مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه
تنکابن از شهرهای زیبای شمال کشور است که در استان مازندران قرار گرفته و به عنوان پر جمعیت ترین شهرستان غرب استان مازندران شناخته می شود. تنکابن یا شهسوار در مسیر رشت – چالوس قرار داشته و از مقاصد گردشگری بسیاری از افراد از داخل و حتی خارج کشور به شمار می رود. تنکابن از قدیمی ترین شهرهایی است که در خطه شمالی کشور بوده و تاریخچه ای طولانی پشت آن می باشد. تنکابن را مهد باغ های پرتقال، کیوی و چای می دانند. در ادامه این مطلب همراه لوکس ویلا باشید تا با این شهرستان بیشتر آشنا شویم.
تنکابن که نام پیشین آن شهسوار است، از شهرستان های غرب استان مازندران به شمار می رود. تنکابن را به عنوان بزرگترین مرکز پرورش و صادر کننده انواع مختلفی از گل های زینتی و مرکز باغ های پرتقال، کیوی و چای می شناسند. همچنین این شهرستان به دلیل مجهز بودن به چندین مراکز پرورش ماهی، آن را قطب پرورش ماهی کشور می شناسند. در زمان حکومت رضا شاه پهلوی، از شهسوار به عنوان مرکز منطقه تنکابن یاد می شد. بعد از انقلاب اسلامی نام این شهر را از شهسوار به تنکابن تغییر دادند. در دوران قاجار مرکز این شهرستان را خرم آباد نام نهاده بودند.
این منطقه پیش از آن که با دیلمستان الحاق گردد، آن را با نام تَنکابن می خواندند. اما منطقه تنکابن در دوران حکومت زندیه، افشاریه و صفویه به دیلمستان الحاق گردید و نام آن را دیلم خاصه نهادند. در زمان صفویان مرکز این منطقه را با نام فیض می شناختند. لازم به ذکر است پیش از آن که این منطقه با نام تَنکابن شناخته شود، نام منطقه به همراه مرکز آن تَنکا نامیده می شد. در زمان معاصر این منطقه به یکی از مراکزی تبدیل شد که از مراکز آزادی خواهی به شمار می رفت. در زمان حکومت رضا شاه بود که نام بندر شهسوار برای آن انتخاب گردید.
بخش شرق گیلان و غرب مازندران تا قرن های 7 و 8 هجری قمری با نام سرزمین دیلم یا دیلمستان خوانده می شد. با حمله مغولان به ایران و بعد از چیره شدن و فتح این سرزمین، نام گیلان را برای آن انتخاب کردند و پایگاه های قدرتی خود را از مناطق کوهستانی به سرزمین های جلگه ای انتقال دادند. از آن پس بود که نام گیلان را برای این سرزمین به کار بردند.
در زمان های گذشته مناطق شمالی کشور را با نام آمارد می شناختند و در قرن 8 هجری شمسی در کتاب تاریخ گلستان و دیلمستان که توسط مرعشی نوشته شده بود، برای اولین برای معرفی این منطقه از واژه تنکابن استفاده کرد. احتمال می رود که واژه تنکابن را از نام قلعه ای تاریخی به نام قلعه تنکا به اقتباس گرفته بودند. بر اساس اطلاعاتی که مورخین تاریخی از اطلاعات تاریخی به دست آمده از این منطقه دریافته اند، دانستیم که اولین افرادی که در این منطقه سکونت گزیدند، آماردها و تپورها بودند که منطقه سکونتی آماردها از آمل تا تنکابن و تپورها از آمل تا گرگان را به منطقه سکونتی خود اختصاص داده بودند.
در دوران حکومت هخامنشیان اقوامی همچون آماردها، کادوسی ها، تپوری ها و آناریاکه ها بخش جنوبی دریای خزر را برای سکونت و زندگی خود انتخاب کرده بودند. بر اساس تحقیقاتی که مورخین در این منطقه انجام داده اند، آماردها با قبیله های دیگری همچون داهه، پارسی و سکایی پیوند خورده بودند. اقوام آماردها، کادوسی ها، تپوری ها و کرتی ها به عنوان اقوام کوهستان نشین بخش شمالی ایران شناخته می شدند. زمانی که حکومت اشکانیان روی کار آمد و در ایران حکومت می کردند، اقوام آمارد استقلال خود را به دست آوردند و در جنگ با حکومت مرکزی ایران مقاومت خود را حفظ نمودند. قبل از اقوام آریایی، قوم دیگری به نام تپورها بودند که توسط ایرانیان مهاجر به نواحی کوهستانی به عقب بازگشتند. تحقیقاتی که توسط مورخین صورت پذیرفته بودند، نشان از آن هستند که تپوری ها از بومیان منطقه مازندران بودند.
