مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه
تالاب چغاخور جاذبه ای دیدنی و طبیعی در میان دیدنی های شهرکرد است که زیبایی های آن توجه گردشگران زیادی را به سمت خود جلب نموده است. این تالاب زیبا در میان ارتفاعات رشته کوه زاگرس و ارتفاعات فلات ایران واقع شده و در زمان های گذشته، عشایر بختیاری این طبیعت را به عنوان ییلاق تابستانی خود انتخاب می کردند و روزهای گرم تابستان خود را در این منطقه سپری می کردند تا از گرمای هوا در امان باشند. در بسیاری از مواقع و به خصوص تابستان ها، برای اوقات فراغت خود به دنبال طبیعتی هستیم تا برای فرار از روزهای گرم تابستان به سراغ آن برویم و برای مدت زمان کوتاهی هم که شده، از مشغله ها و دغدغه های زندگی دور شویم و کمی به سلامت روان و جسم خود رسیدگی کنیم. خوشبختانه ایران کشوری با انواع جاذبه های طبیعی و گردشگری بوده که اگر هر سمت از این کشور را برای گردش و طبیعت گردی خود در نظر بگیریم، می توانیم با انبوهی از جاذبه های کردشگری مواجه شویم و هر کدام از آن ها را که با سلیقه ما مطابقت داشت، انتخاب کنیم و اوقات فراغت خود را در آن سپری کنیم. تالاب چغاخور نیز از همان دسته انواع جاذبه های طبیعی در میان جاهای دیدنی شهرکرد بوده که می خواهیم در ادامه به آشنایی با آن بپردازیم؛ با لوکس ویلا همراه باشید.
تالاب چغاخور از پرطرفدارترین جاهای دیدنی شهرکرد بوده که در استان چهارمحال و بختیاری واقع شده و حدود 44 کیلومتر تا بروجن و 65 کیلومتر تا شهرکرد فاصله دارد. یکی از مهمترین ویژگی های طبیعت چغاخور این است که در مسیر جاده های مختلفی قرار داشته و این موضوع توانسته تأثیر به سزایی در مسیر دسترسی به این طبیعت داشته باشد.
طبیعت این تالاب میان ارتفاعاتی قرار داشته که از شمال به ارتفاعات برآفتاب، از غرب به شاهپورناز و از جنوب به کلار محدود می شود. به دلیل قرار داشتن جاده های مختلف در اطراف تالاب، مسیر دسترسی به این منطقه آسان بوده و همین امر سبب جلب توجه گردشگران زیادی به این منطقه شده است. در ادامه به آشنایی با انواع مسیرهای دسترسی به تالاب چغاخور خواهیم پرداخت:
اگر مبدأ شما شهرکرد باشد و در این شهر قرار داشته باشید و قصد سفر به منطقه چغاخور را داشته باشید، می توانید از طریق مسیر جاده شهرکرد – خوزستان اقدام نمایید. پس از وارد شدن به این جاده، شمس آباد، شلمزار و گهرود را پشت سر گذاشته و به مسیر خود ادامه دهید. پیش از آن که به جاده ایذه برسید، می توانید مسیر خود را به تالاب چغاخور ادامه داده و به سمت آن حرکت کنید.
بروجن نیز یکی از مسیرهای دسترسی به تالاب چغاخور است که می توانید از آن نیز برای رسیدن به این طبیعت استفاده نمایید. در صورتی که در شهر بروجن قرار دارید، بایستی از سمت جنوب غربی شهر، خود را به جاده بلداجی برسانید و پس از پشت سر گذاشتن بلداجی، آورگان و کلبی بک به تالاب چغاخور خواهید رسید.
در صورتی که قصد سفر از تهران به این طبیعت را داشته باشید، قبل از هر چیزی بهتر است بدانید که برای رسیدن به چغاخور مسیری طولانی پیش رو دارید و نیاز به رانندگی در مسافتی طولانی می باشد و بدون احتساب ترافیک، حدود شش ساعت و نیم زمان نیاز خواهید داشت. برای این منظور وارد جاده تهران – قم شده و پس از طی کردن مسیر خود در این جاده، قم را دور زده و وارد آزادراه امیرکبیر شوید.
