یافت و با کاربری وزارت دربار شروع به فعالیت کرد. از سال 1346 هجری شمسی تا سال 1357 هجری شمسی وزیر دربار در این محل استقرار داشت و پس از انقلاب اسلامی با تغییر کاربری مواجه شد و به موزه هنرهای زیبا تبدیل گردید. کاخ اسود سعدآباد دارای دو طبقه می باشد که در طبقه اول آن آثاری از هنرمندان برجسته اروپایی قرن 19 و 20 نگهداری می شود و برای نمایش بازدیدکنندگان قرار داده شده اند. در طبقه دوم کاخ نیز آثاری از نقاشان حاذق و خوش ذوق ایرانی دوره های مختلفی مانند زندیه، افشاریه و قاجاریه به نمایش گذاشته شده اند. این موزه از سال 1361 به عنوان موزه هنرهای زیبا جهت بازدید عموم افتتاح گردید.

کاخ سعدآباد

کاخ شمس

در ضلع شمال غربی مجموعه تاریخی و زیبای سعدآباد، بنای با شکوهی با عنوان کاخ شمس پهلوی جای گرفته که در آن پوشاک سلطنتی فرح پهلوی نگهداری می شوند و جهت نمایش به بازدیدکنندگان قرار داده شده اند. عملیات ساخت این کاخ از سال 1314 آغاز و در سال 1318 پایان یافت. در سال 1342 شمس پهلوی به کاخی که مخصوص خودش بود و در مهرشهر کرج قرار داشت، رفت و این کاخ را به محلی برای نگهداری ظروف سلطنتی و اشیاء قیمتی و گران بها اختصاص دادند. بعد از انقلاب، این کاخ به موزه مردم شناسی تبدیل شد و در اسفند سال 1373 فعالیت خود را آغاز نمود. اما باز هم در بهمن سال 1388 این موزه با تغییر کاربری مواجه شد و به موزه تاریخ معاصر و بعد از آن به موزه پوشاک سلطنتی تبدیل شد. پوشاکی سلطنتی که در این موزه به نمایش گذاشته شده اند متعلق به خاندان پهلوی می باشد.

کاخ اشرف پهلوی

در بخش شرقی مجموعه سعدآباد بنایی وجود دارد که با نام کاخ اشرف پهلوی شناخته می شود و در سال 1372 به عنوان موزه ای که ظروف سلطنتی در آن نگهداری می شوند، افتتاح گردید. در سال 1374 نهاد ریاست جمهوری این موزه را در اختیار گرفت. اما در سال 1384 سازمان میراث فرهنگی آن را باز پس گرفت و تا به امروز با عنوان موزه ظروف سلطنتی و صنایع دستی دوران قاجار و پهلوی به کار خود ادامه می دهد. بسیاری ظروفی که در این موزه نگهداری می شوند متعلق به کارخانه هایی همچون سور، لیموژ، رزنتال، باواریا و… می باشند. کاخ اشرف پهلوی با 2 هزار و 600 متر مربع مساحت، دارای دو طبقه و 5 سالن بوده و بالغ بر تعداد 500 ظروف در آن وجود دارند.

کاخ شهرام

کاخی دیگر با عنوان کاخ شهرام در بخش مرکزی این مجموعه قرار دارد که در سال 1314 به دستور رضاشاه پهلوی ساخته شد. این کاخ متعلق به همسر دوم رضاشاه، تاج الملوک بوده و در سال 1351 تا 1352 آن را مورد بازسازی قرار دادند. پس از انجام عملیات بازسازی، این کاخ در اختیار پسر اشرف که شهرام نام داشت قرار گرفت. کاخ شهرام با عنوان موزه نظامی در سال 1362 برای بازدید عموم افتتاح گردید و در آن سلاح و ادوات جنگی تاریخ های مختلف نگهداری می شوند. در این موزه می توانید نخستین اسلحه هایی که توسط کارخانه های تسلیحات ارتشی شاهنشاهی ساخته شده و اسلحه هایی که به محمدرضا پهلوی اهدا گردیده اند را مشاهده کنید. در حال حاضر امکان بازدید از کاخ شهرام وجود ندارد.