در دوران حکومت اشکانیان و ساسانیان بخش هایی از تپورستان و ناحیه رویان به تنکابن اختصاص یافته بود. رویان از آبادترین سرزمین های شمال ایران بود که در غرب مازندران جای گرفته بود و مناطقی همچون لار قصران، رودبار قصران، کلارستاق، هوسم، لورا، تنکابن، ارنگه، الموت، کجور، طالقان و لنگا را نیز در آن جای داشتند. گشنسب که از پادشاهان تپورستان بود، در دوران حکومت اشکانیان و ساسانیان بر منطقه تنکابن حکومت داشت.
زمانی که سلسله اشکانیان قدرت را به دست آوردند و فرهاد یکم اشکانی به عنوان پادشاه انتخاب گردید، با آماردها به جنگ پرداخت و آن ها را شکست داد. آماردها به کوچ اجباری محکوم شدند و از حاشیه جنوبی دریای خزر خارج گردیدند. اقوام تپوری ها به حاشیه جنوبی دریای مازندران مهاجرت نمودند و در محدوده ای که آماردها در آن سکونت داشتند، به اقامت و سکونت پرداختند. همین موضوع سبب گردید سرزمین تپورستان در آن منطقه به وجود بیاید.
تا قرن 7 و 8 هجری قمری، سرزمین دیلم یا دیلمستان به شرق گیلان و غرب مازندران اتلاق می شد. اما زمانی که مغول ها به ایران چیره شدند، لفظ گیلان را به جای واژه دلیم برای این منطقه به کار بردند. از آن زمان به بعد، در هر متن و نوشته ای از تاریخ از واژه گیلان برای مناطق جلگه ای و دیلم استفاده می کردند. اگر به سراغ کتاب مازندران در تاریخ بروید، دیلمان را به گونه ای توصیف کرده که با خواندن آن، می توانید تنکابن امروزی را در ذهن خود تداعی کنید.
از دورانی که قوم سادات کیائیان بر سرزمین تنکابن حکومت می کردند، مطالب زیادی وجود دارند که توانسته نسل جدید را با گذشته کشور خود آشنا سازد. به عنوان مثال می توان به سید رکابزن کیا اشاره نمود که به سرزمین تنکابن و بخش هایی از دیلمستان نیز حکمرانی می کرد. در زمان مشروطه و درست زمانی که محمد ولی خان تنکابنی قیام کرد، تنکابن را به عنوان یکی از مراکز آزادی خواهی شناخته شد.
تنکابن از جمله شهرستان های شمالی کشور است که در غرب استان مازندران واقع شده و اگر از تهران قصد سفر به آن را دارید می بایست از طریق آزادراه شیخ فضل الله نوری وارد بزرگراه آزادگان شده و در این مسیر به حرکت خود ادامه دهید. در ادامه این مسیر وارد آزادراه تهران – شمال شده و در این مسیر حرکت کنید. سپس به سمت چپ بپیچید و وارد بزرگراه شهید یاسر زندی شوید. از طریق جاده چالوس – تنکابن به سمت جاده سیاهکلرود – مازندران حرکت کرده و از آن خارج شوید. در نهایت وارد خیابان فردوسی شده و خود را تنکابن برسانید.
[vc_row][vc_column][vc_btn title=”برای مسیریابی کلیک کنید” shape=”round” color=”warning” align=”center” i_icon_fontawesome=”fas fa-map-marked-alt” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.google.com%2Fmaps%3Fq%3D36.820054708571845%2C%2050.869626932181305%26z%3D17%26hl%3Dfa|target:_blank”][/vc_column][/vc_row][vc_column][/vc_column]
شهر تنکابن که از شهرهای شمالی کشور بوده و در استان مازندران قرار گرفته است. به لحاظ جغرافیایی این شهر در 50 درجه و 88 دقیقه شرقی و 36 درجه و 82 دقیقه شمالی بوده و دارای ارتفاع 20- از سطح دریا می باشد. تنکابن در منطقه ای قرار گرفته که از شمال به دریای خزر، از شرق به چالوس، از غرب به رامسر و از جنوب به رشته کوه های البرز محدود می شود.
اگر به متون قدیمی نگاهی بیاندازید، در کتاب تاریخ گیلان و دیلمستان در نوشته ای از مرعشی نام تنکابن را برای مناطق شمالی ایران به کار برده است. در کتاب سفرنامه مازندران به زبان مازندرانی، پسوند بُن را به معنای پایین به کار می بردند. بنابراین تنکابن، پایین تنکا یا زیر تنکا معنی می دهد. تنکابن که از بخش تنک آب بن تشکیل شده است، به معنی محلی که جلگه ساحلی دریای کاسپین تنک می شود می باشد. تنک در زبان مازندرانی به معنای کم و اندک می باشد. بخشی از ساحل دریا که با بن کوه فاصله دارد را تنک آب بن می نامند.