هنگامی که تا بخش های انتهای این جاده پیش رفتید، مسیر خود را به سمت آزادراه نطنز – اصفهان تغییر داده و سپس خود را به آزادراه اصفهان غربی برسانید. در این مسیر به حرکت خود ادامه دهید تا به شهرهای نجف آباد و فولادشهر برسید و از آن ها عبور کنید. مابقی مسیر را بر اساس مسیر دسترسی به تالاب از اصفهان طی نمایید.
یکی دیگر از مسیرهای دسترسی به این تالاب، از اصفهان بوده که برای این منظور باید خود را به جاده اصفهان – زرندشهر برسانید. این مسیر را تا انتها پیش بروید و در نهایت وارد آزادراه ذوب آهن شوید. این مسیر طولانی بوده و پس از چندین ساعت رانندگی، به جاده باغداران – کلیشادرخ خواهید رسید که شما را به بلوار امام رضا می رساند.
در این بلوار به مسیر خود ادامه دهید تا به میدان قمر بنی هاشم برسید و به به سمت جنوب میدان حرکت کنید. کمی که در این مسیر پیش رفتید، اولین جاده ای را که در سمت راست خود مشاهده کردید، وارد آن شده و این مسیر شما را به سمت چهارمحال و بختیاری هدایت می کند. پس از حرکت در این جاده، در نهایت به شهر بروجن خواهید رسید که مابقی مسیر را بایستی طبق مسیر دسترسی به تالاب از بروجن طی نمایید.
فاصله تالاب چغاخور تا شهرکرد: 65 کیلومتر
فاصله تالاب چغاخور تا بروجن: 44 کیلومتر
آدرس تالاب چغاخور: استان چهارمحال و بختیاری، شهرستان بروجن، 65 کیلومتری شهرکرد، مسیر جاده شهرکرد – خوزستان
بسیار از اوقات پیش می آید که از زندگی روزمره و دغدغه های کاری خسته شده ایم و به دنبال طیبعتی هستیم تا بتوانیم برای گذراندن اوقات فراغت خود به سراغ آن برویم و تمام افکار و دغدغه های خود را دور بریزیم و با استراحت و طبیعت گردی، انرژی دوباره ای را دریافت کنیم و برای ادامه زندگی آماده شویم تا بتوانیم پر قدرت تر از پیش ادامه دهیم. استان چهارمحال و بختیاری یکی از استان های غربی ایران است که شهرکرد به عنوان مرکز این استان شناخته می شود و بسیاری از جاذبه های دیدنی و گردشگری این ناحیه، در شهرکرد واقع شده اند و برای بازدید از آن ها بایستی راهی شهرکرد شویم.
ناحیه غربی ایران نیز همانند خطه شمال کشور، از لحاظ جاذبه های طبیعی غنی بوده و انواع جاذبه های دیدنی و گردشگری در شهرهای مختلفی از این ناحیه قرار گرفته اند. تالاب چغاخور نیز یکی از همان جاذبه های طبیعی است که در شهرکرد واقع شده و به دلیل برخورداری از طبیعت زیبا و آب و هوای دل انگیز، جزء پرطرفدارترین جاهای دیدنی شهرکرد به شمار می رود. این تالاب دارای مساحتی بالغ بر 2.300 هکتار بوده که در زمان های گذشته، ایل بختیاری این منطقه را به عنوان محل استراحت خود انتخاب می کردند و در حال حاضر عشایر بختیاری تابستان های خود را در آن سپری می کنند. اگر شما هم اهل طبیعت گردی باشید، تالاب چغاخور شهرکرد می تواند گزینه ای مناسب برای طبیعت گردی شما در ناحیه غرب ایران شمرده شود.
در واقع تالاب چغاخور به عنوان یک تالاب بین المللی تلقی شده که در ارتفاع 2.100 متری کوهستان مرکزی زاگرس و میان علفزارها و دامنه کوه های کلار قرار گرفته است. تالاب زیبای چغاخور از یک سمت با دشت ها و علفزارهای وسیع و از سوی دیگر با کوهستان احاطه شده که از هر دو سمت زیبایی آن را فرا گرفته است. زمانی که وارد این منطقه خواهید شد، تصویر منعکس شده طبیعت اطراف تالاب را خواهید دید که بر روی سطح آب تالاب منعکس شده و بر زیبایی طبیعت تأثیرگذار می باشد. دشت های اطراف این تالاب، پوشیده از درختان و چمن زارهای سرسبز بوده که بهترین فرصت را برای طبیعت گردی و پیک نیک در طبیعت فراهم آورده اند. این طبیعت به دلیل برخورداری از شرایط جغرافیایی کوهستانی، از آب و هوایی کوهستانی برخوردار بوده از بهترین جاذبه های گردشگری شهرکرد برای روزهای گرم تابستان به شمار می رود.