کاخ سعدآباد

کاخ ملکه عصمت دولتشاهی

کاخ ملکه عصمت دولتشاهی در بخش مرکزی مجموعه جای گرفته و وی که چهارمین همسر رضاشاه بود، در زمان سلطنت رضاشاه در این کاخ زندگی می کرد. در زمان پهلوی دوم، ابتدا برادر محمدرضا شاه به همراه سرآشپز مخصوصش در آن سکونت کرد و پس از آن نیز این ساختمان تغییر کاربری به انبار داد. در سال 1380 در این کاخ موزه استاد فرشچیان افتتاح گردید و آثار ارزشمند و نفیس وی که بالغ بر 70 اثر می باشند، در این موزه به نمایش گذاشته شده اند. همچنین ماهی یک بار در موزه استاد فرشچیان کارگاه آموزشی هنرهای سنتی برگزار می شود.

کاخ فرحناز و علیرضا

کاخ فرحناز و علیرضا در بخش مرکزی مجموعه تاریخی و فرهنگی سعدآباد واقع شده که این کاخ متعلق به دو تا از فرزندان محمدرضا، فرحناز و علیرضا بود و در آن زندگی می کردند. از لحاظ معماری و طراحی این کاخ را می توان به بناهای دوران قاجار شبیه دانست. برخی زمان ساخت این بنا را متعلق به زمان اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی می دانند. همچنین از سبک معماری ایرانی و اروپایی استفاده شده است. این کاخ بعد از انقلاب اسلامی با تغییر کاربری مواجه شد و در سال 1376 آثار برجسته خوشنویسی از هنرمند ایرانی به نام میرعماد در آن برای نمایش عموم قرار داده شد. خوب است بدانید هر دو ماه یک بار در این موزه کارگاه آموزشی هنرهای سنتی برگزار می شود.

کاخ فرح پهلوی

شمالی ترین کاخی که در مجموعه سعدآباد وجود دارد، کاخ فرح پهلوی می باشد که از معماری بسیار چشمگیر و منحصر به فردی بهره می برد. از سال 1385 تا به امروز که این کاخ به موزه تبدیل شده است، نمایشگاه های متنوعی همچون نمایشگاه های پوشاک و لباس های سنتی در آن برگزار می شوند. نمایشگاه هایی که در کاخ فرح پهلوی برگزار می شوند تنها نمایشگاه های پوشاک نیست، بلکه نمایشگاه های دیگری مانند نمایشگاه های آثار نگارگری و رنگ روغن و اکرلیک روی بوم را شامل می شود. امروزه کاخ فرح را به نام موزه نگارستان می شناسند و آثار ارزشمندی از هنرمندان به نامی همچون مصطفی بسیمی، رضا صمدی، نادر یاسمی، خلیل طوایی، مینا قویدل و… در آن به نمایش گذاشته شده اند.

کاخ ملکه توران امیر سلیمانی

کاخ ملکه توران امیر سلیمانی به دو بخش درونی و بیرونی تقسیم می شود که بخش درونی آن متعلق به همسر سوم رضاشاه، ملکه توران بود و بخش بیرونی آن نیز بعد از مدتی به ملکه عصمت، همسر چهارم رضاشاه تعلق یافت. قدمت این بنا به دوره قاجار باز می گردد. پس از آن که عملیات ساخت کاخ سبز به پایان رسید، به دستور رضاشاه این کاخ نیز مورد مرمت قرار گرفت. موزه استاد فرشچیان در بخش بیرونی این کاخ قرار دارد و مجسمه های دانشمندان و بزرگان ایرانی در قسمت درونی این بنا وجود دارند که با نام موزه چهره های ماندگار شهرت یافته است.

کاخ لیلا پهلوی

آخرین کاخی که در مجموعه سعدآباد ساخته شده است، کاخ لیلا می باشد و در بخش مرکزی این مجموعه جای گرفته است. این کاخ در سال 1373 تغییر کاربری داد و در روز جهانی موزه به عنوان موزه مینیاتور استاد آبکار شناخته شد و درب آن به روی بازدیدکنندگان گشوده شد. آثار بسیار نفیس و ارزشمندی از این هنرمند برجسته و نامدار که شامل انواع مختلفی از تابلوهای نقاشی می شوند در این موزه قابل مشاهده هستند و بازدیدکنندگان می توانند از آن ها دیدن کنند.

