حمام مریان

مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه

حمام مریان تالش، در دوران قاجار و زمان حکمرانی سردار امجد ساخته شد. سردار امجد یکی از گماشتگان ناصرالدین شاه بود و حمام مریان را در محلی بین روستای آق قولر و روستای مریان که هر دو از توابع تالش هستند، بنا نهاد. قدمت این بنای تاریخی 130 سال است. این منطقه از گیلان به لحاظ دارا بودن بناهای باستانی، بسیار غنی می باشد. حمام تاریخی مریان به دلیل تبدیل شدن به کافه_موزه موقتا تعطیل شده است و فقط از بیرون و اطراف آن می توان بازدید به عمل آورد.

حمام مریان

معرفی حمام مریان

حمام مریان تالش را سردار امجد (نصرت الله خان) به منظور استفاده خاندانش در تالش ساخت. معمار این بنای آجری یک هنرمند آلمانی بود و توانست حمام مریان را روی سطحی شیبدار بسازد. این حمام تاریخی به لحاظ استفاده از مصالح خاص، نوع معماری، استحکام بنا و شیوه ساختش از سوی بسیاری از باستان شناسان و نیز مردم علاقمند به تاریخ به شدت مورد توجه قرار گرفته است. البته با توجه به قرار گرفتن حمام مریان در ارتفاعات روستا، در ناحیه ای که به جهت سرسبزی و خرمی و زیبایی دل هر بیننده ای را می برد، بسیاری از طبیعت دوستان نیز مایل به بازدید و گردش در آنجا هستند. در فصل بهار، مه غلیظی اطراف این حمام تاریخی را در بر می گیرد و همین مساله احساس حضور در میان ابرها را به گردشگران می دهد.

حمام مریان در سال 1382 از سوی سازمان میراث فرهنگی در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. حمام مریان هنوز به طور کامل مرمت نشده و به علت واقع شدن در ناحیه کوهستانی و مرتفع برای انجام تعمیرات با مشکلات مالی بسیاری مواجه گردیده است. سازمان میراث فرهنگی پس از انجام جلسه ای تصمیم گرفت تا این بنای تاریخی را به بخش خصوصی واگذار کند تا تبدیل به مکانی با بهره وری تجاری شود و از این طریق، هزینه های حفظ و نگهداری این بنای تاریخی زیبا، تامین شود. هنوز تمامی کارهای مورد نیاز برای تبدیل این حمام تاریخی به موزه و کافه انجام نپذیرفته است.

روستای مریان

معماری حمام مریان تالش

بنای حمام مریان مربع شکل و دارای سقف گنبدی می باشد. این بنا با استفاده از مصالحی مانند آجر ساده قرمز، سنگ، گچ، خشت و ملاط ساخته شده است. متاسفانه به خاطر این که حمام مریان، سال های طولانی متروک بوده و به آن توجه نشده، بخش زیادی از نقاشی های دیواری، تزئینات و کاشی کاری های آن به سرقت رسیده ولی در طی سال های اخیر، اداره میراث فرهنگی، تلاش کرده تا بخش های زیادی از آن را مرمت کند. حمام مریان تالش، را باید یک سند تاریخی دانست که با نگاه و بررسی آن می توان به اطلاعات جالبی در خصوص سبک زندگی پیشینیان مان دست یافت. یکی از ویژگی های درخور توجه در خصوص این بنای تاریخی آن است که در جاهای مختلف آن از طاق های هلالی استفاده شده است.

اکثر خانه های حمام مریان دارای درهای کوچکی هستند. علت کوچک بودن درب منازل و ساختمان ها در این ناحیه سرمای شدید هوا می باشد که ساکنان آن منطقه با کوچکتر ساختن درها سعی در جلوگیری از نفوذ سرما به درون منازلشان داشته اند. حمام مریان نیز از این قاعده استثنا نبوده و از این ویژگی معماری پیروی کرده است. هنگام بازدید از این بنای تاریخی، یکی از نکات جالب توجه آن است که این بنا از زلزله ویرانگری که در سال 1369 در این روستا اتفاق افتاد، با وجود واقع شدن در سطحی شیب دار، جان سالم به در برده و شاید علت این امر، معماری دقیقی بوده که یک مهندس آلمانی بر روی آن انجام داده است. نظم و چیدمان جالب آجر و خشت های ای بنا در عین سادگی و عاری از تزئین بودن یکی دیگر از مواردی می باشد که توجه بسیاری از مردم را به خود جلب نموده است.