یکی از مهمترین عوامل محبوبیت این تالاب در میان گردشگران، قرارگیری آن در مسیر دو جاده اصلی می باشد که مسیر دسترسی به آن را آسان نموده و گردشگران می توانند به راحتی به آن دسترسی پیدا نمایند. از آنجایی که انواع گونه های جانوری نادرر در اطراف تالاب چغاخور زندگی می کنند، از سال 1378 این منطقه از طرف سازمان حفاظت از محیط زیست به عنوان منطقه شکار ممنوع معرفی شد و از همان زمان تا کنون مدیریت آن را بر عهده گرفته است. طبیعت چغاخور به عنوان یکی از تالاب های کنوانسیون بین المللی رامسر محسوب گردیده و جزء مناطق مهم پرندگان IBA شمرده می شود. تالاب چغاخور علاوه بر آن که تنها یک جاذبه طبیعی و گردشگری در میان طبیعت شهرکرد باشد، از ارزش تحقیقاتی، اقتصادی و گردشگری برخوردار می باشد که این موضوع توانسته بر اهمیت آن بیافزاید.
وجود 3 تالاب دیگر به نام های تالاب علی آباد، تالاب سولقان و تالاب گندمان بر زیبایی و جذب گردشگران زیاد به این طبیعت افزوده و از محبوب ترین جاذبه های گردشگری در میان طبیعت گردان به شمار می رود. حدود 2.300 هکتار از طبیعت اطراف این تالاب به منطقه شکار ممنوع اختصاص یافته و انواع جانوران نادر در آن زندگی می کنند. تالاب چغاخور به عنوان بخشی از تنگ صیاد – سبز کوه محسوب شده که یازدهمین زیست کره ایران شمرده می شود که در این راستان به ثبت جهانی رسیده است. تنگه تامرادی نیز یکی دیگر از جاذبه های طبیعی بکر این منطقه بوده که می توانید از آن هم دیدن کنید.
تالاب چغاخور یکی از زیباترین تالاب های ایران و شهرکرد است که وسعت آن به حدود 2.300 هکتار می رسد و 700 هکتار از طبیعت آن به مرغزار اختصاص یافته است. اما مساحت مرغزار با توجه به فصل های مختلف سال، تغییر می کند. بدین صورت که در فصل های بهار و تابستان که دمای منطقه افزایش میابد، سطح آب تالاب کمتر شده و به مساحت مرغزار افزوده می شود و مساحت بیشتری در اختیار مرغزار قرار می گیرد. اما در فصل های پاییز و زمستان که بارندگی ها شدت بیشتری میابند، حجم آب تالاب افزایش یافته و عمق آن بیشتر می شود و حتی به 5 متر نیز خواهید رسید. با توجه به آن که تالاب چغاخور در میان طبیعتی چشمنواز و متنوع قرار گرفته، هنگام وارد شدن به این طبیعت چیزی به غیر از زیبایی توجه شما را به خود جلب نخواهد کرد.
تالاب چغاخور از آن دسته جاذبه های گردشگری است که علاوه بر ارزش طبیعی، دارای تاریخچه ای غنی بوده و از ارزش تاریخی برخوردار می باشد. بر اساس بررسی های متعددی که توسط کارشناسان و محققان انجام پذیرفته، انواع آثار تاریخی مختلفی کشف شده اند که در پی این کار، قدمت این جاذبه طبیعی را به دوره ایلامی ها مربوط می دانند. تالاب چغاخور در میان طبیعی جای گرفته که از یک سو با کوه های بلند قامت و از سوی دیگر با دشت های سرسبز محاصره شده اند.