موزه آلبوم های سلطنتی

ساختمانی با عنوان موزه آلبوم های سلطنتی در مجموعه کاخ سعدآباد قرار دارد که در زمان پهلوی اول از آن به عنوان دفتر نگهبانی کاخ و در زمان پهلوی دوم به عنوان یکی از واحدهای نظامی و اداری شاهنشاهی مورد استفاده قرار می گرفت. این ساختمان دارای یک زیرزمین و یک طبقه می باشد که 2 سالن و 9 اتاق را در خود جای داده است. در یکی از بخش های این موزه آلبوم های سلطنتی و اسناد، عکس و فیلم ها را به نمایش گذاشته اند. در بخش دیگری نیز اسناد نوشتاری وجود دارند که در انواع مختلفی از یادداشت ها، مکاتبات اداری و اسناد مالی دربار را مشاهده خواهید کرد. یکی از قدیمی ترین آلبوم هایی که در این موزه دیده می شود متعلق به سال 1308 هجری شمسی می باشد و آلبومی است که چهارمین سال تاجگذاری رضاشاه را به نمایش گذاشته است.

آشپزخانه سلطنتی کاخ سعدآباد

یکی از جذاب ترین بخش هایی که می توانید در حین بازدید از گوشه و کنار کاخ سعدآباد از آن نیز دیدن کنید، آشپزخانه سلطنتی کاخ سعدآباد می باشد. این آشپزخانه در بخش مرکزی مجموعه قرار دارد و در آن برای تهیه غذای خاندان پهلوی پیشرفته ترین امکانات روز به کار برده شده بود. هنگامی که خاندان پهلوی برای ییلاق در فصل های تابستان به این کاخ می آمدند که حدود 60 روز بود، غذای آن ها در این آشپزخانه سلطنتی تدارک دیده می شد. در حال حاضر این بخش از مجموعه به موزه تبدیل شده است و بازدیدکنندگان می توانند تجهیزات پیشرفته آشپزی و ظروفی که مورد استفاده قرار می دادند را مشاهده کنند.

کاخ سعدآباد

ایستگاه رادیوی سعدآباد

یکی از بخش هایی که در سالیان اخیر به مجموعه اضافه شده است، ایستگاه رادیوی سعدآباد می باشد. این بخش در تاریخ 28 اردیبهشت ماه 1380 هجری شمسی آغاز به کار کرده و هدف اصلی آن اطلاع رسانی دقیق به بازدیدکنندگان حین بازدید از مجموعه می باشد.

کتابخانه سعد آباد

ساختمانی در بخش شمالی کاخ سعدآباد قرار دارد که در گذشته کاخ احمدرضا پهلوی بوده و امروزه به کتابخانه سعدآباد تبدیل شده است. این کتابخانه مجموعه ای از کتاب های متعدد در زمینه های مختلف را در خود جای داده و این ساختمان نیز به میدان دربند اشراف دارد.

موزه اتومبیل های سلطنتی

موزه اتومبیل های سلطنتی کاخ سعدآباد به عنوان یکی از جالب توجه ترین بخش های این مجموعه شناخته شده و در آن اتومبیل های ساخته خودروسازی های جهان که خاندان پهلوی آن ها را مورد استفاده قرار می دادند نگهداری می شوند. خودروهای بسیار لوکس و منحصر به فردی در این موزه به نمایش گذاشته شده اند که دیدن آن ها می تواند بسیار باعث تعجب و شگفتی باشد. چرا که بسیاری از آن ها منحصر به فرد بوده و در هیچ کجای دیگر از آن ها وجود ندارد. این موزه شامل دو گالری است که در گالری اول خودروهای شرکت رولز رویس و در گالری دوم خودروهای شرکت بنز قرار دارند. همچنین سالنی اختصاصی در میان این دو گالری قرار دارد و در آن خودروی فرح دیبا که مرسدس بنز SL300 بود قرار دارد.

سایر بخش های مجموعه کاخ سعدآباد

علاوه بر کاخ ها و موزه هایی که در قسمت های قبلی با آن ها آشنا شدیم، بخش های دیگری در این مجموعه تاریخی و فرهنگی وجود دارند که می توان به زمین های تنیس، سالن های سینما و دیگر بخش های اداری و تاسیساتی آن اشاره نمود. یکی از بخش های جالب توجه مجموعه کاخ سعدآباد، سالن آمفی تئاتر آن می باشد که ایوان عطار سعدآباد نامگذاری شده و به عنوان یکی از زیباترین سالن های کشور جهت برگزاری کنسرت های موسیقی و نمایش ها شناخته می شود. یکی دیگر از بخش هایی که در سال های اخیر به این مجموعه اضافه شده است، کارگاه مرمت مجموعه تاریخی سعد آباد می باشد و به عنوان یکی دیگر از بخش های این مجموعه به شمار می رود. گلخانه های سعدآباد به عنوان یکی از زیباترین قسمت های این مجموعه شناخته می شود و در آن محصولات متنوع و گیاهان مختلفی کشت می کنند. گلخانه اصلی این کاخ در بخش زیرزمین کاخ سفید قرار داشته و امروزه به موزه هنر اختصاصی فرح پهلوی تبدیل شد و بعد از انقلاب نام آن را به موزه هنر ملل تغییر دادند.

