آتشکده هارپاک

مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه

آتشکده هارپاک که با نام آتشکده ابیانه نیز شناخته می شود، یکی از قدیمی ترین آتشکده هایی است که در منطقه ابیانه استان اصفهان جای گرفته و در منطقه ای کوهستانی واقع شده است. آتشکده هارپاک از آتشکده های به جا مانده از معابد زردشتی بوده که ساخت آن به صورت چهارطاقی بوده و در محله میان ده و مسیر اصلی قرار دارد. منطقه ای را این آتشکده در آن واقع شده، با نام برآزه که برآذرگاه معنی می دهد می شناسند. در ادامه این مقاله قصد داریم با آتشکده تاریخی هارپاک که در ابیانه قرار دارد آشنا شویم، پس تا انتهای مطلب با لوکس ویلا همراه باشید.

آشنایی با آتشکده هارپاک

روستای ابیانه که یکی از قدیمی ترین روستاهای ایران با قدمت 1500 ساله، جاذبه های تاریخی و کهن متعددی را در خود جای داده که در تمام طول سال علاقه مندان بسیاری برای بازدید از این بناها راهی این روستا می شوند. یکی از بناهای تاریخی به جا مانده از دوران هخامنشیان در ابیانه آتشکده هارپاک می باشد. این آتشکده متعلق به دوران هخامنشی بوده و در زمان ساسانیان به اوج خود رسید و بخش هایی به آن اضافه گردید. آتشکده تاریخی هارپاک با گویش اهالی ابیانه هِر پَک که هر کدام به ترتیب به معنای زیر و پله می دهد خوانده می شوند. برخی در این میان معتقدند که هارپاک نام یکی از بزرگان دوره های هخامنشی و ماد بوده است. در بخش میانی این آتشکده جهت روشنایی مسیر کاروان آتشی روشن بوده و آن را قابل احترام می دانستند.

اگر امروزه به سراغ این آتشکده بروید، ذغال سنگ های بسیاری را در حوالی این بنا مشاهده خواهید کرد. روستای ابیانه در موقعیتی جغرافیایی قرار گرفته که تمام بناهای آن بر روی پستی و بلندی قرار دارند و این بنا نیز همانند دیگر بناها بر روی شیبی پست و بلند قرار گرفته است. یکی از بخش های این بنا که همچنان باقی مانده و قابل مشاهده است، یک تالار کوچک می باشد که در آخرین طبقه آن قرار دارد. یکی از طبقات این آتشکده به آداب مذهبی اختصاص داشته و که دارای یک سرسرا متشکل از سه جزء گنبد به همراه چندین بخش دیگر می باشد. اهالی روستای ابیانه از آنجایی که به سنت هایشان بسیار پایبند بودند، نام هارپاک را برای این آتشکده انتخاب کردند و در هیچ کجای دیگر از ایران آتشکده ای با این نام پیدا نمی شود. یک آتشکده دیگری که در شهر کاشان وجود دارد و از جاذبه های تاریخی دیگر این شهر به شمار می رود، آتشکده نیاسر می باشد که از دوران ساسانیان به جا مانده است.

آتشکده هارپاک

معماری آتشکده هارپاک

آتشکده هارپاک یکی از بناهای به جا مانده از دوران هخامنشیان می باشد که در زمان ساسانیان بیشتر شناخته شد. یکی از سابات های ایران که در کوچه پس کوچه های ابیانه قرار دارد، درست محلی است که این آتشکده در آن ساخته شده است. آتشکده قدیمی هارپاک متشکل از سه طبقه و چهار طاقی بوده و معماری آن به گونه ای است که از تمام سمت ها قابل مشاهده می باشد. در این کوچه به تعداد 4 سابات وجود دارد که نخستین آن ها میزبان این آتشکده است. برای ساخت این آتشکده از مصالحی همچون گچ و سنگ لاشه به کار برده اند.

دلیل نامگذاری آتشکده هارپاک بر اساس افسانه هارپاک

بعد از نابود کردن در سال 612 قبل از میلاد آشور توسط هوخشتره که شاه ماد بود، در پی به وجود آوردن امپراطوری ماد، توانست ثروت بسیار زیادی را برای فرزند خودش به جا بگذارد. هنگامی که این ثروت هنگفت به فرزندش به ارث رسید، به جای این که آن را در راه محافظت از ارزش ها به کار گیرد، آن را صرف عیاشی و ظلم کردن نمود. وی یک دختر به نام ماندانا داشت و یک شب در خواب دید که از شکم دخترش چشمه ای به بیرون طراوش می کند و بر اثر آن تمام قاره آسیا به زیر این چشمه فرو رفت. زمانی که این خواب را تعبیر نمود، تعبیرش چنین بود که ماندانا پسری به دنیا می آورد که سلطنت وی به او می رسد. کمبوجیه دومین پادشاه سلسله هخامنشیان بود که فردی بسیار آرام و نجیب بود که شاه ماد به امید اینکه فرزند آن ها فرزندی آرام مانند پدرش شود، تصمیم گرفت دخترش ماندانا با او ازدواج کند.