تعبیر دیگری برای نام این شهر وجود دارد که به تابستان های گرم و شرجی و زمستان های سرد و طاقت فرسای آن باز می گردد که شرایط کشاورزی را سخت نموده و واژه تن کاه یعنی کاهنده جسم و تن را برای آن به کار می برند. در زمان حکومت پهلوی اول این شهرستان با نام شهسوار شناخته می شد و به عنوان شهری جدیدالتاسیس به شمار می رفت، اما بعد از انقلاب اسلامی نام شهسوار را از روی آن حذف نمودند و نام تنکابن برای انتخاب گردید.
شهر تنکابن به دلیل قرارگیری در منطقه ای خوش آب و هوا، از خاک حاصلخیز برخوردار بوده و همین موضوع سبب گردیده مردم این شهر به شغل هایی همچون کشاوزری، باغداری و دامداری روی بیاورند و اقتصاد شهر خود را بر پایه این شغل ها قرار داده اند. این شهر به لحاظ جغرافیایی در منطقه ای بسیار غنی قرار گرفته و بر همین اساس رودها و چشمه های مختلفی در آن جریان دارند که منبع تأمین آب زمین ها و محصولات کشاورزی به شمار می روند. از آنجایی که زمین های کشاورزی و باغ های سرسبز متعددی در این شهر وجود دارند، انواع محصولات کشاورزی مختلفی را تولید و به بازار عرضه می کنند.
از همین رو بسیاری از مردمان این شهر به شغل و پیشه کشاورزی مشغول هستند و علاوه بر آن که منبع درآمد آن ها بوده، از مهمترین روش های چرخه اقتصادی تنکابن به شمار می رود. از محصولات زمین های کشاورزی و باغ های این شهر می توان به محصولاتی همچون برنج، جو، گندم، گل گاو زبان چای، انواع مرکبات، گیاهان زینتی، گردو، فندوق، کیوی و گلابی و بسیاری محصولات دیگر اشاره نمود. محصولاتی که از زمین های کشاورزی و باغ های این شهر به دست می آیند، بسیار متنوع بوده و برخی از آن ها را به دیگر کشورها صادر می کنند.
محصولات صادراتی تنکابن شامل برنج، چای، خرمالو، کیوی و انواع مرکبات می شوند. از دیگر مشاغلی که اهالی تنکابن به آن مشغول هستند و بر اساس آن چرخه اقتصاد شهر خود را می گردانند، می توان به پرورش انواع گل و گیاه، شیلات، پرورش دام و طیور و غیره اشاره کرد. همچنین اغلب شهرهای شمالی ایران که به عنوان مقاصد گردشگری بسیاری از گردشگران به شمار می روند، اصلی ترین اقتصاد آن ها از طریق صنعت گردشگری می باشد که شهسوار نیز از این قاعده مستثنی نبوده و یکی از اصلی ترین منبع درآمد و اقتصاد آن ها از طریق صنعت گردشگری می باشد.
همانطور که می دانیم تنکابن از شهرهای زیبا و توریستی استان مازندران در خطه شمالی کشور است که به لحاظ طبیعت زیبای آن، جزء مقاصد گردشگری بسیاری از گردشگران قرار دارد. جاذبه های دیدنی و گردشگری متعدد و متنوعی در طبیعت سرسبز و زیبای شهسوار جای گرفته اند که این شهر را در لیست شهرهای توریستی در شمال کشور قرار داده اند. از آنجایی که تنکابن دارای آب و هوایی بسیار مطلوب و خاکی حاصلخیز می باشد، گونه های گیاهی و جانوری بسیار زیبا و متنوعی در طبیعت آن وجود دارند. در ادامه با برخی از بهترین و زیباترین جاهای دیدنی تنکابن آشنا خواهیم شد.
آبشار سنگ بن چشمه تنکابن از دیگر دیدنی های تنکابن است که در میان طبیعتی سرسبز و تشکیل شده از درختان افرا، توسکا و بلوط قرار گرفته و طبیعتی بکر و دست نخورده را پدید آورده است. اگر به طبیعت های با طراوت مانند آبشارها و چشمه ها علاقه مند هستید، آبشار سنگ بن چشمه از بهترین گزینه های دیدنی در شهسوار برای شما به شمار می رود. همچنین نزدیک بودن جنگل سوته چال به این آبشار، از دیگر دلایل محبوبیت آن می باشد. اگر در فصل بهار به سراغ این طبیعت زیبا بروید، می توانید علاوه بر زیبایی از آب و هوای دلنشین آن نیز بهره مند شوید.