نکته: از آنجایی که مجموعه تاریخی و فرهنگی کاخ سعدآباد دارای وسعت بسیار زیادی می باشد، برای سهولت در رفت و آمد گردشگران، سرویس های حمل و نقل قرار داده اند تا بتوانند در کمترین زمان و به راحتی برای بازدید از کاخ ها اقدام نمایند.

مجسمه های مجموعه کاخ سعدآباد

علاوه بر کاخ ها و موزه هایی که در محوطه بیرونی مجموعه کاخ سعدآباد قرار دارند، مجسمه هایی نیز وجود دارند که از شاخص های اصلی این مجموعه شمرده می شوند. در ادامه با این مجسمه ها آشنا می شویم.

مجسمه برنزی رضاشاه

یکی از مجسمه هایی که در نزدیکی کاخ سفدی قرار گرفته، مجسمه رضاشاه می باشد و امروزه تنها چکمه های آن باقی مانده است. این مجسمه برنزی در ابتدا کامل بود و رضاشاه را در لباس سربازی به نمایش گذاشته بود. اما در زمان انقلاب و در سال 1357 اهالی شهر دزفول این مجسمه را شکستند و باقی مانده آن به مجموعه سعدآباد منتقل شد و تنها چکمه های آن می باشد.

مجسمه آرش کمانگیر

مجسمه آرش کمانگیر که یکی از مشهورترین اسطوره های ایرانی می باشد، در مقابل کاخ ملت قرار گرفته و طول آن به 4 متر می رسد. این مجسمه توسط هنرمند خوش ذوقی به نام استاد ارژنگ پور و با مواد پلاستیکی و سنگ مصنوعی ساخته شده است.

کاخ سعدآباد

قنات های کاخ سعدآباد

در زمان های قدیم، رودخانه دربند در میان باغ سعدآباد جریان داشت و همین مهمترین دلیل سرسبزی و طراوت این منطقه شده بود. اما با گذشت زمان و افزایش تعداد درختان انبوه و گیاهان متنوع، کمبود وجود قنات در این باغ جهت آبیاری درختان به وضوح احساس می شد. به همین منظور دستور ساخت تعدادی قنات در بخش های مختلفی از این باغ صادر شد و در پی آن 12 رشته قنات در گوشه و کنار باغ سرسبز سعدآباد حفر کردند. همین امر به عنوان اصلی ترین دلیل سرسبزی و سرزنده بودن درختان و گیاهان باغ می باشد. این قنات ها آب مورد نیاز سرتاسر باغ را تامین می کنند. قنات های مجموعه کاخ سعدآباد عبارتند از:

  • قنات آب نما
  • قنات گلخانه
  • قنات قوام الدوله
  • قنات جعفرآباد
  • قنات خوابگاه
  • قنات کاخ سنگی
  • قنات کاخ سفید
  • قنات کاخ شمس
  • قنات جوادیه
  • دو قنات دفتر مخصوص کاخ
  • هراش آباد

درب های ورودی کاخ سعدآباد

از آنجایی که مجموعه کاخ سعدآباد مساحت وسیعی از منطقه شمیران را به خود اختصاص داده و به همین جهت درب های متعددی از محله های مختلف برای آن در نظر گرفته شده است. اما امروزه گردشگران تنها از دو درب ورودی خیابان دربند و خیابان زعفرانیه امکان تردد دارند. همچنین درب ورودی زعفرانیه برای بازدیدکنندگانی که با خودروی شخصی و درب ورودی دربند نیز برای بازدیدکنندگانی که با وسایل نقلیه عمومی آمده اند، مناسب می باشد.

