مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه
نزدیک ترین کویر به تهران، کویر مرنجاب است و از این رو، کویر مرنجاب جزء معروف ترین و شلوغ ترین کویرهای ایران به شمار می رود. اما سفر به کویر کار هر کسی نیست و علاوه بر اینکه باید کویر را به خوبی بشناسید، نکات بسیاری هم باید بدانید تا در بیایان های ناکجا آباد، به مشکل و دردسر نخورید. اگر علاقمند به کویرگردی هستید و از طرفی، کویر مرنجاب را به عنوان مقصد خود انتخاب کردید با ما همراه باشید تا این کویر جذاب و دوست داشتنی و جاهای دیدنی معروفش در کنار نکات مهم کویر گردی را بشناسید.
کویر مرنجاب با 6061 کیلومتر مربع مساحت، از جمله بزرگترین کویرهای ایران است که در نزدیکی کویر لوت قرار دارد. کویر مرنجاب منطقه ای با تپه های بی نظیر، جاهای دیدنی جذاب به همراه مسیرهای آفرودی چالش برانگیز بوده و همچنین، یکی از بزرگترین دریاچه های نمک ایران را هم در خود جای داده است. کویر مرنجاب با شروع شدن فصل پاییز بخصوص از اوایل آبان ماه، وارد شلوغ ترین دوران خود می شود و این شلوغی تا اواخر زمستان ادامه دارد. لازم به ذکر است کویر مرنجاب بطور کلی در ارتفاع 850 متری از سطح دریا قرار دارد و در بلندترین نقطه، ارتفاع به بیش از 880 متر می رسد.
کویر مرنجاب همچنین جزء معدود کویرهای ایران است که پوشش گیاهی و جانوری متنوعی دارد برخلاف تصور بسیاری که فکر می کنند در کویر، هیچ گیاه و جانوری زندگی نمی کند. در کویر مرنجاب، گیاهانی همچون درخت گز، گیاه شورپسند، دم گاوی، بوته های قیچ، ارته، اسکنبیل و تاغ مشاهده می شود. به لطف پوشش گیاهی کویری غنی در مرنجاب، جانوران مختلفی هم در این منطقه زندگی می کنند که شامل آفتاب پرست، مارمولک، عقرب، گرگ، شغال، روباه شنی، کفتار، بزمجه، عقاب و شاهین هستند.
کویر مرنجاب در گذشته های دور، در مسیر جاده ابریشم قرار داشت و کاروانان، بازرگانان و مسافران بسیاری از این منطقه عبور میکردند اما در زمان حکومت صفویه و پادشاهی شاه عباس صفوی، کاروانسرایی در کویر مرنجاب احداث شد اما هدف اصلی و مهم ساخت این کاروان، در امان ماندن از حمله افغان ها و ازبک ها بود که از طریق دریاچه نمک مرنجاب وارد می شدند. بطور کلی کویر مرنجاب هم جاهای دیدنی جذاب و تاریخی دارد و هم یکی از بهترین کویر های ایران برای کویرگردی به حساب می آید تا علاقمندان به آفرود سواری و کویر گردی، بهترین خاطرات از سفر به کویر مرنجاب را برای خود رقم بزنند.
کویر مرنجاب در شمالی ترین بخش استان اصفهان قرار دارد و نزدیک ترین روستا به این کویر، روستای آران و بیدگل است لذا تمام کویر گردهایی که میخواهند سفر هیجان انگیز به کویر مرنجاب داشته باشند، ابتدا وارد روستای آران و بیدگل می شوند. کویر مرنجاب از توابع کویر مرکزی ایران است و درواقع، مرز بین استان های سمنان، قم و اصفهان می باشد. کویر مرنجاب از سمت شمال به استان های سمنان و قم، دریاچه نمک مسیله از سمت غرب به کویر آب شیرین، از سمت جنوب به کویر بند ریگ و از سمت شرق هم به پارک ملی کویر ایران دسترسی دارد و برای همین، کویر مرنجاب یکی از محبوب ترین بیابان های ایران برای تجربه کویر گردی و سفر به جاهای دیدنی جذاب و خاص به شمار می رود.