آدرس آبشار سنگ بن چشمه: استان مازندران، شهر تنکابن، جنوب غرب تنکابن، جاده دو هزار، روستای عسل محله
از زیباترین جاذبه های گردشگری و دیدنی که در طبیعت تنکابن جای گرفته، جنگل دوهزار و سه هزار می باشد. این جنگل در ارتفاعی بیش از 3 هزار متر از سطح دریا بالاتر بوده و به همین جهت دارای چشم انداز بسیار زیبایی از مناطق اطراف را در اختیار گردشگران قرار می دهد. جنگل های دو هزار و سه هزار دو جنگل بسیار زیبا و سرسبز هستند که در فاصله نزدیکی از یکدیگر قرار گرفته اند و به همین جهت طبیعتی بسیار زیبا را پدید آورده اند. هنگامی که به این جنگل زیبا مراجعه نمایید و در حال قدم زدن در طبیعت و درختان آن هستید، سرشار از انرژی و حس و حال خوب خواهید شد. این منطقه دارای اقلیم بسیار مناسب و مطلوبی بوده و همین مهم ترین امر برای زیبایی و محبوبیت آن است. از دیگر زیبایی های جنگل های دوهزار و سه هزار رودخانه دوهزار است که از ارتفاعات الموت در استان قزوین سرچشمه گرفته و در این جنگل جریان دارد و طبیعتی بسیار زیبا را برای این منطقه پدید آورده است.
جنگل دوهزار و سه هزار که در شهر تنکابن استان مازندران واقع شده است، برای رسیدن به آن بایستی خود را ابتدا به منطقه خرم آباد برسانید و به سمت ارتفاعات جنوبی این شهر حرکت نمایید. برای این منظور روستاهای قلعه گردن و روستای خشکه رود را شت سر بگذارید. هنگامی که به روستای چلاسر رسیدید، به سمت سه راه سلیمان آباد حرکت کنید و بعد از آن با توجه به تابلوهای راهنما به سمت این جنگل های زیبا و سرسبز حرکت کنید تا به آن ها برسید و ساعاتی را به گردش و استراحت در آن ها بپردازید.
آدرس جنگل های دوهزار و سه هزار: استان مازندران، شهر تنکابن، خرم آباد، روستای خشکه رود، جاده دوهزار
در بخش جنوب شهر شهسوار، دشتی وسیع و بسیار زیبا قرار گرفته که دشت دریاسر نام داشته و از آن با عنوان بهشت اردیبهشت ایران می شناسند. این دشت زیبا در میان کوه های بلند قامت و استواری احاطه شده و بر زیبایی های آن افزوده اند. شاید جالب باشد بدانید، چشمه های آب زلالی از کف این دشت می جوشند و در فصل های بهار سطح دشت دریاسر خیس بوده و نقطه های خشک را به دشواری در آن پیدا خواهید کرد.
هنگامی که نزدیک این دشت می شوید، طبیعتی زرد رنگ را خواهید دید که تمام سطح دشت را گل های بابونه زرد فرا گرفته اند. از بهترین زمان هایی که می خواهید به این دشت بروید، اواسط اردیبهشت ماه است که گل های زرد رنگ بابونه در تمام سطح دشت دریاسر روییده می شوند. طبیعت دریاسر به قدری زیباست که تا آن را از نزدیک لمس نکنید، به زیبایی و طراوت آن پی نخواهید برد.
آدرس دشت دریاسر: استان مازندران، شهر تنکابن، جنوب تنکابن، منطقه دو هزار
اگر در سفرها به روستا گردی و آشنایی با طبیعت های بکر علاقه مند هستید، روستای قلعه گردن از بهترین مقاصد گردشگری در تنکابن برای شما می باشد. این روستا دارای طبیعتی خارق العاده و بکر بوده و آن را به یکی از بهترین جاذبه های گردشگری تنکابن تبدیل کرده است. روستای قلعه گردن به واسطه زیبایی هایی که در خود جای داده، با نام بهشت کوچک شمال ایران شناخته می شود و هر گردشگری که در سفر به تنکابن، به سراغ طبیعت این روستا رفته است، بر این اعتقاد هستند که تمام زیبایی های خطه شمال به صورت یک جا در این روستا جای گرفته اند.
آدرس روستای قلعه گردن: استان مازندران، شهر تنکابن، بخش خرم آباد، دهستان بلده
شهرستان تنکابن جزء آن دسته از شهرستان هایی است که دارای آب و هوایی گرم و شرجی در تابستان ها و زمستان هایی پر بارش و سرد می باشد. اما این شهر زیبا و سرسبز آب و هوایی بسیار دلنشین و خاکی حاصلخیز دارد. میانگین دمای این شهر در تابستان ها به 32 درجه سانتی گراد و میانگین دمای آن در زمستان ها به 21 درجه سانتی گراد می رسد.
همانطور که پیش تر گفته شد، شهسوار در تابستان ها آب و هوایی گرم و شرجی و در زمستان ها آب و هوایی سرد و پر باران دارد. تنکابن جزء شهرهای خوش آب و هوای استان مازندران است که در بهار بهترین آب و هوای خود را به رخ همگان می کشد و از بهترین زمان های سفر به این شهرستان می باشد. همچنین فصل پاییز پیش از آن که هوا رو به سرما رود و طبیعت سرسبز آن رو به هزار رنگ می گذارد، از بهترین فصل های سفر به تنکابن به شمار می رود.