درب های ورودی مجموعه کاخ سعدآباد

  • درب زعفرانیه
  • دو درب جعفرآباد
  • درب کاخ سفید
  • درب رودخانه
  • درب میدان دربند
  • درب نظامیه: مسیر تردد رضاشاه پهلوی
  • درب خیابان دربند: مسیر تردد محمدرضا پهلوی

کاخ سعدآباد

شرایط بازدید از کاخ سعدآباد در کرونا

از زمانی که بیماری کویید 19 در میان تمام افراد جهان شیوع پیدا کرد، برای قطع زنجیره این ویروس، قوانین و مقررات جدیدی جهت بازدید از کاخ سعدآباد وضع نمودند. نخستین قانونی که شما هنگام بازدید از مجموعه تاریخی و فرهنگی سعدآباد می بایست رعایت نمایید، استفاده از ماسک می باشد. به صورتی که تمام افراد در هر سن و سالی باید از ماسک استفاده کنند. در ادامه هنگام ورود به مجموعه دمای بدن تمام بازدیدکنندگان سنجیده می شود و از ورود افرادی که دمای بدن آن ها بالاتر از حد نرمال باشد، ممانعت به عمل می آید. در رابطه با تعداد افرادی که می توانند به همراه یکدیگر به بازدید از مجموعه اقدام نمایند می توان گفت که گروه هایی با تعداد کم و یا به صورت انفرادی می باشند که امکان بازدید از مجموعه را دارند.

در تمام نقاط این کاخ مواد ضدعفونی کننده وجود دارد که بازدیدکنندگان بایستی در طول زمان بازدید، دستان خود را با مواد ضدعفونی کنند. همچنین در محوطه داخل موزه ها و کاخ ها، خوردن خوراکی و نوشیدنی ممنوع می باشد. به یاد داشته باشید، در زمان بازدید از کاخ ها و اشیاء، از لمس آن ها خودداری نمایید. همچنین بازدیدکنندگان اجازه نشستن روی مبلمان و صندلی های موجود در کاخ ها را ندارند. یکی دیگر از نکات بهداشتی که در زمان کرونا باید آن را رعایت نمایید این است که برای تهیه بلیط ها حتما کارت بانکی به همراه داشته باشید و از ارائه وجه نقد خودداری کنید.

بهترین زمان بازدید از کاخ سعدآباد

مجموعه کاخ سعدآباد با آن شکوه، عظمت و جلال که در میان باغی سرسبز، وسیع و بسیار زیبا قرار گرفته به عنوان یکی از زیباترین جاذبه های دیدنی تهران به شمار می رود. این باغ سرسبز تعداد زیادی از درختان بلندقامت، انبوه و زیبا را در دل خود جای داده و یکی از بهترین تفرجگاه هایی است که هر گردشگری برای یک بار هم که شده باید به آن سری بزند. اگر برای بازدید از مجموعه کاخ سعدآباد به دنبال بهترین زمان بازدید از آن هستید، خوب است بدانید که فصل پاییز به عنوان بهترین زمان بازدید از کاخ سعدآباد شناخته شده است. چرا که درختان و گیاهان باغ سعدآباد به هزاران رنگ در می آیند و قدم زدن و نشستن روی نیمکت های باغ را بسیار لذت بخش خواهند کرد. اگر در فصل پاییز به سراغ این کاخ زیبا بروید، عکاسان زیادی را خواهید دید که برای عکاسی از مناظر زیبای این باغ آمده اند.

همچنین از آنجایی که کاخ سعدآباد در منطقه ای کوهپایه ای قرار دارد، در فصل پاییز هوای منطقه رو به خنکی رفته و هوایی بسیار دلنشین در مجموعه جریان دارد که می توانید از آن لذت ببرید. اما تنها بهترین زمان بازدید از مجموعه به فصل پاییز منتهی نمی شود، بلکه در تمام فصول سال زیبایی خاص خودش را دارد. همچنین یکی از دلایلی که فصل پاییز بهترین زمان بازدید از این مجموعه به شمار می رود، این است که می توانید عکس های بسیار زیبا و به یاد ماندنی را در باغ آن ثبت کنید. همچنین می توانید به منظور گشت و گذار در باغ سعدآباد از سرویس های حمل و نقل استفاده نکنید تا بتوانید از فضای باغ آن نهایت لذت را ببرید. همچنین کافه و رستوران در این مجموعه وجود دارند که می توانید وعده غذایی، میان وعده و یا نوشیدنی لذت بخشی را میل کنید.