بیشتر مهمانان کویر مرنجاب از شهرهای تهران، اصفهان، کاشان، سمنان، قم و اراک هستند چراکه جذاب ترین و نزدیک ترین کویر ایران به این شهرها، مرنجاب است هرچند برخی هم ترجیح می دهند به کویر مصر سفر کنند. مبدأ سفر به کویر مرنجاب، روستای آران و بیدگل است و هرکس که میخواهد سفری چند روزه به دل کویر مرنجاب داشته باشد ابتدا باید به این روستا مراجعه کرده و بعد از استراحت و پر کردن باک خودرو، راهی کویر شود. افرادی هم هستند که میخواهند مستقیم وارد کویر مرنجاب شوند و نمی خواهند از مسیر روستای آران و بیدگل عبور کنند لذا نزدیک ترین مسیرها در غرب و شمال غرب مرنجاب، روستای مشکات و قنوات بوده و در صورتی هم که میخواهید از شمال کویر مرنجاب وارد این منطقه جذاب و دوست داشتنی شوید، منطقه گرمسار، بند علی خان و روستای شه سفید از بهترین مناطق هستند.
یکی از مهم ترین دلایل انتخاب کویر مرنجاب برای کویر گردی میان تهرانی ها، فاصله نزدیک تر مرنجاب نسبت به سایر کویرها است. کویر مرنجاب تا شهر تهران فاصله ای 270 کیلومتری دارد و میانگین کمتر از 4 ساعت طول میکشد تا از تهران به مرنجاب رسید. بهترین مسیر دسترسی به کویر مرنجاب از شهر تهران، آزادراه خلیج فارس است تا با عبور از شهرهای قم و کاشان به روستای آران و بیدگل برسید. همچنین در این روستا هم کافیست وارد بلوار ارتش در شمال روستا شده و در نهایت، وارد جاده مرنجاب خواهید شد.
مرنجاب در فاصله 260 کیلومتری از اصفهان قرار دارد و کویر گردهایی که از شهر اصفهان میخواهند به کویر مرنجاب دسترسی داشته باشند ابتدا باید در شمال شرق اصفهان وارد جاده کاشان شده و از شهر کاشان هم راهی روستای آران و بیدگل شوند. بطور کلی، میانگین 3 ساعت طول میکشد تا از اصفهان به روستای آران و بیدگل رسید.
بعد از سفری چند ساعته برای دسترسی به کویر مرنجاب یا روستای آران و بیدگل، کمی استراحت می کنیم تا سفر کویر خود را آغاز کنیم. در ابتدا، کویر گردی بسیار جذاب خواهد بود و پیاده روی در رمل ها، شیب زدن های هیجان انگیز با خودروهای آفرودی، لذت بردن از منظره کویر و تماشای آسمانی پرستاره و بدون آلودگی نوری شما را هیجان زده می کند اما بعد از چند ساعت، با خود فکر می کنید چرا کویر باید فقط به مناظر زیبا، پیاده روی و غیره ختم شود؟ کویر مرنجاب در کنار این لذت هایی که دارد، از جاهای دیدنی مختلفی هم برخوردار است که شاید از وجود آن ها بی خبر باشید. در ادامه میخواهیم بهترین جاهای دیدنی کویر مرنجاب را معرفی کنیم که بازدید از آن ها بی شک خاطره کویر گردی شما را جذاب تر خواهد کرد.
در کنار دریاچه ارومیه به عنوان بزرگترین دریاچه ایران که امروزه به دریاچه نمک تبدیل شده، دریاچه نمک خور به عنوان بزرگترین دریاچه نمک فصلی جهان، دریاچه نمک حاج علی قلی دامغان، دریاچه نمک حوض سلطان، دریاچه نمک خارا و غیره، دریاچه نمک مسیله هم یکی از بزرگترین دریاچه های نمک در ایران است که در کویر مرکزی کشور و شمال کویر مرنجاب قرار دارد. دریاچه نمک مسیله معروف ترین جایی است که در کویر مرنجاب از آن بازدید کرد و حتی اکثر تورهای کویر گردی هم ابتدا کویر گردها را به دریاچه نمک مسیله می برد تا از چشم انداز زیبا بخصوص هنگام غروب آفتاب نهایت لذت را ببرند.
دریاچه نمک مسیله را با نام دریاچه نمک آران و بیدگل هم میشناسند هرچند دریاچه تا روستای آران و بیدگل فاصله ای 35 کیلومتری دارد. دریاچه نمک مسیله در شمال کویر مرنجاب واقع شده و از این رو، به مرز بین استان های اصفهان، سمنان و قم نزدیک تر است. همچنین از دریاچه نمک مسیله هم به جاهایی همچون کوه های سیاه کوه و سفید آب، پارک ملی کویر، کویر مسیله، بند علی خان و غیره دسترسی دارد. در نظر داشته باشید دریاچه نمک مسیله در کویر بند ریگ واقع شده است.