زمانی که پا به این طبیعت می گذارید، حتی در گرمترین روزهای تابستان هم نوک قله کوه های اطراف تالاب پوشیده از برفی است که در زمستان در این طبیعت باریده و به دلیل برخورداری این منطقه از آب و هوای سرد، تا تابستان باقی مانده اند. یکی از بهترین نکاتی که درباره تالاب چغاخور وجود دارد، این است که این تالاب به عنوان یکی از تالاب های کنوانسیون بین المللی رامسر محسوب می گردد.
شاید اولین سوالی که بعد از شنیدن نام تالاب چغاخور به ذهنتان برسد و فکر شما را درگیر خود سازد، این است که چغاخور یعنی چه و چرا این تالاب را چغاخور نامگذاری کرده اند؟ در واقع واژه چغاخور از دو کلمه فارسی و آذری تشکیل شده که چغا در ترکی به معنای تپه و مرغزار بوده و خور نیز که واژه ای فارسی می باشد، به معنای آفتاب بوده و این دو کلمه در کنار یکدیگر “مرغزار خورشید” یا “تپه خورشید” معنی می دهند.
جاذبه های گردشگری از آن دسته جاذبه هایی هستند که برای بازدید از آن ها بهتر است زمان مناسبی را انتخاب نماییم تا بتوانیم در طول سفر و گردش خود، نهایت لذت را از گردش ببریم. تالاب چغاخور نیز جزء بهترین جاذبه های گردشگری بوده که برای بازدید از آن بهتر است زمانی مناسب را انتخاب نمود. این تالاب در میان طبیعت غرب ایران قرار گرفته که از شرایط آب و هوایی کوهستانی برخوردار بوده و فصل های بهار و تابستان از بهترین زمان های سفر به شهرکرد و بازدید از تالاب چغاخور بوده که می توان طبیعت اطراف این تالاب را پوشیده از سرسبزی و طراوت دید.
حتی عشایر بختیاری نیز تابستان های خود را در این طبیعت سپری می کنند و حضور آن ها نیز در این طبیعت زیبایی خاصی را پدید آورده است. گل های شقایق متعددی در دشت های وسیع و سرسبز اطراف تالاب در تابستان ها می رویند و چهره ای تماشایی و چشمنواز را برای این منطقه پدید می آورند. با توجه به آن که پاییزهای این منطقه هوا سرد می شود، اما زیبایی بی نظیری هم در این طبیعت به وجود می آید که هر طبیعت گردی دوست دارد، روزهای پاییزی را در آن تجربه کند. اما زمستان های این منطقه بسیار سرد و برفی بوده که هر گردشگری، گردش در زمستان در این طبیعت برایش خوشایند نیست.
میزان آب این تالاب در زمستان ها افزایش یافته و به بیشترین حد خود می رسد و تابستان ها به قدری این میزان از حجم آب کاهش میابد که حتی در برخی از تابستان ها خشک می شود. اما تابستان های این طبیعت بسیار هوا خنک و دلپذیر بوده که بسیاری از طبیعت گردان فصل تابستان را برای سفر به این منطقه زیبا انتخاب می کنند. لذا با تمام این تفاصیر می توان این گونه نتیجه گرفت که فصل بهار و اوایل تابستان که هنوز تالاب خشک نشده، می تواند از بهترین زمان های بازدید از تالاب چغاخور باشد.
تالاب چغاخور به عنوان یک جاذبه طبیعی در میان دیدنی های شهرکرد محسوب می شود و هر گردشگری که به سراغ این طبیعت برود، حداقل چندین ساعت را برای گردش و طبیعت گردی در این طبیعت کنار می گذارد. اما علاوه بر طبیعت گردی در این جاذبه، تفریحات دیگری در این تالاب وجود دارد که گردشگران می توانند از آن لذت برده و خاطرات فراموش نشدنی را تجربه کنند. در ادامه به آشنایی با تفریح در تالاب چغاخور آشنا خواهیم شد.
پیش تر با این موضوع آشنا شدیم که تالاب چغاخور به عنوان یکی از 105 تالاب مهم ایران برای پرندگان به شمار می رود و انواع پرندگان در حال انقراض، این طبیعت را به مأمنی امن برای خود انتخاب کرده اند. این تالاب به لحاظ طبقه بندی تالاب های مهم ایران، در ششمین جایگاه قرار گرفته است.