عکاسی در کاخ سعدآباد

اگر هر زمان به بازدید از این مجموعه بروید، عکاسان حرفه ای و افراد عادی را خواهید دید که در فضای زیبای سعدآباد در حال عکاسی هستند. زیبایی های باغ مجموعه به قدری زیاد و چشمگیر هستند که می توانید در هر گوشه از آن سوژه های مناسب عکاسی را پیدا کنید. یکی از بهترین زمان هایی که می توانید عکس های بسیار زیبایی را به ثبت برسانید، فصل پاییز می باشد. در این فصل، طبیعت مجموعه سعدآباد به هزاران رنگ در می آیند و فضایی بسیار دلنشین را برای قدم زدن و عکاسی فراهم می آورند.

کاخ سعدآباد

قیمت بلیط مجموعه کاخ سعدآباد

  • ورودی مجموعه کاخ سعدآباد : بازدیدکنندگان ایرانی: 5 هزار تومان، بازدیدکنندگان خارحی 50 هزار تومان
  • کاخ اسود یا کاخ سیاه: بازدیدکنندگان ایرانی: 4 هزار تومان، بازدیدکنندگان خارجی: 30 هزار تومان
  • موزه آلبوم های سنتی و اسناد کاخ سعدآباد: بازدیدکنندگان ایرانی: 4 هزار تومان، بازدیدکنندگان خارجی 30 هزار تومان
  • کاخ سفید پهلوی یا کاخ ملت: بازدیدکنندگان ایرانی: 5 هزار تومان، بازدیدکنندگان خارجی: 50 هزار تومان
  • موزه هنر ملل: بازدیدکنندگان ایرانی: 4 هزار تومان، بازدیدکنندگان خارجی: 30 هزار تومان
  • موزه آشپزخانه سلطنتی: بازدیدکنندگان ایرانی: 4 هزار تومان، بازدیدکنندگان خارجی: 30 هزار تومان
  • کاخ ملکه عصمت یا موزه استاد فرشچیان: بازدیدکنندگان ایرانی: 4 هزار تومان، بازدیدکنندگان خارجی: 30 هزار تومان
  • کاخ اشرف یا موزه ظروف سلطنتی: بازدیدکنندگان ایرانی: 4 هزار تومان، بازدیدکنندگان خارجی 30 هزار تومان
  • کاخ غلامرضا پهلوی یا موزه سلاح های دربار: بازدیدکنندگان ایرانی: 4 هزار تومان، بازدیدکنندگان خارجی: 30 هزار تومان
  • کاخ شمس پهلوی یا موزه پوشاک سلطنتی: بازدیدکنندگان ایرانی: 4 هزار تومان، بازدیدکنندگان خارجی: 30 هزار تومان
  • کاخ ولیعهد یا موزه استاد حسین بهزاد: بازدیدکنندگان ایرانی: 4 هزار تومان، بازدیدکنندگان خارجی: 30 هزار تومان
  • کاخ شهرام یا موزه نظامی: بازدیدکنندگان ایرانی: 4 هزار تومان، بازدیدکنندگان خارجی: 30 هزار تومان
  • توجه: در حال حاضر بازدید از موزه نظامی امکان پذیر نیست.
  • کاخ سبز: بازدیدکنندگان ایرانی: 5 هزار تومان، بازدیدکنندگان خارجی: 50 هزار تومان
  • موزه برادران امیدوار: بازدیدکنندگان ایرانی: 4 هزار تومان، بازدیدکنندگان خارجی: 30 هزار تومان
  • موزه آب: بازدیدکنندگان ایرانی: 4 هزار تومان، بازدیدکنندگان خارجی: 30 هزار تومان
  • کاخ فرحناز و علیرضا یا موزه خط و کتابت میرعماد: بازدیدکنندگان ایرانی: 4 هزار تومان، بازدیدکنندگان خارجی: 30 هزار تومان
  • موزه اتومبیل های سلطنتی: بازدیدکنندگان ایرانی: 4 هزار تومان، بازدیدکنندگان خارجی: 30 هزار تومان
  • کاخ فرح پهلوی یا موزه نگارستان: بازدیدکنندگان ایرانی: رایگان، بازدیدکنندگان خارجی: رایگان

ساعت بازدید و هزینه ورودی مجموعه تاریخی و فرهنگی کاخ سعدآباد

برای ورود به مجموعه تاریخی و فرهنگی کاخ سعدآباد می بایست هزینه ای را به عنوان ورودی به مجموعه پرداخت نمایید که این هزینه برای بازدیدکنندگان ایرانی 5 هزار تومان می باشد. ساعت بازدید از مجموعه نیز در نیمه اول سال از ساعت 9 صبح الی 18:45 عصر و در نیمه دوم سال از ساعت 9 صبح الی 18:30 عصر می باشد. اما توجه داشته باشید که خرید بلیط این مجموعه در تمام ایام سال تنها تا ساعت 17 امکان پذیر است. ساعت کار قسمت اداری مجموعه از ساعت 8 صبح الی 16 بعد از ظهر می باشد.