حمام مریان

تاریخچه حمام مریان تالش

130 سال پیش نصرت الله خان که یکی از گماشتگان ناصرالدین شاه قاجار بود و با نام سردار امجد شناخته می شد برای متفاوت نشان دادن قدرت خاندانش به مردم محلی تصمیم گرفت که حمامی جداگانه برای خودش و آن ها بسازد. از آن جایی که روستای مریان در منطقه کوهستانی و ارتفاع بالا قرار دارد و اکثر زمین هایش ناهموار است، ساخت بنایی مستحکم و فاخر در آن کاری بسیار دشوار بود. به همین خاطر برای ساخت حمام مریان از یک معمار آلمانی کمک گرفتند و این معمار، حمام مریان را با وجود قرار داشتن روی سطحی شیبدار و ناهموار به بهترین شکل ممکن ساخت. یکی از نکات جالب توجه در خصوص این بنای تاریخی استفاده از ویژگی های معماری سنتی ایران در ساخت بنا با وجود غربی بودن معمار آن است.

 این بنا پس از پایان دوران قاجار ، و سقوط خاندان سردار امجد، سال های متوالی به صورت متروکه و بی استفاده رها شده بود. در طول این سال ها در تاریخ 11 شهریور ماه سال 1382 این بنا به ثبت ملی رسید و بخش هایی از آن مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت. هرچند که هنوز هم به طور کامل مرمت و بازسازی نشده است. در طول سال های اخیر با استفاده از اعتبارات استانی برای حمام مریان محوطه سازی شد ولی با توجه به واقع بودن آن در منطقه ای کوهستانی و دور از دسترس در مرداد ماه سال 1399 یک کمیته کاربری فنی تصمیم گرفتند که این بنا را به بخش خصوصی واگذار کنند تا تبدیل به کافه_ موزه شود و از این طریق هزینه های حفظ آن تامین گردد. این کافه موزه، هنوز افتتاح نشده است.

حمام مریان

جاهای دیدنی اطراف حمام مریان

استان گیلان و جاهای دیدنی تالش به لحاظ دارا بودن جاذبه های گردشگری متنوع یک ناحیه زرخیز و فوق العاده زیبا به حساب می آیند. هر نقطه از این استان و این منطقه را که برای تفریح و گردش انتخاب نمایید، قطعا یک جاذبه فوق العاده شما را با زیبایی هایش شگفت زده خواهد کرد و شما با گردش در آن می توانید ریه های تان را از هوای سالم و مطبوع پر کنید و به آرامش لازم دست یابید. روستای مریان، چشم اندازی از رودخانه پرآب گرگان رود را مقابل چشم گردشگران قرار می دهد. این روستا با دارا بودن جنگل های انبوه وسرسبز در فضایی مه آلود، حال و هوایی رویایی را برای مردم ایجاد می کند به نحوی که خاطره اش از ذهن هیچ مسافری پاک نخواهد شد. گندمزارهای طلایی و مراتع و باغات پربرکت روستای مریان، چشم هر بیننده ای را به خود خیره می سازد. در ادامه به معرفی چند مکان تفریحی استان گیلان که در اطراف حمام مریان واقع شده اند می پردازیم.

گورستان مریان

 از آن جایی که روستای مریان به خاطر حاصلخیز بودن، قدمتی دیرینه دارد، یک گورستان بسیار قدیمی که متعلق به اقوام تمدن های باستانی است در آن جا واقع شده و حدود 400 هکتار، مساحت دارد. این گورستان از روزگاران بسیار دور تا اوایل دوران اسلامی محل دفن مردگان، اهالی مریان بوده است. گورهای این گورستان،طبق آئین زرتشتی به صورت دخمه ای و سنگ چین ساخته شده بودند. در لایه های قدیمی این گورستان که متعلق به اقوام پیشازرتشتی می باشد، لوازم مورد نیاز زندگی پس از مرگ نیز، همراه با مرده به خاک سپرده می شد. این گورستان فاصله بسیار کمی با حمام مریان دارد و با راهنمایی مردم محلی به راحتی می توانید به آن جا برسید.

کاخ سردار امجد

یکی دیگر از اثار تاریخی برجای مانده از دوران قاجار در روستای مریان، کاخ ییلاقی سردار امجد می باشد که شامل بخش های مختلفی بوده که متاسفانه اصطبل آن به آتش کشیده و نابود شده است. بقایای کاخ سردار امجد نیز به عنوان پایگاه سازمان میراث فرهنگی استفاده می شود. این کاخ نیز در فاصله بسیار کمی با حمام تاریخی مریان که آن بنا نیز در دوران قاجار از متعلقات سردار امجد بود، واقع شده است. اکثر افرادی که برای به بازدید از حمام مریان می روند فرصت بازدید از کاخ سردار امجد را از دست نمی دهند.