بر اساس آخرین سرشماری که در سال 1395 هجری شمسی در شهرستان تنکابن صورت پذیرفت، جمعیت کل این شهرستان به 166 هزار و 132 نفر می رسید. از کل این جمعیت 99 هزار و 190 نفر در بخش مرکزی، 41 هزار و 6 نفرد در بهش خرم آباد و 25 هزار نفر در بخش نشتا زندگی می کنند. همچنین تعداد 11 هزار و 377 نفرد در بخش مرکزی شهرستان تنکابن، 55 هزار و 434 نفر در شیرود و مابقی جمعیت در دهستان ها و روستاهای این شهرستان زندگی می کنند.
در شهرستان تنکابن افراد به زبان های فارسی، مازندرانی و گیلکی صحبت می کنند. بدین گونه که مهاجرانی از سرزمین های اطراف به این شهرستان مهاجرت کرده اند که می توان به عباس آبادی ها، کجوری ها و کلارستاقی ها اشاره نمود که به زبان مازندرانی صحبت می کنند. مهاجران دیگر که رودسری، لنگرودی و اشکوری هستند و در این شهرستان به زبان گیلکی صحبت می کنند.
در مقابل نیز بومیان این سرزمین و بخش های خرم آباد و نشتارود به زبان تنکابنی صحبت می کنند. بر اساس گفته های برخی از زبان شناسان، این نوع گویش غربی ترین گویش زبان مازندرانی و برخی دیگر از زبان شناسان آن را شرقی ترین زبان گیلکی می دانند. دسته ای دیگر از زبان شناسان زبان های مازندرانی و گیلکی با یکدیگر ترکیب شده اند و گویشی مجزا را پدید آورده اند. در واقع باید بدانیم که گویش تنکابنی از زبان های مازندرانی و گیلکی تاثیر پذیرفته است.
پارک ها و فضاهای سبز از جاذبه های گردشگری در هر شهری می باشند که افراد زیادی برای سپری کردن اوقات فراغت خود به سراغ آن ها می روند. بسیاری از این پارک ها علاوه بر داشتن فضای سبز و… دارای زمین بازی و وسایل بازی برای کودکان هستند که اغلب خانواده های دارای فرزند به آن ها مراجعه می کنند. در این بخش می خواهیم با برخی از پارک های شهسوار آشنا شویم.
پارک جنگلی خشکه داران از مکان های گردشگری و پارک های جنگلی شهسوار به شمار می رود که جزء مناطق حفاظت شده تنکابن محسوب می شود. پارک جنگلی خشکه داران دارای مساحتی حدود 2 میلیون و 600 هزار متر مربع بوده و تنوع بالایی از گونه های گیاهی و جانوری را در خود جای داده است. این پارک جنگلی از بهترین فضاها برای گردش و استراحت به شمار می رود و گردشگران زیادی برای سپری کردن اوقات فراغت خود به آن مراجعه می کنند. همچنین آلاچیق هایی در نقاط مختلف جنگل وجود دارند که گردشگران برای به پا کردن بساط پیک نیک به سراغ آن ها می روند. از بهترین زمان های بازدید از پارک جنگلی خشکه داران فصل های بهار و پاییز می باشد.
آدرس پارک جنگلی خشکه داران: استان مازندران، کیلومتر ۳۰ محور تنکابن – چالوس، حد فاصل نشتارود و شهرستان عباس آباد
از دیگر پارک های شهسوار می توان به پارک چشمه کیله اشاره کرد که در خیابان فردوسی غربی واقع شده است. این پارک زیبا نیز جزء جاهای دیدنی تنکابن به شمار رفته و گردشگران زیادی می توانند برای گشت و گذار و استراحت به سراغ آن بروند و اوقات فراغت خود را در آن سپری نمایند.
آدرس پارک چشمه کیله: استان مازندران، شهرستان تنکابن، فردوسی غربی، شهید رزاقی
پارک های دیگری در این شهر وجود دارند که می توان به موارد زیر اشاره نمود:
شهسوار نیز همانند بسیاری دیگر از شهرها و شهرستان های ایران دارای اماکن مذهبی زیادی بوده که در این بخش با آن ها آشنا می شویم.
در میان جاذبه های دیدنی و گردشگری که در شهرستان تنکابن وجود دارند، جاذبه ها و آثاری تاریخی همانند قلعه ها و برج های مختلفی وجود دارند که برخی از آن ها را در این بخش آورده ایم و برخی از آن را نیز معرفی کرده ایم.
قلعه ای در میان طبیعت سه هزار با نام قلعه سه هزار وجود دارد. این قلعه در سال 890 هجری شمسی مورد بازسازی قرار گرفت. قلعه سه هزار قلعه با 12 برج می باشد که در زمان جنگ احمد خان با سپاهیان شاه عباس صفوی، احمد خان در آن پنهان شده بود.