پرندگان کمیاب و در حال انقراضی که در این تالاب وجود دارند، از مهمترین انواع جانوران و در واقع پوشش جانوری این منطقه به شمار می روند. اگر به تماشای پرندگان علاقه مند هستید، از اواخر پاییز تا اواخر فصل زمستان، از بهترین زمان هایی است که فرصت پرنده نگری در این طبیعت را برای شما فراهم آورده و شما می توانید در این بازه زمانی از تماشای پرندگان کمیاب و در حال انقراض از نزدیک لذت ببرید.
ماهیگیری یکی از پرطرفدارترین انواع تفریحاتی است که در این تالاب زیبا امکان پذیر بوده و جمع زیادی از گردشگران به سراغ ماهیگیری در این طبیعت می روند. انواع ماهی های مختلفی در این تالاب وجود دارند که بهترین فرصت را برای ماهیگیری فراهم آورده اند. اواسط اردیبهشت ماه تا اواخر شهریور ماه از بهترین زمان های ماهیگیری در این طبیعت بوده که حتی آب و هوای منطقه نیز در بهترین حالت ممکن خود بوده و گردشگران می توانند از گردش و ماهیگیری در این طبیعت لذت ببرند. نکته حائز اهمیت درباره ماهیگیری در تالاب چغاخور این است که باید مجوز ماهیگیری را از سازمان حفاظت از محیط زیست دریافت نمایند.
طبیعت اطراف تالاب چغاخور به خصوص در فصل های بهار و تابستان، مانند تابلوی نقاشی خوش رنگ و لعابی است که به هر نقطه ای از آن قدم بگذارید، جاذبه ای تماشایی و دیدنی را می توانید مشاهده کنید. دشت های سرسبز و پوشیده از شقایق های وحشی در اطراف این طبیعت وجود دارند که چشم هر بیننده ای را به خود جلب می کنند و اگر بخواهید از آن ها عکس بگیرید، تصاویر بسیار زیبایی را می توانید در قاب دوربین خود ثبت کنید.
کوه های سر به فلک کشیده ای که اطراف تالاب را از یک طرف فرا گرفته اند نیز به زیبایی منطقه افزوده اند. از اواسط اردیبهشت ماه تا مهرماه، طبیعت این منطقه در سرسبزی و زیبایی به سر برده که طبیعت گردی و لذت بردن از طبیعت را برای گردشگران فراهم آورده است. قدم زدن و استراحت در میان این طبیعت زیبا و به دور از آلودگی، می تواند آرامشی دلنشین را برای شما فراهم بیاورد.
قایق سواری نیز یکی از هیجان انگیزترین تفریحاتی است که در تالاب چغاخور امکان پذیر بوده و گردشگران زیادی به سراغ آن می روند. قایق سواری در این تالاب در فصل های بهار و تابستان که هوای منطقه مناسب و معتدل است، لذت بخش می باشد. از آنجایی که این تالاب از وسعت گسترده ای برخوردار است، قایق سواری در آن لذت بخش خواهد بود و می توانید در میان آب دریاچه گشتی بزنید. نکته قابل توجه درباره قایق سواری در این تالاب وجود دارد که به دلیل بکر و دست نخورده بودن این منطقه، گردشگران نسبتا محدودی هر ساله به سراغ این طبیعت می روند و امکانات تفریحی چندانی در این منطقه وجود ندارد. به همین دلیل قایق های محدودی در این تالاب وجود داشته و شاید هم در برخی از مواقع امکان قایق سواری در تالاب وجود نداشته باشد.
این تالاب در میان ارتفاعات چغاخور قرار داشته و کوه های سر به فلک کشیده و استواری اطراف تالاب فرا گرفته اند، به صورتی که کوه های کلار در ناحیه جنوب غربی تالاب دیده می شوند و چهره ای متفاوت و چشمنواز را برای این طبیعت پدید آورده اند. کلار دارای ارتفاعی حدود 3.830 متر از سطح دریا بوده و به عنوان یکی از بهترین مقاصد کوهنوردی برای کوهنوردان به شمار می رود. از آنجایی که این منطقه جزء مناطق کوهستانی غرب ایران محسوب می گردد، دارای آب و هوایی سرد و کوهستانی بوده که به همین علت، در زمستان ها بارندگی به صورت برف روی می دهد.