پیش تر گفتیم کویر مرنجاب ارتفاعی 850 متری از سطح دریا دارد اما ارتفاع دریاچه نمک مسیله، به 700 متر می رسد. دریاچه نمک مسیله در اکثر روزهای سال خشک و نمکی است اما در مواقعی که باران می بارد، ارتفاع دریاچه به بیش از 2 متر می رسید هرچند به لطف گرمای آفتاب، به سرعت تبخیر می شود. در نظر داشته باشید رودهای کرج، جاجرود، شور، حلبه رود و قره سو هم در انتهای مسیرشان وارد دریاچه نمک مسیله خواهند شد.
امروزه دریاچه نمک مسیله بخاطر پلی گن های فوق العاده و چشم انداز بی نظیرش، میزبان کویرگردهای بسیاری است اما برای اینکه همچنین پدیده زیبا و دوست داشتنی به وجود آید، هزاران سال زمان نیاز بود و برای همین، دریاچه نمک مسیله از ارزش بالایی برخوردار می باشد. جالب است بدانید درصد بالایی از نمک خوراکی و صنعتی کشور از دریاچه مسیله مرنجاب معروف به دریاچه آران و بیدگل تامین می شود اما بهترین زمان برای دریافت نمک از دریاچه، فصل تابستان است تا تمام آب دریاچه مسیله تبخیر شده باشد چراکه در فصل زمستان، گرمای هوا و شدت آفتاب به قدری نیست که آب دریاچه را تبخیر کند.
در داخل دریاچه نمک مسیله یا همان دریاچه آران و بیدگل، جزیره ای بزرگ با نام جزیره سرگردان وجود دارد که یکی از جذاب ترین جاهای دیدنی مرنجاب به شمار میرود. اما چرا به جزیره، سرگردان می گویند؟ اگر در روزهای گرم سال از اواسط بهار تا اوایل پاییز به کویر مرنجاب و جزیره سرگردان مراجعه کنید، بهتر متوجه خواهید شد چرا نام سرگردان برای این جزیره گذاشته شده است. جزیره سرگردان جزیره ثابتی است اما شدت بالای آفتاب و گرما باعث شکست نور و خطای دید می شود که در ابتدا، جزیره محو شده و بعد از اینکه نزدیک تر می شوید تا جزیره را مشاهده کنید، تصور می کنید جزیره در حال حرکت است. به همین دلیل، نام سرگردان را برای این جزیره انتخاب کرده اند.
کاروانسرای مرنجاب از جمله یادگاری های دوران حکومت صفویه است که امروزه جزء تاریخی ترین جاهای دیدنی مرنجاب به شمار می رود. در سال 1012 هجری قمری مصادف با حکومت شاه عباس صفوی، کویر مرنجاب یکی از پر رفت و آمدترین مسیرها بخصوص برای دسترسی اصفهان به شهر مشهد بود و از طرفی، در زمان شاه عباس کاروانسرا سازی هم در حال اوج گرفتن در کشور بود و به دستور ایشان، کاروانسرای مرنجاب در این منطقه ساخته شد. این کاروانسرا یکی از بهترین و بزرگترین کاروانسراهایی است که در زمان شاه عباس صفوی ساخته شده و تا قبل از دوران پهلوی اول، میان شلوغ ترین کاروانسراها هم قرار داشت.
اما با روی کار آمدن حکومت پهلوی، جاده سازی ها و خیابان کشی ها در سراسر ایران آغاز شد جاده هایی برای دسترسی اصفهان به مشهد هم احداث گردید لذا به لطف این جاده ها دیگر کسی از کویر مرنجاب عبور نمی کرد و کاروانسرای مرنجاب از رونق افتاد. قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، دانشگاه تهران و سازمان میراث فرهنگی کاشان برای ایجاد ایستگاهی تحقیقاتی، کاروانسرای مرنجاب را مورد مرمت و بازسازی قرار دارند اما بخاطر جریان های انقلاب، این پروژه لغو گردید. در سال 1378، سازمان میراث فرهنگی این کاروانسرا را خریداری کرد و مورد مرمت و بازسازی قرار دارد. کاروانسرای مرنجاب در سال 1384 با 29 اتاق جذاب و محیط بزرگ و سنتی که دارد در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.
