عمارت فخرالدوله

مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه

عمارت فخرالدوله یکی از بناهای تاریخی تهران است که از دوران قاجار در یکی از محله های قدیمی و شلوغ تهران به جا مانده است. در هر گوشه ای از تهران که بروید، بنا یا جاذبه ای تاریخی را خواهید دید که هر کدام از آن ها مربوط به دوران مختلفی از تاریخ این کشور هستند. از همین رو توانسته به یکی از مقاصد گردشگری گردشگران داخلی و خارجی تبدیل شده است. شهر تهران که به عنوان پایتخت ایران شناخته می شود، در خیابان ها و کوچه پس کوچه های آن قدم بزنید بناهای تاریخی را خواهید دید که هر کدام روایت گر دوره ای از تاریخ این کشور خواهد بود. بسیاری از این بناها امکان ورود به آن ها وجود دارد و اگر علاقه مند به آشنایی با تاریخ ایران باشید می توانید به سراغ آن ها بروید و از تماشای آن ها بهره مند شوید. عمارت فخرالدوله نیز یکی از همین بناهایی است که شما می توانید با تماشا و قدم زدن در آن با تاریخ و سرگذشتی که در آن وجود داشته آشنا شوید. در ادامه با لوکس ویلا همراه باشید.

عمارت فخرالدوله کجاست و مسیر دسترسی به آن

عمارت فخرالدوله در یکی از محله های قدیمی و شلوغ تهران به نام محله دروازه شمیران جای گرفته است. اگر می خواهید از این جاذبه تاریخی دیدن کنید، ابتدا خوب است بدانید به دلیل قرار داشتن آن در منطقه طرح ترافیک و شلوغ و پرتردد جای پارک برای خودرو کمی سخت پیدا می شود. پس بهترین مسیر استفاده از وسایل نقلیه عمومی می باشد.

مسیر دسترسی به عمارت زیبای فخرالدوله با خودروی شخصی

اگر برای دسترسی به عمارت تاریخی فخرالدوله می خواهید با خودروی شخصی خود بروید، ابتدا باید خود را به بزرگراه شهید صیاد شیرازی برسانید. در این بزرگراه تا انتها به سمت جنوب حرکت کنید تا به میدان سپاه برسید. از میدان سپاه به سمت پل چوبی حرکت کرده و از روی پل عبور کنید. به چهارراه فخرآباد که برسید وارد خیابان خورشید شده و به سمت این عمارت زیبا و تاریخی بروید.

مسیر دسترسی به عمارت فخرالدوله با مترو

اگر برای رسیدن به عمارت تاریخی و زیبای فخرالدوله، استفاده از مترو را در نظر گرفته اید، می توانید سوار خط کلاهدوز – ارم سبز و یا فرهنگسرا – صادقیه شده و در ایستگاه دروازه شمیران از مترو پیاده شوید. از مترو به صورت پیاده به سمت خیابان ابن سینا و خیابان فخرآباد که مسیر نسبتا کمی می باشد بروید تا به این عمارت زیبا برسید و از آن دیدن کنید.

مسیر دسترسی به عمارت فخرالدوله با اتوبوس

چنان چه قصد دارید به بازدید از این بنای تاریخی بروید و استفاده از اتوبوس را در نظر گرفته اید، می توانید سوار اتوبوس های خط رسالت – میدان قیام و یا میدان انقلاب اسلامی- میدان خراسان شده و در ایستگاه دروازه شمیران از اتوبوس پیاده شوید. مابقی مسیر را که مسیری کوتاه می باشد، به صورت پیاده به سمت عمارت زیبای فخرالدوله بروید.

آدرس عمارت فخرالدوله: تهران، محله دروازه شمیران، خیابان ابن سینا، خیابان فخرآباد

معرفی عمارت فخرالدوله

در محله دروازه شمیران تهران عمارتی تاریخی به نام عمارت فخرالدوله که قدمت آن به دوره قاجار می رسد جا خوش کرده است و مردم را به سوی خود جذب می کند. در سال 1324 هجری شمسی بانو اشرف الملوک فخرالدوله دستور ساخت این بنا را صادر نمود و پس از 4 سال یعنی در سال 1328 هجری شمسی این بنای تاریخی و با شکوه ساخته شد. بانو فخرالدوله همسر امین الدوله قاجاری بود. بنای عمارت تاریخی فخرالدوله یکی از آن عمارت های تاریخی است که دارای حیاط بسیار سرسبز و با صفایی می باشد و می توانید از قدم زدن در آن لذت ببرید. همچنین هنگامی که فواره های این حوض روشن باشند بر زیبای و صفای باغ می افزایند و تماشای آن ها می تواند شما را به آرامش دعوت کند. به خصوص اگر عصرگاه یک روز به سراغ این جاذبه تاریخی بروید و به همراه یکی از دوستانتان بر روی این نیمکت ها بنشینید می توانید از فضای صمیمانه اطراف خود بهره مند شوید.

