آتشکده نیاسر

مدت زمان خواندن این مطلب : 8 دقیقه

آتشکده نیاسر یا چهارطاقی نیاسر یا چهارتاقی نیاسر یکی از آثار تاریخی به جا مانده از دوران ساسانیان در شهر نیاسر کاشان می باشد. چهارطاقی در واقع همان آتشکده ساسانی می باشد که در شهر نیاسر و در فاصله 20 کیلومتری از غرب کاشان قرار گرفته و امروزه به عنوان جاذبه ای تاریخی و دیدنی در این منطقه شناخته می شود و گردشگران زیادی برای بازدید از آن راهی کاشان می شوند. کاشان یکی از شهرهای تاریخی و کهن ایران می باشد که بسیاری از آثار تاریخی ثبت شده کشور را در خود جای داده و از همین رو در تمام طول سال گردشگران زیادی را به سمت خود جذب می کند. دو مورد از مهمترین عناصری که برای ساخت بسیاری از سازه های تاریخی از آن تاثیر می پذیرفتند، دو عنصر علم و دین بودند. از همین رو بسیاری از بناهای تاریخی به جا مانده از دوران گذشته را بر اساس این دو عنصر می توان شناسایی کرد. در ادامه این مطلب با لوکس ویلا همراه باشید تا با این سازه تاریخی و کهن بیشتر آشنا شویم.

آشنایی با آتشکده نیاسر

آتشکده  نیاسر یکی از آثار تاریخی به جا مانده از دوران ساسانی می باشد که در منطقه ای توریستی و در فاصله نزدیکی از چشمه اسکندریه واقع شده و یکی از مهمترین دلایل معروف بودن و شهرت یافتن آن در میان گردشگران به شمار می رود. این بنا یکی از تاریخی ترین و بزرگترین نمونه های چارطاقی کشور می باشد که بخش های زیادی از آن سالم باقی مانده و پلانی ذوزنقه ای شکل با ابعاد حدودی 12 متر مربع دارد. شاید جالب باشد بدانید چارتاقی یا همان چارطاقی درواقع آتشکده هایی هستند که از زمان های بسیار دور به جا مانده اند و این اصطلاحی است که اغلب برای باستان شناسان و سایر افرادی که از کشورهای دیگر برای تحقیقات باستان شناسی و پژوهش های معماری به ایران سفر کرده اند و در میان بناهای تاریخی به سراغ این آتشکده ها می روند.

از آنجایی که آتشکده ها جزء مکان های مذهبی کهن ایران باستان شناخته می شوند و به بناهایی با چهار طاق شباهت دارند، چهارطاق گفته می شود. آتشکده نیاسر با نام آتشکده نیاسر با شماره ثبت 316 و در تاریخ 21 آبان سال 1317 هجری شمسی به عنوان اثری ملی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.

هرگاه نام کاشان به گوشمان می خورد، نخستین چیزی که از این شهر در ذهنمان تداعی می شود، شهر گلاب گیری است. اما جالب است بدانیم که شهر کاشان به واسطه بناهای تاریخی موجود در آن بسیار فراتر از گلاب گیری بوده و یکی از مهمترین دلایلی که گردشگران زیادی را به سمت خود جذب می کند، وجود همین آثار باستانی در آن است. در زمان های ساسانیان از این بنای تاریخی برای برگزاری مراسم های خاص مذهبی استفاده می کردند.

شهر نیاسر که به عنوان یکی از روستاهای تاریخی ایران شناخته می شود و در فاصله 35 کیلومتری از شمال غرب در استان اصفهان و شهر کاشان و در ارتفاعات کرکس واقع شده، از دیدنی های کاشان به شمار می رود. چشمه ای دائمی و پرآب به نام چشمه اسکندریه در این شهر باستانی وجود دارد که دلیلی برای خوش آب و هوا بودن منطقه می باشد.

آتشکده نیاسر

معماری آتشکده چهارطاقی نیاسر

پژوهشگرانی که در این بنا تحقیق و تفحص داشته اند، قدمت آن را به اواخر دوره اشکانی یا اوایل دوره ساسانی می دانند. برای ساخت این بنای تاریخی از مصالحی همچون ملات گچ و سنگ های آهنی رسوبی به کار برده اند. آتشکده نیاسر نیز همانند دیگر چهارطاقی ها چهارسوی آن باز بوده و هیچ در و پنجره ای برای آن تعبیه نشده و بدون هیچ مانعی می توان در آن رفت آمد کرد. جالب است بدانید این بنا با نام های چهار قاپو و چهار دروازه نیز شناخته می شود که یک گنبد بر روی چهار پایه آن قرار گرفته و ورودی طاق مابین دو پایه اطراف آن قرار دارد. پایه های این نوع از بناهای تاریخی پایه هایی بسیار ضخیم و کم عرض هستند و نحوه قرار گیری آن ها به گونه ای است که زاویه میانی آن ها به صورت قائم بوده و طرفین آن ها ورودی بنا قرار دارد.