توجه: همچنین توجه داشته باشید فروش بلیط های نیم بها و رایگان در روزهای پنجشنبه، جمعه، تعطیلات رسمی و ایام عید امکان پذیر نمی باشد.

بلیط بازدید از این مجموعه برای افراد زیر به صورت نیم بها حساب می شود:

  • خانواده شهدا
  • جانبازان
  • آزادگان
  • بسیجیان
  • افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی
  • افراد بازنشسته و یکی از اعضای خانواده وی
  • دانش آموزان به همراه معلمان و یا سرپرستان
  • دانشجویان به همراه سرپرستان

بلیط بازدید از مجموعه کاخ سعدآباد برای افراد زیر به صورت رایگان می باشد:

  • دارندگان کارت راهنمای تور
  • پرسنل سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی

همچنین برای بازدید از این مجموعه می توانید همه روزه در ساعت های مشخص شده اقدام نمایید، اما توجه داشته باشید که مجموعه کاخ سعدآباد در روزهای تعطیلات رسمی مانند رحلت امام خمینی، شهادت امام علی (ع)، شهادت امام جعفر صادق (ع)، تاسوعا و عاشورای حسینی (ع)، رحلت پیامبر (ص) و شهادت امام حسن مجتبی (ع) تعطیل می باشد.

کاخ سعدآباد

کاخ سعدآباد کجاست و مسیر دسترسی به آن

مجموعه تاریخی و فرهنگی کاخ سعدآباد در منطقه شمیرانات در شمال تهران واقع شده و دارای چندین مسیر دسترسی می باشد که گردشگران می توانند با توجه به موقعیت مکانی خود یکی از مسیرها و روش های دسترسی را انتخاب نمایند تا به این مجموعه دیدنی و تاریخی برسانند. این مجموعه دارای چندین در ورودی بوده که درب ورودی خیابان دربند در میدان دربند، درب ورودی نظامیه در خیابان زعفرانیه قرار دارند که بازدیدکنندگان می بایست از این دو درب وارد مجموعه شوند. گردشگران می توانند علاوه بر خودروی شخصی از وسایل نقلیه عمومی برای رسیدن به کاخ سعدآباد استفاده کنند که در این بخش هر کدام از مسیرها را توضیح خواهیم داد.

مسیر دسترسی به کاخ سعدآباد با خودروی شخصی

اگر برای رسیدن به کاخ سعدآباد و بازدید از این مجموعه می خواهید از وسیله نقلیه شخصی خود استفاده نمایید، ابتدا بایستی محل قرارگیری و یا محل زندگی خود را در نظر بگیرید تا بتوانید مناسب ترین مسیر را برای خود انتخاب کنید. اگر از شرق تهران می خواهید به سمت مجموعه تاریخی سعدآباد حرکت کنید، ابتدا باید وارد بزرگراه رسالت یا شهید قاسم سلیمانی شوید، سپس در مسیر شرق به غرب حرکت کنید تا به بزرگراه شهید مدرس برسید. در این بزرگراه به مسیر خود ادامه دهید تا به پل پارک وی برسید و از آنجا وارد خیابان ولیعصر شوید و در مسیر جنوب به شمال حرکت کنید. مسیر کوتاهی را که پیش رفتید، خیابان میر شریفی در سمت چپ شما قرار دارد که باید وارد آن شوید. وارد خیابان شادیانه شده و از طریق آن خود را به خیابان مقدس اردبیلی برسانید.

به اولین چهارراه که برسید، خیابان پسیان در سمت چپ قرار دارد که توسط آن وارد خیابان پرزین بغدادی شده و پس از طی این خیابان به انتهای آن که رسیدید، به سه راهی خواهید رسید که باید به سمت چپ بروید تا به خیابان زعفرانیه برسید. وارد خیابان زعفرانیه شده و سپس وارد خیابان طاهری شوید. مسافت کوتاهی را که پیش بروید، تابلوهای راهنمای مجموعه سعدآباد را مشاهده خواهید کرد که با توجه به آن ها به سمت مجموعه حرکت کنید. از دیگر مسیرهایی که می توانید از سمت شرق تهران به سمت کاخ سعدآباد بروید، اتوبان شهید صدر و بزرگراه زین الدین می باشد.