قلعه نرگس قلعه ای دیگر از قلعه های شهسوار است که در منطقه سه هزار جای گرفته و محل قرار گیری آن بالاتر از آبگرم سه هزار و در مسیر طالقان و سیالان می باشد. این قلعه بر منطقه الموت مشرف بوده و نگهبانانی که در آن قرار داشتند و به منطقه سه هزار مشرف بودند. امروزه افراد سودجوی بسیار زیادی برای به دست آوردن گنج در اطراف این قلعه به کاوش پرداخته اند و قلعه نرگس را مورد آسیب قرار داده اند.
در میان کوه های اشکور علیا و در دامنه های غربی آن دشتی وسیع قرار دارد که قلعه سفید کوه در ارتفاع 3 هزار و 500 متری از سطح دریا در این محدوده واقع شده است. بر فراز قله کوه آتشگاهی قرار داشت که امروزه نیز قابل مشاهده است و به مرور زمان آن را به زیارتگاهی در این منطقه تبدیل کردند. بومیان و بسیاری از مهاجرین برای به جای آوردن مراسم های مذهبی به آن مراجعه می کردند. چشمه زیبا در مرفع ترین بخش کوه قرار دارد که با نام میان کوه شناخته می شود. نگهبانانی که در این قلعه قرار داشتند، به مسیرهای رودبار، الموت و اشکورعلیا نظارت داشتند.
قلعه ای کوچک و تاریخی در بخش شمال شرقی سفیدکوه به نام قلعه خشن چال قرار دارد. منطقه ای که قلعه در آن واقع شده، دچار فرو ریختن و گسل هایی شده که بسیاری از کوهنوردان حرفه ای مسیر آن را به دشواری طی می کنند. اگر می خواهید این قلعه را مشاهده کنید، می توانید به منطقه ای از میانکوه مراجعه کنید و با استفاده از دوربین های چشمی از آن دیدن کنید. هنگامی که نگهبانان در حال پاسبانی از قلعه خشن چال بودند، بر مسیرهای تردد الموت نظارت داشتند.
قلعه کوتی از جاذبه های تاریخی شهسوار به شمار می رود که در نزدیکی دیلمان و در روستای کوه پس واقع شده است. این قلعه کوچک و تاریخی در بخش غربی رودخانه چشمه کیله قرار داشته و دارای یک مسیر زیرزمینی می باشد. نگهبانان از این مسیر برای رسیدن به اتاقی بزرگ استفاده می کردند. قلعه کوتی در ارتفاع 50 متری از سطح دریا قرار دارد و نگهبانان می توانستند بر دشت سبز تنکابن نظارت داشته باشند.
تنکابن که از شهرهای شمالی کشور می باشد، انواع بازارهای سنتی و مدرن را در خود جای داده که جزء جاذبه های دیدنی و گردشگری آن محسوب می شوند. علاوه بر بومیان و اهالی این شهر، گردشگرانی که به شهسوار سفر می کنند، برای گشت و گذار، تفریح و خرید به سراغ بازارهای آن می روند و ساعاتی را به گردش و خرید سپری می کنند. در ادامه این بخش می خواهیم به معرفی برخی از بهترین بازارها و مراکز خرید تنکابن بپردازیم.
در این بخش که می خواهیم با برخی از بازارهای شهسوار آشنا شویم، خوب است نخستین گزینه را با بازار روز تنکابن آغاز کنیم. این بازار جزء بازارهای سنتی و محلی این شهرستان به شمار می رود و هنگامی که وارد آن می شوید، ابتدا رایحه خوش زندگی که تشکیل شده از سبزیجات و میوه های تازه، انواع ترشیجات، زیتون پرورده و ماهی می باشند به مشامتان خواهند رسید. در این بازار هر چه تهیه کنید، تازه می باشند. از بهترین ویژگی های بازار محلی شهسوار، مجهز بودن به پارکینگ اختصاصی می باشد.
از مراکز خرید مدرن شهرستان تنکابن می توان به پاساژ ماهان اشاره کرد و 5 طبقه را در خود جای داده است. محصولات و اجناس مختلفی از جمله انواع لباس های زنانه، مردانه، بچگانه، کیف و کفش، لوازم دیجیتال و کامپیوتر و… در این پاساژ به فروش می رسند.
آدرس پاساژ ماهان: استان مازندران، شهرستان تنکابن، خیابان امام خمینی، بلوار امام رضا
شهرستان تنکابن دارای ترمینال حمل و نقل با اتوبوس می باشد که دارای مسیرهای مختلفی می باشد. حمل و نقل با وسایل نقلیه به خصوص اتوبوس، جزء ارزان ترین روش های سفر به شمار می رود.