این نوع از دیوارها را در زمان های قدیم جرز می خواندند. سقف ورودی این بناها نیز به صورت طاق منحنی بوده و گوشواره هایی در قسمت زیر گنبد و در بخش بالای طاق ها وجود دارند. اگر بخواهیم با گوشواره ها در سبک معماری آشنا شویم، باید بگوییم جهت تبدیل مربع به هشت ضلعی در بناها به کار می برند و پس از آن دایره ای جهت ایجاد گنبد که به صورت پیش آمدگی در کنج های داخل بنا دیده می شود. بنای این آتشکده به صورت مربعی و ابعاد 14 متر در 14 متر می باشد که روی سقف آن یک گنبد قرار دارد. آتشکده نیاسر به دستور اردشیر بابکان ساخته شده و تا به امروز آسیب های فراوانی به آن وارد شده، همچنین گنبد این بنا مورد بازسازی قرار گرفته و به صورت گنبدهای اسلامی درآمده است.

همچنین از آنجایی که این بنای تاریخی در جوار چشمه ای قرار داشت که در کنار آن نی هایی می روییدند، برای ساخت آن نیز از مصالحی همچون نی، سنگ و گچ به کار رفته است. نعی سرسرای این بنا دارای عرضی بالغ بر 2 متر بوده که در اطراف گنبد دیده می شود و دیوارهایی بسیار ضخیم برای آن ساخته شده اند که می توان حدس زد معمار این آتشکده در کاشان می زیسته و به دلیل نداشتن چوب، بخش زیرین بنا را به دلیل راحت جا به جا کردن بدین گونه ساخته است. اگر این بنا را از نمای بیرونی آن تماشا کنید، آن را به صورت مکعبی خواهید دید که چهار دهانه درگاهی عریض داشته و بر روی آن حدفاصل بخش زیرین آتشکده نیاسر و گنبد آن می باشد.

اما در صورتی که از داخل به بنای تاریخی آتشکده نیاسر نگاه کنید، بنا را به گونه ای خواهید دید که گنبد سبک صومعه بر روی دیوارهای شبستان قرار گرفته و انحنایی تدریجی به صورت طرح چهار گوش بخش زیر بنا مانند گنبد دیده می شود. عقیده باستان شناسان این است که به دلیل به کارگیری دقت و مهارت معماری و هندسی، چهارطاقی نیاسر نسبت به دیگر چهارطاقی های به جا مانده از دوران ساسانی دارای نمایی زیباتر و چشمگیرتری می باشد. این آتشکده به لحاظ جنبه فضایی و سبک معماری جزء بناهای برونگرا به شمار می رود و جالب است که در زمان ساسانیان برای ساخت بناهای تجملی و تشریفاتی علم قرینه سازی را به خوبی رعایت می کردند تا زمانی که مراسم ها برگزار می شدند، مرکز قرینه بنا مورد توجه قرار گیرد.

آتشکده نیاسر

آشنایی با چهارطاقی ها

در زمان های گذشته، از چهارطاقی ها به عنوان سازه های استفاده می شد که می توانستند به وسیله آن و با قرارگیری خورشید در زمان طلوع در اولین روز از هر فصل از میان ستون های این نوع بناها زاویه ای خاص تشکیل می شد. بنای تاریخی چهارطاقی نیاسر به عنوان یکی از جاهای دیدنی کاشان شناخته می شود و در کنار جاذبه ای دیگر که چشمه ای پرآب می باشد، قرار گرفته است.

جایگاه علمی آتشکده نیاسر

شاید جالب باشد بدانید برای ساخت این بنای تاریخی، اطلاعات نجومی بسیار مهم و زیادی را به کار برده اند و از همین رو آتشکده چهارطاقی نیاسر به تقویم خورشیدی ایران در زمان های گذشته تبدیل شده است. تحقیقات اخترباستان شناسی متعددی صورت پذیرفته که بر اساس آن ها دریافته ایم این بنا همانند دیگر چهارطاقی ها به عنوان یکی از بناهای نجومی و تقویمی شناخته می شود که اتاق اصلی آن، تقویم خورشیدی بوده و در این نوع تقویم ها، بر اساس سایه هایی که بر اثر پرتوهای خورشید در زمان های طلوع و غروب ایجاد می شد زمان را می سنجیدند. همچنین بر اساس حرکت خورشید در تمام طول سال بنا به لحاظ اندازه طول پایه ها نسبت به اندازه با فاصله میانی پایه ها که باعث می شد زاویه ای منتج ایجا شود و با تابیده شدن نور خورشید در زمان های طلوع و غروب آفتاب باعث می شدند در نقاطی خاص سایه ایجاد شود و همین نقاط زمان های مهمی را توصیف می کردند.