بدین صورت که زمستان ها این قله پوشیده از برف می باشد. حتی در روزهای گرم تابستان نیز می توانید نوک قله را پوشیده از برف ببینید. در تابستان ها شقایق ها و انواع گل های رنگارنگ و زیبا در دامنه های کوه ها می رویند و چهره ای تماشایی و جذاب را برای این منطقه پدید می آورند. به دلیل پایین بودن دمای هوای این منطقه نسبت به سایر مناطق، برف ها آب نمی شوند و یا ذوب شدن آن ها مدت زمان زیادی طول می کشد و به همین جهت یخچال های طبیعی و دائمی را به وجود می آورند که با نام برف پیر شناخته می شوند.
ارتفاعات دیگری در این منطقه وجود دارند که شامل کوه حمزه علی با ارتفاع 2.700 متر، کوه چاله باغ با ارتفاع 3 هزار متر و کوه شاهپور ناز با ارتفاع 2.900 متر می شوند که از بهترین گزینه های کوهنوردی و صخره نوردی برای کوهنوردان شناخته می شوند. هر ساله به خصوص در فصل های بهار و تابستان، جمع زیادی از کوهنوردان و صخره نوردان برای کوهنوردی به سراغ این منطقه می آیند و پس از فتح قله های اطراف تالاب، از چشم انداز و آب و هوای دلپذیر آن لذت خواهند برد.
همانطور که پیش تر اشاره شد، عشایر بختیاری منطقه چغاخور را به عنوان منطقه ای خوش آب و هوا برای تابستان های خود انتخاب کرده و روزهای گرم تابستان خود را در این مناطق خوش آب و هوا و خنک سپری می کنند. عشایر بختیاری با اتراق و چادر زدن در طبیعت اطراف تالاب، چهره ای چشمنواز و تماشایی را برای این منطقه پدید می آورند و هر گردشگری که تابستان ها به سراغ این منطقه برود، جمعیت زیادی از عشایر بختیاری را در اطراف این طبیعت مشاهده خواهد کرد و برخی از گردشگران به هم صحبتی با آن ها می پردازند و با آداب و رسوم و فرهنگ آن ها آشنا می شوند.
جاذبه های طبیعی نیز همانند آثار باستانی و بناهای تاریخی، از ارزش زیادی برخوردار بوده و بایستی مراقب آن ها باشیم و از آسیب رساندن به آن ها خودداری کنیم. طبیعت چغاخور نیز از ارزشمندترین میراث طبیعی کشور بوده که در منطقه کوهستانی شهرکرد قرار گرفته و در صورتی که به سراغ بازدید از آن می رویم، بایستی از آن مراقبت کنیم. نکاتی را در ادامه ذکر خواهیم کرد که برای سفر به این منطقه باید آن ها را در نظر داشته باشیم.
دشت های وسیع و سرسبزی در اطراف این تالاب وجود دارند که طبیعتی خارق العاده و تماشایی را برای این منطقه به وجود آورده اند. تصور کنید، تالاب چغاخور در میان طبیعتی سرسبز، کوه های بلند قامت و پر صلابت و آسمان آبی و به دور از آلودگی قرار گرفته و مانند یک تابلوی نقاشی بی عیب و نقص، خودنمایی می کند. آب و هوای این منطقه به قدری مطلوب بوده که بهترین موقعیت را برای رشد انواع گیاهان پدید آورده است. 58 گونه گیاهی متنوع در تالاب و طبیعت اطراف آن وجود دارند که جزء گونه های گیاهی حاشیه ای، نم پسند، شناور و غوطه ور در آب می شوند و چهره ای زیبا و چشمنواز را برای این طبیعت به وجود آورده اند.
انواع گل ها و گیاهان شناور و غوطه ور در آب، از زیباترین انواع گیاهانی هستند که در این منطقه دیده می شوند. از انواع گیاهان این منطقه می توان به مرغ جگن، ساز، بید، پتامژتون، پلی گونیوم و غیره اشاره نمود. اگر زمان سفر شما به تالاب چغاخور، فصل های بهار و تابستان باشد، طبیعت این تالاب را غرق در زیبایی و سرسبزی خواهید دید که شما را مسحور خواهند کرد و بهترین فرصت را برای عکاسی و ثبت عکس های ماندگار و زیبا فراهم می آورند.