در صورتی که بخواهید از سمت غرب تهران به مجموعه سعدآباد بروید، باید وارد بزرگراه حکیم شده و در مسیر غرب به شرق حرکت کنید تا به اتوبان شهید چمران برسید. در این مسیر از طریق خروجی مقدس اردبیلی وارد این خیابان شده و به سمت خیابان ثارالله حرکت کنید. این مسیر را تا رسیدن به بلوار بهزادی ادامه دهید. این بلوار را تا انتها پیش بروید تا به میدان آصف برسید. وارد خیابان آصف شده و سمت زعفرانیه حرکت کنید تا به خیابان طاهری برسید. قبل از آن که به انتهای این خیابان برسید، مجموعه تاریخی کاخ سعدآباد را مشاهده خواهید کرد.

مسیر دسترسی به کاخ سعدآباد با مترو

اگر برای دسترسی به کاخ سعدآباد از میان وسایل نقلیه عمومی مترو را انتخاب کرده اید، می بایست سوار متروی خط کهریزک – تجریش شده و در ایستگاه تجریش از مترو پیاده شوید. از مترو که خارج شوید، تاکسی هایی که در محوطه بیرون مترو قرار دارند را خواهید دید که باید سوار تاکسی هایی که به سمت میدان دربند می روند سوار شده و پس از آن که از تاکسی پیاده شدید، باید حدود 10 دقیقه به صورت پیاده به سمت کاخ سعدآباد حرکت کنید.

مسیر دسترسی به کاخ سعدآباد با اتوبوس

یکی دیگر از مسیرهای دسترسی به کاخ سعدآباد با وسیله نقلیه عمومی، اتوبوس می باشد. برای استفاده از اتوبوس می بایست تنها تا میدان تجریش بروید و از آنجا به وسیله تاکسی خود را به مجموعه سعد آباد برسانید. بهتر است بدانید که اتوبوس های مختلفی در سطح شهر تهران وجود دارند که مقصد آن ها میدان تجریش می باشد و شما برای استفاده از اتوبوس برای رسیدن به میدان تجریش، مبدا خود را در نظر بگیرید. از جمله اتوبوس هایی که به سمت میدان تجریش حرکت می کنند عبارتند از: اتوبوس های میدان راه آهن – میدان تجریش، پایانه دستواره – میدان قدس، میدان رسالت – میدان قدس، جماران – میدان تجریش، پیچ شمیران – میدان قدس، میدان امام خمینی – میدان قدس می باشند. در صورتی که با استفاده از هر کدام از خطوط اتوبوس به میدان تجریش رسیدید، سوار تاکسی هایی که در کنار ایستگاه مترو تجریش و یا تاکسی هایی که در ابتدای خیابان جعفری قرار دارند شده و به سمت میدان دربند حرکت کنید تا به کاخ سعدآباد برسید.

مسیر دسترسی به کاخ سعدآباد با تاکسی

در بسیاری از نقاط سطح شهر تهران تاکسی هایی وجود دارند که مقصدشان میدان تجریش می باشند. سپس با استفاده از تاکسی هایی که به سمت میدان دربند می روند، خود را به مجموعه تاریخی زیبای کاخ سعدآباد بروید.

آدرس کاخ سعدآباد: تهران، خیابان ولیعصر، خیابان شهید فلاحی یا زعفرانیه، انتهای خیابان شهید کمال طاهری

شماره تماس مجموعه کاخ سعدآباد: 22852031-021

راهنما سایت

آدرس

تهران، خیابان ولیعصر، خیابان شهید فلاحی یا زعفرانیه، انتهای خیابان شهید کمال طاهری

شماره تماس
هزینه بازدید

۵/۰۰۰ تومان

ساعات بازدید از این جاذبه

شنبه

9 الی 17

یک‌شنبه

9 الی 17

دو‌شنبه

9 الی 17

سه‌شنبه

9 الی 17

چهار‌شنبه

9 الی 17

پنج‌شنبه

9 الی 17

جمعه

9 الی 17
مسیریابی آنلاین
مطالب مشابه