ثمره ازدواج ماندانا و کمبوجیه فرزندی به نام کوروش بود که خواب پادشاه را به صورتی دیگر تکرار نمود. در نهایت هوخشتره کوروش را به وزیر خودش که هارپاک نام داشت سپرد تا از بین برود. اما هارپاک از به قتل رساندن کوروش که پسر بچه ای کوچک بود صرف نظر نمود و کوروش را به مهرداد که چوپان دربار بود سپرد. کوروش در قصر پدر هارپاک دوران کودکی خود را گذراند و بزرگ شد. در نهایت شاه ماد با کوروش رو به رو شد و آن را شناخت و قصد انتقام گرفتن از هارپاک را در ذهن خود داشت. شاه ماد دستور قتل پسر هارپاک را صادر نمود و پس از آن که وی به قتل رسید یک میهمانی ترتیب داد و گوشت بدن پسر هارپاک را به خوردش داد. با این که هارپاک از این قضیه باخبر بود، اما چیزی نگفت و سکوت پیشه کرد.

همزمان با ماجرای قیام کوروش در پارس، هوخشتره فرماندهی سپاه را به هارپاک داد تا بتواند کوروش را سرکوب کند. در این میان هارپاک از موقعیتی که در آن قرار داشت به خوبی استفاده کرد و سپاه خود را تسلیم کوروش نمود و کوروش موفق به فتح پایتخت ماد شد و این سلسله به طور کلی از منقرض گردید. کوروش برای تشکر از وی دستور صادر نمود که در تمام نقاط ایران آتشکده هایی را بنا کنند و نام آن ها را هارپاک بگذارند. امروزه بر اساس این افسانه احتمال می رود که یکی از آتشکده های هارپاک آتشکده ای باشد که در ابیانه قرار دارد. اما نمی توان بر اساس افسانه ای تاریخی نظر صد در صد را گفت که این آتشکده مربوط به افسانه هارپاک می باشد.

آتشکده هارپاک

آتشکده هارپاک کجاست و مسیر دسترسی به آن

این آتشکده که از دیدنی های کاشان به شمار می رود، در روستای ابیانه قرار دارد و از روستاهای استان اصفهان به شمار می رود. اگر بخواهید از تهران به سمت این جاذبه گردشگری بروید، می بایست از طریق اتوبان آیت الله سعیدی خود را به آزادراه تهران – قم برسانید. در این مسیر از کنار شهر قم از همان آزادراه تهران – قم پیش رفته و وارد آزادراه خلیج فارس شده تا در ادامه مسیرتان را از آزادراه کاشان نطنز ادامه دهید. با رسیدن به پل نطنز گستر مسیر سمت راست خود را انتخاب کنید و وارد مسیر اصلی می شوید که می تواند شما را به این آتشکده در روستای ابیانه برساند. در این مسیر میدان بسیج را دور زده و وارد خیابان مالک اشتر شده و پس از آن از طریق خیابان امام خمینی به سمت این جاذبه تاریخی حرکت کنید.

آدرس آتشکده هارپاک: استان اصفهان، روستای ابیانه

اجاره ویلا در کاشان

جاذبه های دیدنی شهر کاشان و روستای ابیانه به قدری جذاب هستند که می توان چند روزی را در این شهر به اقامت پرداخت تا بتوان از تمام آن ها دیدن کرد. از همین رو گردشگران بسیاری هستند که برای اقامت خود در این شهر به دنبال اقامتگاهی هستند تا بتوانند چند روزی را به خوبی در این شهر سپری کنند. ویلاهایی که در شهر کاشان وجود دارند، از امکانات بسیار مناسبی برخوردارند و از همین رو این دسته از گردشگران به سراغ اجاره روزانه کاشان می روند.

آتشکده هارپاک

سوالات متداول

آتشکده هارپاک کجاست؟

آتشکده هارپاک در روستای ابیانه و در استان اصفهان قرار دارد.

قدمت آتشکده هارپاک متعلق به چه زمانی است؟

قدمت بنای تاریخی آتشکده هارپاک متعلق به دوران هخامنشیان می باشد.

بنای آتشکده هارپاک از چه مصالحی ساخته شده است؟

سنگ لاشه و گچ

فاصله آتشکده هارپاک تا اصفهان چقدر است؟

از اصفهان تا آتشکده هارپاک حدود 130 کیلومتر فاصله وجود داشته که برای طی کردن این مسافت به حدود یک ساعت و نیم زمان نیاز خواهید داشت.

[html_block id=”71069″]

راهنما سایت

آدرس

استان اصفهان، روستای ابیانه

شماره تماس

هزینه بازدید

رایگان

ساعات بازدید از این جاذبه

شنبه

24 ساعته

یک‌شنبه

24 ساعته

دو‌شنبه

24 ساعته

سه‌شنبه

24 ساعته

چهار‌شنبه

24 ساعته

پنج‌شنبه

24 ساعته

جمعه

24 ساعته
مسیریابی آنلاین
مطالب مشابه