آدرس ترمینال تنکابن: استان مازندران، شهرستان تنکابن، کمربندی تنکابن – رامسر
شماره تماس ترمیال تنکابن: 54271060-011
سیستم حمل و نقل ترمینال تنکابن به شرح ذیل می باشد:
اتوبوس هایی که به مقد تنکابن سفر می کنند به شریح ذیل می باشند:
تنکابن از زیباترین و خوش آب و هواترین شهرستان های شمال ایران است که در تمام طول سال مقصد گردشگری بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی می باشد. گشت و گذار در میان طبیعت و جاذبه های دیدنی شهسوار بسیار لذت بخش خواهد بود. این شهرستان نیز همانند بسیاری دیگر از نقاط ایران دارای سوغات و صنایع دستی مختلفی می باشد که بسیاری از گردشگران در سفر به این شهر از آن ها به عنوان سوغات برای خود یا دیگران تهیه می کنند.
شهسوار انواع مختلفی از صنایع دستی بسیار زیبایی داشته که می توان به ظروف سفالی، چادر شب بافی، گلیم و جاجیم، محصولات قلاب بافی و صنایع چوبی بسیار زیبا اشاره نمود که در بازارهای این شهرستان به فروش می رسند و گردشگران زیادی از آن ها خریداری می کنند. همچنین علاوه بر صنایع دستی زیبا، انواع مرکبات تازه نظیر خرمالو و پرتقال تازه در طبیعت شهسوار وجود دارند که از آن ها نیز می توانید تهیه نمایید. شالیزارهایی در شهسوار وجود دارند که از بهترین چای و برنج در آن ها کشت می شوند. همه ما می دانیم که برنج و چای شمال ایران در تمام جهان حرف اول را می زنند و به کشورهای دیگر هم صادر می شوند. شهسوار به عنوان قطب پرورش ماهی ایران شناخته می شود و می توانید ماهی های تازه ای مانند سفید، سالمون و سوف تهیه کنید.
شهرستان تنکابن به عنوان یکی از شهرستان های کشورزی در استان مازندران شناخته می شود. بدین معنا که کشاورزی از اصلی ترین منابع درآمد و اقتصاد آن به شمار می رود. انواع مرکبات تازه و خوشمزه حاصل تولید شهسوار بوده و از قطب های تولید مرکباتی همچون کیوی، پرتقال و خرمالو شناخته می شود. همچنین بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده کیوی در ایران می باشد. افزون بر این موارد، محصولات زراعی مشهوری نظیر برنج و چای را تولید و به جهانیان صادر می کنند.
برنج و چای شهسوار زبان زد بسیاری از افراد در ایران جهان می باشد. برخی از بومیان شهسوار به شغل دامداری اشتغال دارند و از همین رو محصولات دامی تازه مانند شیر، کره، پنیر، دوغ و… را تولید می کنند. شاید شنیده باشید که تنکابن قطب پرورش ماهی ایران است. بسیاری از اهالی این شهرستان به شغل ماهیگیری و صیادی مشغول هستند و ماهی های مختلفی را پرورش می دهند.
شهرهای شمالی ایران دارای انواع ویژگی های منحصر به فرد هستند که یکی غذاهای محلی هر کدام از این شهرها، جزء ویژگی های منحصر به فرد آن ها محسوب می شوند. غذاهای محلی برخی از شهرهای شمالی نیز مشترک بوده و تنها ویژگی منحصر به فرد آن ها روش تهیه و طبخ آن ها می باشند. شهرهای شمالی از خوشمزه ترین و لذیذترین غذاهای محلی ایرانی را شامل می شوند که در ادامه به معرفی برخی از غذاهای محلی تنکابن پرداخته ایم:
شهسوار که از شهرهای توریستی شمال کشور به شمار می رود، گردشگران زیادی طبیعت و جاذبه های دیدنی آن را به عنوان مقصد گردشگری خود انتخاب می کنند و راهی این شهر می شوند. در میان گشت و گذار، برخی از گردشگران تدارک وعده غذایی در طبیعت را می بینند و قصد دارند در طبیعتی سرسبز از این شهر غذایی خوش طعم و لذیذ را میل کنند. اما در مقابل نیز برخی از افراد ترجیح می دهند برای صرف وعده غذایی خود به سراغ یکی از رستوران های شهر مقصد گردشگری خود بروند و در رستورانی خوب و با کیفیت غذایی مناسب و لذیذ را سفارش داده و میل کنند. در این بخش از مطلب می خواهیم با برخی از بهترین رستوران های تنکابن آشنا شویم. شاید در این میان افرادی باشند که برای صرف وعده غذایی خود در این شهر به دنبال یکی از بهترین رستوران ها باشند.
اگر به رستوران ها و سفره خانه های سنتی علاقه مند هستید و در تنکابن به دنبال رستورانی خوب و با غذاهای با کیفیت هستید، می توانید به رستوران و سفره خانه سنتی عمارت پارسی مراجعه نمایید. این رستوران دارای محیط و دکوراسیونی بسیار زیبا و سنتی بوده و از بهترین و زیباترین رستوران های شهسوار به شمار می رود. چندین آلاچیق با ظرفیت های مختلف در این رستوران وجود دارند مشتریان می توانند با توجه به تعداد نفرات خود به سراغ یکی از آن ها بروند. در منوی این رستوران انواع غذاهای ایرانی و غذاهای محلی سرو می شوند که همگی دارای طعم لذیذ و کیفیت بالایی می باشند. با توجه به حجم و کیفیت غذاها، از قیمت مناسبی برخوردارند و مهمترین نکته برای جلب رضایت مشتریان می باشد.