جنگل فندق تدبین

جنگل فندق تدبین، یکی از زیباترین و سرسبزترین جنگل های ایران است که حالت بکر خود را به خوبی حفظ نموده و هیچ مسافری از دیدن آن سیر نمی شود. درختان انبوه و سر به فلک کشیده این جنگل، هوایی بسیار خاص و مطبوع را ایجاد کرده اند که با قدم زدن و نفس کشیدن در آن می توان انرژی مورد نیاز برای چند ماه زندگی شهری و محیط شلوغ و پر ترافیک را تامین کرد . جنگل فندق تدبین در فاصله پنج کیلومتری حمام مریان واقع شده که با حدود 18 دقیقه رانندگی در مسیری بدون ترافیک و در عین حال، بسیار زیبا و جذاب می توان به آن رسید و از مناظر شگفت انگیز آن بهره برد.

ییلاق شکردشت

یکی دیگر از ییلاقات زیبای گیلان که فاصله چندانی با حمام مریان ندارد، ییلاق شکردشت می باشد. ییلاق شکردشت به لحاظ دارا بودن مناظری بدیغ و خاکی حاصلخیز، هر ساله میزبان تعداد زیادی از گردشگران می شود. در فصل بهار ییلاق شکردشت پوشیده از شقایق های وحشی قرمز رنگ بسیار زیبایی می شود که در نوع خود بی نظیرند. این ییلاق برخلاف بسیاری دیگر از مناطق طبیعی گیلان، حالت بکر و دست نخورده اش را همچنان حفظ نموده و به برکت خاک حاصلخیزش، محصولات گیاهی و دامی بسیار متنوعی در اَن جا تولید می گردد.

حمام مریان کجاست و مسیر دسترسی به آن

اگر از سمت تالش بخواهید به حمام مریان بروید باید حدود یک ساعت و پانزده دقیقه را رانندگی کنید. مسیر تالش به حمام مریان، بسیار سرسبز و زیبا است و در طی مسیر می توانید از زیبایی های راه نیز بهره مند شود. از سمت تالش باید وارد جاده مریان شد تا به روستای مریان رسید، حدود 380 متر آن طرف تر حمام مریان را می توانید ببینید. اگر هم از سمت شمال استان گیلان به سوی حمام در حال حرکت هستید، از طریق جاده ناوان به جاده مریان بروید و اندکی به سمت چپ برانید تا به این بنای تاریخی برسید.

آدرس حمام مریان: استان گیلان، تالش، روستای مریان، جاده مریان، حمام تاریخی مریان

رزرو سوئیت در تالش

سفر به گیلان زیبا، گردشی خاطره انگیز به منظور دریافت آرامش و انرژی می باشد که هر ساله بیشتر مسافران ایرانی این استان را به عنوان مقصد گردشگری خود انتخاب می نمایند. سفر در این استان و بهره مندی از محیط طبیعی آن، معمولا چند روز به طول می انجامد. به همین خاطر بسیار از مسافران به دنبال رزرو سوئیت در تالش هستند تا در طول مدت اقامتشان از فضایی امن و راحت برای زمان خواب و استراحتشان بهره مند شوند. اگر شما هم از جمله افرادی هستید که به دنبال اجاره سوئیت در تالش می باشند با سرچی ساده در سایت لوکس ویلا در زمانی کوتاه در هر روز هفته و در هر ساعت شبانه روز می توانید سوئیت و ویلای مورد نظر خود را در شرایطی امن، معتبر و قانونی رزرو نمایید و از سفرتان به استان زیبای گیلان، لذت بیشتری ببرید و خاطره ای شیرین را در ذهن خود و همسفرانتان ثبت نمایید.

راهنما سایت

آدرس

استان گیلان، تالش، روستای مریان، جاده مریان، حمام تاریخی مریان

شماره تماس

هزینه بازدید

رایگان

ساعات بازدید از این جاذبه

شنبه

24 ساعته

یک‌شنبه

24 ساعته

دو‌شنبه

24 ساعته

سه‌شنبه

24 ساعته

چهار‌شنبه

24 ساعته

پنج‌شنبه

24 ساعته

جمعه

24 ساعته
مسیریابی آنلاین
مطالب مشابه