کمی پیش تر، با این موضوع آشنا شدیم که طبیعت چغاخور منطقه مناسب برای پرندگان مهاجر و حتی بومی به شمار می رود. لذا پرندگان مهاجر و بومی این منطقه را به عنوان مأمنی امن و مناسب برای خود انتخاب می کنند و از اوایل فصل پاییز تا فصل بهار، یعنی زمانی که هوا رو به سرد شدن می رود، این پرندگان در منطقه چغاخور حضور دارند. این پرندگان در نزدیکی تالاب تخم گذاری کرده و تا بهار و جوجه هایشان از تخم بیرون بیایند، صبر کرده و در بهار با جوجه های خود از این منطقه کوچ خواهند کرد. لک لک ها نیز از جمله انواع گونه های پرندگانی هستند که در این منطقه حضور دارند و چهره ای زیبا و تماشایی را برای این طبیعت پدید می آورند.
فلامنیگوهای صورتی نیز در کنار لک لک های سفید رنگ، زیبایی تالاب را دو چندان کرده اند. اگر به دنیای پرندگان و تماشای آن ها علاقه مند هستید، می توانید فصل های پاییز تا بهار را برای سفر خود به این منطقه انتخاب نمایید تا انواع پرندگان مهاجر و کمیاب را از نزدیک مشاهده کنید. از انواع پرندگانی که در این طبیعت وجود دارند، می توان به آنقوت، باکلان، غاز، اردک، سلیم، خروس کولی، شکاری ها، اکراس، کاکایی ها، حواصیل، پلوه و کشیم اشاره نمود. علاوه بر پرندگان، انواع ماهی های مختلفی در تالاب زندگی می کنند که شامل ماهی عروس، گورخری، فیتوفاک و کپور می شوند. اما گونه های خاصی از انواع ماهی های دیگر نیز در این تالاب وجود داشته که کپور دندان و گامبوزیا نام دارند.
اما پوشش جانوری این منطقه تنها به پرندگان و ماهی ها محدود نمی شود و انواع جانوران وحشی و خطرناک دیگری هم جزء پوشش جانوری طبیعت چغاخور می شوند. انواع خزندگان شامل بزمجه، مار و لاکپشت های آبزی می شوند که در تالاب زندگی می کنند و پستاندارهای وحشی نظیر شغال، گرگ، گراز، شنگ، سمور سنگی و خرگوش در طبیعت اطراف تالاب وجود دارند که بایستی حتما حواستان باشد و به سراغ مناطق دور دست و خلوت نروید.
طبیعت چغاخور، طبیعتی بکر و دست نخورده در میان شهرکرد بوده که همین موضوع از مهمترین ویژگی های تالاب چغاخور به شمار می رود. جاذبه های بکر و دست نخورده از بهترین انواع جاذبه های گردشگری به شمار می روند که می توانیم با مراجعه به آن ها، خستگی های طولانی مدتی که در بدن و روحیه مان وجود دارند را تخلیه کنیم. طبیعت چغاخور نیز امکانات رفاهی زیادی نداشته و از امکانات محدودی برخوردار می باشد.
سکوهای نشیمن مختلفی در اطراف تالاب وجود دارند که گردشگران می توانند چادر و زیرانداز خود را روی آن ها پهن کنند و از اتراق کردن در این طبیعت لذت ببرند. همچنین پارکینگی برای خودروهای گردشگران در نظر گرفته شده که گردشگران می توانند با خیالی آسوده خودروی خود را در محل مناسبی از پارکینگ پارک نمایند و به سراغ گردش در طبیعت بروند. سرویس بهداشتی نیز از دیگر امکانات رفاهی این طبیعت به شمار می رود.
متأسفانه این روزها با خطر کم آبی در هر نقطه ای از ایران مواجه شده ایم، اما خوشبختانه تالاب چغاخور نیز از این خطر در امان بوده و آب از محل دیگری به داخل تالاب تخلیه می شود و در این حین، خاک با آب شسته شده و این موضوع می تواند عاملی برای به خطر انداختن طبیعت تالاب باشد و سطح آب تالاب تا عمق 6 متری بالای می آید.