آدرس رستوران و سفره خانه سنتی عمارت پارسی: استان مازندران، شهر تنکابن، شیرج ویسوی، میدان شهدا، بلوار امام رضا
اگر به غذاهای کبابی علاقه مند هستید، کته کبابی محمد طالقانی یکی از بهترین گزینه هایی است که می توانید به آن مراجعه نمایید. کته کبابی جزء بهترین و خوشمزه ترین غذاهایی است که می توانید در سفر به شهرهای شمالی آن را تجربه کنید. در این شهر کته کبابی های مختلفی وجود دارند که کته کبابی محمد طالقانی به دلیل با کیفیت و خوش طعم بودن غذاها به عنوان بهترین کته کبابی این شهر شناخته می شود. محیط این رستوران نیز زیبا و شیک بوده و دارای ظریفیت بالایی می باشد و همیشه یکی از شلوغ ترین رستوران های شهسوار به شمار می رود. در منوی رستوران کته کبابی محمد طالقانی انواع غذاهای کبابی با کیفیت سرو می شوند و بهترین گزینه برای دوست داران غذاهای کبابی و گوشتی می باشد.
برای رسیدن به رستوران کته کبابی محمد طالقانی می بایست بعد از رسیدن به تنکابن خود را به میدان امام خمینی برسانید. این میدان در غرب پل چشمه کیله واقع شده و پس از رسیدن به میدان امام خمینی، از بخش جنوب به سمت خیابان طالقانی حرکت کرده و وارد آن شوید. کوچه عطار را که پشت سر بگذارید، وارد دومین کوچه شوید و هنگامی که نزدیک خیابان امیر کبیر شدید، رستوران را خواهید دید.
آدرس رستوران کته کبابی محمد طالقانی: استان مازندران، شهر تنکابن، کوی گرگانی
اگر از آن دسته افرادی هستید که به غذاهای فست فودی و یا غذاهای ایتالیایی علاقه دارید، کافه رستوران ایتالیایی رناتو از بهترین گزینه هایی است که می توانید در شهر تنکابن به سراغ آن بروید. این کافه رستوران جزء بهترین رستوران های این شهر به شمار رفته و دارای محیطی بسیار زیبا می باشد.این رستوران دارای دو محیط رباز و سرپوشیده بوده که مشتریان می توانند بر حسب سلیقه خود محیط مورد نظر خود را انتخاب نمایند و در آن محیط بنشینند. در منوی کافه رستوران ایتالیایی رناتو انواع غذاها، پیش غذاها و انواع نوشیدنی های گرم و سرد دلچسب وجود دارند.
آدرس کافه رستوران ایتالیایی رناتو: استان مازندران، شهر تنکابن، بلوار کریم آباد، قبل از میدان کریم آباد
تنکابن از آن دسته شهرهای شمالی است که گردشگران زیادی برای گشت و گذار و استراحت به سراغ آن می روند. معمولا گردشگرانی که به این شهر سفر می کنند، بیشتر از یک روز را می خواهند در طبیعت آن سپری کنند. از همین رو بایستی اقامتگاهی را برای اقامتگاه خود انتخاب کنند تا چند روزی را در آن به اقامت و استراحت بپردازند. از آن جایی که جاذبه های دیدنی شهسوار متعدد و متنوع هستند، گردشگران اغلب زمان خود را به گشت و گذار در میان آن ها سپری می کنند و زمان کمتری را به ماندن در اقامتگاه خود اختصاص می دهند. لذا بهترین گزینه اقامتی برای این دسته از گردشگران، سوئیت ها می باشند. چرا که با اجاره سوئیت در تنکابن می توانند هزینه کمتری را برای اقمت خود بپردازند و هزینه بیشتری را برای گردش و تفریح خود در نظر بگیرند.
تنکابن شهری زیبا و شمالی است که در غرب استان مازندران قرار دارد.
از تهران تا تنکابن حدود 200 کیلومتر فاصله وجود دارد که می توان آن را در حدود 4 ساعت طی کرد.
تنکابن دارای آب و هوایی گرم و شرجی در تابستان ها و زمستان هایی سرد و پر بارش دارد. اما بهار و پاییزی بسیار مطلوب و دلنشین دارد.
در زمان حکومت پهلوی نام شهسوار را برای این شهرستان انتخاب کردند، اما بعد از انقلاب اسلامی و در سال 1357 هجری شمسی نام شهسوار به تنکابن تغییر یافت.
[html_block id=”68103″]