عمارت فخرالدوله

تاریخچه عمارت فخرالدوله

در روزگای این بنا محل زندگی شاهزاده ای قاجاری به نام فخرالدوله که از فرزندان نیکوکار مظفرالدین شاه قاجار بود به شمار می رفت. کمتر عمارتی پیدا می شود که نام یک بانو بر روی آن نهاده شده باشد و این عمارت جزء معدود عمارت هایی است که به نام بانویی نامگذاری شده است. فخرالدوله که متولد سال 1261 هجری شمسی بود، در سن 14 سالگی با پسر صدر اعظم پدرش به نام محسن خان امین الملک ازدواج کرد. اما پیش از آن نامزد پسرخاله اش محمد مصدق بود. از آنجایی که مظفرالدین شاه تمایل داشت دخترش با خاندانی سرشناس و قدرتمند ازدواج کند، با ازدواج دخترش با امین الدوله موافقت کرد. پس از ازدواج، پدرشوهرش که علی خان امین الدوله نام داشت، باعت شد وی به بانویی بسیار متدبر و متجدد تبدیل شود.

حتی چندین مرتبه توانست میان خاندان قاجار و خاندان پهلوی رابطه ای حسنه ایجاد کند. اما در نهایت فخرالدوله در سال 1334 هجری شمسی در اثرسکته قلبی از دنیا رفت و در قبرستان این بابویه در کنار فرزندش که حسین امینی نام داشت، آن را به خاک سپردند. علاوه بر این عمارت تاریخی، بناهای دیگری به نام آسایشگاه سالمندان کهریزک، موسسه تاکسیرانی به همراه تعدادی مدرسه، بیمارستان و مسجد از اموال به جا مانده از بانو فخرالدوله می باشند. تمام املاکی که در اراضی فخرآباد بودند، در تملک فخرالدوله قرار داشتند و به همین دلیل باعث شهرت هرچه بیشتر محله فخرآباد شده بود.

معماری عمارت فخرالدوله

عمارت تاریخی فخرالدوله در مساحتی نزدیک به 1350 متر مربع ساخته شده و توانسته 3 طبقه را در خود جای دهد. هنگام ساخت این بنا از سبک معماری اروپایی بهره برده بودند. معمار این بنا معماری روسی به نام نیکولای مارکوف بود. این بنای تاریخی در طول عمر خود شاهد اتفاقات متعددی بوده و پس از انقلاب اسلامی شهرداری تهران آن را مورد بازسازی و مرمت قرار داد. این بنا پس از بازسازی با تغییر کاربری مواجه شد و از آن به عنوان خانه مداحان استفاده می شود. عمارت زیبای فخرالدوله از سبک معماری نئوکلاسیک بهره می برد و ساختار آن به کوشک شباهت دارد که دو طبقه و یک تالار در نیم طبقه دوم خود دارد.

همچنین در زیرزمین این مجموعه حوض خانه قرار داشت. این حوض خانه با آجرکاری و طاق های ضربی مزین شده بود. اهالی این خانه می توانستند در روزهای گرم تابستان به سراغ اتاق های تودرتوی این حوض خانه بروند و از استراحت در آن لذت ببرند. پنجره های بلند و چوبی که برای اتاق های این خانه قرار داشتند، رو به حیاط باز می شدند و نمای بسیار زیبایی را برای عمارت پدید می آوردند. کمی پایین تر از این عمارت، مسجدی تاریخی به نام مسجد فخرآباد قرار دارد که تا به امروز باقی مانده و سال احداث آن به 1324 هجری شمسی باز می گردد.

هنگامی که می خواهید وارد این بنای تاریخی شوید، ابتدا بایستی از یک باغ عبور کنید. در میان این باغ سرسبز و با صفا استخر بزرگی وجود دارد که اطراف آن گلدان های زیبا قرار داده شده اند. همچنین نیمکت هایی در این باغ وجود دارند که می توانید بر روی آن ها بنشینید و از محیط زیبا و دلنشین اطراف خود لذت ببرید. در ادامه کاخی زیبا با معماری چشمگیر در میان باغ چشم شما را به خود خیره می کند. برای ساخت این عمارت از آجر استفاده شده و نمایی بسیار زیبا برای آن طراحی شده است. از آنجایی که این عمارت از سبک معماری سنتی ایرانی و اروپایی بهره می برد، جزء اولین خانه های ییلاقی اشراف شناخته می شود.