طبیعت اطراف تالاب چغاخور بهترین فرصت را برای کمپینگ و چادر زدن در طبیعت فراهم آورده است. پس اگر جزء طبیعت گردانی هستید که به تالاب چغاخور سفر کرده اید و دوست دارید مدت زمانی بیشتر از 1 روز را در این طبیعت سپری کنید، می توانید برای اقامت خود به سراغ کمپینگ در طبیعت بروید. همچنین وجود سکوهای مختلفی که در این طبیعت قرار داده اند، محلی مناسب را برای چادر زدن به وجود آورده اند.
اما اگر اهل شب مانی و کمپ زدن در طبیعت نیستید و می خواهید در محلی مناسب به اقامت بپردازید تا انواع امکانات رفاهی در اختیار شما قرار داشته باشند، می توانید به سراغ اقامت در مجتمع فرهنگی آموزشی آفتاب بروید. انواع امکانات مختلفی همچون سوئیت ها، ویلاها، وسایل بدن سازی، رستوران و زمین بازی در این مجتمع وجود دارند که می تواند گزینه ای مناسب برای اقامت شما محسوب گردد.
اگر قصد دارید تنها برای تفریح و گردشی چندین ساعته به سراغ این طبیعت بروید و برای استراحت و اقامت خود به دنبال اقامتگاهی مناسب هستید، می توانید به سراغ هتلی بزرگ و 4 ستاره به نام هتل بزرگ بام بروجن بروید و علاوه بر استراحت و اقامت در اتاق های این هتل، از انواع امکانات مناسبی که در آن وجود دارند، بهره مند شوید و همچنین دسترسی مناسبی به دیگر جاذبه های دیدنی شهرکرد و مناطق اطراف آن داشته باشید.
انواع اقامتگاه های بومگردی در نزدیکی این جاذبه وجود دارند که هر یک از آن ها دارای ویژگی ها و امکانات مخصوص خود بوده و شامل اقامتگاه بومگردی آوای تالاب بروجن، اقامتگاه بومگردی مهر و ماه شهرکرد و اقامتگاه بمگردی آلاله سفید می شوند. با اقامت در اقامتگاه های بومگردی، علاوه بر بهره مندی از امکانات رفاهی مطلوب، همچنین می توانید با آداب و رسوم و فرهنگ و حتی انواع غذاهای محلی شهرکرد آشنا شوید.
تالاب چغاخور در منطقه ای بکر با طبیعتی دست نخورده جای گرفته که به دلیل بکر بودن، امکانات رفاهی چندانی برای آن در نظر گرفته نشده و تنها امکانات اولیه برای آن تعبیه شده اند؛ اما این امکانات به گونه ای است که می توانند سفری لذت بخش را برای گردشگران پدید بیاورند. اما پیش از آن که به سراغ این طبیعت بروید، نکاتی وجود دارند که بایستی پیش از سفر آن ها را در نظر داشته باشید.
از جمله نکاتی که برای سفر به منطقه چغاخور باید به آن توجه کنید، همراه داشتن لوازم ضروری و شخصی می باشد که با همراه داشتن آن ها، می توانید سفری لذت بخش و آرامش بخشی را تجربه کنید. یکی از مهمترین نکات برای سفر به این منطقه، همراه داشتن لباس گرم است و حتی در شب های تابستان به لباس گرم نیاز خواهید داشت. از جمله لوازمی که برای سفر یک روزه و یا بیشتر به این طبیعت باید همراه باشید، به شرح زیر می باشند:
آب و هوای تالاب چغاخور به دلیل کوهستانی بودن منطقه، سردتر از دیگر نواحی بوده و در فصل های بهار و تابستان دمای هوا حدود 21 درجه سانتی گراد خواهد بود و به دلیل خنک و مطلوب بودن آب و هوا، گردشگران زیادی این دو فصل را برای سفر خود به این منطقه انتخاب می کنند. دمای هوا در فصل های پاییز و زمستان نیز به حدود منفی 6 درجه سانتی گراد می رسد و کمتر کسی نیمه دوم سال را برای سفر خود به این منطقه انتخاب خواهد کرد؛ چرا که هوا بسیار سرد بوده و در اغلب روزهای زمستانی بارندگی به صورت برف رخ می دهد و حتی جاده های منتهی به این منطقه نیز یخبندان و خطرناک می شوند.
استان چهارمحال و بختیاری، شهرستان بروجن، 65 کیلومتری شهرکرد، مسیر جاده شهرکرد – خوزستان
رایگان
ساعات بازدید از این جاذبه