با اینکه امروزه کاروانسرای مرنجاب یکی از جاذبه های تاریخی و باارزش منطقه به حساب می آید اما محبوب ترین اقامتگاه بوم گردی در کویر مرنجاب به شمار می رود و با آغاز فصل کویر گردی، تمامی اتاق هایش رزرو می شوند. اگر شما هم در سفر به کویر مرنجاب میخواهید در این کاروانسرا اقامت داشته باشید، خوب است بدانید تمامی اتاق ها به صورت کف خواب بوده و می بایست از قبل با خود کیسه خواب هم به همراه داشته باشید.
جالب است بدانید در گذشته های دور، کاروانسرای مرنجاب در نزدیکی رودخانه ها و آبراه های فصلی و دائمی قرار داشت و حتی در آن زمان، کاروانسرای مرنجاب در معرض خطر سیلاب هم بود اما امروزه، تنها با منطقه ای کویری و نهایت بارش باران در فصل زمستان روبرو هستیم که به سرعت تبخیر می شود.
چاه دستکند برای بسیاری از مردم ارزش و احترام بالایی دارد. چاه دستکند در نزدیکی کویر مرنجاب قرار دارد و در آن، برخلاف رودخانه های شور و دریاچه های نمک واقع در اطراف، با آبی شیرین روبرو خواهید شد چراکه این آب از فیلترهای ماسه ای بسیاری عبور می کند که باعث تصفیه شدن آن میشود و در نهایت، با درصد بسیار کمی نمک، آبی شیرین را تحویل می دهد. داستان های مختلفی درباره چاه دستکند گفته می شود اما در معروف ترین داستان، گفته میشود در گذشته های دور هنگامی که امام رضا (ع) میخواست از عراق به مشهد سفر کند این چاه را حفر کرد تا آب شیرین مورد نیاز تامین شود.
از دیگر بناهای کویر مرنجاب که در زمان ساسانیان ساخته شده، قلعه کرشاهی است. امروزه تنها با قلعه ای طرف هستیم که به صورت متروکه باقیمانده و همچنین زیبایی ها دوران خود را دارد. در زمان حکومت ساسانیان، قلعه کرشاهی عظمت و شکوه بالایی داشت و آن را حتی تا به امروز، با عنوان نگین خشتی ایران میشناسند. هدف از ساخت قلعه کرشاهی، محافظت در برابر حملات مغول بود
قلعه کرشاهی وسعتی بیش از 8هزار متر مربع دارد و در زمان ساسانیان، از جمله قلعه های بزرگی بود که ساخته شد. هر دیوار این قلعه نزدیک به 210 متر طول دارد و دارای 10 برج اصلی و 5 برج فرعی می باشد. همچنین در اطراف قلعه آبگیر وجود داشت تا در زمان حمله مغول ها از این بنای باعظمت دفاع کند. امروزه اما، قلعه کرشاهی مورد مرمت و بازسازی قرار نگرفته و علت آن هم، اختصاص نیافتن اعتبار برای مرمت قلعه بوده است. اگر میان جاهای دیدنی کویر مرنجاب میخواهید از قلعه کرشاهی بازدید کنید، کافیست به جنوب کویر و نزدیک روستای ابوزید آباد مراجعه کنید.
1) سفر به کویر فقط با خودروهای آفرود و دو دیفرانسیل امکان پذیر است و با خودروهای دیگر، جز دردسر هیچ اتفاق دیگری رخ نمی دهد. در طول کویر گردی در کویر مرنجاب، به منطقه ای میرسید که در جنوب جزیره سرگردان قرار دارد و این مسیر بخطر شیب ها و شنزارهایش با نام ریگ بلند شناخته شده و بدون تجهیزات لازم و خودروهای قدرتمند، عبور از آنجا بسیار سخت خواهد بود.
2) در کنار ریگ بلند، اگر از مبدأ روستای آران و بیدگل میخواهید راهی کویر مرنجاب شوید، در طول جاده مرنجاب به منطقه ای میرسید که با نام تپه خطب شکن شناخته می شود. میدانیم که کویر مرنجاب در گذشته های دور بخشی از جاده ابریشم بوده و کاروان ها و شترهای بسیاری از این منطقه عبور می کردند. در جاده مرنجاب، تپه ای مرتفع و صعب العبوری وجود دارد که در آن زمان، شترها توانایی عبور از آنجا را نداشتند و برای همین، نام خطب شکن بر روی آن گذاشته شد. اکثر افرادی که با خودرو میخواهند از خطب شکن عبور کنند یا راننده های حرفه ای هستند یا خودروهای قدرتمندی دارند برای همین، آماتورها سفر خود را در خطب شکن پایان می دهند.