این نما با آجرهای تزئینی که بر روی آن ها نقش و نگارهای زیبا وجود دارد مزین شده که هر کدام از این آجرها از نوع منقوش قالبی هستند و تعداد 30 هزار قالب آجر نخودی رنگ با طرح های مختلف و زیبا برای نمای عمارت فخرالدوله استفاده شده است. اگر به بخش شمالی بنا نگاهی بیاندازید، پلکانی را خواهید دید که بخش های اصلی عمارت اطراف آن وجود دارند. در سال 1387 شهرداری تهران تصمیم گرفت این بنای تاریخی را مرمت و بازسازی کند. در این بازسازی عمارت زیبای فخرالدوله به خانه ای که در میان یک باغ قرار دارد شباهت پیدا کرد. در این میان، عمارت تاریخی فخرالدوله با تغییر کاربری مواجه شد و امروزه از آن به عنوان خانه مداحان استفاده می کنند. بنای عمارت تاریخی فخرالدوله با شماره ثبت 11214 و در تاریخ 25 مهر ماه سال 1383 هجری شمسی به عنوان اثری ملی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. در فاصله کمی از این عمارت، باغ تاریخی دیگری به نام باغ نگارستان در میدان بهارستان قرار دارد که از دوران قاجار به جا مانده و در صورت تمایل می توانید از این باغ و عمارت های داخل آن نیز دیدن کنید.

عمارت فخرالدوله

اقدامات مهم بانو فخرالدوله

همانطور که گفته شد، فخرالدوله بانویی نیکوکار، مدیر و متدبر بود که از گذشته تا به امروز اقدامات مهمی در راستای نیکوکاری انجام داده است که می توان به تاسیس آسایشگاه سالمندان در کهریزک اشاره کرد که از اموال موروثی وی می باشد. این آسایشگاه به عنوان یکی از بزرگترین موسسات کمک رسانی به سالمندان، از کار افتادگان و مصدومان به شمار می رود. در اواخر دوران حکومت قاجار بود که حدود 78 دختر و پسر یتیم را تحت پوشش خود درآورد. وی با برخی از بانوان خیر بنگاهی به نام بنگاه خیریه بانوان نیکوکار راه اندازی نمود و از دختران و پسران بی سرپرست در آنجا نگهداری می کرد. بانو فخرالدوله بانویی مومن و با ایمان بود که پیشرفت های خود را از توجه خداوند می دانست و همچنین به زیارت اماکن مقدس و متبرکه از جمله زیارت حصرت معصومه (س) زیاد می رفت.

بانو فخرالدوله تعدادی فرزند یتیم را تحت تکفل خود قرار داده بود که پس از رسیدن به سن بلوغ آن ها، به پسران سرمایه کاری و به دختران جهیزیه کامل می داد تا بتوانند شرایط ازدواج خود را فراهم آورند. در سال 1325 هجری شمسی وی تعداد 10 دستگاه اتوموبیل فورد خریداری کرد و آن ها را در اختیار افرادی قرار دارد که مهرا رانندگی را بلد بودند. در نهایت رانندگان با گرفتن 5 قران از مسافران، آن ها را در سطح شهر تهران جا به جا می کردند. در نهایت این ماشین ها ملقب به اولین نسل تاکسی ها شدند. تا پایان آن سال تعداد این ماشین ها به 50 دستگاه رسید و در سال 1326 هجری شمسی فخرالدوله 100 دستگاه تاکسی خریداری کرد و تعداد 100 شوفر را در تاکسیرانی تهران استخدام کرد. در سال 1359 هجری شمسی نخستین سازمان تاکسیرانی ایران تاسیس شد.

شرایط بازدید از عمارت فخرالدوله

اگر جزء افرادی هستید که به بازدید از بناها و جاذبه های تاریخی علاقه مندید و در میان مناطق دیدنی تهران می خواهید از بنای فخرالدوله دیدن کنید، بهتر است ابتدا بدانید که تنها از باغ زیبا و سرسبز این مجموعه می توانید دیدن کنید و برای بازدید از محوطه داخلی می بایست هماهنگی های لازم را از قبل انجام دهید. اما برای بازدید از محوطه بیرونی نیاز به هماهنگی نبوده و می توانید به صورت رایگان از آن دیدن کنید.

عمارت فخرالدوله

سوالات متداول

عمارت فخرالدوله کجاست؟

تهران، محله دروازه شمیران، خیابان ابن سینا، خیابان فخرآباد

نزدیکترین ایستگاه مترو به عمارت فخرالدوله کدام است؟

ایستگاه مترو دروازه شمیران نزدیکترین ایستگاه مترو به عمارت فخرالدوله می باشد.

قدمت عمارت فخرالدوله متعلق به چه دوره ای می باشد؟

قدمت عمارت فخرالدوله به دوران قاجار می رسد.

عمارت فخرالدوله محل زندگی که بود؟

یکی از شاهزادگان قاجاری به نام فخرالدوله

[html_block id=”71134″]

راهنما سایت

آدرس

تهران، محله دروازه شمیران، خیابان ابن سینا، خیابان فخرآباد

شماره تماس

هزینه بازدید

رایگان

ساعات بازدید از این جاذبه

شنبه

24 ساعته

یک‌شنبه

24 ساعته

دو‌شنبه

24 ساعته

سه‌شنبه

24 ساعته

چهار‌شنبه

24 ساعته

پنج‌شنبه

24 ساعته

جمعه

24 ساعته
مسیریابی آنلاین
مطالب مشابه