تقویم های خورشیدی وظیفه گزارش دادن آیین های باستانی ایران را به عهده داشتند. از آتشکده نیاسر به عنوان سالم ترین چهارطاقی موجود در ایران یاد می شود که برای مسولان مربوطه و علاقه مندان به باستان شناسی از ارزش و جایگاه بسیار بالایی برخوردار است.

آتشکده نیاسر

بهترین زمان بازدید از آتشکده نیاسر

برای بازدید از این بنای تاریخی زمان خاصی مشخص نشده و بازدیدکنندگان می توانند در هر زمانی از سال که بخواهند به سراغ آن بروند و از آن دیدن کنند. اما اگر می خواهید از دیگر جاهای گردشگری کاشان نیز دیدن کنید، می توانید فصل بهار و اردیبهشت ماه را که فصل گلاب گیری می باشد را انتخاب کنید و از دیگر جاهای دیدنی این شهر دیدن کنید. لازم به ذکر است که آتشکده دیگری به نام آتشکده هارپاک در روستای ابیانه وجود داشته که از دوره هخامنشیان به یادگار مانده است.

آتشکده نیاسر کجاست و مسیر دسترسی به آن

چهارطاقی نیاسر یا آتشکده نیاسر در 35 کیلومتری از شمال غرب کاشان و در استان اصفهان واقع شده و اگر از تهران برای رسیدن به آن اقدام کرده اید می توانید از مسیر جاده تهران – قم استفاده کنید. پس از رسیدن به قم، از آزادراه خلیج فارس به سمت این جاذبه تاریخی حرکت می کنید. این جاده می تواند شما را درست تا رسیدن به مقصد هدایت نماید.

آدرس آتشکده نیاسر: استان اصفهان، شهرستان کاشان، ارتفاعات منطقه نیاسر

اجاره سوئیت در کاشان

کاشان به واسطه جاذبه های تاریخی متعددی که در خود جای داده شهری گردشگری به شمار می رود که گردشگران زیادی در تمام طول سال و به خصوص فصل گلاب گیری به آن سفر می کنند. در این میان برخی از گردشگران قصد دارند یک تا چند روزی را در این شهر به اقامت و گشت و گذار بپردازند. از همین رو اقامتگاه های مختلفی در آن وجود دارند که گردشگران برای اقامت خود به سراغ آن ها می روند. برخی از گردشگران برای اقامت خود به دنبال اقامتگاهی ارزان قیمت هستند تا بتوانند هزینه کمتری را برای آن بپردازند و در این صورت به سراغ اجاره سوئیت روزانه در کاشان می روند. بدین صورت می توانند هزینه های اقامتی خود را کاهش دهند و هزینه بیشتری را برای گشت و گذار خود کنار بگذارند.

چهارطاقی نیاسر

سوالات متداول

آتشکده نیاسر کجاست؟

استان اصفهان، شهرستان کاشان، ارتفاعات منطقه نیاسر

قدمت آتشکده نیاسر به چه دورانی می رسد؟

قدمت آتشکده نیاسر به دوران ساسانیان می رسد.

فاصله کاشان تا آتشکده نیاسر چقدر است؟

از کاشان تا آتشکده نیاسر حدود 35 کیلومتر فاصله وجود دارد که در مدت زمانی حدودی نیم ساعت می توانید این مسافت را طی نمایید.

چهارطاقی نیاسر چگونه جایگاه علمی دارد؟

چهارطاقی نیاسر به لحاظ علم نجوم از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است.


[html_block id=”71072″]

راهنما سایت

آدرس

استان اصفهان، شهرستان کاشان، ارتفاعات منطقه نیاسر

شماره تماس

هزینه بازدید

رایگان

ساعات بازدید از این جاذبه

شنبه

24 ساعته

یک‌شنبه

24 ساعته

دو‌شنبه

24 ساعته

سه‌شنبه

24 ساعته

چهار‌شنبه

24 ساعته

پنج‌شنبه

24 ساعته

جمعه

24 ساعته
مسیریابی آنلاین
مطالب مشابه