3) اگر هم چه به صورت پیاده و چه با خودرو میخواهید به دریاچه نمک مراجعه کنید، خوب است بدانید بهترین زمان برای مراجعه به دریاچه، فصل پاییز و بهار است و در زمستان بخاطر بارش های باران و دمای هوا که باعث می شود آب دریاچه کامل تبخیر نشود، کمتر کسی با خودرو به دریاچه مسیله مراجعه می کند. اما نکته بسیاری مهمی که برای دریاچه نمک مسیله وجود دارد، باتلاق های نمکی هستند که در اطراف دریاچه قرار دارند. همیشه با خود ابزار و تجهیزات لازم را به همراه داشته و به صورت گروهی و با چند خودرو سفر کنید تا در صورت گیر افتادن در باتلاق های نمکی، امکان کمک از طرف سایرین وجود داشته باشد.
4) همانند سایر کویرها، برای سفر به کویر مرنجاب هم قبل از اینکه وارد کویر شوید، آب و غذا به مقدار کافی (یک انسان بطور میانگین به 4 لیتر آب در روز نیاز دارد و می بایست شرایط و گرمای کویر را هم در نظر گرفت)، پر کردن شارژ پاوربانک و گوشی، مطمئن شدن از سلامت موتور خودرو و به همراه داشتن تجهیزات لازم آفرود سواری و کویر گردی مهیا شود. همچنین اگر قصد کمپ در کویر را دارید همیشه قبل از خواب، از بسته بودن زیپ چادر و کیسه خواب خود مطمئن شوید.
5) به همراه داشتن لباس آستین بلند و نازک برای کویر گردی را به هیچ عنوان فراموش نکنید. شاید با خود تصور کنید بخاطر گرمای هوا، پوشیدن لباس آستین کوتاه منطقی تر است اما لباس های آستین بلند و نازک از شما در برابر آفتاب سوختگی، ورود شن و حشرات جلوگیری می کند تا بدون هیچ دردسری، از پیاده روی در کویر مرنجاب نهایت لذت را ببرید.
عمده تفریحاتی که در کویر مرنجاب و اکثر مناطق کویری انجام می شود، پیاده روی بر روی شنزارها و رمل ها، آفرود سواری و شیب زدن، تماشای آسمان پرستاره، شتر سواری، موتور سواری، سند بوردینگ و کمپ زدن هستند. در روستای آران و بیدگل کمپ های آفرود سواری وجود دارد که موتورهای چهار چرخ و تورهای آفرود در کویر را ارائه می دهند. در صورتیکه میخواهید در کویر مرنجاب پیاده روی داشته باشید، حتماً نقشه کویر، نقشه موقعیت زندگی حیوانات و قطب نما هم به همراه داشته باشید چراکه آنتن گوشی و موقعیت یاب در برخی از مناطق کویر کار نمی کند. همچنین برای پیاده روی هم سعی کنید در بازه 4 بعد از ظهر تا 10 صبح پیاده روی کنید تا از گرمای طاقت فرسای منطقه به دور باشید.
در کویر مرنجاب عده ای هستند که با چادرهای مسافرتی و حتی خودروهایی که دارای تجهیزات کمپینگ هستند، شب های خود را در دل کویر مرنجاب سپری می کنند. اما عده ای هم هستند بخصوص افرادی که با تورهای کویر گردی به مرنجاب سفر می کنند، در یکی از بهترین اقامتگاه های بوم گردی کویر مرنجاب اقامت می کنند. اکثر اقامتگاه های بوم گردی مرنجاب در روستای آران و بیدگل قرار دارند. در ادامه میخواهیم برخی از بهترین و معروف ترین اقامتگاه های مرنجاب را معرفی کنیم.
در سال 1386، استاد مرتضی ایمانیان اقامتگاهی بوم گردی در نزدیکی کویر مرنجاب واقع در روستای آران و بیدگل افتتاح کرد تا با ارائه خدمات و امکانات مناسب، اقامتی خاطره انگیز در نزدیکی کویر را برای آفرود سواران و کویر گردان فراهم شود. اقامتگاه بوم گردی استاد مرتضی برخلاف اکثر اقامتگاه های بوم گردی که فاقد بسیاری از امکانات هستند، دارای آشپزخانه سنتی، تنور و کبابخانه سنتی، اتاق هایی هم به صورت کف خواب و هم دارای تخت به همراه امکاناتی مانند یخچال، تلویزیون و غیره می باشد. اقامتگاه بوم گردی خانه استاد مرتضی حیاطی بزرگ و دوست داشتنی به همراه حوضی بزرگ در وسط است که برای عکاسی هم می تواند انتخاب مناسبی باشد.
یکی از بزرگترین اقامتگاه های بوم گردی مرنجاب که در روستای آران و بیدگل قرار دارد اقامتگاه بوم گردی خانه باغ شاکر است که با نام عمارت شاکر هم شناخته می شود. اقامتگاه بوم گردی شاکر دارای حیاطی بسیار بزرگ و جذاب است و تخت های سنتی مختلفی در حیاط قرار داده شده است. همچنین عمارت شاکر از امکانات مختلفی هم برخوردار است که شامل صندوق امانات، پارکینگ بزرگ، سرویس های بهداشتی و حمام، تلویزیون، یخچال، خدمات برای معلولین و غیره هستند. همچنین خانه باغ شاکر دارای بیمه مسئولیت هم می باشد که در معدود اقامتگاه های بوم گردی ارائه می شود. لازم به ذکر است در اقامتگاه بوم گردی خانه باغ شاکر چای هیزمی و غذاهای محلی هم با هماهنگی قبلی سرو می شود.
عمارت باغ شاکر خدمات کویر گردی را هم برای مسافران خود ارائه می دهد که شامل شتر سواری، تورهای آفرود سواری در کویر و غیره بوده و برای بهرمندی از آن ها می بایست هزینه جداگانه ای پرداخت شود.
اقامتگاه بوم گردی باغ شاکر در شمال غرب روستای آران و بیدگل واقع شده و نزدیک به بلوار ارتش هم قرار دارد که مسیر اصلی دسترسی به روستا به کویر مرنجاب می باشد. بهترین مسیر برای دسترسی به اقامتگاه بوم گردی خانه باغ شاکر، جاده کمربندی آران و بیدگل است که در شما روستا قرار دارد. کافیست وارد این جاده شده و بعد از رود مسیله، وارد سومین کوچه شوید تا به اقامتگاه برسید. شماره تماس اقامتگاه بوم گردی خانه باغ شاکر: 09133620653
معروف به عمارت مهربانو، بعد از کاروانسرای مرنجاب، این اقامتگاه بوم گردی معروف ترین اقامتگاه بوم گردی آران و بیدگل است و با شروع شدن فصل های سیزن کویر گردی، تمام اتاق های مهربانو رزرو شده و نهایت برای یک ماه دیگر می توانید رزرو کنید. اقامتگاه بوم گردی مهربانو از نظر بسیاری، زیباترین اقامتگاه بوم گردی مرنجاب است. در این اقامتگاه حیاطی بزرگ و دنج با تخت های سنتی قرار دارد و در مرکز حیاط هم حوضی کوچک مشاهده می شود. تمامی اتاق های عمارت مهربانو به صورت کف خواب هستند و برخی از اتاق ها دارای سرویس بهداشتی و حمام هم می باشد.
امکانات و خدمات مختلفی در عمارت مهربانو مرنجاب ارائه می شود که شامل آشپزخانه سنتی، سرو انواع غذاهای محلی با هماهنگی قبلی، پارکنیگ اختصاصی، سرویس بهداشتی و حمام عمومی و غیره هستند. بطور کلی از نظر کویر گردان، عمارت مهربانو یکی از خوش قیمت ترین و بهترین اقامتگاه های بوم گردی مرنجاب به حساب می آید.
اقامتگاه بوم گردی مهربانو در مرکز روستای آران و بیدگل قرار دارد. برای دسترسی به اقامتگاه باید ابتدا وارد خیابان 22 بهمن شوید تا به کوچه اهل بیت دوم برسید. شماره تماس اقامتگاه بوم گردی مهربانو: 09137435482
[vc_column_text text_larger=”no”]
[html_block id=”51634″]
استان اصفهان، شهر کاشان، شمال شهرستان آران و بیدگل
رایگان
ساعات بازدید از این جاذبه
شنبه
24 ساعتهیکشنبه
24 ساعتهدوشنبه
24 ساعتهسهشنبه
24 ساعتهچهارشنبه
24 ساعتهپنجشنبه
24 ساعتهجمعه
24 ساعته